Toen begin december een fysieke editie van Wine Professional 2021 vanwege COVID definitief van de agenda geschrapt was, besloot The Wine & Food Association aanvankelijk tot een paar vervangende activititeiten: een paneldiscussie tijdens Horecava Limited, een Wine Professional Limited Week online en een kleinschalig publieksevenement in de St. Olofskapel. Het liep anders: ‘Week’ werd ‘Weeks’ en ‘Limited’ groeide bijna uit tot ‘Unlimited’… Het enthousiasme van zowel de deelnemers als het publiek was overweldigend, getuige het grote aantal positieve reacties. Conclusie: op naar Wine Professional 2022!

Wine Professional Boxen

Het belangrijkste ingrediënt van een beurs als Wine Professional zijn de exposanten. Bij gebrek aan een fysieke ruimte besloten we de exposanten online ‘standruimte’ te bieden. Iedere virtuele exposant kreeg gelegenheid een doos met wijnen in te sturen: 12 wijnen die als eerste geselecteerd zouden zijn als Wine Professional wel was doorgegaan. De animo bleek aanzienlijk groter dan verwacht. Bijna 60 wijnimporteurs en -producenten stuurden een box in, zodat de geplande Wine Professional Limited Week verlengd werd tot vijf weken, met bijna dagelijks één of twee boxen die online geopend werden.
Een overzicht van de virtuele exposanten met links naar hun boxen vindt u hier.

Competities: Gastro Cup en Wine Challenge

Sommige jaarlijks terugkerende onderdelen van het beursprogramma van Wine Professional konden, op beperkte schaal, doorgaan. Goed voorbeeld is de finaleproeverij van de Wines of Germany Gastro Cup. Een klein panel proefde en besprak de finalewijnen in de stijlvolle Hudson Room van het NH Barbizon Palace Hotel, en de winnaars werden bekendgemaakt. Een video van deze bijeenkomst werd gepubliceerd op de Wine Professional Webinar-pagina. Ook de Wine Challenge kon rekenen op de deelname van veel importeurs en het niveau was hoger dan ooit. Kyra van Lissum maakte per video bekend welke wijnen met de hoogste eer gingen strijken. 

Wijn-spijsprogramma

Net zoals jaarlijks bij de echte beurs het geval is, werden ook de Wine Professional Limited Weeks omlijst met een uitgebreid en afwisselend programma aan wijn-spijsproeverijen waarbij de ‘beurswijnen’ (Boxwijnen, Wine Challenge, Gastro Cup) een hoofdrol speelden. Kleine panels proefden selecties wijnen in combinatie uiteenlopende gerechten. Het culinaire spectrum was breed en liep van saté, pizza en eigen gerechten, via ambachtelijke kazen (Bourgondisch Lifestyle) en kaviaar (House of Caviar & Fine Food) tot verfijnde restaurantgerechten, al dan niet via take-away (Puur Zee, 212, Toscanini, Wilts, RIJKS, Gebr. Hartering).  

Primeur: Webinar met video’s en podcasts

Video’s publiceerden we al langer, maar sporadisch. In het kader van Wine Professional Limited is een speciale Webinar-pagina aangemaakt, die regelmatig werd en wordt aangevuld met nieuwe video’s en podcasts. Zo vonden de gebruikelijke openingsspeeches van Wine Professional, van Jan-Sebastian van Lissum en Peter van Houtert (KVNW), toch een plek en konden de winnaars van onder meer de Diamond Awards, Proefschrift Restaurant Awards en de Wine Challenge bekendgemaakt worden. Ook verschillende wijn-spijsproeverijen werden vastgelegd op beeld en/of geluid en via podcasts was te horen hoe verschillende wijn- en horecaprofessionals omgingen met de gevolgen van de pandemie.
Een volledig overzicht van alle video’s en podcasts vindt u hier.

Proefschrift Restaurants Diamonds Ranking

Nog een primeur: de Proefschrift Restaurants Diamonds Ranking, een overzicht van de circa honderd allerbeste restaurants, ongeacht prijscategorie, en elk restaurant voorzien van een waardering van één tot vijf diamonds. De activiteiten rond Proefschrift Restaurants (showcases, awards, rankings) bleven dit jaar noodgedwongen beperkt en vonden online plaats. De Nederlandse restaurants waren in 2020 slechts een deel van het jaar geopend en moesten zich voor een deel van die periode ook nog houden aan (sfeer)beperkende maatregelen. De inspecteurs van Proefschrift Restaurants slaagden er weliswaar in de meeste bezoeken vóór de complete lockdown af te leggen, maar waren zich ook bewust van het vertekende beeld dat die inspecties gaven. Daarom was de allereerste Proefschrift Restaurants Diamonds Ranking gebaseerd op onze bevindingen van de afgelopen drie jaar. Het aantal Proefschrift Restaurant Awards was dit jaar beperkt, deels omdat het niet verantwoord was Showcases te organiseren, en bij de restaurant rankings per prijscategorie werd alleen een totaalcijfer toegekend. 

Wine Professional 2022

Zoals het er nu uitziet, kan de feestelijke 20e editie van Wine Professional weer fysiek plaatsvinden en daar kijken we allemaal met veel verwachting naar uit. Diverse succesvolle elementen van de afgelopen Limited editie zullen daarbij deel uitmaken van het totaalconcept. Te denken valt met name aan de Wine Professional Boxen en de video’s en podcasts op de Webinar-pagina. In welke vorm dat precies gaat gebeuren wordt later bekendgemaakt. 

Wine Professional 2022 vindt plaats van 10 t/m 12 januari 2022 op haar vertrouwde locatie in de Europa Foyer van RAI Amsterdam.

Om een klein steentje bij te dragen aan een spoedig herstel van de gastronomie en haar toeleveranciers, zal Wine Professional ondanks de gestegen kosten de prijzen voor exposanten om deel te nemen niet indexeren ten opzichte van de laatste editie.

Exposanten uit de laatste fysieke editie ontvangen binnenkort een registratieformulier. 

Meer informatie hierover kunt u aanvragen via js.vanlissum@thewinesite.nl of 06 50 21 3881.