Forum Gastronomicum Theater

Hillinger
Bert Horstman van Heisterkamp Wijnkopers werd afgelopen zondag onderscheiden met de Diamond Award op grond van zijn werk als ambassadeur voor bijzondere kwaliteitswijnen. Een van de wijnhuizen die Heisterkamp in Nederland vertegenwoordigt is Hillinger. De Oostenrijkse wijnmaker Leo Hillinger (die daar een carrière als fotomodel voor opgaf) staat bekend om zijn eigenzinnige wijnen op absoluut topniveau, het resultaat van veel internationale ervaring en een indrukwekkend talent. In het Forum Gastronomicum werd een intrigerende reeks wijnen geproefd met speciale aandacht voor zijn 2013 Hill 2, Weissweincuvee trocken, de Sangiovese, trocken 2015 en de 2013 Hill 1, Rotweincuvee trocken

Gewelde kreeft

’t Schulten Hues en Orange Wines
Orange wines hebben de klassieke benadering van wijnen wereldwijd op zijn kop gezet. Door deze bijzondere wijnen volstaan traditionele proefformulieren, proefnotities en beoordelingen niet meer, omdat ze een totaal verschillende benadering vergen. Dit geldt ook voor de interpretatie van het begrip wijn-spijs, want het eigen karakter van de meeste wijnen vragen extra aandacht. Bart Leusink en Ivar Roerink van ‘t Schulten Hues gaven aan dat zij perfect in staat zijn om de verfijnde gerechten van dit gerenommeerde restaurant uitstekend aan te laten sluiten op diverse orange wines. De ‘Orange Wine Club’ (vertegenwooidigd door Mendes Labouts) zet zich in voor de promotie van oranje wijnen en spreekt liever niet van een trend of hype, maar van een renaissance. Oranje wijnen behoren tot de oudste typen wijn ter wereld en de herontdekking was slechts een kwestie van tijd. De Silas Pinot Grigio met de gewelde kreeft in roomboter met dun gesneden groene asperges en oude geitenkaas, citrusmayonaise en een bouillon van pijpjeskruid liet zien dat oranje wijnen in de gastronomie een veelbelovende toekomst hebben.

Kalfszwezerik

Kasteel Engelenburg en Zuid-Afrika.
Een grote afvaardiging van kasteel Engelenburg verzorgde in het Forum Gastronomicum een leerzame en uiterst smakelijke presentatie met diverse Zuid-Afrikaanse wijnen van verschillende importeurs. Onder leiding van sommelier Arjen Pleij werden wijnen geproefd die minder algemeen zijn, zoals een mousserende sauvignon blanc en de voorbeeldige Twyfeling cinsault van Bosman Family Wines (importeur Noordman) die wonderschoon combineerde met de geglaceerde kalfszwezerik met aquarello risotto, bloemkool, truffel en aceto balsamico.

De winnende combi van de Heeren van Harinxma

España Gastronomica door Heeren van Harinxma
Chef Kees Meinderts en sommelier Almar Wessels van restaurant De Heeren van Harinxma (Landgoed Lauswolt) presenteerden hun winnende combinatie van de wijn-spijscompetitie España Gastronomica, een initiatief van The Wine & Food Association, het Spaans Verkeersbureau en ICEX/Vinos de España. De gemarineerde spitskool met morcilla (Spaanse bloedworst), carabinero’s (reuzengarnalen), witte druiven en ajo blanco in combinatie met de 2015 Terroir Historic Blanc van Terroir Al Límit, Priorat 2015 (importeur Wijnkooperij De Lange) bewees wederom hoe groot het gastronomisch vermogen van Spaanse wijnen kan zijn.

Steak tartaar

Hirtzberger en the French Connection
Chef Jef van den Hout van The French Connection (15 punten GM18) kookte een tweetal gerechten bij de wijnen van Weinhofmeisterei Hirtzberger uit de Wachau in Oostenrijk (importeur Imperial Wijnkoperij). Wijnmaker Mathias Hirtzberger verhaalde waarom hij wijn is gaan maken in plaats van ‘te bankieren’ en lichtte zijn uiterst serieuze wijnen met veel gevoel voor humor toe. Zijn Spitaler Grüner Veltliner Smaragd 2015 was een uitstekende begeleider van de steak tartaar, oester, zure room en zilte groenten van the French Connection.

La Grande Côte 1998

Tosti met kreeft

Feestelijke afsluiting
Een welkome traditie is de feestelijke afsluiting van Wine Professional door het team van le Garage (14 punten GM18). Erwin Walthaus vermaakte de gasten in het Forum Gastronomicum met uiterst smakelijke gerechten en bijpassende wijnen. De tosti met kreeft en paardenvlees (van slager Peter Wisker uit Haarlem) met ingemaakte groenten waren hoog op smaak en bleken een succesvolle combinatie met de smaakrijke wijnen van Château Yvonne. Twee exclusieve magnums voegden een extra feestelijk accent toe aan de afsluiting van Wine Professional in het Forum Gastronomicum. De La Grande Côte 1998 van François Cotat en Serial Drinker Les Mains Rouges imponeerden.

Woorden van dank
De coördinatie in het Forum Gastronomicum was ook dit jaar in handen van Fred Nijhuis, bijgestaan door verschillende zeer gewaardeerde professionals waaronder Sara van der Heijden, Irene ter Borg, Ruben Kwakman, Rienk Den Oude en Timothy van Bentum. Door hun kennis, inzet en ervaring kwam de strakke programmering nooit (echt) in het geding. Een woord van dank aan hen is dan ook beslist op zijn plaats.