11e editie Wine Professional ingeluid met Diamond Awards 2013

01 De L'Europe  - Exterior kopieOp zondag 6 januari vond de ‘kick-off’ plaats van de 11e editie van Wine Professional, tijdens de uitreiking van de Diamond Awards. De prestigieuze awards gingen dit jaar naar wijnschrijver Albert de Jong, wijnmaker Matthieu Hulst (Apostelhoeve) en wijnimporteur Jaap Kwast.

De stijlvolle ambiance van de Prinsenkamer en Amstelkamer van Hotel de l’Europe was opnieuw het decor van deze feestelijke receptie. Restaurant Bord’eau en Hoofdstad Brasserie participeerden in dit door The Wine & Food Association georganiseerde evenement. De Gastronomische Groote Club kent ieder jaar de prestigieuze Wine Professional Diamond Awards toe aan personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt met betrekking tot de Nederlandse gastronomie. De Wine Professional Diamond Award is een speciaal door MK Jewelry te Amsterdam ontworpen reversspeld met een Zirkonia diamant.

De Awardwinnaars van dit jaar waren:

Albert de Jong
In de jaren tachtig begonnen als zaterdaghulp bij een wijnimporteur, ontwikkelde Albert de Jong al snel een grote passie voor wijn. Met name wat betreft zijn enthousiasme voor Duitse kwaliteitswijnen, rieslings op de eerste plaats, mag De Jong als een pionier beschouwd worden. Terwijl de meeste wijnliefhebbers Duitsland nog associeerden met zoete Moezelwijnen, roemde hij toen al de verfijning en het karakter van wat nu universeel geldt als Duitslands mooiste wijntype. Dankzij zijn vele wijnreizen door Duitsland en andere rieslinglanden en -streken geldt hij inmiddels als een echte specialist. Mede dankzij zijn adviezen aan importeurs, de talloze enthousiaste artikelen die hij inmiddels op zijn naam heeft staan en de innemende wijze waarop hij tijdens vele proeverijen zijn kennis en ervaring overbrengt, hebben tal van professionals en liefhebbers wijnland Duitsland én de rieslingdruif in de loop der jaren in hun hart gesloten.

Matthieu Hulst
Wijnbouw in Nederland bestond al in de Romeinse tijd maar leidde sinds de Kleine IJstijd een kwijnend bestaan. Zo’n 25 jaar nadat de laatst overgebleven wijngaard in Limburg gerooid was, besloot de familie Hulst, fruittelers op de Apostelhoeve, de traditie voorzichtig weer nieuw leven in te blazen. En met succes: de 25 are die in 1970 werden aangeplant zijn inmiddels uitgebreid tot 8,5 hectare en de wijnen worden geschonken in tal van toprestaurants en worden internationaal geprezen. Matthieu Hulst, de huidige eigenaar, geldt terecht als Nederlands beste wijnmaker en mag beschouwd worden als visitekaartje voor de Nederlandse wijnbouw in zijn geheel. Mede dankzij zijn inzet, vernieuwingsdrang en succes worden Nederlandse wijnbouwers anno 2013 niet meer gezien als enthousiaste hobbyisten, maar als een beroepsgroep waarvan de komende tijd nog veel kunnen verwachten.

Jaap Kwast
Kwast Wijnkopers bestaat 35 jaar en is in die tijd uitgegroeid tot een betrouwbaar familiebedrijf en een van de pijlers van de Nederlandse wijnimport. Jaap Kwast koppelt visie, passie en eigenzinnigheid aan een gezonde zakelijke mentaliteit. Kwaliteit, vakmanschap, efficiency en hechte relaties met afnemers en producenten staan hoog in het vaandel, maar ook duurzaamheid en een goede prijs-kwaliteitverhouding zijn kernbegrippen in de bedrijfsvoering van Kwast Wijnkopers. Het brede wijnassortiment is vooral gericht op de betere horeca en wijnspeciaalzaken en telt niet alleen grote namen als Gaja, Louis Jadot, Taylor’s, Champagne Laurent-Perrier en Champagne Salon, maar ook wijnen van kleine producenten met respect voor traditie en milieu.