Op zondag 8 januari vond de ‘kick-off’ plaats van de 10e editie van Wine Professional 2012, tijdens de uitreiking van de Diamond Awards. De prestigieuze awards gingen dit jaar naar Peter van Houtert (Verbunt Wijnkopers), Lucas Rive (De Bokkedoorns), de broers Eric en Joost de Bruijn (P. de Bruijn Wijnkopers) en Willem Himmelreich (ROC van Amsterdam). Los daarvan werd Wine Professional-directeur Jan van Lissum verrast met een koninklijke onderscheiding.

De stijlvolle ambiance van de Prinsenkamer en Amstelkamer van het onlangs gerenoveerde Hotel de l’Europe was het decor van deze feestelijke receptie. Restaurant Bord’eau en Hoofdstad Brasserie participeerden voor de eerste keer in dit door The Wine & Food Association georganiseerde evenement.  De Gastronomische Groote Club kent ieder jaar de prestigieuze Wine Professional Diamond Awards toe aan personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt met betrekking tot de Nederlandse gastronomie. De Wine Professional Diamond Award is een speciaal door MK Jewelry te Amsterdam ontworpen reversspeld met een Zirkonia diamant.

De Awardwinnaars van dit jaar waren:

Peter van Houtert – Verbunt Wijnkopers / voorzitter KVNW

Voor Peter van Houtert draait alles in zijn werk om ‘het Grote Genieten’: wijn speelt daarin een hoofdrol en Frankrijk vervult dé voorbeeldfunctie. Van Houtert, die Jean Michel Deiss als zijn inspirator beschouwt, werd eind 2010 door de Franse ambassadeur geridderd in de Ordre du Mérite Agricole. Zijn passie voor wijn is breed: onder zijn leiding als Commercieel Directeur (sinds 1998) groeide het ruim 150 jaar oude Verbunt Wijnkopers uit tot een modern wijnimportbedrijf met een wereldwijd assortiment en uitstekende connecties met de hedendaagse horeca. Al bijna 15 jaar verrijkt hij de Wijnacademie met lezingen over Zuid-Franse wijnen, waarbij terroir, karakter en wijn-spijs kernbegrippen zijn. Vorig jaar werd hij verkozen tot voorzitter van het KVNW, als kroon op vele jaren inspirerende, bestuurlijke inzet voor deze vereniging.

Lucas Rive – Restaurant De Bokkedoorns, Overveen

Samen met patron John Beeren en maître Peter Bruins vormt SVH Meesterkok Lucas Rive al vele jaren een onverwoestbaar driemanschap: drie peilers die garant staan voor de constante hoge kwaliteit van restaurant De Bokkedoorns. Niet alleen tezamen vormen zij een voorbeeld voor gastronomisch Nederland, maar ook elk individueel. Lucas Rive is toonbeeld van culinair vakmanschap en professionele passie. Met zijn herkenbare eigen kookstijl slaagt hij er steevast in producten van hoogstaande kwaliteit boven zichzelf te doen uitstijgen. En over stabiel niveau gesproken: al ruim 20 jaar kan Lucas rekenen op 2 sterren.

Eric en Joost de Bruijn – P. de Bruijn Wijnkopers

In 2012 viert de oudste zelfstandige wijnkoperij van Nederland, P. de Bruijn Wijnkopers, haar 240-jarig bestaan. Al die tijd ging het bedrijf over van vader op zoon en sinds 1952 mag het zich Hofleverancier noemen. Dankzij jarenlange hechte en trouwe relaties bestaat het assortiment uit een topselectie Franse wijnhuizen, waaronder veel moois uit Bourgogne en Bordeaux. De broers Eric en Joost vormen samen de 7e generatie die leiding geeft aan dit klassieke bedrijf dat uitblinkt in vakkundigheid, persoonlijke service en een uitstekende band met de restaurantsector.

Willem Himmelreich – ROC van Amsterdam

Korte tijd voor hij van een welverdiend pensioen gaat genieten, ontvangt Willem Himmelreich de prestieuze Diamond Award. Als er één persoon is die de afgelopen decennia heeft bijgedragen aan de kwaliteitsgroei van de Nederlandse gastronomie, dan is het wel deze docent Gastronomie van het ROC van Amsterdam, afdeling vaktechniek koken en gespecialiseerd restaurantkok. Als inspirerend begeleider van de Sterklas heeft hij menig leerling zien uitgroeien tot topchef. Als geboren en getogen Noord-Hollander hecht hij er veel belang aan dat zijn leerlingen werken met lokale en oorspronkelijke seizoensproducten, waarmee hij ook heeft bijgedragen aan de opkomst van de pure, eerlijke keuken.

Verrassende onderscheiding Jan van Lissum

Tot veler verrassing kwam aan het slot van de awards-ceremonie Eric van der Burg, loco-burgemeester en wethouder van Amsterdam, naar voren om Jan van Lissum te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.  Van Lissum ontving de koninklijke onderscheiding als erkenning voor het vele werk dat hij de afgelopen decennia heeft verricht om kwaliteit en waardering van de Nederlandse gastronomie te stimuleren. Van der Burg stelde dat Van Lissum aan de wieg had gestaan van de smaakontwikkeling van Nederlandse professionals en consumenten. En hij prees hem voor de diverse baanbrekende initiatieven die hij als directeur van The Wine & Food Association, Wine Professional en GaultMillau Nederland heeft ontwikkeld op het gebied van wijn en spijs, de activiteiten met en voor jonge restaurantprofessionals en de intermediërende rol tussen wijnhandel en horeca.