(Wijzigingen voorbehouden. We zijn nog in gesprek met verschillende importeurs qua tijdstippen en thema’s. Het programma wordt daarom de komende tijd aangevuld.)

Proefschrift Gastronomie Theater

11.30 -12.15 Wine Professional 2023 Ouverture Amuse / Karel 5, Utrecht
Executive chef Leon Mazairac en souschef Jent van Cappelle van restaurant Karel 5 in Utrecht creëren gerechten die complex zijn in hun eenvoud. De smaken zijn puur en begrijpelijk, op basis van een beperkt aantal ingrediënten van uitmuntende kwaliteit. De amuse die zij bereiden als opening van Wine Professional 2023: gerookte Belgische steur, schapenyoghurt, kervel, kaviaar. Geproefd met Champagne Bollinger.
Deelname op uitnodiging van The Wine & Food Association (stand 100)

12.30 – 13.45 Grand Concours Bollinger: Aan de Zweth, Schipluiden
Chef Joris Peters en sommelier Alain Rosier van restaurant Aan de Zweth presenteren de twee wijn-spijscombinaties waarmee ze winnaars werden bij het 2e Grand Concours Bollinger:
– Noordzeekrab, aangemaakt met basilicum en koriander, tartaar van kalf, Imperial kaviaar, gembervinaigrette, curry
In combinatie met Rosé, Champagne Bollinger, Champagne, Frankrijk NV
– Tarbot, kort geroosterd, daarna gestoomd en gelakt met visjus, ossenstaart, topinamboer, vinaigrette van hazelnoot, gerookte boleet, schuimige nage van champagne en fenegriek
In combinatie met PN VZ16, Champagne Bollinger, Champagne, Frankrijk NV
De combinaties worden omlijst met enkele andere bijzondere champagnes van Bollinger, die worden toegelicht door Floris Verlinden.
M.m.v. importeur Verbunt Verlinden. Deelname op uitnodiging van de importeur (stand 252).

14.00 – 15.15 Finale Wines of Germany Gastro Cup / Restaurant Merlot, Amersfoort
Net als vorig jaar organiseert The Wine & Food Association samen met het Informatiebureau voor Duitse Wijn de Wines of Germany Gastro Cup. Vele toonaangevende importeurs hebben hun Duitse wijnen ingezonden, waarbij de nadruk ligt op de gastronomische inzetbaarheid. De winnende wijnen in elk van de zeven categorieën worden tijdens de finaleproeverij bekendgemaakt. Het team van restaurant Merlot in Amersfoort, met chef Michael van Manh Ho, souschef Simon Groenhuijsen, en eigenaar Vincent Tomassen presenteren twee gerechtjes:
– Rode poon / vijgenblad / witte druif / amandel / tomatillo
– ‘Pho’: Vietnamese runderbouillon / brisket / ui / Thaise basilicum / hoisin
Professionals die willen deelnemen aan deze proeverij, kunnen zich aanmelden bij info@duitsewijn.nl. Vergeet niet om u in dat geval ook even te registreren als Wine Professional-bezoeker. Beursbezoekers kunnen de finalewijnen dinsdag 10 en woensdag 11 januari zelf proeven bij de speciale presentatietafels van Duitse Wijn (stand 312).

15.30 – 16.15 Occhipinti, Sicilië
De ambitieuze jonge wijnmaker Arianna Occhipinti uit Sicilië werkt met nero d’avola en frappato. In haar topcuvée Grotte Alte zijn beide druiven volledig in balans en de Siccagno bestaat voor 100% uit nero d’avola. De succesvolle monocepage Il Frappato heeft sinds 2016 drie broers, de single vineyard-cuvées BB, FL en PT. De afkortingen staan voor de topwijngaarden waar ze vandaan komen: Bombolieri, Fossa di Lupo en Pettineo. Elke wijngaard brengt een eigen stijl frappato voort. De herwaardering van de frappato-druif past uitstekend bij de huidige trend van lichtere, fris-fruitige wijnen. Speciale gast is export manager Emanuele Mazzoleni.
Deelname op uitnodiging van importeur Bâtard (stand 404)

16.30 – 17.45     Themaland Portugal
De veelzijdigheid van het wijnland Portugal is inmiddels algemeen bekend. Het kleine wijnland biedt een indrukwekkende diversiteit aan druivenrassen, terroirs, microklimaten en wijnstijlen. De alom bekende internationale druivenrassen treden er minder vaak op de voorgrond en dat maakt dat Portugese wijnen meestal een uniek eigen karakter bezitten. Ideaal voor wijnarrangementen en bijzonder inspirerend voor chefs die ‘vanuit de wijn’ of ‘naar de wijn toe’ koken. M.m.v. Horizon Wines/Ovino en André Kerstens. Deelname op uitnodiging van de importeurs. (stands 306/108)

18.30 – 19.15 KVNW Nieuwjaarsborrel
Deelname op persoonlijke uitnodiging door de KVNW.

Proefschrift Vinodroom

11.00 – 11.45 Proeverij Academie voor Gastronomie
Thema n.t.b.
Voor studenten van de Academie voor Gastronomie.

12.00 – 12.45 Champagne Legras & Haas
Wijnmaker Jérôme Legras presenteert samen met de importeur een verticale proeverij van de topcuvée Les Sillons Blanc de Blancs Grand Cru, met de jaargangen 2012 – 2013 – 2014 – 2015 – 2016. Les Sillons, afkomstig van de Grand Cru Chouilly is de eerste single vineyard-wijn van het kleine maar ambitieuze champagnehuis Legras & Haas. De familie bezit ruim 37 hectare aan wijngaarden, waarvan een groot deel de grand cru-status bezit. Toch produceren ze op jaarbasis maar maximaal 110.000 flessen. Een groot deel van de oogst verkopen ze nu nog aan de grote champagnehuizen. Het is vooral chardonnay wat de klok slaat. De stijl van de champagnes van Legras & Haas is ‘clean’, ‘crisp’ en elegant. M.m.v. Champagnist. Deelname op uitnodiging van de importeur (stand 118)

13.00 – 13.45 Domaine Kreydenweiss, Elzas
Maarten van Beurden, assistent-wijnmaker bij Domaine Kreydenweiss, presenteert een masterclass gewijd aan dit invloedrijke Elzasdomein. Meest opvallend aan de wijngaarden van Kreydenweiss is de enorme variatie aan bodemsamenstellingen binnen een relatief kleine gebied. Zo vindt je er onder andere mergel en kalksteen (Moenchberg), roze zandsteen (Wiebelsberg), zwarte leisteen (Kastelberg), blauwe leisteen (Clos Rebberg), graniet, schiste en klei. Dit biedt de wijnmaker een bont palet aan terroirimpressies om wijnen met geheel eigen karaktertrekken mee samen te stellen. Van Beurden gaat nader in op deze terroirdiversiteit aan de hand van de volgende wijnen:

– Au Dessus de la Loi Riesling 2020
– Lerchenberg Pinot Gris 2020
– La Fontaine aux Enfants 2017
– Clos du Val d’Eléon 2018
– Clos Rebberg 2019
– Wiebelsberg Grand Cru 2017
– Moenchberg Grand Cru 2018
– Kastelberg Grand Cru 2017

Deelname op uitnodiging van The Wine & Food Association (stand 100).

14.00 – 14.45 Ciacci Piccolomini, Toscane
Tenuta Ciacci Piccolomini d’Aragona is gevestigd in het voormalige bisschoppelijke Palazzo del Vescovo bij het dorp Castelnuovo dell’Abate ten zuiden van Montalcino. De naam van het landgoed ontstond begin 20e eeuw door het huwelijk van Alberto Piccolomini d’Aragona en Edna Ciacci. In 1985 werd het eigendom van Giuseppe Bianchini en momenteel staat het onder leiding van broer en zus Paolo (voorheen wielrenner) en Lucia Bianchini, terzijde gestaan door Paolo’s zoon Alex en dochter Ester. Van de 220 hectare is 55,5 hectare beplant met druivenstokken en 40 ha. met olijfbomen. Topcuvée is de Brunello cruwijn Pianrosso, gevolgd door een Brunello-blend, een Rosso di Montalcino en twee DOC Sant’Antimo’s: Ateo (cabernet/merlot) en Fabius (110% syrah), en een Rosso di Toscana. M.m.v. Heisterkamp Wijnkopers.
Deelname op uitnodiging van de importeur (stand 272)

15.00 – 15.45 Serafini & Vidotto / Kobe Beef / restaurant Toscanini, Amsterdam
Wijnhuis in de DOCG Montello-Colli Asolani, in de noordoostelijke provincie Veneto, geleid door de twee oude schoolvrienden Francesco Serafini en Antonello Vidotto. Biodiversiteit en duurzaamheid staan hoog in het vaandel en om daarin de beste resultaten te boeken, werken ze samen met verschillende universiteiten. Van het begin af aan hebben ze zich gespecialiseerd in het produceren van kwaliteitswijnen op basis van internationale rassen als merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc, maar ook met de bijna vergeten lokale druif recantina kunnen ze zeer goed uit de voeten. Wijnmaker Matteo Serafini, zoon van Francesco, komt in Amsterdam persoonlijk zijn wijnen toelichten en Leonardo Pacenti van restaurant Toscanini verzorgt enkele bijpassende gerechten. M.m.v. Wijnkoperij La Persistance en Anglo Dutch Meats.
Deelname op uitnodiging van de importeur (stand 248)

16.00 – 16.45 Domus Aurea, Chili
De unieke Clos Quebrada de Macul, aan de voet van de Andes en net buiten Santiago, ommuurt een van de kleinste maar meest prestigieuze wijngaarden van Chili. De ligging op zo’n 900 meter boven zeeniveau zorgt voor grote verschillen in dag- en nachttemperatuur. De Clos herbergt 16,5 hectare cabernet sauvignon, aangeplant in de jaren zeventig. Wijnmaker Jean-Pascal Lacaze, eerder werkzaam in Saint-Emilion en Uruguay krijgt sinds 2003 carte blanche van eigenaar en advocaat Ricardo Peña. De drie topcuvées zijn de Alba de Domus, jonge telg met streekjes van de grote Domus Aurea, de Stella Aurea, toonbeeld van vrouwelijke elegantie en raffinement, en het boegbeeld Domus Aurea: ultieme kracht en aristocratie. De wijnen:
-Clos Quebrada de Macul – ‘Alba de Domus’ 2018 – Maipo Valley – Chile

-Clos Quebrada de Macul – ‘Domus Aurea’ Cabernet Sauvignon 2019 – HK3 – Maipo Valley – Chile

-Clos Quebrada de Macul – ‘Domus Aurea’ Cabernet Sauvignon 2018 – HK3 – Maipo Valley – Chile

-Peñalolen – ‘Azul’ 2018 – HK3 -Maipo Valley – Chile – HK3

-Clos Quebrada de Macul – ‘Domus Aurea’ Cabernet Sauvignon 2017 – MGN 1,5L HK1 – Maipo Valley – Chile
-Clos Quebrada de Macul – ‘Domus Aurea’ Cabernet Sauvignon 2013 – MGN 1,5L HK1 – Maipo Valley – Chile
-Clos Quebrada de Macul – ‘Domus Aurea’ Cabernet Sauvignon 2012 – MGN 1,5L HK1 – Maipo Valley – Chile
-Triangle – Cabernet Sauvignon 2009
M.m.v. ad Bibendum
Deelname op uitnodiging van de importeur (stand 116)

17.00 – 17.45 Italiaanse wijnen
VINO e OLIO is exclusief importeur en distributeur van Italiaanse wijnen, kwalitatief hoogwaardige olijfolie, azijn (balsamico), grappa, limoncello en veel meer. Tijdens Wine Professional 2023 presenteren zij:

FLATIO – Valpolicella – Veneto
BASTIANICH – Colli Orientali – Friuli
MONTECICOGNA – Lugana – Lombardia
CA BRUSA – Barolo – Piemonte
CESTE – Govone – Piemonte
PROVVEDITORE – Scansano – Toscana
BALDO – Torgiano en Montefalco – Umbria
BELISARIO – Matelica – Marche
TENUTA CAVALIER PEPE – Taurasi – Campania
LA VELA – Puglia
Deelname op uitnodiging van de importeur (stand 240)