De Diamond Awards worden jaarlijks toegekend aan personen of instanties/bedrijven die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt met betrekking tot de Nederlandse gastronomie. Omdat de fysieke vakbeurs Wine Professional in de RAI Amsterdam inmiddels twee jaar heeft moeten ‘overslaan’ ontvingen de vier awardwinnaars dit jaar in plaats een oorkonde in plaats van een diamantspeld zoals voorheen.
De Awardwinnaars van dit jaar zijn:
Olaf Kerstens – André Kerstens, Den Haag
Van de tien favoriete wijnen van Olaf Kerstens, de huidige eigenaar, zijn er vier afkomstig uit Frankrijk en vier uit Portugal (en twee uit Spanje). Het geeft aan waar Kerstens’ prioriteiten liggen: bij kwaliteitswijnen uit klassiek Europese wijnlanden zoals Frankrijk, maar ook bij producten uit een wijnland als Portugal dat de laatste jaren spannende ontwikkelingen doormaakt en met grote sprongen vooruit is gegaan. Kort samengevat is André Kerstens BV een importeur die staat voor een betrouwbaar kwaliteitsniveau maar die tegelijk ook een ambassadeursfunctie vervult voor een wijnland dat om zijn veelzijdige en unieke wijnaanbod veel meer aandacht van professionals en consumenten verdient dan het momenteel krijgt. Olaf Kerstens is vinoloog en liep onder meer stages in Bordeaux en Porto, dus zijn voorkeuren zijn niet verwonderlijk. Zijn vertrouwen in het potentieel van Portugal is groot, zo blijkt wel uit het feit dat onder zijn leiding steeds meer nieuwe-wereldwijnen in het assortiment hebben plaatsgemaakt voor Portugese wijnen. Minstens zo opvallend is het dat Olaf in 2009 het familiebedrijf André Kerstens heeft teruggekocht van Pernod Ricard Nederland. Zo heeft hij ook onderstreept hoe waardevol het imago van onafhankelijk familiebedrijf is in de wijnwereld. Zeker als je beschikt over de kennis en ervaring van de familie Kerstens, die zich al bijna 3,5 eeuw met wijnhandel bezighoudt.
Floor van Ede – Brasserie Van Baerle, Amsterdam
Brasserie Van Baerle is al ruim 40 jaar een begrip in Amsterdam. Eigenares en vinoloog Floor van Ede liet zich vanaf de opening in 1980 inspireren door authentieke Parijse bistro’s, waar laagdrempeligheid en gezellige drukte gecombineerd worden met aantrekkelijke, klassiek getinte gerechten op basis van onberispelijke kwaliteitsproducten en een wijnkaart waarop iedereen een prima glas wijn kan vinden. De sfeer is er altijd opgewekt, de bediening geeft iedere gast persoonlijke aandacht en de prijzen blijven betaalbaar. Wie eenmaal bij Brasserie Van Baerle in de watten is gelegd, komt er geheid vaker. Ieder gerecht is herkenbaar van smaak en bereiding en bezit tegelijkertijd een originele invalshoek. Klassiekers van het seizoen worden afgewisseld met moderne creaties voor wie eens verrast wil worden. De wijnkaart was indertijd een vrij revolutionaire reactie op de dikke, pretentieuze boekwerken waarmee de meeste restaurants elkaar de loef trachtten af te steken. Wijnliefhebster Floor van Ede wist precies wat ze deed: een Europese wijnkaart samenstellen met per categorie een beknopt aantal wijnen – telkens het beste van het beste, met zorg geselecteerd op basis van kwaliteit en prijs bij verschillende importeurs. Zo ontstond een compacte en voor iedereen overzichtelijke, begrijpelijke kaart met korte toelichtingen, die voortdurend updates kreeg, afhankelijk van het seizoen en via nieuwe vondsten die net iets beter waren dan eerder genoteerde wijnen. Geen wonder dat de wijnkaart verschillende keren onderscheiden is. Floor van Ede is een enthousiaste vakvrouw met een schat aan kennis en ervaring, en een groot voorbeeld voor eigentijdse horecaondernemers.
Leonardo Pacenti – Toscanini, Amsterdam
Voor liefhebbers van de echte Italiaanse plattelandskeuken is Toscanini in de Amsterdamse Jordaan al meer dan 35 jaar een begrip, vooral sinds Leonardo Pacenti in 1999 er chef en mede-eigenaar werd. Pacenti werd weliswaar geboren in Zuid-Afrika, maar hij weet als geen ander hoe je een op het eerste gezicht eenvoudige Italiaanse maaltijd tot een tot een onvergetelijke belevenis maakt. Het begint met het basismateriaal. Smaken zijn op hun puurst als ze afkomstig zijn van eerlijk geproduceerde, gezonde kwaliteitsproducten van het seizoen. Daarom maakt de chef zoveel mogelijk gebruik van biologische producten, dikwijls met een Slow Food-stempel. Pacenti bereidt ze op traditionele, ambachtelijke wijze, maar geeft er vaak een eigen creatieve draai aan. Zo transformeert hij herkenbare Italiaanse streekgerechten tot smakelijke culinaire verrassingen. Natuurlijk hoort daar een louter Italiaanse wijnkaart bij, waarop alle regio’s vertegenwoordigd zijn, met goed gekozen, toegankelijk geprijsde wijnen waaronder tal van interessante vondsten. En dat alles gepresenteerd met mediterrane gastvrijheid die je even doet vergeten dat je in Nederland bent: aangename drukte, hartelijke service, kennis van zaken.
Imko Binnerts en Cathy Moerdijk – Puur Zee, Wijk aan Zee
Gastronomische synergie, dat is waar Imko Binnerts en Cathy Moerdijk voor staan. De één een chef met culinair cv waar je u tegen zegt, de ander gastvrouw, sommelier en importeur met een speciale focus op wijnen die iets te vertellen hebben. De schat aan kennis en ervaring die beiden de afgelopen decennia hebben opgebouwd komen samen volgens de formule 1 + 1 = 3 bij hun restaurant Puur Zee in Wijk aan Zee. Hier vormen de wijnen die Cathy zelf importeert met Puur Wijn een voorname bron van inspiratie voor de eigenzinnige (veelal vis-)gerechten die Imko en zijn team op tafel toveren. Weinig andere chefs in ons land verstaan zo goed de kunst om gerechten en wijnen te combineren. Hij weet bijna intuïtief hoe je het niveau van gerecht en wijn naar de top tilt, zonder gebruik van allerlei extra ingrediënten of complexe bereidingen. Anderzijds is het net zo goed de kookstijl van Imko die Cathy aanknopingspunten levert om haar wijnassortiment uit te breiden. Het Puur Wijn leert je wijnen kennen die verrassen en aanspreken: evenwichtige wijnen die wijnstreek, druif en wijnmaker tot leven brengen in het glas en ook in staat zijn om een gerecht te verrijken.