(wijzigingen voorbehouden)

Proefschrift Theater

11.00 – 12.00     
Wine Professional Wine Challenge: bekendmaking favoriete wijnen van de beurs (horecaprijs tot € 15).
Lezing: wijnbouw zonder koper. Korte presentatie over de FreeSoil integrale teeltmethode door Henk van Dongen.
Bekendmaking winnaars Proefschrift Nationale Huiswijncompetitie
In de categorieën Café, Eetcafé-brasserie-bistro, Middenklasse-restaurant.

12.00 – 12.45     Openingsproeverij Wine Professional 2020: Themaland Slovenië
Met de toonaangevende Sloveense chef Klavdij Pirih van hotel-restaurant Kendov Dvorec in Spodnija Idrija. Selectie te proeven wijnen afkomstig van producenten in het Slovenia-paviljoen (stand 406). M.m.v. de Sloveense Ambassade. Deelname mogelijk op uitnodiging van The Wine & Food Association.

13.00 – 13.20     Bekendmaking derde nominatie Wijnvrouw van het Jaar
De stichting Wijnvrouw van het Jaar zet wijnvrouwen in de schijnwerpers die met hun werk, passie, kennis of creaties de wijnwereld nog mooier hebben gemaakt. Elk kwartaal nomineert een deskundige jury bestaande uit Heleen Boom, Peter van Houtert, Janny van der Heijden en Birthe van Meegeren een nieuwe wijnvrouw. Voor 2020 zijn inmiddels twee nominaties bekend: Tjitske Brouwer en Magda van der Rijst. Wie wordt de derde? Gepresenteerd door Barbara Verbeek ( Wijntheater® )

13.30 – 14.15     Spätburgunderparadijs de Ahr
De Ahr is tijdens Wine Professional vertegenwoordigd met 13 producenten. Een aantal van hen geeft acte de présence in deze masterclass. Deelname mogelijk op uitnodiging van The Wine & Food Association

14.30 – 15.45     Wines of Germany Gastro Cup
Net als vorig jaar organiseert het Informatiebureau voor Duitse Wijn samen met The Wine & Food Association de Wines of Germany Gastro Cup. Vele toonaangevende importeurs hebben hun Duitse wijnen inmiddels ingezonden, waarbij de nadruk ligt op de gastronomische inzetbaarheid van de wijnen. De winnende wijnen in iedere categorie worden bekendgemaakt en het team van restaurant Graphite in Amsterdam verzorgt de culinaire omlijsting. Professionals die willen deelnemen aan deze proeverij, kunnen zich aanmelden bij info@duitsewijn.nl. Vergeet niet om u in dat geval ook even te registreren als Wine Professional-bezoeker. Beursbezoekers kunnen de finalewijnen zelf proeven (stand 264).

16.00 – 16.45     Finale 34e Grand Prix Saint-Hubert
In een knock-out finale waar 7 verschillende wijnen zo goed mogelijk beschreven moeten worden strijdt Team JAH! (Jos van Schaik, Alvaro Steenbergen en Hugh Keasberry) tegen Team MW (Monique Haagmans, Willem Hellevoort en Alexander Boersen). Per wijn gaat 1 punt naar het team dat de beste, meest volledige omschrijving (land, appellatie, druif, oogstjaar, etc.) levert. Winnaar is het team dat als eerste 4 punten behaalt. De jury onder leiding van Jan van Lissum (The Wine & Food Association) bestaat verder uit Peter Klosse (Academie voor Gastronomie), Hans van de Meeberg (o.a. Misset Horeca, Winelife, FD), Dave Beck (RWV Advocaten) en Yvonne Zohar (Verenigde Vinologen Nederland).  Het totale prijzengeld bedraagt 2.500 euro. Organisatie: The Wine & Food Association.

17.00 – 17.45       Kozlović en andere Kroatische wijnmakers
Gianfranco Kozlovic is een van de belangrijkste wijnmakers in het Kroatische Istrië. In deze sessie aandacht voor zijn spannende, levendige wijnen en wijnen van andere toonaangevende Kroatische producenten. M.m.v. The Taste of Croatia e.a. Het team van Central Park Voorburg verzorgt de culinaire omlijsting. Deelname is mogelijk op uitnodiging van de exposant (stand 502)

Forum Gastronomicum

10.00 – 11.30     Academie voor Gastronomie: ‘Stromingen’ – educatief programma
Met o.a. twee lezingen: Wijnbouw zonder koper – Presentatie over de FreeSoil integrale teeltmethode door Henk van Dongen. En Wiljan Dorrepaal (La Source) over alcoholvrije wijnen en distillaten.

12.00 – 12.45     Proeverij Armeense wijnen
M.m.v. Dijso. Deelname is mogelijk op uitnodiging van de importeur (stand 218)

13.00 – 13.45     Orange Wines
Georganiseerd door The Wine & Food Association. Maître fromager en eigenaar van Bourgondisch Lifestyle, René Koelman zal een selectie van zijn prachtige kazen laten proeven gecombineerd met orange wijnen! Zijn elegante en frisse stijl van kaasmaken zal een zeer verrassende smaakbeleving worden tijdens deze proeverij. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (226)

14.00 – 14.45     Proeverij Domäne Wachau
Gepresenteerd door oenoloog Heinz Frischengruber. Culinaire omlijsting door het team van het Oriëntaals-Franse restaurant O&O in Sint Willebrord. M.m.v. Anfors Imperial. Deelname is mogelijk op uitnodiging van de importeur (stand 300)

15.00 – 15.45     Puur Zeeland
Zeeuwse producten komen helemaal tot hun recht in de gerechtjes die het team van restaurant Bottles in Sas van Gent bereidt. Uiteraard in combinatie met bijpassende wijnen. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (226)

16.00 – 16.45     Wit en rood van Heumann, Villány, Hongarije
Erhard Heumann is een nieuwe trendsetter in Hongarije. In combinatie met Hongaarse charcuterie. M.m.v. LUH Lekkers uit Hongarije. Deelname is mogelijk op uitnodiging van de importeur (610)

17.00-17.30 Wine Making Challenge 2020: huldiging winnaar
De maker van de beste Spaanse QuiXote-blend 2020 wordt bekendgemaakt. De afgelopen jaren werd de Wine Making Challenge gewonnen door respectievelijk Lendl Mijnhijmer (Bougainville*), Tim Theuns (Pure C**) en Leonie Mooijekind. Wie wint de vierde editie? Organisatie: Bodega Vinos QuiXote in samenwerking met Wijnkoperij La Persistance en Vinos i Cavas. Chef Lars Albers van restaurant Vigor in Vught zorgt voor een bijpassend gerechtje.

Proefschrift Vinodroom

10.00 – 11.30     Academie voor Gastronomie: ‘Stromingen’ – educatief programma
Met o.a. lezing: Wijnbouw zonder koper. Presentatie over de FreeSoil integrale teeltmethode door Henk van Dongen.

12.00 – 12.45     A Taste of Italy
M.m.v. Thompson International Marketing. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (226)

13.00 – 16.45     Wine Making Challenge 2020
Tien topsommeliers strijden om de prijs voor de beste Spaanse QuiXote-blend 2020. De bezoekers kunnen live zien hoe de sommeliers tot hun blendkeuze komen. Als basis voor de blending staan de monocépagewijnen van het Pago Casa del Blanco (Gran Cru) wijnhuis. Deze worden zorgvuldig voorgeproefd. In een aantal rondes worden de deelnemers in staat gesteld om tot een optimale blending te komen en wellicht de ‘meester’ te overtreffen. Hierbij schrijft de sommelier een self made tasting note uit waarin hij/zij de blending onderbouwt. De tasting note vormt ook een onderdeel van de eindscore. Van de winnende blend wordt namelijk een LIMITED EDITION gemaakt van 1000 flessen met de naam van de winnende sommelier op het etiket. Deze Limited Edition zal gedistribueerd worden in de 14 landen waar de QuiXote Pago wordt gedronken binnen Europa, Azië en USA. De winnaar wordt om 17.00 uur gehuldigd in het  Forum Gastronomicum Theater. De afgelopen jaren werd de Wine Making Challenge gewonnen door respectievelijk Lendl Mijnhijmer, Tim Theuns en Leonie Mooijekind. Wie wint de vierde editie? Organisatie: Bodega Vinos QuiXote in samenwerking met Wijnkoperij La Persistance en Vinos i Cavas. De deelnemers van 2020 zijn:

1. Bart van Brummelen – Kist vol kurken, Soest
2. Rianne Ogink – Zoldering, Amsterdam
3. Jeroen Binder – 1910, Eindhoven
4. Corine Vink – Amused Food and Wine, Hardenberg
5. Loesje Clement – Chocolat, Breda
6. Pauline Struijk – Restaurant Sillyfox, Veghel
7. Edgaras Razminas – De Lindehof**, Nuenen (Sommelier van het jaar 2019)
8. Joey Lange – Restaurant Fred**, Rotterdam
9. Randy Bouwer – Restaurant Vigor, Vught
10. Nicole Oosthoek – De Nederlanden*, Vreeland

De vakjury bestaat uit:
– Antonio Merino, oenoloog QuiXote
– Juan Haro, eigenaar QuiXote

17.00 – 17.45     Rueda
D.O. Rueda is de belangrijkste Spaanse regio voor witte wijnen, met de Verdejo als voornaamste druif. Job de Swart MW presenteert een speciale masterclass gewijd aan dit gebied. Rueda ligt in de streek Castilla y Léon, op de hoogvlakte ten noordwesten van Madrid, op een hoogte tussen de 600 en 780 meter boven zeeniveau. De wijnstreek is volop in ontwikkeling, dat blijkt uit de verschillende witte en blauwe druivensoorten die onder de D.O. vallen. Maar ook uit de wijnen met body dankzij een rijping ‘sur lie’ en de eigen stijl van houtgerijpte Rueda wijnen. M.m.v. Tot PR. Aanmelden kan tot vrijdag 10 januari bij Feline via info@totpr.nl