Wine Professional 2013: nieuwe creaties De Librije & betaalbare kwaliteit uit Californië
Op de tweede beursdag, dinsdag 8 januari, presenteert Jonnie Boer (De Librije, 19,5 GM) nieuwe creaties met spannende begeleiding van wijn, sake en sherry. Minstens even spannend zijn de gerechten die Chris Naylor (Vermeer, 17 GM) bereidt bij de levendige en karaktervolle wijnen uit Istrië (Kroatië) van Benvenuti.
Te lang nauwelijks zichtbaar geweest op de Nederlandse markt, want of te duur of te weinig beschikbaar: Californische wijn. Gelukkig neemt het aantal betaalbare kwaliteitswijnen anno 2013 toe. Proefschrift selecteerde de mooiste witte en rode exemplaren en Dick Middelweerd en GaultMillau Gastheer van het Jaar 2013 René Tabbers (De Treeswijkhoeve, 16 punten GaultMillau) bedachten enige voortreffelijke combinaties.
Clos Fantine in de Languedoc produceert pure wijnen met een warm palet, zwoel fruit en een kruidige ondertoon. Florien Kleine Snuverink van Café Schiller levert samen met de eigenaresse van dit huis commentaar bij verschillende jaargangen en
Marko Karelse (Villa la Ruche, 15 punten GaultMillau) en Ingmar Ipema Restaurant Fris (13 punten GaultMillau) verzorgen nijpassende gerechten. Meer Languedoc in het speciale programma Ma vie…mes vignes: negen vrouwelijke wijnmakers (de ‘Vinifilles’) komen aan het woord.
Erik van Loo (Parkheuvel, 17,5 punten GaultMillau) en sommelier Jaco van Hensbergen staan garant voor mooie wijn-spijscombinaties met Duitse pinot blanc, gris en noir. Australische chardonnays worden door Michiel Meijer (restaurant Meijer’s – 15 punten GaultMillau) vakkundig gecombineerd met aantrekkelijke kreeftgerechtjes. En Kris Jeuris en patissier Arthur Tuytel bewijzen dat madera ook anno 2013 een plaats op iedere serieuze wijnkaart verdient.