Wine Professional 2013: van Zeeuwse schelpen tot Egyptische wijnen

Ook de horeca en wijnhandel hebben te maken met economische tegenwind. Geen wonder dus dat de 11e editie van Wine Professional voor een belangrijk deel in het teken staat van betaalbare kwaliteitswijnen. Vele aantrekkelijke wijnen van nog geen 10 euro passeren de revue in het nieuwe Importeurswijntheater en het Vinodroom. Daarnaast kunnen de bezoekers in de beide kooktheaters terecht voor een breed scala aan boeiende wijn-spijssessies.

Highlights op de eerste beursdag van Wine Professional 2013 (7-9 januari in de Amsterdam RAI) zijn onder meer:

Zilte Zeeuwse Terroir (15.00). SVH Meesterkok Edwin Vinke van Restaurant De Kromme Watergang (18,5 punten GaultMillau) biedt via vijf verschillende creaties een boeiende kijk op de diversiteit van de Zeeuwse bodem & wateren. De gerechten worden begeleid door bijzondere wijnen van het jubilerende (35 jaar) Kwast Wijnkopers. Ter afsluiting een proeverij van champagnes van Delamotte en Salon.

De fijne, rijke keuken van Jacob-Jan Boerma (De Leest; 19,5 punten GaultMillau) past uitstekend bij grote, witte Bourgognes zoals bijvoorbeeld wijnen van Domaine Raveneau & Jean-Marc Pillot (16.15). Kim Veldman (mede-eigenaresse en sommelier) licht tijdens deze sessie de wijn- spijscombinaties toe i.s.m. Wijnhandel Herman B.V.

Culinaire talenten van de toekomst presenteren zichzelf tijdens de finale van de Grand Prix Gault Millau, een competitie voor Sterklasleerlingen van het ROC van Amsterdam. Vier finalisten worden beoordeeld door een professionele jury: finalisten zijn: Jorrit van der Bos (werkzaam bij Ciel Bleu – 17,5 GM), Daan Damen (Bolenius – 16 GM), Lars Drost (Vermeer – 17 GM) en Kevin Kion (ML – 14 GM). (17.30)

Wie op zoek is naar minder voor de hand liggende, maar wel verrassend goede wijnen, kan terecht bij proeverijen gewijd aan Vina Kabola (eigenzinnige Malvasia uit Istrië), nieuwe wijnen van een jonge generatie Hongaarse wijnmakers en een presentatie met wijnen uit het Midden-Oosten: Jordanië, Egypte en Libanon.