Wine Professional 2017 biedt drie dagen boordevol masterclasses en wijn-spijssessies, met medewerking van bijzondere gasten uit het buitenland, vele topchefs en natuurlijk met de mooiste wijnen.
Hieronder treft u per dag de programma’s aan per theater.

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen samengesteld (Kijk dus kort voor uw beursbezoek nog even op de site voor de laatste updates).

Maandag 9 januari 2017

09:00 uur – 11:00 uur
Start Up voor de standhouders
Buscaglione Espresso (stand nummer 402)

Gault&Millau Theater

10.00- 11.15 uur
Challenge in Wine. Educatieve proeverij door Jan van Lissum, waarin de trends en ontwikkelingen in het wijnlandschap worden toegelicht. Tevens wordt een selectie bijzondere wijnen geproefd. Exclusief voor de studenten van de Academie voor Gastronomie. Dit programma wordt culinair ondersteund door Bas Bont van Restaurant Beulings (13 punten Gault&Millau 2017). Deelname is uitsluitend mogelijk voor studenten van de Academie van Gastronomie.

11.30-12.45 uur
Terroirinvloed in de Mosel, Duitsland.
Duitse wijnen van Van Volxem (Saar) (wijnimporteur Wijnimport J.Bart) versus wijnen van Markus Molitor (Mosel) (wijnimporteur Verbunt Wijnkopers). Xiao-Han Ji van restaurant HanTing Cuisine (16 punten Gault&Millau 2017) verzorgt een culinaire omlijsting waarin Aziatische en Franse eetcultuur samensmelten.
De proeverij staat onder leiding van Roman Niewodniczanski  en Markus Molitor.
Deelname is uitsluitend mogelijk op uitnodiging van de betreffende importeurs.  

13.00-13.45 uur
Jonathan Maltus, Saint-Emilion, Bordeaux. Menno Post van Restaurant de Bokkedoorns (17,5 punten Gault&Millau 2017) verzorgt de culinaire omlijsting. Met medewerking van importeur Wijnkooperij de Lange. Deelname is uitsluitend mogelijk op uitnodiging van de importeur.  

14.00-15.30 uur
Verticale proeverij van Domaine des Monts Luisants (Morey- St. Denis) met 15 jaargangen van de 1er Cru Morey-Saint-Denis “Les Monts Luisants” (2015-2000)
Richard van Oostenbrugge van Restaurant Bord’eau verzorgt de culinaire omlijsting (19 punten Gault&Millau 2017). Importeur is Vendanges Grands Vins.
Deelname is uitsluitend mogelijk op uitnodiging van de importeur.

15.45- 16.30 uur
Parels uit Midden-Europa
Proeverij met Hongaarse (Sauska, Sankt Tamas), Kroatische (Benvenuti) en Roemeense wijnen van Miranda Beems Wine Import. Jonathan Zandbergen, Talentvol Chef van het Jaar 2017 – Merlet, Schoorl (16,5 punten Gault&Millau) verzorgt de culinaire omlijsting
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420B).

16.45-18.00 uur
Selectie Villanyi Franc wijnen (cabernet franc uit Hongarije). Proeverij van 10 wijnen uit een selectie uit bijna 40.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420B).

Forum Gastronomicum Theater

12.00-12.45 uur  
Bijzondere Franse wijnen. Culinaire omlijsting door Paul en Niek Hartering van restaurant Gebr. Hartering (15 punten Gault&Millau 2017).
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420B).

13.00-13.45 uur
Nespresso in samenwerking met Edwin Vinke van restaurant de Kromme Watergang (18,5 punten Gault&Millau 2017)
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van Nespresso.

14.00-14.45 uur
Toekomst van Limburgse wijnen met medewerking van o.a. Mathieu Hulst van de Apostelhoeve, Harry Vorselen van Wijngoed Thorn en Jules Nijst van Domein De Wijngaardsberg. Peter Gast van SH Food & Wine by Peter Gast (17 punten Gault&Millau 2017) verzorgt de culinaire omlijsting.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420B).

15.00-15.45 uur
Marina Cvetic leidt persoonlijk de presentatie van de wijnen van Masciarelli. Jeunes Restaurateurs d’Europe lid Bert Stomphorst van restaurant The Hunting Lodge (Terras van het jaar Gault&Millau 2017 en 14 punten) en Steven Klein Nijenhuis Herberg onder De Linden (16 punten Gault&Millau 2017) verzorgen de culinaire omlijsting.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420B).

16.00-16.45 uur
Fijne Franse wijnen. Giel Kaagman en Bram Kortekaas van restaurant Kaagman en Kortekaas (15 punten Gault&Millau 2017) verzorgen de culinaire omlijsting.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420B).

17.00-17.45 uur
Weingut Moric uit Burgenland, Oostenrijk, gepresenteerd door wijnmaker Roland Velich. M.m.v. importeur Ad Bibendum.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420B).

Proefschrift Podium

10.00- 12.00 uur
Exclusieve proeverij voor Leden van het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS) die werkzaam zijn in de horeca.
Thema: Amarone
Deelname is mogelijk op uitnodiging van het NGS.

13.00-13.45 uur
Vins Gastronomiques Contrôlés (VGC)
VGC-themaproeverij: wijnen uit Oostenrijk
Professionals uit de gastronomie maken dankzij Vins Gastronomiques Contrôlés (VGC) kennis met wijnen die speciaal voor hen zijn geselecteerd door een deskundige, objectieve vakjury. Ze kiezen de allermooiste wijnen, de meest interessante, de best inzetbare. De VGC-selectie omvat wijnen met een duidelijke gastronomische waarde, wijnen van unieke druiven, een bijzondere herkomst of wijnen met een andere interessante achtergrond. Natuurlijk biedt VGC ook veel wijnen met een prijs-kwaliteitverhouding waar zowel de restaurateur als de gast blij van wordt. Bruikbare wijnen, afgestemd op het seizoen, inzetbaar als huiswijn, als arrangementswijn of om andere redenen een waardevolle aanwinst voor de wijnkaart.

14.00-14.45 uur
Educatief programma. Alessandro Masnaghetti is een van de interessantste persoonlijkheden van de Italiaanse wijnmedia. Hij is uitgever van het Italiaanse wijnblad Enogea en tevens terroirspecialist in Piemonte. Masnaghetti komt exclusief voor Wine Professional naar Nederland om er aan de hand van zijn unieke naslagwerken over alle wijngaarden in Barolo en Barbaresco enkele lezingen te verzorgen en zijn boeken te signeren.

15.00-15.45 uur
Programma met kazen van Bourgondisch Lifestyle in combinatie met Vins Nature van o.a. De Geluksdruif.

16.00-18.00 uur
Vinos de Jerez 2.0
Terroir: The return of the terroir in Jerez
For decades sherry wines were considered as almost industrial products where the style and quality of the wines was defined during the ageing in soleras. The vineyard and the local micro climate was no longer a differentiating factor for the sherry wines. The latest financial crisis gave the entire sherry sector another slap in the face with catastrophic outcome for a lot of bodegas. A few young oenologists* stood up in these troubled times to bring the fantastic terroir of Jerez back in the pictures leading to exciting, complex and innovative  wines with a huge gastronomic potential.
Old vines, soil types, local microclimates and old vinification techniques lead to an unknown range of new wines bringing Jerez back as one of the best wine regions in the world.
Educatieve proeverij onder leiding van Wim Casteur (Vlaamse auteur van het boek “Sherry de Vergeten wijnschat van Spanje”). Drie jonge oenologen zijn aanwezig: Ramiro Ibáñez- Sanlúcar de Barrameda, Willy Perez-Jerez de la Frontera en Armando Guerra- Sanlúcar de Barrameda.

Dinsdag 10 januari 2017

Start Up voor de standhouders
Buscaglione Espresso (stand nummer 402)

Gault&Millau Theater

12.00-12.45 uur
Roman Niewodniczanski van Van Volxem (Saar) (importeur Wijnimport J.Bart) in Duitsland presenteert zijn wijnen. Joris Bijdendijk van RIJKS (16,5 punten  Gault&Millau 2017) verzorgt de culinaire omlijsting.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van de betreffende importeur.

13.00-13.45 uur
Terug in de tijd – Jubileumproeverij 150 jaar Wijnkoperij Okhuysen. Leon Mazairac en Goos van den Berg van Podium onder de Dom, Utrecht (16 punten Gault&Millau 2017) verzorgen de culinaire omlijsting.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van de betreffende importeur.

14.00-15.20 uur
Bourgogne-cépages uit de bekende en onbekende “Nieuwe Wereld’’, Duitsland, Chili, Brazilië en Israël. Wijnhuizen: Abbaye de Lérins- Île de Saint-Honorat, Burton-McMahon- Australië, Sphera- Israël, John Alban- Californië, Calyptra Wines- Chili, Atelier Tormentas- Brazilië. Franke Osinga en Patrick Hogeloon van restaurant De Treeswijkhoeve (18 punten Gault&Millau 2017) verzorgen de culinaire omlijsting. Importeur is Vendanges Grands Vins.
Deelname is uitsluitend mogelijk op uitnodiging van de importeur.

15.30-16.15 uur
Gérard Bertrand, toonaangevend producent in de Languedoc, presenteert zelf diverse wijnen. Bertrand is een van de wijnmakers die bewijst dat je in de Languedoc niet alleen toegankelijke wijnen voor alledag kunt maken, maar ook karaktervolle terroirwijnen. Bertrand beschikt over zo’n 600 hectare aan wijngaarden, waarvan meer dan de helft inmiddels biodynamisch bewerkt wordt.
De culinaire omlijsting wordt verzorgd door Guido Panjer (chef van Sligro) en Dennis van den Beld, chef van Landgoed het Roode Koper (15 punten Gault&Millau 2017); beide chefs maken deel uit van het nationale team van het Gastronomisch Gilde. De importeur is Sligro.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420B).

16.30-17.15 uur
Opvallende Spaanse wijnen. Lars van Galen van restaurant ’t Lansink, vierde onlangs het 100 jarig bestaan van dit restaurant (15 punten Gault&Millau 2017) en verzorgt de culinaire omlijsting bij de Spaanse proeverij. M.m.v. importeur Anfors.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine Food Association (stand nummer 420B)

17.30-18.15 uur
N.t.b.

Forum Gastronomicum Theater

12.00-12.45 uur
Wijnen uit Corsica onder leiding van Antoine Arena.
Oscar Zitman van Bistro Bord’o (15 punten Gault&Millau 2017) verzorgt de culinaire omlijsting. Importeur is de Geluksdruif.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van de betreffende importeur.

13.00-13.45 uur
Dow’s Port & Gastronomie (meer dan alleen kaas) met Jeunes Restaurateurs d’Europe lid Jan Marees van restaurant Bretelli (16 punten Gault&Millau 2017). Er wordt gestart met een DOW’s cocktail (Witte port met tonix), vleesgerecht met 10 years Old Tawnay, Dow’s Nirvana met chocolade, LBV 2011 met kaas, Vintage 1985 als ‘’bonus”. Dit alles onder begeleiding van Pedro Leite van Symington Family Estates. M.m.v. importeur Jacobus Boelen.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van de betreffende importeur.

14.00-14.45 uur
Wijnen van de Toren (Zuid-Afrika). Gerard Wollerich van restaurant Wollerich verzorgt de culinaire omlijsting (17 punten Gault&Millau 2017). Importeur is Wijnkooperij de Lange.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van de betreffende importeur.

15.00-15.45 uur
Markus Molitor presenteert zijn eigen wijnen. Jeunes Restaurateurs d’Europe lid Laurent Smallegange van Restaurant Spetters (16,5 punten Gault&Millau 2017) en Thomas d’Hooghe van restaurant Hemelrijk (16 punten Gault&Millau 2017)  verzorgen de culinaire omlijsting. Importeur is Verbunt Wijnkopers.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van de betreffende importeur.

16.00-16.45 uur
Caribbean met Dino Jagtiani van Tempation Restaurant in St Maarten.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420B).

17.00-18.00 uur
Copa Jerez: opvallendste voor-, hoofd- en nagerechten.
M.m.v. Winnaar Copa Jerez Podium onder de Dom- Leon Mazairac en Goos van den Berg (16 punten Gault&Millau 2017), De Treeswijkhoeve – Franke Osinga en Bram van Grinsven (18 punten Gault&Millau 2017) en Heeren van Harinxma- Kees Meinderts en Almar Wessels (16 punten Gault&Millau 2017). Tevens worden sherrywijnen geproefd van de Bodegas Tradición en Valdespino.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420B).

Proefschrift Podium

12.00-12.45 uur
VGC-thema: Zuid-Amerika

13.00- 13.45 uur
Portugese wijnen, m.m.v. Wijnhoeve Matton en Master of Wine in opleiding Manuel Morreira
Interesse in dit programma? Ga voor meer informatie naar de stand van de organiserende exposant

14.00-14.45 uur
De meest interessante Bulgaarse wijnen van Texavino aan de hand van het bezoek van The Wine & Food Association aan Bulgarije vorig jaar.

15.00-15.45 uur
Educatief programma. Alessandro Masnaghetti is een van de interessantste persoonlijkheden van de Italiaanse wijnmedia. Hij is uitgever van het Italiaanse wijnblad Enogea en tevens terroirspecialist in Piemonte. Masnaghetti komt exclusief voor Wine Professional naar Nederland om er aan de hand van zijn unieke naslagwerken over alle wijngaarden in Barolo en Barbaresco enkele lezingen te verzorgen en zijn boeken te signeren.

16.00-16.45 uur
Dr Emmanuel Bourguignon, terroirspecialist.
De familie Bourguignon (Claude, Lydia en hun zoon Emmanuel) is een begrip in de landbouw én wijnwereld. Zij richten zich al jaren op wat door velen wordt beschouwd als de mystiek van terroir. Hun benadering is echter puur wetenschappelijk en gebaseerd op diepgaande analyses van de bodem en de bestudering van de interactie ervan met planten. Hun expertise wordt over de hele wereld gebruikt door talloze groente- en fruittelers, inclusief vele wijnbouwers.

17.00-17.45 uur
Wijnkoperij La Persistance bestaat 20 jaar en geeft een proeverij met verrassende wijnen.
Interesse in dit programma? Ga voor meer informatie naar de stand van de organiserende exposant

Woensdag 11 januari 2017

Start Up voor de standhouders
Buscaglione Espresso (stand nummer 402)

Gault&Millau Theater

12.00-12.45 uur
Henriot Champagne met culinaire omlijsting door Jonnie en Thérèse Boer van restaurant de Librije (19,5 punten Gault&Millau 2017). Importeur is Wijnkooperij de Lange.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van de betreffende importeur.

13.00-13.45 uur
Wil Demandt van restaurant Bordewijk (16 punten Gault&Millau 2017) verzorgt de culinaire omlijsting van Rhône wijnen. M.m.v. Wijnkoperij Okhuysen.
Interesse in dit programma? Ga voor meer informatie naar de stand van de organiserende exposant.

14.00-14.45 uur
Selectie van bijzondere Portugese wijnen. Michel van der Kroft van restaurant ’t Nonnetje (17 punten Gault&Millau 2017) verzorgt de culinaire omlijsting. M.m.v. van o.a. importeurs Wijnhoeve Matton en André Kerstens Partners in Wijn sinds 1880.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van de betreffende importeurs.

15.00-15.45 uur
Griekse wijnen in de gastronomie.
Jeunes Restaurateurs d’Europe lid Marko Karelse van Restaurant Villa la Ruche (16 punten Gault&Millau 2017) verzorgt de culinaire omlijsting. Importeur is Goods &More.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van de betreffende importeur.

16.00-16.45 uur
Proeverij gewijd aan het wijnhuis Antoniolo, topproducent in Gattinara in het uiterste noorden van Piemonte. M.m.v. Karakter Wijnimport.
Interesse in dit programma? Ga voor meer informatie naar de stand van de organiserende exposant.

17.00-18.00 uur
Ruben Dekker en Erwin Walthaus van Restaurant Le Garage (14 punten Gault&Millau) sluiten traditiegetrouw de 15e editie van Wine Professional feestelijk af.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420B)

Forum Gastronomicum Theater

12.00-12.45 uur
Invloed van kruiden en specerijen in de klassieke en moderne Indonesische keuken. M.m.v Allard Sieburgh en Pascal Jalhay. Geproefd worden witte en rode wijnen die passen bij deze keukenstijl, m.m.v. De Champagnist en Miranda Beems Wine Import.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420B)

13.00 -13.45 uur
Duitse Rieslingweeks. Een selectie Duitse wijnen. André Gerrits van ‘t Amsterdammertje (16 punten Gault&Millau 2017) en Emiel Bijpost van Brasserie van Baerle (13 punten Gault&Millau 2017) verzorgen de culinaire omlijsting.
Deelname is uitsluitend mogelijk op uitnodiging van The Wine & Food Association (stand nummer 420B)

14.00-14.45 uur
Proeverij Weingut Umathum o.l.v. Josef Umathum, met culinaire omlijsting door Mike Vrijdag, restaurant Strandlodge (12 punten Gault&Millau). M.m.v. Imperial Wijnkoperij. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van de betreffende importeur.

15.00-15.45 uur
Sommelierwijnen presenteert zeven bijzondere wijn-kaascombinaties. Met kazen van Bourgondisch Lifestyle.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van Wijnhoeve Matton of Altovino.

16.00-16.45 uur
Proeverij 10 bijzondere wijnen uit de Siciliaanse Etna-regio, m.m.v. verschillende importeurs.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420B)

Proefschrift Podium

12.00-12.45 uur
VGC-Thema: wijnen uit Australië en Nieuw-Zeeland onder leiding van Lotte Wolf (Wine Director van Restaurant Bridges, Inspired by Ron Blaauw)

13.00- 13.45 uur
VGC thema: wijnen uit Zuid-Afrika onder leiding van Lotte Wolf (Wine Director van Restaurant Bridges, Inspired by Ron Blaauw).

14.00-14.45 uur
Domaine Laroche Chablis & oesters. De chablis wordt zowel uit een glas als uit de oesterschelp gedronken voor een ware beleving van dit ‘’oesterwater”. Een viertal verschillende oesters met vier verschillende chablis (Premier & Grand Cru). Dit alles onder begeleiding van Gregory Viennois, wijnmaker van Domeine Laroche. M.m.v. Jacobus Boelen.
Interesse in dit programma? Ga voor meer informatie naar de stand van de organiserende exposant.

15.00-15.45 uur
Patrick van Gool van Altovino presenteert een aantal opvallende Italiaanse wijnen.
Interesse in dit programma? Ga voor meer informatie naar de stand van de organiserende exposant.

16.00-16.45 uur
Educatief programma. Alessandro Masnaghetti is een van de interessantste persoonlijkheden van de Italiaanse wijnmedia. Hij is uitgever van het Italiaanse wijnblad Enogea en tevens terroirspecialist in Piemonte. Masnaghetti komt exclusief voor Wine Professional naar Nederland om er aan de hand van zijn unieke naslagwerken over alle wijngaarden in Barolo en Barbaresco enkele lezingen te verzorgen en zijn boeken te signeren.