(wijzigingen voorbehouden)

Proefschrift Theater

12.00 – 13.15     Grand Concours Bollinger: De Librije
Het team van restaurant De Librije*** presenteert de twee wijn-spijscombinaties waarmee het de eerste editie van het Grand Concours Bollinger won, een gastronomische competitie van The Wine & Food Association i.s.m. Champagne Bollinger. Het voorgerecht van langoustine met tomaat, Thaise basilicum en grapefruit, met de Bollinger Brut Rosé, en als hoofdgerecht Ermelose eend met hooi, gefermenteerde sinaasappel en macadamia, met Bollinger La Grande Année 2008. De proeverij wordt omlijst met andere champagnes van Bollinger. Speciale gast is Denis Bunner, Chef de Cave van Champagne Bollinger. M.m.v. importeur Verbunt Verlinden. Deelname is mogelijk op uitnodiging van de importeur (stand 260)

13.30 – 14.15     Stijlveranderingen bij Zind-Humbrecht, Alsace
Masterclass onder leiding van Chef de Cave Paul McKirdy. M.m.v. Ad Bibendum. Deelname is mogelijk op uitnodiging van de importeur (stand 300-302)

14.30 – 15.15     Russia’s Black Sea Coastal Wineries
Proeverij onder leiding van Dimitri Bonte, The Recommendeur, met Russische wijnen uit de regio Krasnodar. Culinaire context wordt gecreëerd door het team van restaurant De Burgemeester*. M.m.v. importeur Start2Taste (B). Deelname mogelijk op uitnodiging van The Wine & Food Association.

15.30 – 16.15     Vinos de Jerez en stille wijnen uit Cadiz
Masterclass met wijnen van Willy Perez, een van de toonaangevende jonge wijnmakers die sherry middels herontdekte tradities en eigenzinnige innovaties in een compleet nieuw daglicht plaatsen. M.m.v. Anfors Imperial. Deelname is mogelijk op uitnodiging van de importeur (stand 300)

16.30 – 17.45       Weingut Knoll, Wachau
Bijna 200 jaar oud familiebedrijf met topwijngaarden rond Unterloiben. M.m.v. Anfors Imperial. Herberg Onder de Linden*, Aduard verzorgt de culinaire omlijsting. Deelname is mogelijk op uitnodiging van de importeur (stand 300)

18.00 – 19.30       KVNW receptie
Voor alle exposanten en producenten op de beurs.

Forum Gastronomicum

9.00 – 11.45 Juryproeverij Proefschrift Orange Wines van het Jaar
Orange wines uit diverse wijnlanden. Verkiezing van de beste orange wines, i.h.k.v. het Proefschrift Wijnconcours.

12.00 – 12.45     Wijnen uit de Mediterranee
Wijnkoperij La Persistance presenteert een proeverij gewijd aan Tenute Tomasella (Friuli) en Bodegas Vegamar (Valencia). De culinaire omlijsting wordt verzorgd door restaurant By Pascal, Oosterhout. Deelname is mogelijk op uitnodiging van de importeur (stand 256)

13.00 – 13.45     Alcoholvrije wijn heeft de toekomst?
Presentatie door Wiljan Dorrepaal (La Source). Met alcoholvrije wijnen van La Source en Het Proefstation. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (226)

14.00 – 14.45     Restaurant Nazka & bijzondere wijnen
Het team van het veelbesproken, innovatieve Peruaanse restaurant Nazka in Amsterdam verzorgt de culinaire omlijsting bij een reeks bijzondere wijnen. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (226)

15.00 – 15.45     Zuid-Afrika
Selectie wijnen gepresenteerd door Arjen Pleij MV, sommelier van Kasteel Engelenburg in Brummen. Chef-kok Tom Langenkamp verzorgt bijpassende gerechten. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (226)

16.00-16.45 Koken met kaas met de beste fromager ter wereld!
Evert Schönhage, sinds oktober 2019 in dienst van Bourgondisch Lifestyle, won in juni in het Franse Tours het Concours Mondial du Meilleur Fromager. Het is de allerhoogste kaasprijs die in de wereld te behalen valt. Evert zal tijdens deze sessie laten zien dat koken met kaas veel mogelijkheden biedt. Met culinaire omlijsting van Menno Post (Olivijn, Haarlem) Deelname is mogelijk op uitnodiging van de exposant (stand 258 )

17.00 – 17.45     Orange Wines & Sloveense keuken
Orange wines van onder meer Svetlik. Met de toonaangevende Sloveense chef Klavdij Pirih van hotel-restaurant Kendov Dvorec in Spodnija Idrija. M.m.v. The Orange Wine Revolution. Deelname is mogelijk op uitnodiging van de exposant (stand 500)

Proefschrift Vinodroom

11.30 – 12.00     Wijnacademie: uitreiking diploma’s

12.00 – 12.45     Proeverij Rioja
Gepresenteerd door Frank Smulders MW. m.m.v. Melman Communications. Deelname is mogelijk op uitnodiging van de exposant (stand 102 )

13.00 – 13.45     Blindproeverij Ribera del Duero
Met de organisatie van een blinde proeverij onder de begeleiding van niemand minder dan Cees van Casteren MW krijgen de beste sommeliers de kans om met elkaar de strijd aan te gaan door 10 wijnen blind te proeven en beoordelen. Tijdens de beoordeling wordt er gelet op de proef technische basis en de communicatieve vaardigheden. Cees van Casteren MW maakt aan de hand van deze beoordeling een selectie van de vier beste sommeliers. De winnaars worden uitgenodigd om samen met Cees van Casteren MW op de unieke trip naar Ribera del Duero te gaan, om samen verder te proeven en verschillende top 20 lijsten samen te stellen van de beste wijnen van Ribera del Duero. Wil je hier aan deelnemen? Meld je dan vóór 7 januari aan bij Freddi via freddi@pitchpr.nl.

14.00 – 14.45     Vivino vs. profs
Hoe proeft Vivino en hoe beoordelen sommeliers diezelfde wijnen. Anders? Of net zo? Presentatie: Hans van de Meeberg, met namens Vivino Hans Koomen (country Manager Nederland en België), diverse wijnschrijvers (o.a. Harold Hamersma) en sommeliers.

15.00 – 15.45     Lambrusco van Paltrineri
Lange tijd zorgde massaproductie voor een goedkoop, zoet imago, maar anno 2020 is er sprake van een kentering: professionals en consumenten ontdekken dat er ook lambrusco van een hoger kwaliteitsniveau gemaakt wordt. Met wijnen van topproducent Paltrineri (3 glaasjes Gambero Rosso). M.m.v. Wijnkoperij Okhuysen. Deelname is mogelijk op uitnodiging van de importeur (stand 134 )

16.00 – 16.45     Masterclass QuiXote Pago Wines
Pago staat voor de nog relatief onbekende Spaanse Grand Cru waarvan er slechts 14 bodegas in heel Spanje zijn gecertificeerd. Leer, beleef en proef de specifieke eigenschappen tijdens de 45 minuten durende masterclass. Hierbij zullen oenoloog Antonio Merino en eigenaar Juan Haro van Pago QuiXote de belangrijkste waarden uiteenzetten, gevolgd door een proeverij van verschillende jaargangen met een gelimiteerde oplage. De masterclass wordt georganiseerd in samenwerking met Wijnkoperij La Persistance en Vinos i Cavas. Er zijn slechts 28 plaatsen beschikbaar, dus nu aanmelden strekt tot aanbeveling: info@vinosquixote.com

17.00 – 17.45     Vin Nature
Gevarieerde selectie kwaliteitswijnen toegelicht door gespecialiseerde importeurs. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (226)