Onder invloed van de opnieuw aangescherpte coronamaatregelen en de toegenomen verspreiding van het virus ziet de organisatie van Wine Professional 2022 zich helaas toch genoodzaakt de voor januari geplande 20e editie van de beurs uit te stellen. De onzekerheden, het oplopende tijdgebrek en uiteraard de zorgen om de gezondheidsrisico’s van exposanten, bezoekers en medewerkers die de huidige situatie met zich meebrengt geven de doorslag bij die beslissing.
Het leek te mooi om waar te zijn. Een weer volgeboekte beurs, met oude en nieuwe exposanten met een prachtig assortiment, buitenlandse wijnproducenten in hun stands en eindelijk een moment om elkaar weer te ontmoeten en de nieuwste wijntrends te proeven. De plattegrond was bijna klaar, net als de invulling van de programma’s. De uitnodigingen stonden op het punt om verstuurd te worden. Er waren nieuwe concepten bedacht. Grote namen wilden overkomen. Exposanten die jarenlang niet meer geweest waren wilden terugkomen en nieuwe exposanten meldden zich aan. We zouden kunnen gaan draaien met wederom een enthousiast team van medewerkers. Wij dachten flexibel genoeg te zijn om dit alsnog voor elkaar te krijgen als doorstroomevent, waarbij wij de veiligheid van alle aanwezigen binnen konden waarborgen door controle aan de deur en een ruimere opzet van de beursvloer, in overleg met de desbetreffende instanties en de RAI.

Doorstroomevent niet meer mogelijk sinds laatste persconferentie

De persconferentie van afgelopen vrijdag gooide echter roet in het eten. Met de toen aangescherpte maatregelen is het organiseren van een beurs geen doorstroomevent meer en dus in de praktijk niet meer mogelijk. Dat is het grote verschil met de periode kort daarvoor. Bovendien volgden de ontwikkelingen omtrent regelgeving en het snelle verder verspreiden van het coronavirus elkaar daarna snel op.

Zorgen maar ook optimisme bij exposanten

Daarnaast willen sommige exposanten nu toch liever uitstellen, durven niet al hun internationale wijnproducenten de reis naar Amsterdam aan en willen anderen hun medewerkers geen onnodig risico laten lopen. Allemaal valide argumenten waar wij uiteraard volledig begrip voor hebben. Tegelijkertijd komen er ook nog steeds aanvragen voor stands binnen en willen veel exposanten nog even wachten tot 14 december.

Afweging operationele aspecten en maatschappelijke verantwoordelijkheid

Wij hebben de laatste dagen met alle nieuwe informatie alles opnieuw zorgvuldig afgewogen en diverse varianten voor Wine Professional doorgesproken. Een beurs als Wine Professional organiseren kan echter niet op het allerlaatste moment in de onzekere tijden van dit moment, ondanks al onze goede wil en motivatie om ervoor te gaan. Daarom is de door de overheid voorgestelde 14 december net te laat voor ons. Al zouden de coviddata tegen die tijd al een verbetering laten zien, dan kunnen wij onmogelijk alles op tijd in orde krijgen in drie weken tijd met daartussenin de kerstperiode. Dat geldt ook voor veel van onze exposanten en leveranciers. Wij willen uiteraard onze exposanten en bezoekers ook geen Wine Professional presenteren waar veel minder bezoekers mogen komen, of die qua organisatie en service niet de kwaliteit biedt die u van ons gewend bent. Daarbij is het natuurlijk ook de vraag of het tegen de huidige ontwikkelingen überhaupt verantwoord is een beurs te organiseren.

Wine Professional 2022 laat wel een aantal programma’s doorgaan

Wat wij wel gaan doen is op maandag 10 januari, de dag waarop Wine Professional normaliter voor publiek zou openen, een paar belangrijke programma’s door laten gaan op een andere locatie, waarover wij op dit moment in overleg zijn. Daarbij wordt een select aantal gasten uitgenodigd, conform de huidige regels. Het gaat daarbij onder meer om de finale van het Grand Concours Bollinger, de Wines of Germany Gastro Cup, de Wine Professional Diamond Awards en de Proefschrift Restaurant Awards.

Uitstel tot verder in 2022 of naar januari 2023

Wij zijn momenteel met diverse partijen in overleg, waaronder de Horecava, om te bekijken of wij de beurs uitstellen tot in het voorjaar/zomer, of dat wij opnieuw een jaar opschuiven naar januari 2023. Hierover volgt t.z.t. een bericht, op een moment dat de voorspellingen en ontwikkelingen minder grillig verlopen. Wine Professional is een sterke merknaam en wij kijken dan ook vol vertrouwen uit naar onze eerstvolgende editie.

Ondertussen wel Wine Professional Boxen en andere activiteiten

Ondertussen organsieert The Wine & Food Association voor de tweede keer een digitale variant van Wine Professional in de vorm van de Wine Professional Wine Boxen, die vorig jaar een groot succes waren. Ook de gebruikelijke activiteiten die u van ons gewend bent blijven wij organiseren en publiceren op onze (social) media zoals proefschrift.nl, Facebook en Instagram. Ook als er geen Wine Professional plaatsvindt in januari 2022 bijven wij in de lucht.

Dank aan onze exposanten en andere betrokkenen

Wij willen graag al onze exposanten die zich voor de editie komende maand ingeschreven hebben hartelijk bedanken voor hun vertrouwen, support, en bereidheid om deel te nemen aan de 20e editie van Wine Professional. Zodra wij weten wat wij in de komende maanden of in januari 2023 gaan doen nemen wij contact met jullie op. Degenen die zich ingeschreven hebben voor Wine Professional 2022 krijgen voorrang bij een eerstvolgende editie. Uiteraard ook hartelijk dank aan alle personen, leveranciers en instanties die ons bij de voorbereidingen van Wine Professional 2022 hebben geholpen. Zodra wij weer van start mogen weten wij jullie weer te vinden in de startblokken.

Social media en nieuwsbrief

Mocht u interesse hebben in wanneer de eerstvolgende editie van Wine Professional plaatsvindt en in onze overige acticiteiten, volg dan onze nieuwsbrief, Facebook, of Instagram.
Als u als exposant aan de eerstvolgende editie van Wine Professional wilt meedoen, vraag dan info aan via js.vanlissum@thewinesite.nl.

Wine Professional wenst iedereen tot slot gezonde feestdagen

Rest ons iedereen ondanks alle uitdagingen van dit moment alsnog een mooie kerst te wensen en al het beste voor 2022. Dat wij daarbij iedereen vooral een goede gezondheid toewensen moge duidelijk zijn. Hopelijk tot snel in het nieuwe jaar!