Hartelijk welkom op de 13e editie van Wine Professional
Als het aan de overweldigende belangstelling ligt om aan Wine Professional als exposant of bezoeker deel te nemen, dan zou dit wel eens het keerpunt kunnen zijn voor een voorzichtig herstel van de Nederlandse wijnhandel en gastronomie. Deze editie konden wij namelijk niet alle geïnteresseerde exposanten een plaats toewijzen op de beursvloer: Wine Professional 2015 is volgeboekt. Hierbij een vooruitblik op wat u deze editie kunt verwachten.
Aanvulling op bestaande assortiment
Naast de vertrouwde exposanten zijn er zoals ieder jaar weer nieuwkomers. Onder hen jonge dynamische ondernemers maar ook drie eeuwen oude namen. Sommige exposanten pakken dit jaar groter uit. Anderen keren terug. Maar er zijn ook meer kleinere importeurs, die verrassend uit de hoek komen met hun gedurfde producten, toegespitst op deze tijd. Er is ruimte voor zowel betaalbare als exclusieve wijnen. Dit geeft een spannende aanvulling op het toch al imposante aanbod op de beursvloer. Want dat mag er zijn: bijna 100 exposanten en partners presenteren aan u allereerst vooral duizenden verschillende wijnen, champagne, sake, port en sherry. Daarnaast is er natuurlijk ook een grote verscheidenheid aan ‘fine food’, koffie en aanverwante producten.
Verbreding doelgroep niet ten koste van selectie aan de poort
Wine Professional 2015 heeft op verzoek van exposanten haar doelgroep net als vorig jaar verder verbreed, zonder daarbij de ‘selectie aan de poort’ en focus op professionals en ‘decision makers’ uit het oog te verliezen. Zo zal er op maandag 12 januari wederom tussen 11.00-12.00 uur een speciale openstelling voor de wijnvakhandel zijn. En omdat er tegenwoordig nu eenmaal veel chefs en gastheren/gastvrouwen de (wijn)bestellingen zelf doen stellen wij onze nieuwe samenwerking met het gastvrijheids- en koksgilde zeer op prijs. Deze beschouwen wij als een welkome aanvulling op de reeds bestaande banden met diverse restaurantorganisaties en andere gerelateerde belangengroepen.
Internationale erkenning door strategische alliantie Vinexpo
Dat Wine Professional ook internationaal erkent wordt als belangrijke speler in de wijnwereld in de Benelux en daarbuiten wordt aangetoond door de eind 2014 getekende strategische alliantie tussen Wine Professional en Vinexpo. De directeur van Vinexpo, Guillaume Deglise, zal dan ook Wine Professional 2015 openen tijdens de Diamond Awards in Hotel de l’Europe. Daarnaast zal hij op maandag in het GaultMillau Theater een presentatie geven over de laatste trends in de Nederlandse wijnmarkt en het nieuwe concept van Vinexpo.
(Nog) meer focus op wijn
Dit jaar hebben wij besloten om de focus op wijn extra te benadrukken zonder daarbij afbreuk te doen aan de ‘fine food’ exposanten die op deze beurs vanzelfsprekend thuishoren. Zo presenteren importeurs hun eigen wijnen in het speciale Importeurs Wijntheater. Maar ook in het Forum Gastronomicum Theater en GaultMillau Theater staat een groter deel van de meer dan 45 programma’s uitsluitend in het teken van wijn.
‘Meet the Producers’
Een groot aantal topproducenten zullen op uitnodiging van hun importeur aanwezig zijn in het kader van ‘meet-the-producers’. Zij informeren u graag over hun achtergrond en filosofie. Wijn of andere producten met een verhaal spreken bij de eindgebruikers immers meer tot de verbeelding. Klassieke wijnlanden beleven een comeback, maar wij zien ook een toename van wijnen uit minder bekende gebieden zoals bijvoorbeeld Bosnië, Israël, Kosovo, Libanon, Macedonië en Servië. ‘Vinos de Jerez’ presenteert zich aan u met enkele van haar meest bijzondere sherry-huizen.
Meer aandacht voor nieuwe generatie Chefs
Wat betreft de ‘food pairing’-programma’s, heeft Wine Professional besloten juist de nieuwe generatie Chefs extra in het zonnetje te zetten. Zoals u in de restaurant- en hotelgids GaultMillau 2015 heeft kunnen lezen telt Nederland immers momenteel veel jong talent. Dit sluit aan op het steeds groter aandeel van bezoekers in de leeftijdscategorie tussen de 25-39 jaar, waarmee ook de toekomst van Wine Professional verzekerd is.
De Gastronomische Groote Club
Tijdens Wine Professional 2015 is De Gastronomische Groote Club natuurlijk ook wederom prominent aanwezig zoals tijdens de opening van de beurs met de jaarlijkse uitreiking van de Diamond Awards. Bovendien sluit zij elke dag het programma in het GaultMillau Theater af met een bijzondere sessie.
Japanse ministerie van landbouw, bosbouw en visserij presenteert bijzondere ingrediënten
Net als vorig jaar presenteert Japan zich middels MAFF, het ‘Japanese Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries’. De Japanse chef Akia Saito komt speciaal over uit Tokyo om voor de sterklas van het ROC van Amsterdam een educatief programma te verzorgen en daarnaast ook met u zijn ervaringen met Japanse ingrediënten te delen in het GaultMillau Theater.
Nieuw initiatief op Horecava: ‘Alles Over Wijn’
De organisator van Wine Professional, The Wine & Food Association, tevens uitgever van het wijnmagazine Proefschrift, heeft samen met de Horecava voor het eerst een Wijnpaviljoen op de Horecava geïnitieerd: ‘Alles Over Wijn’. Hier vinden educatieve programma’s plaats en kunnen de bezoekers wijnen tot 5,50 euro horeca inkoopprijs proeven.
Dankwoord
Dankzij onze exposanten, de medewerking van het ROC Amsterdam, het glaswerk van Royal Leerdam, de fornuizen van Rosval en een gemotiveerd team van medewerkers zijn wij in staat u te verwelkomen op de 13e editie van Wine Professional.