(wijzigingen voorbehouden)
Gault&Millau Theater
10.30 – 12.15 uur Diamond Series superflight
Onno Kokmeijer van Restaurant Ciel Bleu (Okura, 18 punten GM18) verzorgt de culinaire omlijsting met o.a. favoriete wijnen van het 29e Proefschrift Wijnconcours van Jan en Kyra van Lissum. Deelname is uitsluitend mogelijk op persoonlijke uitnodiging van de organisatie.
Wijnen die het afgelopen jaar hun kwaliteit en inzetbaarheid hebben bewezen in de 29e editie van het Proefschrift Wijnconcours mogen natuurlijk niet ontbreken op Wine Professional. Een selectie absolute toppers van het concours, de ‘Diamond Series’ vormt de basis van een wijn-spijssessie waarbij Onno Kokmeijer van restaurant Ciel Bleu een hemelse culinaire context verzorgt. Een spannende selectie wijnen wordt geproefd, uit o.a. Arbois, Champagne, Rheinhessen, Burgenland, Tokaj, Franken, Bekaa Valley, Baden, Barossa en Gattinara. Daarnaast komen verdeeld over de drie beursdagen tal van concourswijnen aan bod bij diverse thematische proeverijen, onder meer gewijd aan de wijnlanden Duitsland, Portugal, Israël, Luxemburg, Spanje en Oostenrijk.
Op de proeftafel:
Les 7 Crus Brut, Agrapart & Fils, Champagne, Frankrijk NV Les Généreux
Terre de Marne, Domaine Daniel Dugois, Arbois, Frankrijk 2015 De Geluksdruif
Fontanasanta Manzoni Bianco, Foradori, IGP Dolomiti, Italië 2016 Smaragd Wijnen
Plume d’Ange, Les Cailloux du Paradis, Vin de France, Frankrijk 2015 Dhaufine
Le Grand Blanc, Henri Milan, Vin de France, Frankrijk 2014 Dhaufine
Riesling Mölsheim Late Release, BattenfeldSpanier, Rheinhessen, Duitsland 2013 Wijnhandel Koninginneweg
Graupert Pinot Gris, Meinklang, Burgenland, Oostenrijk 2015 Coenecoop
Fossiles, Abi Duhr, Moselle Luxembourg, Luxemburg 2015 Well of Wine
Les Crays vers Vaux Vieilles Vignes, Domaine Ryckaert, Macôn Lugny, Frankrijk 2015 Vojacek Wijnen
Percze Furmint, Szent Tamás, Tokaj, Hongarije 2013 Imperial Wijnkoperij
Birtok Furmint, Szepsy, Tokaj, Hongarije 2015 Imperial Wijnkoperij
Frühburgunder Centgrafenberg Erste Lage, Fürst, Franken, Duitsland 2014 Imperial Wijnkoperij
Cuvée Gravel, Maréchal, Bourgogne, Frankrijk 2015 Terroirwijn
Sangiovese Natural, Hillinger, Österreichischer Wein, Oostenrijk 2015 Heisterkamp Wijnkopers
Petit Castel, Castel, Judean Hills, Israel 2014 Well of Wine
Musar Red, Chateau Musar, Bekaa Valley, Libanon 2006 Vinites
Tre Vigne, Travaglini, Gattinara , Italië 2011 Pallas Wines
Spätburgunder Oberbergener Bassgeige, Franz Keller, Baden, Duitsland 2015 Pallas Wines
Poulsard Vieilles Vignes, Domaine André & Mireille Tissot, Arbois, Frankrijk 2016 De Geluksdruif
Keyneton Estate Euphonium, Henschke, Barossa, Australië 2012 Wijnimport J. Bart
12.30 – 13.30 uur Joris Bijdendijk van Restaurant RIJKS (16,5 punten GM18) verzorgt de culinaire omlijsting bij wijnen uit Hongarije: Mondivin, Tiffan, Szent Tamas, een van de recente winnaars van het Proefschrift Wijnconcours, en de absolute topper Szepsy. Deelname is uitsluitend mogelijk op persoonlijke uitnodiging van de organisatie.
Geproefd worden:
Birtok Furmint, Szepsy, Tokaj, Hongarije 2010
Birtok Furmint, Szepsy, Tokaj, Hongarije 2015
Szamorodni Edes, Szepsy, Tokaj, Hongarije 2013
Nyulaszo Furmint, Szepsy, Tokaj, Hongarije 2015
Urágya Furmint, Szepsy, Tokaj, Hongarije 2015
Aszu 6 puttonyos, Szepsy, Tokaj, Hongarije 2008
Furmint, Szent Tamás, Tokaj, Hongarije 2012
Lucia, Tiffan’s, Villány, Hongarije 2011
A Regimodi, Tiffan’s, Villány, Hongarije 2015
Elysium, Tiffan’s, Villány, Hongarije 2013
Grande Selection, Tiffan’s, Villány, Hongarije 2011
Cabernet Sauvignon / Cabernet Franc, Mondivin, Villány, Hongarije 2015
Quintessence, Mondivin, Villány, Hongarije 2015
Mondivin, Villány, Hongarije 2013
Mondivin, Villány, Hongarije 2009
13.45 – 14.30 uur Patrick Brugman van Restaurant In den Doofpot (15 punten GM18)verzorgt de culinaire invulling bij wijnen uit Priorat van Wijnkooperij De Lange.
Deelname is uitsluitend mogelijk op uitnodiging van de importeur.
Terroir al Limit is een kleinschalig project in Priorat, begin deze eeuw opgezet door Dominik Huber en Eben Sadie. Vanaf 2007 is Dominik er fulltime bezig en vanaf dat moment verandert ook de wijze van wijn maken. Barriques maken plaats voor vaten van 1200 tot 3500 liter en er worden 500-liter vaten geïntroduceerd. Een wijze van vinifiëren waar extractie plaatsmaakt voor een traditioneel Bourgondische stijl van wijn maken. ‘Vinification entière’: geen pigeage of remontage, alles om die kracht waar Priorat altijd om bekendstond te vermijden. Inmiddels heeft Eben Sadie besloten om zich volledig te concentreren op zijn Swartlandwijnen en wordt er door Dominik volledig biodynamisch gewerkt, met zo min mogelijk sulfiet. De wijnen zijn verfijnd en elegant en kunnen matchen met gerechten uit de beste keukens. Sinds enige jaren maakt Dominik ook wijnen naar het voorbeeld van de vele coöperaties zoals die vroeger in de streek waren. Kernwaarden bij deze wijnen zijn: bewaken van de cultuur van de streek, ecologische wijnbouw en enkel traditionele variëteiten.
14.45 – 15.45 uur Xiao Han Ji van Restaurant HanTing Cuisine (16,5 punten GM18) verzorgt de culinaire invulling bij wijnen uit Châteauneuf-du-Pape: Château Cabrières verticaal 2015-1972 van Vendanges Grands Vins. Deelname is uitsluitend mogelijk op uitnodiging van de importeur.
Château Cabrières is bijna 600 jaar oud en staat sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw onder leiding van de familie Arnaud. Ze bezitten ruim 37 hectare aan wijngaarden, waarvan 28,5 in de appellatie Châteauneuf-du-Pape.
Geproefd worden:
White Tradition 2010 – 1992 – 1988
Red Tradition 2015 – 2012 – 1995 – 1985 – 1981 – 1972
Red Prestige 2012 – 2010 – 1992
16.00 – 18.00 uur Dick Middelweerd van Restaurant De Treeswijkhoeve (18 punten GM 18) verzorgt de culinaire invulling bij wijnen uit Duitsland van Künstler van Imperial Wijnkoperij. Dit is een ereproeverij die slechts één keer eerder, in Hong Kong, heeft plaatsgevonden.Deelname is uitsluitend mogelijk op persoonlijke uitnodiging van de organisatie of de importeur.
Bijna 300 jaar, tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, bewerkte de familie Künstler wijngaarden in Untertannowitz in Zuid-Moravia. Na de onteigening van hun bezittingen en aansluitende deportatie in 1945 kwam het gezin in Hochheim am Main terecht. In 1965 stichtte Franz Künstler daar weer een zelfstandig klein wijngoed. In 1992 nam zijn zoon Gunter het familiewijngoed over en zet dit nu, samen met zijn vrouw Monika, voort. Sindsdien heeft het een enorme groei doorgemaakt. Het wijngoed heeft nu grondbezit in al de topwijngaarden van Hochheim en recentelijk heeft hij er zelfs Rüdesheimer wijnbergen erbij gekregen. Het bezit in Hochheim bestaat uit percelen in de topwijngaarden: Kirchenstück, Domdechaney, Weiss Erd, Hölle, Reichestal, Herrnberg, Stein en Stielweg. De wijngaarden worden natuurvriendelijk bewerkt en er wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van insecticiden en andere chemische stoffen. Tijdens de pluk worden de druiven in verschillende plukgangen en uitsluitend in kleine kistjes geoogst om deze niet te beschadigen. Droge wijnen worden alleen gemaakt van 100% gezonde druiven met een maximale fysiologische rijpheid. Bij de vinificatie wordt gebruikt gemaakt van de nieuwste techniek in combinatie met jarenlange ervaring en een groot ‘Fingerspitzengefühl’. De wijnen worden, naar gelang de oogstkwaliteit, in roestvrij staal, hout of een combinatie van beide gemaakt. Na de fermentatie liggen de jonge wijnen gedurende enige tijd op het fijne bezinksel, teneinde ze een geheel eigen karakter mee te geven.
Op de proeftafel komen de volgende wijnen – (*) worden gecombineerd met een gerechtje:
Riesling Hochheimer Herrnberg VDP. Erste Lage 2016 en 2007 (*)
Riesling Hochheimer Stielweg ‘Alte Reben’ VDP. Erste Lage 2016 en 2008
Riesling Kostheimer Weiss Erd ‚GG‘ VPD. Grosse Lage 2016 en 2009
Riesling Hochheimer Kirchenstück ‚GG‘ VPD. Grosse Lage 2015 en 2003 (*)
Riesling Hochheimer Hölle ‚GG‘ VDP.Grosse Lage 2016 en 2007
Riesling Rüdesheimer Berg Rottland ‚GG‘ VDP. Grosse Lage 2015 en 2011
Spätburgunder Hochheimer Stein ‚GG‘ VDP. Grosse Lage 2015 en 2010 (*)
Spätburgunder Hocheimer Reichestal ‚GG‘ VDP. Grosse Lage 2012 en 1999
Forum Gastronomicum Theater
12.00 – 12.45 uur Menno Post van Restaurant De Bokkedoorns (17,5 punten GM18) verzorgt de culinaire omlijsting bij de wijnen van Abi Duhr uit Luxemburg van importeur Well of Wine. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).
Begonnen op het familiewijngoed is Abi Duhr inmiddels met zijn eigen Château Pauqué uitgegroeid tot een van de pioniers van de Luxemburgse wijnbouw. Terwijl veel andere wijnboeren vooral de druif voor het voetlicht willen brengen, richt Abi Duhr zich op wijnen met een duidelijke terroirexpressie en met meer diepgang en complexiteit. De creatie in 1988 van de cuvée Clos du Paradis was de bekroning van een reeks vernieuwingen in het wijnmaken, zoals het gebruik van eikenhout (1982) en het toepassen van de appelmelkzure gisting (1987) – voor Luxemburg in die tijd revolutionaire veranderingen. Château Pauqué telt momenteel 4,5 hectare aan wijngaarden. Vrijwel alle stokken staan aangeplant op steile hellingen langs de Moezel – essentieel voor de beste kwaliteit. De wijngaarden bevinden zich in de lieux-dits Mertert Herrenberg, Grevenmacher Fels en Paradäis, Wormeldange Nussbaum, Ehnen Bromelt, Stadtbredimus Dieffert en –Fels en Schengen Fels, de enige wijngaard in het Luxemburgse deel van de Moezel op rode zandsteen. Ze zijn beplant met pinot blanc, elbling, auxerrois, riesling, pinot gris en chardonnay. In zijn werk heeft Abi Duhr zich sterk laten beïnvloeden door de Franse, en met name de Bourgondische manier van wijnmaken.
13.00 – 13.45 uur Laurent Smallegange van Restaurant Spetters (16,5 punten GM18) verzorgt de culinaire invulling bij de wijnen uit Duitsland van Forstmeister Geltz-Zilliken van Wijnhandel Koninginneweg. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).
Het wijngoed van de familie Zilliken in Saarburg bestaat al sinds 1742. Anno 2018 wordt het gerund door Hanno, Ruth en Dorothee Zilliken. 11 hectare rieslingstokken vormen de basis voor karaktervolle fruitige en edelzoete wijnen van hoog niveau. De wijngaarden liggen op steile, zuidelijk georiënteerde hellingen en zijn allemaal gekwalificeerd als VDP Grosse Lage. De belangrijkste is de historische Saarburger Rausch, waarvan de familie 10 hectare bezit. Hier dringen de wortels van de rieslingstokken zo’n 10 meter diep in de bodem door, wat de wijnen een elegant, mineralig karakter geeft. De zeer diepe, koele kelder van Zilliken, de diepste in Saar, zorgt voor een langzame vergisting en rijping. Dorothee Zilliken is zelf aanwezig om de wijnen toe te lichten.
14.00 – 14.45 uur Restaurant Blue Elephant uit Brussel verzorgt de culinaire omlijsting bij wijnen van Sommelierwijnen.nl Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).
Zeven kleine importeurs, elk met hun eigen specialisme(n), vormen het collectief Sommelierwijnen.nl Samen vertegenwoordigen zij een verrassend en veelzijdig assortiment van circa 500 wijnen dat veel ingangen biedt voor de betere horeca. Enkele wijnen worden gecombineerd met spannende gerechtjes van het bekende Thaise restaurant Blue Elephant. De importeurs zijn: AltoVino, Asian Wines, Damaro Wijnen, Geluksdruif, La Vie Le Vin, Lekker Sapje, Wijnhoeve Matton.
15.00 – 15.45 uur Thijs Meliefste van Restaurant Meliefste (16,5 punten GM18) verzorgt de culinaire invulling bij Vins Nature.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).
Op steeds meer wijnkaarten kom je ze tegen: Vins Nature, geheel natuurlijk gemaakte wijnen, waarbij de meningen internationaal overigens (nog) uiteenlopen ten aanzien van de vraag aan welke criteria ze precies (moeten) voldoen. Wij hebben in ieder geval voldoende exemplaren gevonden die aan de hoge eisen van Wine Professional voldoen. De jonge chefs van Voltaire, De Jong en Meliefste lieten zich graag inspireren door deze compromisloze wijnen en bereiden er ter plekke enkele avontuurlijke gerechten bij.
16.00 – 16.45 uur Adrian Zarzo Habraken van Restaurant Zarzo (16,5 punten GM18) verzorgt de culinaire invulling bij de wijnen uit Arbois van importeur de Geluksdruif.
Deelname is uitsluitend mogelijk op uitnodiging van de importeur.
Verrassende wijnen met een klassieke touch: dat is een van de belangrijkste kenmerken waar De Geluksdruif zijn wijnen op selecteert. En in dat licht is het niet vreemd dat de Franse Jura, volgens vele momenteel het spannendste wijngebied van Frankrijk, is uitgegroeid tot een van de opvallendste eyecatchers in het assortiment. Het domein Daniel Dugois bezit zo’n 10 hectare wijngaarden in de omgeving van Arbois, waarvan 40% beplant met trousseau – en ze maken wijn van de meeste typische Jura-varieteiten, maar specialiseren zich in trousseau. Vooral de laatste jaren zijn ze flink vooruitgegaan en ze bieden prachtige trousseau voor een zeer redelijke prijs, Daarnaast is er een zeer opvallende rosé Cremant du Jura van 100% trousseau én een blanc de noir – even heerlijk als zeldzaam. Wijnmakers Philippe Dugois komt zijn wijnen zelf toelichten:
Crémant du Jura Blanc Brut
Crémant du Jura Rosé Brut
Arbois Chardonnay ‘Terre de Marne’ 2015
Arbois Chardonnay ‘Mouchet’ 2013
Arbois Ploussard ‘La Sombarde’ 2016
Arbois Trousseau ‘Les Trias’ 2015
Arbois Trousseau ‘Grevilliere’ 2014
Arbois Vin Jaune 2010
Arbois Vin De Paille 2011
Macvin Du Jura
17.00 – 18.00 uur Proefschrift Super Copa Club
Bas Bont van Restaurant Beulings (15 punten GM18) kookt gerechten bij Jerez-wijnen. Met medewerking de gebroeders Pepe en Paco Blanco (Bodegas Callejuela), i.s.m. importeur en sherry-expert Wim Casteur. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).
Onder de titel Proefschrift Super Copa Club worden door Proefschrift drie proeverijen gepresenteerd. Met medewerking de gebroeders Pepe en Paco Blanco (Bodegas Callejuela), i.s.m. importeur en sherry-expert Wim Casteur. Callejuela is een jong en innovatief bedrijf dat zich laat bijstaan door de baanbrekende oenoloog Ramiro Ibañez. Culinaire invulling wordt verzorgd door teams van Beulings, Taiko Restaurant en uiteraard Podium Onder de Dom, dat dit jaar de internationale Copa Jerez won. Een wijnsessie geheel gewijd aan sherryproducent Valdespino (importeur: Jacobus Boelen) completeert het Jerez-programma van deze beurseditie.
Geproefd worden:
– La Callejuela Blanquito Manzanilla Pasada
– La Callejuela El Cerro oloroso
– Bodegas Luis Pérez Barajuela Oloroso 2013 (oloroso añada niet versterkt)
– Bodegas Luis Pérez Barajuela Fino 2013 (fino añada niet versterkt)
– La Callejuela Manzanilla Fina (manzanilla op middelbare leeftijd)
Proefschrift Podium
12.00 – 12.45 uur Wijnhandel Koninginneweg verzorgt de proeverij van Battenfeld-Spanier, Rheinhessen in Duitsland.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).
Hans Oliver Spanier (1971) stamt uit een Rheinhessische wijnmakersfamile die na zijn studies, op 20-jarige leeftijd, zijn eigen wijngoed vestigde. Momenteel verbouwt hij 24 ha wijngaard. Aangespoord door zijn vriendschap met oa Klaus Peter Keller, Daniel Wagner en Philipp Wittmann kiest Hans Oliver voor perfect kwaliteitsmanagement in de wijngaard, waarbij oude druivenstokken op de meest geschikte wijngaarden de hoofdrol mogen spelen. Hij was een van de eersten die kompleet op biologische wijnbouw omschakelde. Om de vitaliteit van de bodem en zijn herstelkracht te ondersteunen werkt hij sinds 2007 biologisch-dynamisch. Kenmerkend voor de Wonnegau in het zuiden van Rheinhessen is de kalkhoudende bodem. Het is een gebied dat door de Donnersberg en de uitlopers van de Vogezen voor overmatige regen beschut wordt. Omdat de bovenlaag van verweerde kalksteen vaak niet dikker is dan 20 cm moeten de druivenstokken met hun wortels diep in de onderliggende kalksteen rotsen doordringen. Hier zuigen ze de mineralen op die de druiven nodig hebben en de wijnen hun karakteristieke smaak geven.
13.00 – 13.45 uur Aventura Exciting Wines verzorgt de proeverij met Juan de la Vega (Perez Pascuas).
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).
Klassiek familiebedrijf in Ribera del Duero. Oprichter Mauro Pérez plantte in het dorp Pedrosa de Duero in de jaren 40 en 50 ruim 35 ha aan wijnstokken en werkte decennia lang voor de locale coöperatie. Zijn zonen Benjamín, Adolfo en Manuel besloten in 1980 zelf wijn te gaan maken. Twee jaar later waren stonden zij mede aan de wieg van de appellatie Ribera del Duero. Anno nu is ook de derde generatie actief in het bedrijf; oenolooog José Manuel, zoon van Benjamin, en zijn beide neven hebben het kwaliteitsniveau flink doen stijgen. Viña Pedrosa staat voor finesse en fraîcheur, vrij zeldzaam voor wijnen uit Ribera del Duero. De familie bezit inmiddels 135 hectare aan hoog gelegen, veelal oude wijngaarden, voornamelijk beplant met tempranillo geworteld in klei-kalkgrond. Biologische teelt, lage rendementen, lange maceratie en rijping garanderen wijnen met een groot potentieel.
14.00 – 14.45 Wijnkoperij La Vie Le Vin verzorgt de proeverij met wijnen van Dalmeran (Baux de Provence) en Célestière (Châteauneuf-du-Pape).
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).
Twee domeinen van dezelfde – Britse – eigenaren. Dalmeran profiteert van hetzelfde unieke microklimaat als de beroemde buurman Domaine de Trévallon. De percelen staan verspreid over het domein tussen garrigue en olijfboomgaarden waardoor het terroir zich optimaal kan manifesteren. De rode wijnen komen minimaal 5 jaar na de oogst op de markt. Vanaf jaargang 2012 biologisch gecertificeerd. Domaine la Célestière beschikt over een hypermoderne wijnmakerij. De wijngaarden worden ook hier biologisch bewerkt. De oudste wijnstokken dateren uit 1918 en hebben een rendement van minder dan 15hl/ha. Of er nou IGP Vaucluse of AOP Côtes du Rhône of AOP Châteauneuf-du-Pape op het etiket staat, de wijnen van dit domein bieden allemaal een fantastische prijs-kwaliteitverhouding.
15.00 – 15.45 uur Wijnhandel Koninginneweg verzorgt een proeverij met Cristiana Tiberio uit Montepulciano.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).
Riccardo Tiberio, destijds export manager voor een bekende wijnmakerij, kocht in 2000 8 hectare met 60 jaar oude, zeldzame trebbiano d’abruzzo-stokken, plus 31 hectare geschikt voor nieuwe aanplant. Hier plantte hij per perceel druivenrassen die het beste matchten met de bodemsamenstelling: montepulciano d’abruzzo, trebbiano d’abruzzo, aglianico, pecorino en moscato di castiglione. In 2008, vier jaar na zijn eerste oogst, droeg Riccardo Tiberio het beheer van het wijnhuis over aan zijn dochter Cristiana (wijnmaakster) en zoon Antonio (viticulturalist). Cristiana is een afgestudeerd chemicus met verdere opleiding en stages in Champagne en Australië ondersteund door herhaalde bezoeken aan de Moezel en Chablis. Tiberio’s trebbiano d’abruzzo wijnstokken zijn vooral opmerkelijk omdat ze niet alleen tot de oudste horen in de Abruzzen, maar omdat ze authentiek zijn. Je kunt er wijnen mee produceren die delicaat zijn en een grotere diepgang en complexiteit. Ook opmerkelijk is dat Tiberio’s Pecorino wijnstokken, in 2000 geplant, behoren tot de oudste in de regio. Ondanks hun relatief korte bestaan krijgen de Tiberio’s van Gambero Rosso steevast minimaal 2 bicchieri voor al hun wijnen, en 3 voor hun Trebbiano 2010, 2011 en 2012 en de witte 2013 Pecorino.
16.00 – 16.45 uur Jacobus Boelen verzorgt de proeverij met sherrywijnen van Valdespino.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).
Valdespino is een van Spanje’s oudste sherryproducenten. De familie is meer dan 700 jaar actief geweest in de wijnbouw. Sinds 1999 maakt Bodegas Valdespino onderdeel uit van Grupo Estévez. Dit is ook een familiebedrijf met onder andere belangen in Bodegas Hijos de Rainera Pérez Marín in Sanlúcar. De Macharnudo Alto wijngaard, die ruim 56 hectare groot is, staat beplant met de palomino fino. Valdespino is hiermee de enige die in Jerez Single Vineyard sherry’s maakt. De witte bodem waarop de palominodruif het best gedijt heet albariza en is erg kalkrijk. Deze grond is bij uitstek geschikt om water vast te houden wat handig is in periodes met langere droogtes. Ook in de manier van de productie van zijn sherry’s is Valdespino kwalitatief onderscheidend: alle Valdespino sherry’s worden in gebruikte, houten vaten gefermenteerd (wat veel meer werk oplevert dan het gebruik van RVS zoals alle andere producenten tegenwoordig doen). Valdespino hanteert voor zijn sherry’s tevens een langere lagering dan wettelijk is voorgeschreven. Zo weten zij hun producten op hun eigen, kwalitatief hoge niveau te houden.
17.00 – 18.00 uur Sommelierwijnen.nl
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).
Zeven kleine importeurs, elk met hun eigen specialisme(s), vormen het collectief Sommelierwijnen.nl Samen vertegenwoordigen zij een verrassend en veelzijdig assortiment van circa 500 wijnen dat veel ingangen biedt voor de betere horeca. De importeurs zijn: AltoVino, Asian Wines, Damaro Wijnen, Geluksdruif, La Vie Le Vin, Lekker Sapje, Wijnhoeve Matton.