Diamond Award- en andere winnaars

Winnaars Diamond Awards en Proefschrift Restaurant Awards

Wine Professional 2025 werd maandag 13 januari officieel ingeluid met de uitreiking van de prestigieuze Diamond Awards. De awards gingen dit jaar naar Els en Will Beeren (Wijnspeciaalzaak le Grand Cru, Heemstede), Adrian Zarzo Habraken (Restaurant Zarzo, Eindhoven) en Nico McGough (CEO Well of Wine/Bosman Wijnkopers). Peter Bruins (gastheer-sommelier) was vorig jaar niet in de gelegenheid om zijn award in ontvangst te nemen en deed dat dit jaar.

De awards werden uitgereikt door Jan van Lissum, directeur van The Wine & Food Association en de Gastronomische Groote Club. De Diamond Awards worden jaarlijks toegekend aan personen of instanties/bedrijven die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse gastronomie. Behalve de Diamond Awards werden ook de Proefschrift Restaurant Awards uitgereikt.

Dit jaar werden onderscheiden:

DA Joris Snelten

Els en Will Beeren, Le Grand Cru, Heemstede
Wijnspeciaalzaak Le Grand Cru is al decennia lang een begrip in de wijde omgeving, voor klassieke en eigentijdse liefhebbers van wijn en gastronomie. Els en Will Beeren runden het bedrijf bijna 40 jaar met veel plezier en toewijding. Ze konden altijd rekenen op een grote groep trouwe klanten, die zij door en door kenden – zeker ook wat betreft persoonlijke smaakvoorkeuren. Met een schat aan kennis en ervaring, én een open mind, wisten zij iedereen te verrassen met fraaie vondsten en te inspireren tot smakelijke wijn-spijscombinaties, mede dankzij de proeverijen die ze met regelmaat organiseerden. Zelf bezochten ze de belangrijkste wijnpresentaties en -beurzen om de ontwikkelingen in de wijnwereld op de voet te volgen. Bij Le Grand Cru kocht je niet gewoon wijn, maar een compleet stukje wijnbeleving. Onlangs droegen zij de sleutel van Le Grand Cru over aan importeur Vinites. De verkoop van het bedrijf aan Vinites was een logische stap, omdat het al 35 jaar een van de importeurs was met wie zij samenwerkten. En onder de vakkundige leiding van de jonge ondernemers Carlijn Kleine en Simon Landkroon zal Le Grand Cru ook onder nieuwe generaties fijnproevers een boeiend en betrouwbaar wijnadres blijven.

DA25 Adrian Zarzo

Kyra van Lissum, Adrian Zarzo Habraken (2e van links) en team, Jan van Lissum

Adrian Zarzo Habraken, Restaurant Zarzo, Eindhoven
Adrian Zarzo Habraken, half Spaans van geboorte, begon zijn carrière op 17-jarige leeftijd in de keuken van Bosch en Duin, gevolgd door Prinses Juliana en Parkheuvel. In 2002 werd hij Europees Jeugdkampioen Koken. Zijn veelzijdigheid kwam goed aan het licht bij De Librije, waar hij in 2008 souschef werd en later sommelier. Restaurant Zarzo opende zijn deuren in 2013 en dat vormde het begin van een succesvolle carrière waarin Adrian zijn talenten volledig kon ontplooien: als chef, als sommelier, als gastheer, als ondernemer en als creatieve spil voor wie het combineren van wijn en spijs een eerste levensbehoefte vormt. Omdat hij al die functies in zich verenigt en op constant hoog niveau uitoefent, is Adrian Zarzo een unieke all-round gastronoom. Bovendien kan hij uitstekend met mensen omgaan. Gasten voelen zich thuis bij hem, en op de werkvloer vind je altijd een perfect op elkaar ingespeeld, dynamisch team dat plezier in het vak heeft. De wijnkaart is al diverse malen bekroond in binnen- en buitenland, en de keuken is ’tipico Zarzo’: een onvergelijkbare blend van klassiek Frans, innovatief Nederlands, en aantrekkelijke Spaanse invloeden.

Peter Bruins

Nico McGough, Well of Wine / Bosman Wijnkopers
In zijn functie als CEO van Well of Wine en Bosman Wijnkopers is Nico McGough aan een tweede jeugd begonnen. Met een nieuw jong team om zich heen bewijst hij zich opnieuw als succesvol bedrijfsleider, perfectionist én als een van de allerbeste proevers die ons land rijk is. Daarvoor gaf hij ruim vier decennia leiding aan Résidence Wijnen en Wijnkoperij De Gouden Ton, beide ook uitgegroeid tot een begrip op de Nederlandse wijnmarkt. Het leverde hem al diverse onderscheidingen op, en ondertussen vond hij ook nog kans om een wijntijdschrift uit te geven en her en der artikelen en columns over wijn, gastronomie – Nico is ook een uitstekend kok – en wijnbeleving te schrijven. Knap hoe hij na zoveel jaar met onverminderde visie en passie voor zijn vak actief en inspirerend bezig blijft.

DA Hubrecht Duijker

Peter Bruins: klassiek gastheerschap in optima forma (Diamond Award 2024)
Peter Bruins mag dan officieel al een paar jaar met pensioen zijn, toch maakt hij soms graag nog een avond vrij om gastheer te zijn, bij Puur aan Zee in Wijk aan Zee. Peter is het toonbeeld van klassiek gastheerschap. Ruim 40 jaar was hij het gezicht van De Bokkedoorns en vervulde hij de spilfunctie tussen keuken, bediening en gasten. Hij weet als geen ander hoe je in een toprestaurant dag in dag uit een constant hoog niveau vasthoudt. Bovendien bewees Peter dat hij een uitstekend leermeester was. Hij herkende talent en vaardigheid bij jonge werknemers, stimuleerde ze, gaf ze de vrije hand, toonde waardering. Daardoor versterkte hij hun motivatie en teamgeest. Kennis van zaken en gastvrijheid stonden en staan bij Peter Bruins hoog in het vaandel: een stukje persoonlijke aandacht aan tafel, je inleven in smaakvoorkeuren en laten zien hoeveel plezier je hebt in wat je doet, Peter beheerst alle aspecten van het vak.