Sinds 2020 zijn de wijn- en de horecawereld beide sterk in beweging. De kwaliteit en de diversiteit van het wijnaanbod in ons land zijn sterk toegenomen. Aan de andere kant zijn veel restaurants nog zoekende. Vaak vooral naar geschoold en gemotiveerd personeel, maar ook naar passende, interessante, vernieuwende wijnen voor op de kaart. Wine Professional biedt uitkomst. In verschillende opzichten.

Wijnaanbod: mooier, diverser, verrassender

Het aantal goed opgeleide, jonge specialisten in de wijnhandel is toegenomen en dat vertaalt zich over de gehele linie in een wijnaanbod dat beter, veelzijdiger en eigentijdser is dan ooit tevoren. Importeurs houden de veranderende wijnvoorkeuren in de gaten, spelen goed in op de toegenomen interesse en kennis van de consument, en zijn zich meer dan voorheen bewust van aspecten als duurzaamheid, gezondheid en zorg voor klimaat en milieu. Ook zijn zij uitstekend op de hoogte van de vaak grote verschillen tussen stad en platteland als het gaat om wijnwensen van consument en professional.

Restaurants

Veel restaurants kunnen moeilijk aan geschikt personeel komen. In de steden omdat er teveel restaurants zijn en de arbeidsmarkt krap is, mede omdat veel mensen het vak voortijdig verlaten. Op het platteland ontstaat de leegloop omdat ambitieuze professionals naar de stad verhuizen. Daarom komen we in steeds meer restaurants wijnschenkers tegen in plaats van sommeliers. Jonge wijnliefhebbers die wel gemotiveerd zijn, maar vaak de kennis en ervaring missen om op korte termijn de topper te worden die ze willen zijn. En dat leidt dikwijls tot twijfels, bij de werknemer (‘Ben ik hier wel op mijn plek?’) en bij de werkgever (‘Het moet maar, beter personeel kan ik niet vinden’). Gevolg: water bij de wijn ten opzichte van het gewenste kwaliteitsniveau.

Wine Professional 2023: educatief, inspirerend

‘Water bij de wijn’ is voor de organisatoren van Wine Professional vloeken in de kerk. Daarom streven we ernaar een positieve bijdrage te leveren te midden van alle hierboven aangestipte veranderingen. We willen, na twee jaar leegte op de beursvloer, opnieuw de vanzelfsprekende schakel vormen tussen wijnhandel en kwaliteitshoreca.
Aan de ene kant vestigen we graag de aandacht op de prachtwijnen en andere gastronomische producten die onze exposanten te bieden hebben. Aan de andere kant geven we alle gemotiveerde en geïnteresseerde horecaprofessionals gelegenheid om zich te heroriënteren op de toekomst, waardevolle contacten te hernieuwen of aan te knopen, en last but not least hun wijnkennis en (proef)ervaring te vergroten via een eigentijds, educatief, gevarieerd en smaakmakend beursprogramma.

Masterclasses en proeverijen

Bij het programma komt de nadruk vooral te liggen op wijneducatie. Regio, terroir en druif staan drie dagen centraal, geïllustreerd door de fraaiste voorbeelden van het actuele wijnaanbod. Thema’s die de revue zullen passeren zijn onder meer: cool climate wines, de sterke opkomst van de Etna-regio, de nieuwe generatie Chileense wijnmakers, vins nature, Oostenrijk, het zeer veelzijdige Portugal, Alto Adige, Duitsland, Masters of Jerez, Elzas, enz.
Daarnaast komen er uiteraard ook weer een aantal chefs culinaire invulling geven bij een aantal exclusieve wijn-spijsthema’s, met o.a. Aziatische en Zuid-Amerikaanse invloeden. In onze nieuwsbrieven worden afzonderlijke thema’s nader toegelicht.

Deelnemen aan Wine Professional als exposant

Nieuwe geïnteresseerden kunnen zich nog aanmelden via js.vanlissum@thewinesite.nl. Op dit moment zijn wij bezig met het indelen van de programma’s, plattegrond etc. Na goedkeuring van de brandweer maken wij de plattegrond en standnummers bekend. Meer info over exposanten en programma’s vindt u op deze site, proefschrift.nl en op onze social media.

Bezoekersregistratie

De bezoekersregistratie gaat een dezer dagen van start. De organisatie nodigt zelf bezoekers uit die werkzaam zijn in de gastronomie. Meer informatie via k.vanlissum@thewinesite.nl

Heeft u verder nog vragen?

Vraag dan informatie aan via js.vanlissum@thewinesite.nl of stuur een whatsapp berichtje naar 06 21 36 7870. U wordt dan z.s.m. teruggebeld.

Voor actuele informatie kunt u naast deze site terecht op proefschrift.nl en op onze social media (de links staan bovenaan deze website). Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan.