DA23 winnaars
De 21e editie van Wine Professional werd zondag 8 januari feestelijk geopend met de uitreiking van de prestigieuze Diamond Awards. De awards gingen dit jaar naar Henrico van Lammeren (Vinites), Kariem Hamed (Le Vineur) en Arend Jans (ROC van Amsterdam)

De awards werden uitgereikt door Jan van Lissum, directeur van The Wine & Food Association en de Gastronomische Groote Club. Ruim honderd genodigden woonden de feestelijke ceremonie in de Raadzaal van Sofitel Legend The Grand in Amsterdam. De Diamond Awards worden jaarlijks toegekend aan personen of instanties/bedrijven die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt met betrekking tot de Nederlandse gastronomie. De officiële opening van Wine Professional werd verricht door Z.E. de heer François Alabrune, Ambassadeur van Frankrijk.

De Awardwinnaars van dit jaar zijn:

Kariem Hamed, Le Vineur
Kariem Hamed is een jonge, innovatieve ondernemer die in relatief korte tijd een vaste plaats heeft veroverd op de Nederlandse wijnmarkt. Vanuit zijn passie voor wijn besloot hij de financiële wereld vaarwel te zeggen en begon hij in 2013 met Le Vineur. Hij is gespecialiseerd in het ontdekken van ‘verborgen parels’ uit de klassieke Franse wijngebieden en heeft daarbij vooral aandacht voor kleine familiebedrijven en jonge, getalenteerde wijnmakers die op een duurzame manier wijn maken. Producenten die iets bijzonders maken door het net even anders aan te pakken dan zijn collega’s hebben bij Kariem een streepje voor. De balans tussen fruit, zuren en mineraliteit, elegantie en doordrinkbaarheid staat voorop – uiteraard tegen de beste prijs-kwaliteitverhouding. Alle grote Franse wijnregio’s komen aan bod met goed gemaakte, representatieve wijnen. Jaarlijks reist hij een keer of tien naar de Bourgogne en dat is te merken: de wijnen (van meer dan 20 bourgogneproducenten) zijn doordacht geselecteerd op kwaliteit, karakter en prijs-kwaliteitverhouding.
Ten tijde van de corona-lockdowns wist Kariem zich als een van de eersten zeer goed in the picture te spelen met zijn boeiende Online Deepdive-proeverijen via Zoom. Ook stelde hij samen met een aantal toonaangevende restaurants giftboxen samen, waarmee hij twee vliegen in één klap sloeg: consumenten konden op laagdrempelige (want goed betaalbare) wijze een aantal fraaie wijnen leren kennen die normaliter alleen op de restaurantkaart te vinden waren, én de noodlijdende restaurant werden gesteund met 25% van de opbrengst per box. Innovatief, vindingrijk, flexibel, gepassioneerd, interactief: Kariem is op de toekomst voorbereid!

DA23 1

Arend Jans, ROC van Amsterdam
Waar zou de Nederlandse horeca zijn zonder enthousiaste, energieke mensen achter de schermen? Arend Jans is een schoolvoorbeeld – letterlijk en figuurlijk. Momenteel ondersteunt hij bij het ROC van Amsterdam studenten, docenten en bedrijven met het digitale BPV (Beroepspraktijkvorming)-handboek, maar daarvoor vormde hij als stagebegeleider vele jaren een onmisbare schakel tussen opleiding en horeca. Met behulp van een flinke dosis mensenkennis en een uitgebreid netwerk van restaurants en hotels vond hij voor iedere gemotiveerde student de ideale stageplaats. Daarbij dacht hij in het belang van de student én van de horecazaak. Met het vinden van de juiste plek voor de juiste persoon stimuleerde hij jonge talenten en versterkte hij hun enthousiasme en motivatie. Niet onbelangrijk is dat hij zo ook bijdroeg aan een grotere waardering voor bedienend personeel: horeca is veel meer dan alleen die topchef of –sommelier. Bij horecagerichte evenementen van The Wine & Food Association, zoals Wine Professional en het Proefschrift Wijnconcours, was Arend sinds begin jaren tachtig actief betrokken. Hij wist vele studenten te motiveren om mee te werken op de beursvloer: een prima gelegenheid om ervaring op te doen, professionele contacten op te doen en tegelijk representatief zijn voor het vak. Zelf gaf hij altijd het goede voorbeeld, door onvermoeibaar en efficiënt de handen uit de mouwen te steken.

DA23 2

Henrico van Lammeren, Vinites
Ruim 16 jaar is hij werkzaam bij importeur Vinites waarvan de laatste negen jaar als algemeen directeur. In die jaren heeft hij stapsgewijs belangrijke veranderingen doorgevoerd met het oog op de toekomst. Efficiëntie en duurzaamheid zijn kernbegrippen, meer aandacht voor customer relations, strengere selecties bij de wijninkoop en het organiseren van opleidingen zijn onder andere het resultaat. Ook buiten Vinites zet Van Lammeren zich in ten behoeve van de wijnbranche. Zo maakt hij deel uit van het bestuur van de KVNW, waar hij zich bezighoudt met de portefeuille alcoholmatiging en voorzitter is van Stichting Wijncommunicatie. Verder is hij lid van het bestuur van Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie en board administrator van Wine in Moderation. In 2020 werd hij voorzitter van de Wijnacademie. Henrico van Lammeren is een strateeg, vernieuwer en samenwerker die zich enthousiast en gedreven op allerlei manieren inzet voor een verantwoorde en plezierige wijnbeleving in ons land.

DA23 3