(wijzigingen voorbehouden)

Gault&Millau Theater

10.00 – 11.00 uur Verenigde Vinologen Nederland.
Besloten proeverij.

11.30 – 12.30 uur Tijs Jeurissen van Restaurant Scheepskameel (14 punten GM18) verzorgt de culinaire omlijsting bij Wines of Germany Gastro Cup.
Deelname is uitsluitend mogelijk op uitnodiging van het Informatiebureau voor Duitse Wijn.

Duitse wijnen nemen anno nu een volwaardige plaats in binnen de Nederlandse gastronomie. Elke serieuze wijnkaart bevat een aantal Duitse wijnen en veel sommeliers maken bij het samenstellen van wijnarrangementen goed gebruik van de diversiteit die dit wijnland te bieden heeft. Om die veelzijdigheid en de brede inzetbaarheid van Duitse wijnen extra in het zonnetje te zetten organiseerde Proefschrift in samenwerking met het Informatiebureau voor Duitse Wijn een wijnconcours geheel gewijd aan Duitse wijnen. Tijdens Wine Professional worden de allermooiste wijnen uit de competitie (wit, rood, zoet en mousserend) gepresenteerd en de winnaars in de verschillende categorieën bekendgemaakt. De culinaire omlijsting wordt verzorgd door De Scheepskameel, een restaurant in Amsterdam dat bekend staat om zijn volledig Duitse wijnkaart.

12.45 – 13.30 uur Richard van Oostenbrugge van 212 Restaurant verzorgt de culinaire omlijsting bij wijnen uit de Mâconnais. Het gaat om 3 onbekende parels met hun eigen terroir en stijl: Jean Manciat, Domaine Carrette, Sophie Cinier. Deelname is uitsluitend mogelijk op uitnodiging van de importeur (Vendanges Grands Vins)

Op de proeftafel:

Jean Manciat:
Mâcon Charnay Vieilles Vignes 2016
Saint-Véran 2016
Pouilly Fuissé Le Moulin 2016

Domaine Carrette:
Mâcon Milly Lamartine 2016
Saint-Véran Les Mures 2016
Pouilly Fuissé Les Crays 2016
Pouilly Fuissé Près de Gours 2014

Sophie Cinier:
Mâcon Verzé 2016
Saint-Véran 2016
Viré Clessé 2016
Pouilly Vinzelles 2016
Pouilly Fuissé Collection 2016

13.45 – 14.30 uur Dennis Huwaë (talentvol chef van Gault&Millau 2018, 15.5 punten GM18) van Restaurant Daalder verzorgt de culinaire omlijsting bij wijnen uit Kroatië. Met wijnen van Vina Caric en Dolac (Dalmatië), en Benvenuti (Istrië). Deelname is uitsluitend mogelijk op uitnodiging van de organisatie.

Met onder meer aandacht voor het familiebedrijf Vina Caric op het Dalmatische eiland Hvar. Ivo Caric is een eigenzinnige wijnmaker die de rijke wijnbouwtraditie van de streek combineert met boeiende experimenten. Hij is bijvoorbeeld een van de weinige producenten die rode blends op de markt brengt en niet uitsluitend de gebruikelijke monocepagewijnen van plavac mali. De broers Albert en Nikola vormen de huidige generatie die leiding geeft aan het toonaangevende familiebedrijf Benvenuti in het Noordwestelijke Istrië. Hun witte terroirwijnen gemaakt van malvasia blinken uit door hun frisheid en mineralige karakter, maar ook de rode wijnen van teran mogen er zijn. Met circa 50 ha. is Enjingi (Kutjevo) de grootste zelfstandige wijnmaker van het land. Hij is een echte purist. In zijn kelder vind je geen geselecteerde gisten en in zijn wijngaarden wordt niet of nauwelijks gespoten. Kunstmest en bestrijdingsmiddelen zijn hier verboden, en ook in de kelder laat hij de natuur zijn gang gaan door zo min mogelijk de vinificatie te manipuleren. Het resulteert al sinds de jaren negentig in voorbeeldige terroirwijnen die wereldwijd in aanzien staan. Giorgio Clai was twintig jaar restauranteigenaar in Italië voordat hij begin deze eeuw terugkeerde naar Istrië om zich serieus bezig te houden met de 6 hectare grote oude familiewijngaarden. Hij bewerkt ze op biologische wijze en laat ook in de wijnkelder de natuur zoveel mogelijk haar werk doen. Clai staat bekend om zijn complexe blends die altijd een fraaie afspiegeling van het oogstjaar vormen.

14.45 – 15.45 uur Jarno Eggen (Chef van het jaar Gault&Millau 2018, 18 punten GM18 ) van Restaurant De Groene Lantaarn verzorgt de culinaire omlijsting van de proeverij 40 jaar Tamis & Vinovia Wijnen, Bourgogne Grand Cru’s.
Deelname is uitsluitend mogelijk op uitnodiging van de importeur.

Op de proeftafel komen:

Gimonnet-Gonet, Cuvée Or, Blanc de Blancs Grand Cru, Le Mesnil sur Oger, Champagne
2015 Corton-Charlemagne Grand Cru, Vincent Girardin
2011 Corton-Charlemagne Quintessence Grand Cru, Vincent Girardin
2013 Bienvenues-Bâtard-Montrachet Grand Cru, Vincent Girardin
2014 Clos Vougeot Grand Cru, Domaine Geantet-Pansiot

16.00 – 16.45 uur Chris Naylor van Restaurant Vermeer (17,5 punten GM18) verzorgt de culinaire omlijsting van de chabliswijnen van Laroche. Met wijnmaker Grégory Viennois, i.s.m. importeur Jacobus Boelen.
Deelname is uitsluitend mogelijk op uitnodiging van de importeur.

De familie Laroche produceert al sinds 1850 wijn in de Chablis. Onder leiding van Michel Laroche is het bedrijf Laroche in de afgelopen 50 jaar tijd uitgegroeid tot een wereldbedrijf. Sinds 1967 is niet alleen het wijngaardbezit in de Chablis-streek uitgebreid van 6 naar zo’n 130 hectare, maar is Laroche ook gestart met wijnproductie in de Languedoc (Mas la Chevalière, gekocht in 1995), Chili (Punto Alto, gekocht in 2001) en Zuid-Afrika, waar in 2005 het wijngoed l’Avenir werd aangekocht. In alle drie landen bewijst Laroch zich als specialist als het gaat om het matchen van druivenras, klimaat en bodem.

17.00 uur
Uitreiking Wine in Moderation Award door Peter van Houtert, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren
Wine in Moderation (WIM) is een internationaal initiatief dat als platform informatie geeft aan consumenten om verantwoorde wijnconsumptie te stimuleren.

17.00 – 18.00 uur Italië
Een selectie van de mooiste Italiaanse wijnen die we het afgelopen jaar geproefd hebben, waaronder winnaars en finalisten van het 29e Proefschrift Wijnconcours, gepresenteerd door Daniele Cernilli (oprichter van Gambero Rosso) en Jan van Lissum. Met als speciale gasten Lucio Salamini (Luretta), Cristiana Tiberio (Tiberio) en Giovanna Borreri (La Tunella). De culinaire omlijsting wordt verzorgd door Giel Kaagman van restaurant Kaagman & Kortekaas (15 punten GM18). Op uitnodiging van de organisatie.

 

Forum Gastronomicum Theater

10.00 – 11.30 uur Academie voor Gastronomie. Thema: Midden-Europa
Deelname is uitsluitend mogelijk voor studenten van de Academie van Gastronomie.

11.45 – 12.15 uur Wijnen uit Georgië, boekpresentatie Carla Capalbo.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).

12.30 – 13.00 uur Winestein i.s.m Brienen aan de Maas (15,5 punten GM18).
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).

De geavanceerde software van WineStein berekent van elk gerecht van uw menukaart een smaakprofiel, op basis waarvan het de best passende wijnen adviseert. WineStein adviseert niet alleen de juiste wijnen bij al uw gerechten maar ziet ook de ‘blinde vlekken’ in de wijnkaart en geeft inkoopadviezen. De samenstelling van uw wijnkaart wordt zo perfect afgestemd op uw menukaart. WineStein is niet alleen wijnadviseur voor uw gasten, maar kan ook als sparringpartner en back-up voor uw personeel dienen.

13.15 – 13.45 uur Verenigde Vinologen Nederland prijsuitreiking.

14.00 – 14.45 uur Jim de Jong van Restaurant De Jong (15 punten GM18) verzorgt de culinaire omlijsting van een aantal Vins Nature.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).

Op steeds meer wijnkaarten kom je ze tegen: Vins Nature, geheel natuurlijk gemaakte wijnen, waarbij de meningen internationaal overigens (nog) uiteenlopen ten aanzien van de vraag aan welke criteria ze precies (moeten) voldoen. Wij hebben in ieder geval voldoende exemplaren gevonden die aan de hoge eisen van Wine Professional voldoen. De jonge chefs van Voltaire, De Jong en Meliefste lieten zich graag inspireren door deze compromisloze wijnen en bereiden er ter plekke enkele avontuurlijke gerechten bij.

15.00 – 15.45 uur Proeverij gewijd aan Vacqueyras. Henri Bungerer (Clos de Caveau) licht de wijnen toe. I.s.m. importeur Well of Wine. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).

Geproefd worden:

Les Ondines, cuvée Passion 2015
La Ligière, cuvée Le Mourre de la Caille, 2015
Le Clos du Joncuas, cuvée La Font de Papier, 2015
Les Amouriers, cuvée Les Genestes, 2015
Les Semelles de Vent, cuvée Vieilles vignes, 2015
Roucas Toumba, cuvée Les restanques de Cabasolle, 2015
D’Ouréa, cuvée Vacqueyras, 2015
Rhonéa, Fontimple, 2016
Clos de Caveau, Fruit Sauvage, 2015

16.00 – 16.45 uur Xander Hermsen, Ricardo Rozema en Fabian Janssen van Restaurant De Echoput verzorgen de culinaire omlijsting van de Noord-Italiaanse wijnen van Lucio Salamini (Luretta) van importeur Pierre Ache.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).

In 1993 koopt de familie Salamini, zonder ervaring in wijnbouw, grond rond hun dorp Gazzola, in het westen van Emilia-Romagna, en plant er druivenstokken. Ze noemen het domein Val Luretta, het dal van de rivier Luretta. De wijngaarden liggen in plukjes verspreid op de heuvels, ook in andere rivierdalen, en worden gekenmerkt door een grote biodiversiteit. Met de oogst van 2011 volgt een kwaliteitsimpuls: Lucio Salamini weet topwijnmaker Alberto Faggiani te winnen voor het project. Er wordt biologisch gewerkt en bij de vinificatie worden alleen druifeigen gisten gebruikt. Per bodemsoort staan de meest geschikte druivenrassen aangeplant: malvasia di candia en barbera in klei, chardonnay en sauvignon blanc in een pure kalkbodem. De liefde van Lucio en zijn vader voor topwijnen uit Frankrijk zie je verder terug in de aanplant van cabernet sauvignon en pinot noir.

17.00 – 18.00 uur Proefschrift Super Copa Club
Leon Mazairac van Restaurant Podium onder de Dom (16 punten GM18) verzorgt de culinaire omlijsting bij wijnen uit Jerez. Met medewerking de gebroeders Pepe en Paco Blanco (Bodegas Callejuela), i.s.m. importeur en sherry-expert Wim Casteur. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).

Onder de titel Proefschrift Super Copa Club worden door Proefschrift drie proeverijen gepresenteerd. Met medewerking de gebroeders Pepe en Paco Blanco (Bodegas Callejuela), i.s.m. importeur en sherry-expert Wim Casteur. Callejuela is een jong en innovatief bedrijf dat zich laat bijstaan door de baanbrekende oenoloog Ramiro Ibañez. Culinaire invulling wordt verzorgd door teams van Beulings, Taiko Restaurant en uiteraard Podium Onder de Dom, dat dit jaar de internationale Copa Jerez won. Een wijnsessie geheel gewijd aan sherryproducent Valdespino (importeur: Jacobus Boelen) completeert het Jerez-programma van deze beurseditie.

Geproefd worden:

La Callejuela Las Mercedes (witte wijn uit Añina)
La Raya (oloroso van 2de persing van Luis Pérez)
El Muelle de Olaso (witte wijn van Luis Pérez)
Palo Cortado Clasico van Bodegas Urium

Proefschrift Podium

10.00 – 12.00 uur NGS heeft een besloten proeverij gewijd aan Portugal.
Besloten proeverij.

12.15 – 13.00 uur Champagnist verzorgt een proeverij met Champagnes van Jérôme Legras en Jean Baptiste Geoffroy
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).

Legras & Haas staat onder leiding van de drie broers Rémi, Olivier en Jérôme Legras. Hun ouders François Legras en Brigitte Haas begonnen het huis in 1991. De familie heeft een compromisloze visie op het produceren van hun wijnen. Elk jaar opnieuw maken zij zes prachtige cuvées: pure, klassieke wijnen met een stevige structuur, een breed pallet, en met het nodige ouderingspotentieel. Ze bezitten 35 hectare wijngaarden, waarvan de overgrote meerderheid in de gemeente Chouilly, een Grand Cru van de Côte des Blancs, beplant met uitsluitend chardonnay. Maar er zijn ook wijngaarden in Les Riceys en Vitry. De stijl van de belangrijkste champagnes van Legras & Haas is ‘clean’, ‘crisp’, mineralig en elegant. Inmiddels is Legras & Haas een gevestigde naam in de Nederlandse gastronomie! Champagne René Geoffroy is een klein familiebedrijf in Aÿ dat al sinds de 17e eeuw wijn maakt. Jean Baptiste Geoffroy (JB voor vrienden) is een supergedreven wijnmaker met een heel eigen, uitgesproken stijl, gebaseerd op frisse fruitzuren. In zijn eigen laboratorium controleert hij regelmatig de samenstelling van al zijn wijnen regelmatig. Tegenwoordig besteedt JB veel aandacht aan een zo natuurlijk mogelijke productie. Officieel biologisch zal het niet snel worden, vanwege de risico’s……maar wat wil je, als je vijf dochters moet onderhouden! De woorden van Saint-Exupéry, “We krijgen de aarde niet doorgegeven van onze voorouders, maar lenen de aarde van onze kinderen”, betekenen wel echt iets voor JB.

13.15 – 14.00 uur Jubileumproeverij 20 jaar Ad Bibendum
Met een fraaie reeks speciale ‘Anniversary-cuvées’ van diverse toonaangevende producenten uit het portfolio van deze importeur. Deelname is uitsluitend mogelijk op uitnodiging van de importeur.

14.15 -14.45 uur Kopke Port (Wijnhandel Van Ouwerkerk)
Deelname is uitsluitend mogelijk op uitnodiging van de importeur.

Kopke werd in 1638 door Cristiano Kopke opgericht en is daarmee het oudste porthuis. Het bedrijf exporteert wijn en port over de gehele wereld en geldt als een van de specialisten op het gebied van oudere tawny port en colheita’s. De Kopke Portkelders bevinden zich in de Entreposto de Gaia waar de meeste kelders al sinds eeuwen zijn gevestigd. Hier ligt de port onder de meest gunstige omstandigheden op traditionele houten vaten door de jaren heen langzaam en in stilte te rijpen.

15.00 – 15.45 uur
Proeverij Italië met Daniele Cernilli, i.s.m. Thompson International Marketing.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).

16.00 – 16.45 uur Verkiezing Beaujolais wijnen van het Jaar.

Voor de derde keer vindt dit jaar het Beaujolais Concours des Grands Vins plaats. De organisatie is in handen van NOMOH in samenwerking met The Wine & Food Association en met ondersteuning van Inter Beaujolais. De mooiste 26 wijnen uit de appellaties Beaujolais, Beaujolais Villages en de tien Cru’s zijn tijdens Wine Professional te proeven op de stand van Beaujolais (standnummer 142). Maandag 8 januari om – let op: gewijzigd tijdstip – 16.00 uur worden op het Proefschrift Podium de winnende wijnen gepresenteerd en de desbetreffende importeurs gehuldigd. Wilt u daarbij aanwezig zijn, gelieve u dan aan te melden via Janna Rijpma – ennovision@planet.nl (Toegangscode voor Wine Professional is verplicht) Bezoekt u de Horecava? Dan kunt u de winnende wijnen dinsdag 9 januari om 16.00 uur proeven in het theater van Alles Over Wijn.

17.00 – 18.00 uur Masters of Wine Institute.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).