(Wijzigingen voorbehouden. We zijn nog in gesprek met verschillende importeurs qua tijdstippen en thema’s. Het programma wordt daarom de komende tijd aangevuld.)

Proefschrift Gastronomie Theater

12.00 – 12.45 Wijnen uit Priorato / Restaurant Gaar, Meerssen
Chef Joachim Müller van restaurant Gaar (bekroond met een Bib Gourmand) weet uitstekend ‘naar de wijn’ toe te koken. Samen met zijn maître-sommelier Jurgen Houben presenteert hij enkele gerechten bij de te proeven wijnen uit Priorato. I.s.m. Prioratwines.nl
Witte wijnen:
– Mas doix Murmuri 2021
– Costers del Siurana Usatges blanc 2021
– Familia Nin-Ortiz Planetes de Nin Blanc 2021

Rode wijnen:
– Sangenis I vaqué Vall Por 2017
– Celler Can Pla Mas d”en Compte 2016
– Familia Nin-Ortiz Planetes de Nin Classic 2019
– Mas Ignéus Costers de Poboleda 2013
– Costers del Siurana Clos de l’Obac 2012

Gerechten:
– Tartaar van yellowtail kingfish uit Zeeland, met gember, limoen, soja
– Iberico-wang met buikspek, witlof, koffie-kardemomjus
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand 100).

13.00 – 13.45 Wat is de toekomst van Bourgogne?
Bourgogne is misschien wel het summum van wijn; de meest prestigieuze, gezochte en kwalitatief hoogstaande wijnen komen van dit kleine strookje grond in Frankrijk. De markt voor bourgognes is de laatste 10 jaar drastisch gegroeid, en daarnaast is Bourgogne een investeringsobject geworden met een sterke opwaartse prijsdruk tot gevolg. Desondanks blijft Bourgogne een enorme aantrekkingskracht hebben bij wijnliefhebbers, maar de portemonnee begint bij velen steeds meer te kraken… Kunnen wij in de toekomst nog wel van Bourgognewijnen genieten?

Tijdens deze workshop bespreekt Kariem Hamed (Le Vineur) de ontwikkelingen rondom Bourgogne aan de hand van een aantal trends. Ter illustratie wordt een viertal wijnen geproefd:

1-Domaine Bart Bourgogne Aligoté
2-Quentin Jeannot Santenay Clos des Hates
3-Domaine Truchetet Hautes Cotes de Nuits
4-Mongeard-Mugneret Cuvée M
Deelname is mogelijk op uitnodiging van importeur Le Vineur (stand 238)

14.00 – 14.45    Herdade do Rocim, Portugal
Het mooie wijngoed Herdade do Rocim is gelegen tussen Vidigueira en Cuba, in de droge en warme streek Alentejo. Het wijngoed meet 120 hectare, waarvan 70 hectare wijngaarden en 10 hectare olijfbomen. De wijngaarden zijn voornamelijk beplant met lokale druivenrassen. De opbrengst wordt bewust zeer laag gehouden om absolute kwaliteit te garanderen. Enkele jaren na de renovatie van Herdade do Rocim startte de eigenaar (Rocim) een nieuw project in de regio Lisboa, met de aankoop van Vale da Mata. Deze kleine familiewijngaard op de heuvels van Serra de Aire produceert wijnen van hoogstaande kwaliteit. Ze zijn gemaakt van lokale druivensoorten en rijpen in amforen of eiken vaten. Exportmanager David Rego komt de wijnen toelichten. De wijnen:
-Herdade do Rocim – ‘Alves Vieira’ Vinho Branco 2021 – Alentejo – Portugal

-Herdade do Rocim – ‘Vale da Mata’ Branco 2021 – Lisboa – Portugal
-Oceânico ‘Arinto dos Açores’ 2021 – Salvaged by Rocim – Pico – Portugal

-Bela Luz Branco 2021 – Inspired by Rocim – Douro – Portugal
-O Estrangeiro Branco 2020 – Inspired by Rocim – Dão – Portugal

-Herdade do Rocim – ‘Alves Vieira’ Vinho Tinto 2021 – Alentejo – Portugal
-Raio de Luz 2020 – Inspired by Rocim – Douro – Portugal
-Herdade do Rocim – ‘Vale da Mata’ Tinto Reserva 2019 – HK3 – Lisboa – Portugal

-Bela Luz Tinto 2021 – Inspired by Rocim – Inspired by Rocim – Douro – Portugal
-O Estrangeiro Tinto 2020 – Inspired by Rocim – Dão – Portugal

-Herdade do Rocim – ‘Clay Aged’ Tinto 2019 – HK3 – Alentejo – Portugal
-Herdade do Rocim – ‘Grande Rocim’ Reserva Tinto 2019 – HK3 – Alentejo – Portugal
-Herdade do Rocim – ‘Vinha Da Micaela’ Tinto 2018 – HK3 – Alentejo – Portugal
-Bela Luz ‘Vintage Porto’ 2020 – HK1 – Inspired by Rocim & Directed by Niepoort – Douro – Portugal
Deelname is mogelijk op uitnodiging van importeur Ad Bibendum (stand 116)

15.00 – 16.15 Kelderschatten van Künstler, Rheingau 2
‘Wat in de wijngaarden groeit kan men in de wijnkelder niet beter maken’, verklaart Gunter Künstler. Zodoende wordt er veel arbeid in de wijngaarden verricht om een zo hoog mogelijke kwaliteit van druiven te oogsten. De wijngaarden worden natuurvriendelijk bewerkt en er wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van insecticiden en andere chemische stoffen. Bij de vinificatie wordt gebruikt gemaakt van de nieuwste techniek in combinatie met jarenlange ervaring en een groot ‘Fingerspitzengefühl’. De wijnen worden, naar gelang de kwaliteit van het oogstgoed, in roestvrijstaal, hout of een combinatie van beide gemaakt. Gunter Künstler presenteert zelf een aantal bijzondere kelderschatten.
Deelname is mogelijk op uitnodiging van importeur Anfors Imperial (stand 200)

Proefschrift Vinodroom

12.00 – 12.45 Alto Adige
Het noordelijke Alto Adige is een van Italiës kleinste wijnstreken, met circa 5000 hectare is het gebied goed voor slechts 1% van de totale wijnproductie van het land. Dank zij de ligging is het echter tegelijkertijd een van de meest veelzijdige wijnregio’s. Klimaat (warm, zonnig, mediterraan en beschut door de Alpen en de Dolomieten), de bodem (vulkanisch, rotsachtig, kalksteen) en hoogteligging (tussen 300 en 1000 meter). Zowel met inheemse als internationale druivenrassen worden prima resultaten geboekt. Bijna twee derde van de productie is wit (m.n. pinot grigio, gewurztraminer, silvaner en kerner), en ruim een derde rood (m.n. pinot noir, lagrein, schiava/vernatch, merlot).
De volgende wijnen komen aan bod:
– Alto Adige Valle Isarco DOC Kerner Aristis 2021, Kellerei Eisacktal
– Alto Adige Tra le Rocce Heiner Sauvignon Blanc 2020, Heinrichshof
– Alto Adige Pinot Nero Mazon 2020, Castelfeder
– Alto Adige DOC Pinot Nero 2020, Franz Haas
– Alto Adige DOC Pinot Nero Riserva St. Daniel 2019, Colterenzio
– Alto Adige DOC Pinot Nero Riserva Trattano 2019, Girlan
– Alto Adige Lagrein 2020, Kellerei Bozen
– Alto Adige DOC Lagrein 2016, Carlotto

M.m.v. Melman Communications
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand 100).

13.00 – 13.45 Themaland Portugal: Madeira
De veelzijdigheid van het wijnland Portugal is inmiddels algemeen bekend. Het kleine wijnland biedt een indrukwekkende diversiteit aan druivenrassen, terroirs, microklimaten en wijnstijlen. Het eiland Madeira neemt binnen het Portugese wijnaanbod een aparte plaats in. De vulkanische bodem, het subtropische klimaat, de unieke druivenrassen en de geïsoleerde ontwikkeling die de wijnbouw er heeft doorgemaakt geven de versterkte wijnen van het eiland een onvergelijkbaar, eigen karakter. M.m.v. Horizon Wines/Ovino, André Kerstens.
Deelname op uitnodiging van de importeurs. (stands 306/108)

14.00 – 15.15 Terroirwijnen van de Etna
Matthijs Koornneef van Verkerk Wijnimport leidt een boeiende proeverij met Etna-wijnen afkomstig van verschillende importeurs. Het gebied is de laatste jaren sterk in opkomst. Specifieke bodemeigenschappen van de verschillende hellingen en uiteenlopende hoogteliggingen resulteren in een spannende diversiteit aan wijnen gemaakt van de regionale druivenrassen carricante, nerello mascalese en nerello cappuccino.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand 100).

15.30 – 16.15 Josje van Oostrom: ‘Zuidelijke bewaarders van oude stokken’
Josje van Oostrom (Divino Natura) was een van de eerste Italiaanse sommeliers (AIS) in ons land en volgt de Italian Wine Scholar-training. Haar decennialange passie voor Italiaanse cultuur, kunst, gastronomie en (natuur)wijn maken haar tot een echte kenner, ervaringsdeskundige en liefhebber. Tijdens de proeverij focust ze op oude wijnstokken Aglianico del Vulture: ze zijn niet alleen prachtig om te zien, maar brengen ook wijnen voort met bijzonder mooie geur- en smaakaroma’s. De wijnen:

Musto Carmelitano (importeur Divino Natura):
– Maschitano Rosso, Aglianico del Vulture DOC 2018 € 13,95 (Jongste stokken circa 25 jaar oud)
– Serra del Prete, Aglianico del Vulture DOC 2015 €17,95 (50 jaar oude stokken)
– Pian del Moro, Aglianico del Vulture DOC 2013 € 21,95 (85-100 jaar oude stokken)
Grifalco (importeur Anfors Imperial):
– Gricos, Aglianico del Vulture DOC 2020 € 15,95 (Jongste stokken 10-30 jaar oud)
– Da Ginestra, DOCG Aglianico del Vulture Superiore 2017 € 29,95 (60-70 jaar oude stokken)
– Da Maschito, DOCG Aglianico del Vulture Superiore 2018 € 33,25 (60-70 jaar oude stokken)
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand 100).

16.30 – 17.15 Belgische cool climate wijnen
De wijnen van de Belgische importeur Vinetiq kenmerken zich door elegantie, fraîcheur, balans en vaak een wat lager alcoholgehalte. De focus ligt op kwalitatieve en eigenzinnige wijnen, die wat verfrissing brengen op de wijnmarkt. Er wordt geselecteerd op klasse, spanning en avontuur, de echte cool climate-signatuur. Koele wijnklimaten vind je overal ter wereld. Een van de cool climate landen in het assortiment van Vinetiq is België. Zelf maakt de importeur er ook wijn: op het 4,5 hectare grote Wijndomein Valke Vleug te Liezele in België verbouwen ze negen druivenrassen. Mitchell Ligthart (Vinetiq) presenteert een gevarieerde selectie.
Deelname is mogelijk op uitnodiging van de importeur Vinetiq (stand 400).