Geen fysieke beurseditie van Wine Professional dit jaar en uiteraard ook geen feestelijke opening. Maar, corona of geen corona, mensen die zich met hart en ziel inzetten ten behoeve van en/of binnen de Nederlandse gastronomie zijn er altijd te vinden. En dus ook drie winnaars van de prestigieuze Diamond Awards. Dit jaar gingen ze naar Tjitske Brouwer (Vinoblesse), Peter Klosse (Academie voor Gastronomie) en Fabiola Bonke (Spanje Totaal).

De awardwinnaars werden in het kader van Wine Professional Limited Weeks 2021 op maandag 8 maart per video bekendgemaakt door Jan-Sebastian van Lissum, namens The Wine & Food Association en de Gastronomische Groote Club. De Diamond Awards worden jaarlijks toegekend aan personen of instanties/bedrijven die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt met betrekking tot de Nederlandse gastronomie.

De Awardwinnaars van dit jaar zijn:

Tjitske Brouwer
Tjitske moet je de pionier noemen van de biologische wijnimport in Nederland. Samen met Marc Collard importeert ze al meer dan 33 jaar wijn onder de naam Vinoblesse. Het assortiment is groot en bestaat uit eerlijke en smaakvolle wijnen van kleine wijnproducenten. Als een van de eersten had ze al in de vorige eeuw de populaire vin nature in het pakket. Ze concentreerde zich lang op alleen Franse wijnen, maar tegenwoordig kun je bijvoorbeeld ook terecht voor Italiaanse of Spaanse. Ze is naast registervinoloog ook Magister Vini, de titel die ze o.a. verdiende met een gedegen onderzoeksverslag over de biologische wijnbouw en de verkoop ervan in ons land. Ze geeft workshops, wijnlessen en proeverijen door heel het land. Bovendien is Brouwer lid van de Adviesraad SKAL Bio Controle. Aan de Wijnacademie is ze verantwoordelijk voor de lessen over biologische en biodynamische wijnbouw. Nog onlangs werd ze genomineerd voor de titel Wijnvrouw van het Jaar 2020. Als waardering van haar werk voor de Franse wijnen kreeg ze de ‘Chevalier dans l’Ordre du Mérite Agricole’, een hoge Franse onderscheiding. Ze is ervan overtuigd dat op termijn alle wijnen biologisch zullen zijn..

Peter Klosse
Het is dr. Peter Klosse sinds hij in 2004 als eerste Nederlander op smaak promoveerde aan de Universiteit Maastricht. Hij is al decennialang een bekende en hooggewaardeerde persoonlijkheid in onze gastronomie. Zijn familiewortels liggen in het vermaarde Veluwse wildrestaurant De Echoput, waar intussen de derde generatie is aangetreden. Klosse is auteur van een groot aantal boeken over wild en smaak. Hij maakte naam met zijn wetenschappelijke benadering van de smaken en wijn-spijscombinaties en de wijze waarop hij die inzichten voor velen toepasbaar maakt. Zijn kennis van wijn, de herkomstgebieden en de wijnmakers is enorm. Klosse startte al in 1991 met de Academie voor Gastronomie. Veel mensen in de horeca zijn door hem geïntroduceerd in de wereld van de smaak. Dat merk je geregeld aan tafel bij de beste restaurants. Zijn wijn-spijsbenaderingen kloppen vrijwel altijd. Tot oktober 2020 was Klosse als lector verbonden aan de Hotel Management School in Maastricht. De The Academy For Scientific Taste Evaluation, kortom T.A.S.T.E. is door hem opgericht. Hij ontwikkelt en test hier op basis van zijn eerder verworven wetenschappelijke inzichten diverse classificaties van smaak en gaat daarbij uit van het mondgevoel van producten en de combinaties ervan. Peter is een gezellig persoon om erbij te hebben. We maakten hem mee tijdens reizen, proeverijen, events en een groot aantal samenwerkingen met The Wine & Food Association.

Fabiola Bonke
Fabiola Bonke is Spanje, Andalusië, sherry en tapas in één en dezelfde persoon. En ze komt uit Spanje, heeft er lang gewoond en leerde daar alle ins en outs van de klassieke Spaanse, regionale  keukens. Ze is een van de weinige mensen in Nederland die gespecialiseerd zijn in versterkte wijnen. Sinds 2013 is ze bijvoorbeeld Sherry Educator, na een studie in Jerez de la Frontera. In 2015 volgde ze met succes de officiële Madeira Ambassador Course. In 2016 stelde het Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto haar aan als Port en Douro Wine Specialist. En ook over vermouth mag je haar alles vragen. Fabiola bouwde een klein maar fraai assortiment op in kwaliteitssherry. Ze heeft niet de minste huizen:  Bodegas Yuste, Urium, Bodegas Argüeso en andere. Op dit moment is ze onder andere betrokken bij Grapes Unlimited en Spanje Totaal, beide in Haarlem. Ze bemiddelt verder tussen nieuwe importeurs en sherrybodegas. Haar werk voor de wijnen van Jerez is maatgevend. Ze vertelt er gepassioneerd over, geeft workshops, proeft met sommeliers en werkt geregeld samen met The Wine & Food Association onder de paraplu van de Masters of Jerez, het nieuwe internationale platform voor de wijnen van Jerez. En voor de echt grote liefhebbers bestaat de mogelijkheid om onder haar leiding rond te kijken in de sherryregio zelf.