Proefschrift Vinodroom
Mooie opkomst en start in het Proefschrift Vinodroom met het Nederlands Gilde van Sommeliers. Job Swart MW presenteerde een boeiende reeks Wijnen uit Zuid-Spanje. Chardonnay naast Pinot Noir uit Oregon (Drouhin) en uit Sonoma County (Miramar van Torres); beide van oorsprong Europese wijnbedrijven die in de Verenigde Staten klassewijn produceren, in Nederland geïmporteerd door Walraven Sax. De educatieve sessie stond onder leiding van Cees van Casteren MW. Vervolgens was het tijd voor Zuid Afrikaanse gemoedelijkheid en prachtige wijnen van Almenkerk Wine Estate uit Elgin, met dank aan La Persistance. Sake is in steeds meer restaurants goed vertegenwoordigd en wordt er op een juiste wijze geserveerd. Dick Stegewerns van Yoigokochi liet op dag 1 van Wine Professional proeven hoe divers het aanbod sake is en hoe gevarieerd de geuraroma’s en smaken zijn, iets wat deze unieke drank bijzonder breed inzetbaar maakt.

Forum Gastronomicum
De openingsdag van Wine Professional begon goed met een reeks wijnen speciaal geselecteerd voor de studenten van de Academie voor Gastronomie. De eerste wijn van topproducent Bisol, vervolgens de wijnen van Weingut Holger Koch, zijn Grauburgunder 2015 en Pinot Noir 2015. De stijl is elegant, fruitgedreven met wat strakke tonen en lengte.
Daarna twee maal Chablis van het Domaine Christian Moreau, de Village fijn en elegant en de 1er Cru Vaillon bleek iets lucht nodig te hebben en liet zich vooral door terroir en klein fijn fruit zien. Vervolgens Batic Angel, een orange wine die rijk, vol, en elegant is, maar ook zeer complex. Vervolgens de Etna Rosso van Tenuta Nicosia 2012, en sprankelend de Palo Cortado van Urium als afsluiting. De trend in Nederland is gezondheid en de jeugd.

Proeverij Wijnkooperij De Lange met Tenute Cisa Asinari dei Marchesi di Gresy. Dolcetto d’alba, barbera d’asti en barbaresco uit diverse jaren. Een wijnhuis dat uitblinkt in verfijning en frisheid, met een gezonde dosis ingetogen fruit, perfecte balans en gastronomisch geweldig inzetbaar. Restaurant Latour verzorgde twee gerechten: gebraiseerde kalfswang met chorizo crunch en pastinaak, dat goed aansloot bij de wijn, en reerug met olijvencrunch met eigen jus van ree, dat het heel goed deed met de nebbiolo .

Regina Meij opende de proeverij met een aantal wijnen uit het assortiment van Anfors Imperial. Restaurant Spetters serveert twee gerechten bij Hongaarse wijnen: kokkels met bieslook en als tweede gerecht zwezerik met boerenkool. Vooral bij het gerecht met de kokkels, bieslook en citroen kwamen de frisse, strakke tonen terug in het gerecht en de wijn. Perfecte combinatie! De wijnen van zowel Mondivin als van Tiffans laten nu ook weer hun grote klasse zien.

Het team van restaurant Cheval Blanc uit Heemstede stond klaar om hun winnende Copa Jerez-combinatie te laten proeven; Palo Cortado de la Cruz de 1767, Bodegas Arfe met een rijk gerecht van kalfswang, cantharellen en eendenlever. Daarnaast kregen we de schitterende wijnen te proeven van Urium: fino en rama, amontillado en cream. We hebben het team van Cheval Blanc veel plezier en succes toegewenst op de internationale editie van de Copa Jerez en hopen dat ze met de combinatie die we vandaag voorgeschoteld kregen hoge ogen zullen gooien.

Het programma van Pierre Ache, Bio en Vin Nature, was uitgebreid en heel divers in stijl, land en druivenras. Een bijzonder mooie line-up met de prachtige gerechten van restaurant Elea uit Rijswijk. Het gerecht van Noordzeekrab en ganzenlever en groene appel, druivenscheuten en jalapeño sloot naadloos aan bij de Italiaanse Malvasia en de Bonarda Cabernet Sauvignon paste geweldig bij het gerecht van ossenstaart, crosne, flower sprout, lahanodolma en schorseneer. Een zeer geslaagde combinatie, Pierre Ache en restaurant Elea.

De afsluiting van de dag in het Forum Gastronomicum was de proeverij verzorgd door Romy Kooij, Sharon van Lokhorst, Angelique Chambone en Nadien de Visser. De ‘fabulous’ vrouwen zorgen zeker voor een entertainment in het theater met een selectie wijnen die zeer gevarieerd met diverse smaken en uiteenlopende stijlen.