Maandag 8 maart

 

12.00     Video speech Jan-Sebastian van Lissum – Wine Professional Limited Weeks 2021

13.00     Video speech Peter van Houtert, Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren

16.30     Video interview met Jan van Lissum  – Proefschrift Restaurants Diamonds Ranking elite restaurants

16.30 Video’s bekendmaking winnaars Wine Professional Diamond Awards 2021

Diamond Award #1

Diamond Award #2

Diamond Award #3

Dinsdag 9 maart

 

12.00     Video bekendmaking winnaars Wine Challenge 2021: Witte en Rode Beurswijn van het Jaar

.

16.30     Podcast Roderick Ros interviewt Jan van Lissum over de Wine Professional Boxen

Via Google
Via Apple

Woensdag 10 maart

 

12.00     Video Grand Concours Bollinger tasting, met Peter van Houtert (Verbunt Verlinden)

.

Donderdag 11 maart

 

12.00     Video wijn-spijsproeverij Wines of Germany Gastro Cup, met Restaurant 212

Dinsdag 16 maart

 

13.00     Video Wijnhandel
Wine Professional Limited Weeks 2021 Podcast en video van Amsterdamse wijnspeciaalzaken over 2020
Het is een gesprek met drie eigenaren van onafhankelijke wijnspeciaalzaken in Amsterdam over hoe ze 2020 ervaren hebben, de veranderingen in het koopgedrag van de wijnliefhebber en wat de verwachtingen zijn.

Aan tafel zitten:
Rex Neve van Chabrol Wines.
Alessandro da Fies van Troppo Giovane & restaurant BAK.
Bart Roos van Wines & Roses.

Hans van de Meeberg (o.a. Misset Horeca) is de gespreksleider.

.

13.00     Podcast Wijnhandel
Hans van de Meeberg (Misset Horeca/Proefschrift) leidt een gesprek met drie eigenaren van onafhankelijke wijnspeciaalzaken in Amsterdam over hoe ze 2020 ervaren hebben, de veranderingen in het koopgedrag van de wijnliefhebber en wat de verwachtingen zijn. Aan tafel zitten:
– Rex Neve van Chabrol Wines
– Alessandro da Fies van Troppo Giovane & restaurant BAK
– Bart Roos van Wines & Roses

Via Apple

Donderdag 18 maart

 

10.00     Video Duitse wijn
Video van de finaleproeverij van de 21 wijnen van de Wines of Germany Gastro Cup 2021. Van de ruim 150 wijnen die werden ingezonden bereikten er 21 de finale – drie in elke categorie. Maar het niveau van de overige wijnen was gemiddeld ook hoger dan ooit.

.

Maandag 22 maart

 

9.00     Podcast Proefschrift Restaurant Awards 2021
Gesprek tussen Hans van de Meeberg (Misset Horeca/Proefschrift) en Jan en Jan-Sebastian van Lissum, inclusief bekendmaking van acht awardwinnaars.  

Via Apple

Via Anchor

 Dinsdag 23 maart

12.00     Podcast Sommeliers
Een gesprek met drie sommeliers over hoe ze 2020 ervaren hebben, de rol van de sommelier in de komende jaren en wat de verwachtingen zijn. Aan tafel zitten: Bjorn van Aalst – Restaurant Vermeer, Amsterdam (Gastheer van het Jaar, Proefschrift Restaurants Awards 2021); Wouter Aalst – Wijnbar Paskamer, Amsterdam; Saskia Smeenk – Restaurant Felix, Amsterdam. Hans van de Meeberg (o.a. Misset Horeca) is de gespreksleider.

Via Apple

Via Anchor

 Donderdag 25 maart

9.00     De wijnwereld na Covid-19 door Wine Professional
Hoe verandert de rol van horeca-importeurs. Hoe ziet de sommelier zijn functie veranderen? Wat willen je gasten, nu en straks? Deze vragen beantwoorden Peter van Houtert (KVNW), Peter Klosse (Academie voor Gastronomie), Hans van de Meeberg (Misset Horeca/Proefschrift) en Jan van Lissum (The Wine & Food Association / Wine Professional/Proefschrift) onder leiding van moderator Jan-Sebastian van Lissum.

Donderdag 15 april

 

Podcast Restaurant 212
In deze aflevering zijn we op bezoek bij Patron Cuisinier Richard van Oostenbrugge van restaurant 212 te Amsterdam. Het is een onderdeel van de Wine Professional Limited Weeks 2021 waarbij Jan van Lissum en Roderick Ros, op afstand, premium wijnen proeven bij de gerechten van 212. De wijnen komen uit diverse Wine Professional boxen die importeurs hebben ingestuurd. U gaat dan ook luisteren, als een klein kijkje in de keuken, naar een gedeelte van de gesprekken over de wijnen en gerechten. Deze podcast is opgenomen een week voordat 212 zijn tweede Michelinster kreeg toegekend. Het volledige verslag kunt u vinden op proefschrift.nl.

Via Apple

Via Anchor

Donderdag 6 mei

 

Proefcast
Daphne Oudshoorn – Sommelier 212 ** Amsterdam

In de serie Proefcast praten we met sommeliers; van ervaren tot startend en van sterrenzaken tot wijncafés. In deze eerste podcast ontvangen we Daphne Oudshoorn van Restaurant 212** te Amsterdam. Daar stond het afgelopen jaar in het teken van ‘2’! Een tweede Michelinster, een tweede kind en de aankondiging van opening van een tweede restaurant in Amsterdam. Hoe ga je daar, ook nog in een lange 2e lockdown, mee om. Wat betekent dat voor de wijnkaart? Verandert Daphnes rol, worden de sfeer en benadering van de gasten en de pricing van de wijnen door de tweede ster anders? Hoe blijft het team wijntechnisch bij? Is er nog wel de klassieke rol voor sommeliers in dit atypische restaurant met een lange eetbar? Dit en andere zaken, waaronder de werkrelatie met haar partner en de chef van 212, komen in deze podcast aan de orde!

Via Anchor

Donderdag 20 mei

 

Proefcast
Max van Bockel – RIJKS®*, Amsterdam

In de serie Proefcast praten we met sommeliers; van ervaren tot startend en van sterrenzaken tot wijncafés. Restaurant RIJKS ontving vorig jaar een Wine Spectator Award voor zijn vernieuwde wijnkaart. De 2 Wine Spectator-glazen werden met name toegekend vanwege de 30 Nederlandse wijnen die op de kaart staan.
Wij interviewden sommelier Max van Bockel over de nieuwe samenstelling van de wijnkaart die tot deze onderscheiding heeft geleid.

Via Anchor

Donderdag 27 mei

 

Proefcast
De ideale rode zomerwijn

Een warmbloedige wijn die doet denken aan zuidelijke vakantiestreken? Of toch liever een lichtvoetig glas rood dat verfrissing brengt op een zonovergoten terras? Het Proefschrift-podcastpanel gaat op zoek naar de perfecte rode zomerwijn.

Via Anchor

Donderdag 3 juni

 

Proefcast
Shelina Sars, restaurant Rijsel

In deze Proefcast een interview met Shelina Sars, sommelier van restaurant Rijsel in Amsterdam. Shelina werkte voorheen bij Zoldering en Ciel Bleu. Naast haar full-time job bij Rijsel studeert ze momenteel voor haar WSET4 diploma. Shelina is een groot liefhebber van Zuid-Afrikaanse wijnen. Kunnen we ze binnenkort ook tegenkomen op de tot nu toe louter Europese wijnkaart van Rijsel?

Via Apple

Via Anchor

Donderdag 10 juni

 

Proefcast
Wat is er aan de hand in de Elzas?

Steeds minder vaak zie je Elzas wijnen op de wijnkaarten, terwijl de populariteit van Loire en Jura alleen maar toeneemt onder sommeliers. Gebeurt en niets spannends in de Elzas? Waar zijn de ‘klassiekers’ als Zind Humbrecht, Hugel en Trimbach gebleven. En is de stijl nog steeds zoet? Proefcast proeft en bespreekt de ontwikkelingen; Biodynamiek lijkt de norm voor de nieuwe zonen van de Elzas. En de streek is zeker weer de moeite van het herontdekken waard……

Via Apple

Via Google

Donderdag 17 juni

 

Proefcast
Australisch wit, een onmogelijk thema

Waar staat Australië m.b.t. witte wijnen, nu en de laatste jaren.
Het is armoede in Nederland met de verkrijgbaarheid van de nieuwe generatie witte wijnen uit dit grote wijnland. Waarom en is het er wel? De besproken wijnen zijn: Leeuwin Estate Art Series Chardonnay 2015, Hardy’s Heritage Reserve Bin Pinot Gris 2015, Pierro LTC 2016, LAS Vino chenin blanc dynamic blend 2019 en 2018 Vasse Felix Sauvignon Blanc/Semillon.

Via Apple

Via Google

Woensdag 30 juni

 

Proefcast
Natasja Noorlander

Interview met Natasja Noorlander, sommelier restaurant Vinkeles en Proefschrift Sommelier van het Jaar 2021.

Via Apple

Via Google

Dinsdag 13 juli

 

Proefcast
Alcoholvrije alternatieven voor wijn

Een gesprek met Jan Rutten van Het Proefstation. Jan levert al een aantal jaren alcoholvrije alternatieven aan zo’n 50% van alle sterrenrestaurants in Nederland. Hierdoor is het de juiste persoon om te praten over trends, soorten en hoe sommeliers en chefs omgaan met deze producten.

Via Apple

Via Google

Dinsdag 17 augustus

 

Proefcast
Het is niet wit of zwart

Tijdens diverse proeverijen kwamen wij witte wijnen tegen die opvielen en die wij niet konden plaatsen in een categorie als klassiek of vin nature. Deze nieuwe categorie proberen wij te duiden aan de hand van een vijftal wijnen. Dit gaan we ook doen met rode wijnen in een andere aflevering.

De vijf wijnen zijn:
– 2019 Miguel Torres Cordillera de los Andes Reserva Especial Chardonnay, Valle del Limari, Chili.
– 2018 Sprinfontein Ulumbaza White, WO Springfontein, Zuid-Afrika.
– 2019 Jean Leon Xarel-Lo, Penedès, Spanje.
– 2020 Tenuta Capofaro Didyme Malvasia, Salina, Italië.
– 2019 Bodega Bat Gara Txakoli de Álava ‘Somos Uno’, Baskenland, Spanje.

Via Apple

Via Google

Maandag 6 september

 

Proefcast
Wijn en proeven, met Edgaras Razminas

Misschien wel de moeilijkste keuken op het hoogste niveau om te combineren met wijnen vind je bij restaurant De Lindehof** in Nuenen. We praten met de nog jonge sommelier Edgaras Razminas (32) uit Litouwen die ooit begon als afwasser bij De Lindehof. Anno 2021 verrast hij zijn gasten al meer dan zes jaar gedurfde combinaties, op basis van de complexe gekruide gerechten van patron cuisinier Soenil Bahadoer. Bekroond als Sommelier van het Jaar door Gault&Millau in 2019 en door Michelin in 2021. In deze podcast praten wij zeer open over deze uitdagende keuken, de wijn-spijscombinaties, hoe hij tot deze komt, wat zijn kijk is op andere sommeliers en zijn passies.

Via Apple

Via Google

Woensdag 29 september

 

Proefcast
Wijn en proeven, met Floor van Ede

Floor van Ede is al 40 jaar eigenaar van het instituut Brasserie van Baerle te Amsterdam. Zij is een wijnvrouw in vele facetten. Floor neemt ons mee in hoe ze wijnkaarten maakte, toen en nu, praat over sommeliers, en andere zaken waaruit de liefde voor wijn duidelijk naar voren komt. Een boeiend gesprek over wat wel en niet werkt. Een aanrader voor elke restaurateur die in deze tijd van personeelstekort advies kan gebruiken. Tevens is Floor dit jaar genomineerd voor de titel ‘Wijnvrouw van het Jaar’.

Via Apple

Via Google

Dinsdag 22 februari 2022

 

Proefcast 12
Caféwijn van het Jaar

‘Huiswijnen’ kom je voornamelijk nog tegen bij (eet)cafés. Bij de meeste restaurants zijn er open wijnen, arrangementswijnen, wijnen van de maand/het seizoen, en andere varianten voor in de plaats gekomen. Gewoon ‘een glas wit/rood’ of ‘de witte/rode huiswijn’ bestel je eigenlijk alleen nog in een (eet)café. Daarom heeft Proefschrift de verkiezing Caféwijn van het Jaar georganiseerd. In deze podcast praten we over de inzendingen en waar een caféwijn aan moet voldoen.
Uit de meer dan 80 geproefde wijnen, allemaal met een horecaprijs t/m € 5 ex BTW, werden tien wijnen genomineerd voor de titel Caféwijn van het Jaar, vijf wit en vijf rood. Deze zijn te vinden via deze link.

Via Apple

Via Google

Dinsdag 31 mei 2022

 

Proefcast 13
Cas Kratz, hoofdsommelier van Spectrum**, Amsterdam

Jan van Lissum en Hans van de Meeberg praten met Cas Kratz, de hoofdsommelier van Spectrum**. Over de verschillen in werken bij Auberge Jean & Marie en nu bij Spectrum. Hoe uitdagend het werken is met de chef, Sidney Schutte, die de moeilijkste gerechten voor pairing verzint. Hoe Cas de ‘klassieke’ wijnkaart transformeerde naar een uitdagende en onderscheidende wijnkaart, zelfs met natuurwijnen en dat bij een 5-sterrenhotel als het Waldorf Astoria Amsterdam. Hoe ervaren de veelal internationale gasten dit?

Via Apple

Via Google