(wijzigingen voorbehouden)

Gault&Millau Theater

12.00 – 12.45 uur Thomas Diepersloot en Robert Poel van Restaurant Voltaire (15 punten GM18) verzorgen de culinaire omlijsting bij de Vins Nature van Courtois en Milan (importeur Dhaufine).
Deelname is uitsluitend mogelijk op persoonlijke uitnodiging van de organisatie.

Claude en Etienne Courtois maken wijn zoals dat eeuwen geleden al gebeurde. De wijngaard van 13 hectare wordt gekenmerkt door een rijke biodiversiteit en is beplant met een groot aantal bekende en minder bekende, regionale druivanrassen: gamay, gamay chaudenay, romorantin, gascon de sologne, cesaer, chardonnay, pinot noir, grolleau, malbec, menu-pineau, cabernet franc, cot, cabernet sauvignon, sauvignon, pineau d’aunis. Alles gebeurt met de hand, de wijngaard wordt natuurvriendelijk bewerkt en de persen zijn meer dan honderd jaar oud. Na een ontmoeting in 1989 was Claude Courtois een van de twee belangrijkste inspiratiebronnen voor Henri Milan. De andere was de bekende bodembioloog Claude Bourguignon. Beiden maakten Henri zich bewust van het feit dat het familiedomein dankzij de diversiteit aan bodemsamenstellingen en microklimaten grote mogelijkheden bood. Vanaf dat moment separeerde hij de verschillende druivensoorten zoals dat in Bourgogne gebeurt en bottelde zijn eerste C.L.O.S. Milan in 1996. Henri Milan cultiveert en produceert volledig volgens biodynamische principes. Na enkele jaren hard werken produceert Henri Milan in 2000 zijn eigen vintage. Henri Milan, Sebastien Xavier, Théophile Milan, Emmanuelle Milan en Olivier met zijn paard Mistral brengen de grond en haar stokken tot een volledig potentieel. Tegenwoordig behoren hun wijnen tot de beste van de Provence. Vooral zijn witte wijnen worden geroemd om hun expressiviteit.

13.00 – 13.45 uur Michel van der Kroft van Restaurant ’t Nonnetje (17,5 punten GM18) verzorgt de culinaire invulling bij wijnen uit de Azoren, Portugal van Wijnhoeve Matton.
Deelname is uitsluitend mogelijk op persoonlijke uitnodiging van de organisatie.

Wijnmaker António Maçanita, bekend om zijn Fita Preta-wijnen uit Alentejo, begon een jaar of tien geleden te experimenteren op de Azoren. Het resulteerde in de Azores Wine Company (samen met Insula Vinhos) en opvallende wijnen afkomstig van 12 hectare aan wijngaarden, waaronder sommige stokken van 100 jaar oud, gelegen op vulkanische hellingen. De Azoren liggen meer dan 1100 kilometer uit de Portugese kust. Het is er het hele jaar 25 graden, maar het kan er ook flink regenen. Het is dikwijls vier seizoenen op één dag. Niet zo makkelijk om wijn te maken. Dat gebeurt er al heel lang, al verlaten de flessen zelden de eilanden. De wijnen van Azores Wine Company wel. De rode cuvée Tinto Vulcânico wordt gemaakt van veertien druivenrassen die kriskras door elkaar aangeplant staan.

14.00 – 14.45 uur Moshik Roth van Restaurant &moshik  (17,5 punten GM18) verzorgt de culinaire invulling bij wijnen uit  Israël van Well of Wine. Gastpresentator is Eli Ben Zaken (Domaine du Castel).
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).

Het assortiment van Well of Wine is duidelijk gericht op de wijnliefhebber die open staat voor nieuwe ontdekkingen. Diverse eigenzinnige wijnmakers, vaak uit minder voor de hand liggende wijnregio’s en –landen, hebben er een plaats gevonden. Daaronder een aantal producenten uit Israel.
Galil Mountain Winery: Modern bedrijf opgericht in 2000 als joint venture tussen Golan Heights Winery en Kibbutz Yiron. Vijf wijngaarden, gelegen op een hoogte van tussen de 430 en 800 meter en elk met een eigen microklimaat, leveren de druiven. Een combinatie van traditie en state of the art technologie, en de hand van wijnmaker Micha Vaadia doen de rest. Veertien verschillende wijnen worden geproduceerd, verdeeld over drie labels, uiteenlopend van toegankelijk en fruitig tot complex met potentieel.
Flam Winery: De familie Flam houdt zich al vijftig jaar bezig met wijnteelt. Israël Flam was 35 jaar wijnmaker bij Carmel. De huidige wijnmaker Golan ging in 1998 samen met zijn broer Gilad onder eigen naam wijn produceren. Aan de basis liggen vijf kleine wijngaarden in de Judean Hills. Golan studeerde in Italië af als wijnbouwer en oenoloog aan de universiteit van Piacenza en vervulde stages in Toscane en McLaren Vale, Zuid-Australië, waar het klimaat overeenkomt met dat van Israël.
Adir Winery: Familiebedrijf opgericht in 2003. Wijnmaker Avi Rosenberg kan voortborduren op zo’n veertig jaar wijnbouwervaring die de familie bezit. Hij maakt gebruik van druiven afkomstig van de Kerem Ben Zimra wijngaarden die in de jaren tachtig en negentig werden aangeplant op de hellingen van Admon Mountain in de regio Upper Galilee.
Domaine du Castel: Eli Ben Zaken is een van de pioniers van de moderen Israëlische wijnbouw. Hij plantte bij wijze van experiment in 1988 een aantal stokken cabernet sauvignon en merlot naast zijn huis in de Judean Hills en boekte met zijn eerste jaargang 1992 direct internationaal succces. Klassieke bordeaux en bourgogne zijn grote voorbeelden.
Tzora Vineyards: Begin jaren negentig opgericht door Ronnie James die het potentieel van de kiezelrijke bodem aan de noordkant van de Sorekvallei ontdekte. Hij plantte er cabernet sauvignon, merlot en sauvignon blanc aan. Huidige wijnmaker Eran Pick MW studeerde af aan de Davis University en volgde stages in Napa, Sonoma, Bordeaux en Barossa.

15.00 – 15.45 uur  Ad Bibendum  verzorgt een proeverij van Bodegas Mauro uit Spanje.
Deelname is uitsluitend mogelijk op uitnodiging van de importeur.

Bodega Mauro, net buiten de Ribera del Duero, is eigendom van de familie Garcia. Vader Mariano Garcia, beschouwd als de beste wijnmaker van Spanje, verdiende zijn strepen bij Vega Sicilia. Hij is ook vennoot en wijnmaker bij het vermaarde bedrijf Aalto, waar hij samenwerkt met de even gepassioneerde wijnmaker Javier Zaccagnini. Op Mauro wordt Mariano bijgestaan door zijn twee zonen, Eduardo en Alberto. Mauro is in Spanje een gevestigde waarde, je vindt de wijnen op de kaarten van talloze restaurants. De wijnen van Mauro zijn bijzonder geconcentreerd met massa’s rood fruit, fijne tannine en een ongelooflijke finesse. Naast de ‘traditionele’ Mauro, die blaakt van persoonlijkheid en charisma, wordt in de grote millésimes ook een speciale cuvée ‘VS’ gemaakt. ‘VS’ staat voor Vendimia Seleccionada, het beste van het beste van de oude wijngaarden. Tereus is de nec plus ultra en komt van een single vineyard met zeer oude stokken.

16.00 – 16.45 uur Proefschrift Super Copa Club
Schilo van Coevorden van Restaurant Taiko (17 punten GM18) verzorgt de culinaire invulling bij de wijnen uit Jerez. Met medewerking de gebroeders Pepe en Paco Blanco (Bodegas Callejuela), i.s.m. importeur en sherry-expert Wim Casteur.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).

Onder de titel Proefschrift Super Copa Club worden door Proefschrift drie proeverijen gepresenteerd. Met medewerking de gebroeders Pepe en Paco Blanco (Bodegas Callejuela), i.s.m. importeur en sherry-expert Wim Casteur. Callejuela is een jong en innovatief bedrijf dat zich laat bijstaan door de baanbrekende oenoloog Ramiro Ibañez. Culinaire invulling wordt verzorgd door teams van Beulings, Taiko Restaurant en uiteraard Podium Onder de Dom, dat dit jaar de internationale Copa Jerez won. Een wijnsessie geheel gewijd aan sherryproducent Valdespino (importeur: Jacobus Boelen) completeert het Jerez-programma van deze beurseditie.

Geproefd worden:

– La Callejuela Las Chozas (witte wijn uit Macharnudo)
– La Callejuela (witte wijn van wijngaard La Callejuela in Sanlucar)
– La Callejuela Las Mercedes Añina (witte wijn van wijngaard Añina)
– Mirabras van Bodegas Barbadillo
– Cota 45 UBE Carrazcal 2013

17.00 – 18.00 uur Pascal Jalhay van Restaurant Bougainville verzorgt de culinaire omlijsting bij wijnen uit de  Champagne.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).

Pascal Jalhay begint bij Bougainville, deel van het nieuwe hotel TwentySeven aan de Dam, zijn tweede horecaleven. 12 jaar lang creëerde hij gerechten voor luxecateraar Marfo, die onder meer maaltijden bereidt voor vliegtuigmaatschappijen en zorginstellingen. Voor die tijd stond hij bekend als een van de meest innovatieve chefs van ons land. Zo was hij vijf jaar souschef van La Rive en kookte bij Vermeer in enkele jaren tijd twee Michelinsterren bij elkaar. Wine Director bij Bougainville is Lendl Mijnhijmer, in 2017 Gault&MIllau’s Talentvol Sommelier.

Forum Gastronomicum Theater

12.00 – 12.45 uur Proeverij met wijnen van Hillinger  van Heisterkamp Wijnkopers.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).

Na zijn wijnopleiding loopt Leo Hillinger bij verschillende wijnbedrijven in Europa stage om vervolgens met een beurs in Californië te belanden, waar hij zich verder ontwikkelt in de vinificatie van kwaliteitswijnen. In 1990, op 23-jarige leeftijd, treedt Leo in de voetsporen van zijn vader. In relatief korte tijd weet hij een onderscheidende kwaliteitsverbetering te realiseren en oogst hij wereldwijd veel succes met zijn wijnen. Een hoogtepunt is in 2004 de opening van zijn architectonisch en technologisch geavanceerde kelder in Jois. Zijn reizen over de wereld, de jarenlange ervaring en de vele experimenten hebben Hillinger geleerd dat de druif perfect moet zijn en zo puur mogelijk in de fles moet belanden. Zijn werkwijze wordt gekenmerkt door een diep respect voor de druif, de bodem en de klimatologische omstandigheden, gecombineerd met een flinke dosis creativiteit en eigenzinnigheid. Zijn wijnen bezitten een fluweelachtige rijkdom en zachtheid die hun herkomst niet verloochenen. Hillinger wil geen inwisselbare internationale modewijnen, maar typische kwaliteitswijnen uit Burgenland.

13.00 – 13.45 uur Peter Gast van Restaurant ’t Schulten Hues  Peter Gast Gastrobar (17 punten GM18) de culinaire invulling bij Orange Wines uit Slovenië van Delicroatia.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).

Sommeliers in Londen begonnen de term ‘orange wijnen’ enkele jaren geleden te gebruiken om onderscheid te maken tussen klassieke witte wijnen en gemacereerde witte wijnen. Klassieke witte wijnen ontstaan door het kneuzen en persen van druiven en most te verkrijgen voor het gistingproces. ‘Oranje’ wijnen daarentegen worden gemaakt als rode wijn. De most heeft lang contact met de schillen (maceratie). Het verschil zit dus in het proces na de oogst, en niet of de wijnboer biologische of biodynamische principes volgt in zijn wijngaarden en latere processen in zijn kelder. Wel is het zo, dat veel gemacereerde witte wijnen ook natuurlijk zijn, maar dat is lang niet altijd het geval. Duizenden jaren geleden maakte men al witte wijn met behulp van deze maceratietechniek. Het begon allemaal op het grondgebied van het huidige Georgië en Armenië en verspreidde zich verder naar Europa. Onze over-overgrootouders hadden ook gemacereerde witte wijn. Zelfs met de komst van de ‘moderne’ oenologie bleven veel kleine of familie wijnmakers wijn op de traditionele (natuurlijke) manier maken.

14.00 – 14.45 uur Maurice Kersten van Restaurant Kasteel Engelenburg (15 punten GM18) verzorgt de culinaire invulling bij de wijnen uit Zuid-Afrika.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).

In de middeleeuwse kelders waar ooit Schimmelpennick van der Oye zijn wijn proefde voor de export aan de Baltische staten is nu de bijzondere collectie Zuid Afrikaanse wijnen opgeslagen. De vinologen van Kasteel Engelenburg, Arjen Pleij en Jurgen Luppes, hebben de wijnen met zorg geselecteerd. Regelmatig bezoeken zij Zuid-Afrika om de mooiste wijnen te proeven en ook om zelf wijn te maken.

15.00 – 15.45 uur Kees Meinderts van Restaurant de Heeren van Harinxma (16 punten GM18) verzorgt de culinaire invulling bij wijnen uit Spanje, i.h.k.v.  España Gastronomica.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).

Het team van De Heeren van Harinxma was afgelopen najaar de grote winnaar van España Gastronomica, een initiatief van The Wine & Food Association, het Spaans verkeersbureau en ICEX/Vinos de España. Jonge talenten werkzaam bij vijf vooraanstaande restaurants lieten zien wat ze waard waren en gaven hun eigen originele invulling aan de opdracht: creëer een Spaans getint gerecht en combineer dat met een bijpassende Spaanse wijn. Chef Kees Meinderts en sommelier Almar Wessels presenteren hun combinatie op Wine Professional: een verfrissend gerecht van gemarineerde spitskool met morcilla (Spaanse bloedworst), carabinero’s (reuzengarnalen), witte druiven en ajo blanco, in combinatie met de Terroir Historic Blanc, Terroir Al Límit, Priorat 2015 (Wijnkooperij De Lange). Daarnaast worden de andere wijnen uit de finale geproefd.

16.00 – 16.45 Jef van den Hout van The French Connection (15 punten GM18) verzorgt de culinaire invulling bij de wijnen van Weinhofmeisterei Hirtzberger in de Wachau uit Oostenrijk van Imperial Wijnkoperij. Wijnmaker Mathias Hirtzberger komt zelf zijn wijnen toelichten.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).

Een nieuwe aanwinst uit de Wachau. En dan te bedenken, dat Mathias eigenlijk geen wijnboer wilde worden. Na opgegroeid te zijn in het ouderlijke wijngoed Franz Hirtzberger in Spitz heeft hij er aanvankelijk voor gekozen om bedrijfskunde te studeren en bankier te worden. Maar de genen bleken te sterk. Op 28-jarige leeftijd heeft hij het bankiersvak vaarwel gezegd en met hulp van zijn ouders een prachtig wijngoed en restaurant in Wösendorf opgezet. Hij heeft nu ca. 5,5 hectare wijngaard.

17.00 – 18.00 uur Ruben Dekker en Erwin Walthaus van Le Garage  (14 punten GM18) verzorgen de feestelijke afsluiting van de 16e editie van Wine Professional 1018.
 Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).

De traditionele finale van de beurs, met een scala aan verrassende en spannende wijnen, en enkele creatieve, smakelijke gerechtjes bereid door het team van Le Garage.

Proefschrift Podium

13.00 – 13.45 Proeverij verzorgd door Moravian Wines
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).

Tsjechië is vooral bekend om zijn bier, maar beschikt ook over een eeuwenoude wijnstreek: Moravië, dat grenst aan het Oostenrijkse Weinviertel. Lange tijd bleef het verscholen achter het IJzeren Gordijn, maar de afgelopen decennia gaat de wijnproductie kwalitatief met sprongen vooruit – onder invloed van hogere eisen op de binnenlandse markt en dankzij het feit dat een jongere generatie wijnmakers meer kijkt naar Italië of Frankrijk, waar druif en terroir centraal staan. Veel kleinere wijnbedrijven richten zich op de eigenschappen van de wijngaard en niet langer uitsluitend op de suikerwaarden. Door de focus op de wijngaard wordt de hogere kwaliteit van de VOC-districten (appellaties) steeds duidelijker en ook herkenbaar.

14.00 – 14.45 Vooruitblik Prowein 2018
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).

15.00 – 15.45 Domaine Schoffit, Alsace
Proeverij gepresenteerd door Alexandre Schoffit, m.m.v. Wijnimport J. Bart
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).

De wijnen van Schoffit worden gerekend tot de allerbeste van de Elzas. De producent maakt uitsluitend wijn van eigen wijngaarden. Men bezit bijna 5 ha in de grand cru wijngaard Rangen, nabij het plaatsje Thann. Rangen is de enige wijngaard in de Elzas met een rotsachtige bodem van vulkanische oorsprong. Tevens bezit Schoffit een perceel van 1 ha in de grand cru wijngaard Sommerberg nabij Niedermorschwihr. In al zijn wijngaarden wordt met veel respect voor de bodem en de natuur gewerkt, er wordt niet gewerkt met insecticiden. De totale productie bij Schoffit is gemiddeld 100.000 flessen jaarlijks. Het rendement per ha is sterk beperkt, voor de basiswijnen gemiddeld 55 hl/ha en voor de grand cru-wijnen 25 à 30.

Thema van de proeverij is Riesling, en geproefd worden onder meer 4 jaargangen Riesling Grand Cru Rangen Clos Saint-Théobald.

16.00 – 16.45
Proeverij Italië met Daniele Cernilli (oprichter Gambero Rosso), i.s.m. Thompson International Marketing
 Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand nummer 420).