Forum Gastronomicum Theater

Kreeft en coquille

Bokkedoorns en Duhr
Menno Post van Restaurant De Bokkedoorns (17,5 punten GM18) opende de tweede dag van Wine Professional in het Forum Gastronomicum met wijnen van Abi Duhr uit Luxemburg. Namens importeur Well of Wine voorzag Cathy Moerdijk de wijnen van commentaar, waarbij heel duidelijk naar voren kwam hoe bijzonder de wijnen van Duhr zijn. De finesse en precisie is ongeëvenaard en het bewaarpotentieel werd bevestigd door wijnen als de Fossiles 2005 en de Clos du Paradis 2004. Chef Post en sommelier Niels Vanovermeire kozen voor fraaie gerechten en mooie combinaties, waarbij het gerecht met kreeft en coquille voorbeeldig harmonieerde met de Pinot Gris Paradaïs 2016.

 

Laurent Smallegange en Dorothee Zilliken

Zilliken en Spetters
Dat Laurent Smallegange van Restaurant Spetters (16,5 punten GM18) in staat is om fabelachtige gerechten te creëren werd weer eens duidelijk tijdens zijn sessie met wijnen van het befaamde wijnhuis Forstmeister Geltz-Zilliken. Importeur Wijnhandel Koninginneweg had Dorothee Zilliken uitgenodigd om een proeverij te begeleiden en ze was (samen met alle anderen in het volle Forum Gastronomicum) vooral zichtbaar onder de indruk van de combinatie van haar Saarburger Rausch Spatlese 2003 met het gerecht met eendenlever, bietjes, sakura, shiso, koffie en chocolade. De combinatie bleek even verrassend als spannend en briljant.

 

 

Langoustine met bloemkool en hazelnoot

Meliefste en Vins nature
Chef Thijs Meliefste en sommelier Geert Rutten van Restaurant Meliefste (16,5 punten GM18) legden uit waarom zij kiezen voor Vins Nature in hun restaurant. De basisgedachte is simpel; bij gerechten met pure, eerlijke, ongekunstelde ingrediënten horen ook natuurlijke wijnen. Zeer fijn bleek de combinatie van langoustine met bloemkool en hazelnoot met de SiurAlta Gris Vinsnus 2013.

Sommelierwijnen.nl en de Thaise keuken
Het collectief Sommelierwijnen.nl omlijstte met een ruime selectie wijnen een tweetal gerechten van Restaurant Blue Elephant uit Brussel. AltoVino, Asian Wines, Damaro Wijnen, Geluksdruif, La Vie Le Vin, Lekker Sapje en Wijnhoeve Matton kozen elk enkele wijnen en zochten de combinatie met o.a. Beef Salad (Yam Nua) en Chicken Green Curry.

Paling, fois gras en zuurkool

Zarzo en Dugois
Adrian Zarzo Habraken staat bekend om zijn eigenzinnige visie op zowel gastronomie als wijnen en wijn-spijscombinaties. Grensverleggend is het juiste woord om zijn talent op dit vlak te omschrijven en ook tijdens de presentatie met wijnen van Dugois uit de Arbois wist hij zijn reputatie feilloos te bevestigen. Importeur Olivier Schutte van de Geluksdruif werd vergezeld door Philippe Dugois en samen legden ze de geïnteresseerden in het Forum Gastronomicum uit waarom de Jura momenteel wereldwijd als een van de meest intrigerende wijnstreken wordt beschouwd. Vooral het gerecht van Zarzo met paling, fois gras en zuurkool in combinatie met de Macvin van Dugois was fenomenaal.

Proefschrift Super Copa Club
Chef Bas Bont en sommelier Lisja Hu van Restaurant Beulings (15 punten GM18) verrasten de aanwezigen met enkele zeer fraaie combinaties. Met name hun langoustine met pompoen, Indiase specerijen, karnemelkmousse, honing, bijenpollen en macadamianoot met daarbij de Barajuela Fino 2013 van de gebroeders Pepe en Paco Blanco (geïmporteerd door sherry-expert Wim Casteur) bekoorde velen. Ook deze sessie benadrukte de meest recente beweging in het Jerez-gebied met nieuwe initiatieven van veelbelovende producenten. De Proefschrift Super Copa Club is ingesteld om ook de gastronomische inzetbaarheid van deze nieuwe generatie wijnen uit Jerez onder de aandacht van een ieder te brengen.