Tijdens Wine Professional presenteert The Wine & Food Association ook twee proeverijen op de Horecava. Dinsdag 10 januari een proeverij gewijd aan de verkiezing Proefschrift Caféwijnen van het Jaar, en woensdag 11 januari een gewijd aan de Wine Challenge 2023.

Beide proeverijen bieden plaats aan 30 proevers en 100 personen die meeluisteren. Bij elke proeverij komen 4 wijnen aan bod: 2 wit en 2 rood. Locatie is het Theater van de Horecava (onderdeel van TrendLAB).

De vier panelleden zijn:
– Hans van de Meeberg (Misset Horeca)
– Roderick Ros (Wijnimport J. Bart)
– Imko Binnerts (restaurant Puur Zee)
– Jan van Lissum (The Wine & Food Association)

Dinsdag 10 januari, 12.30 – 13.15 uur
Proefschrift Caféwijnen van het Jaar 2023
Proeverij met een selectie finalewijnen ingestuurd voor de competitie Proefschrift Caféwijnen van het Jaar 2023. Jaarlijkse competitie waaraan veel Nederlandse importeurs meedoen. Prijslimiet is € 5 per fles (horecaprijs ex btw). De winnaars zijn bekendgemaakt tijdens de officiële opening van Wine Professional 2023 op zondag 8 januari. Belangrijkste criteria voor de ideale caféwijn zijn natuurlijk de prijs, maar ook de toegankelijkheid. Bestel je er graag nog een glas van? Behouden ze hun smaak bij een borrelgarnituur of eenvoudig gerecht? Na afloop van de vakbeurs Wine Professional 2023 wordt er een uitgebreid verslag van de competitie gepubliceerd op Proefschrift.nl.

Woensdag 11 januari, 13.15 – 14.00 uur
Wine Professional Wine Challenge 2023
Proeverij met een selectie finalewijnen van de jaarlijkse Wine Challenge: de favoriete beurswijnen van de wijnexposanten. Veel Wine Professional-importeurs gingen de uitdaging aan en stuurden ons vier van hun favoriete beurswijnen: 2 wit en 2 rood, met een horecaprijs van maximaal 15 euro per fles (ex btw).
De belangrijke criteria om in aanmerking te komen voor een finaleplaats in de Wine Challenge zijn:
• het karakter van de druif is herkenbaar
• terroirexpressie is aanwezig
• gastronomisch breed inzetbaar, geschikt als huis- of arrangementswijn, of gewoon een waardige toevoeging op de wijnkaart, passend bij het niveau van het restaurant
• geen allemansvriend, maar een verrassende ervaring voor de gast
• wijn met een ‘verhaal’