(Wijzigingen voorbehouden. We zijn nog in gesprek met verschillende importeurs qua tijdstippen en thema’s. Het programma wordt daarom de komende tijd aangevuld.)

Proefschrift Gastronomie Theater

12.00 – 12.45 Op zoek naar umami met Wagyu en diverse wijnen / Restaurant Bridges, Amsterdam
Te proeven wijnen n.t.b.
Anglo Dutch Meats presenteert tijdens Wine Professional twee soorten exclusief rundvlees uit Japan. In de eerste plaats Kagoshima Wagyu. Als we de Wagyu Olympics als referentie nemen, mag de Tadanao Sato Kagoshima de beste Wagyu ter wereld worden genoemd. Daarnaast Kobe Wine Beef van Hikami Farm in Okutanba. Dit Wagyu-vlees is afkomstig van runderen gevoed met gecertificeerde bijproducten (gefilterde most) van lokale wijnboeren uit Kobe. Deze bijproducten bevatten grote hoeveelheden polyfenolen die oxidatieve stress bij koeien verminderen. Hoe gelukkiger en minder stress een dier in zijn leven verdraagt, hoe beter de smaak en malsheid. Chef Raoul Meuwese en maître-sommelier Roos Stevens van restaurant Bridges en zijn team presenteren twee gerechtjes met wagyu:
– Wagyu A5 gebakken met crème van knolselderij, dungesneden rauwe champignon, saus bordelaise en lavasolie
– Wagyu A5 gebrand met langoustine, crème paddenstoel, dashi van ui met miso dare, prei-olie en crunch van aardappel.
M.m.v. diverse importeurs. Speciale gast in het proefpanel is de vooraanstaande Portugese wijnmaker-consultant Rui Reguinga, met name bekend om zijn terroirwijnen onder het label Terrenus uit Alentejo (importeur Tamis/Vino Via Wijnen).
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand 100).

13.00 – 13.45 Cool Climate Wines
De wijnen van de Belgische importeur Vinetiq kenmerken zich door elegantie, fraîcheur, balans en vaak een wat lager alcoholgehalte. De focus ligt op kwalitatieve en eigenzinnige wijnen, die wat verfrissing brengen op de wijnmarkt. Er wordt geselecteerd op klasse, spanning en avontuur, de echte cool climate-signatuur. Koele wijnklimaten vind je overal ter wereld. Het zijn gebieden die op hoogte liggen of verder van de evenaar. Een druif die moet knokken vraagt om een wijnmaker die moet excelleren. En als je een uitzonderlijke wijnmaker combineert met uitdagende omstandigheden, dan ontstaan er echte parels. Cool climate is het onderste uit de kan halen in de stiel van het wijn maken en spelen met de grenzen van wat de natuur kan bieden. Speciale gast is de Canadese wijnmaker Norman Hardie.
Deelname is mogelijk op uitnodiging van de importeur Vinetiq (stand 400).

14.00 – 14.45 Restaurant Nazka, Amsterdam
Het team van het Peruaanse restaurant Nazka presenteert de volgende combinaties:
– Gerecht 1: Ceviche carretillero:
Rocoto tiger’s milk, yellow cherry tomatoes, hamachi yellowtail, cilantro oil and purple onion.
in combinatie met: Thorn, Fruhburgunder, Limburg, Nederland (Bobwijn)

– Gerecht 2: Apu:
Aji panca glazed ox cheek, topinambur puree and skin, green chutney and aromatic herbs.
in combinatie met: Produttori del Barbaresco, Langhe, Nebbiolo Piedmont (Karakter Wijnimport)

Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand 100).

15.00 – 16.15 Kelderschatten van Künstler, Rheingau 1
‘Wat in de wijngaarden groeit kan men in de wijnkelder niet beter maken’, verklaart Gunter Künstler. Zodoende wordt er veel arbeid in de wijngaarden verricht om een zo hoog mogelijke kwaliteit van druiven te oogsten. De wijngaarden worden natuurvriendelijk bewerkt en er wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van insecticiden en andere chemische stoffen. Bij de vinificatie wordt gebruikt gemaakt van de nieuwste techniek in combinatie met jarenlange ervaring en een groot ‘Fingerspitzengefühl’. De wijnen worden, naar gelang de kwaliteit van het oogstgoed, in roestvrijstaal, hout of een combinatie van beide gemaakt. Gunter Künstler presenteert zelf een aantal bijzondere kelderschatten.
Deelname is mogelijk op uitnodiging van importeur Anfors Imperial (stand 200)

16.30 – 17.15 Vins Nature
Natuurwijnspecialisten Zuiver Wijnen en Troppo Giovane presenteren een beknopte selectie van hun fraaiste wijnen. Het niveau van vins nature van deze beide importeurs is anno 2023 zeer hoog en opvallend homogeen. De gastronomische inzetbaarheid is over het algemeen groot en veel van de wijnen zijn aantrekkelijk voor een breder publiek. Het aanbod is zeer geschikt voor eigentijdse wijnkaarten en avontuurlijke wijnarrangementen. De wijnen die aan bod komen:

#1 Mousserend
Valli Unite – Rose & The Beast Ancestral 2021, Piëmonte, Italie
Pequeños y Salvajes – Dos Copas y A Volar 2021, Sierra de Gredos, Spanje

#2 Wit
Valli Unite – Ciape 2021, Piëmonte, Italië
Domaine du Petit Oratoire – Jajatoes 2021, Rhône, Frankrijk

#3 Oranje
Valli Unite – Terragno 2020, Piëmonte, Italië
Podere Pradarolo – Vej 2020, Emilia-Romagna, Italië

#4 Rosé
Lamoresca – Rosato 2021, Sicilië, Italië
Cascina Tavijn – Rosetta Tavijn 2020, Piemonte, Italië

#5 Pinot Noir
Domaine de La Loue – La Brute 2020, Jura, Frankrijk
Clos du Tue-Boeuf – La Caillère 2020, Loire, Frankrijk

Deelname is mogelijk op uitnodiging van de importeurs Zuiver Wijnen (stand 504) of Troppo Giovane (stand 506)

Proefschrift Vinodroom

12.00 – 12.45 Wijnen uit Brazilië
Brazilian Wine House is een jong en klein bedrijf met grote dromen. Brazilië is een wijnland om te ontdekken. Het wordt door kenners wel het ‘Toscane van het Zuidelijk halfrond genoemd’. Door de sterke invloed van Italiaanse immigranten worden de wijnen gekenmerkt door een combinatie van invloeden van de oude en de nieuwe wereld. Als je op zoek bent naar iets nieuws, energiek en exotisch dan ben je bij Brazilian Wine House op het juiste adres. Naast witte en rode wijnen heeft de importeur ook een bijzondere voorliefde voor mousserende wijnen.
Deelname is mogelijk op uitnodiging van importeur Brazilian Wine House (stand 406)

13.00 – 13.45 Biodynamische rieslings van Odinstal en Beurer
Weingut Odinstal (Pfalz) heeft zijn unieke karakter te danken aan het bijzondere microklimaat en vooral aan de zeer grote variatie aan bodemstructuren van de wijngaarden. De wijnen zijn zeer eigenzinnig van karakter, levendig en spannend , met duidelijk weerspiegelde eigenschappen van de druivenrassen en de verschillen in oogstjaar en terroir. Jochen Beurer (Württemberg), telg uit een generaties oude wijnbouwfamilie, was de eerste die onder eigen naam wijn ging maken. Hij ontdekte hoe met steeds minder sturing de kwaliteit van de druiven en daarmee van de wijn steeds beter werden. Natuurlijk wijngaardwerk gekoppeld aan de richtlijnen van Demeter zijn nu standaard. In de wijngaard gebruiken ze bijvoorbeeld meel, bakpoeder, plantenextracten en verschillende theesprays in plaats van fungiciden. Met vergroening door calendula, borage, verschillende soorten klaver, pimpernel en andere planten creëren ze habitats voor insecten en micro-organismen, zodat in de wijngaarden veel leven is.
Deelname is mogelijk op uitnodiging van importeur Champagnist (stand 118).

14.00 – 14.45 Portugese wijnen van Quinta do Piloto
De veelzijdigheid van het wijnland Portugal is inmiddels algemeen bekend. Het kleine wijnland biedt een indrukwekkende diversiteit aan druivenrassen, terroirs, microklimaten en wijnstijlen. De alom bekende internationale druivenrassen treden er minder vaak op de voorgrond en dat maakt dat Portugese wijnen meestal een uniek eigen karakter bezitten. Ideaal voor wijnarrangementen en bijzonder inspirerend voor chefs die ‘vanuit de wijn’ of ‘naar de wijn toe’ koken. Het Quinta do Piloto-project werd geboren in 2008. De focus ligt op karakteristieke wijnen van hoge kwaliteit die de authenticiteit van de streek Peninsula de Setubal weergeven, gemaakt in kleine hoeveelheden, met veel passie en vakmanschap.
Deelname is mogelijk op uitnodiging van importeur, Portugal Wijn Import (stand 262)

15.00 – 15.45 Champagne Philipponat
François Philipponnat (17e generatie binnen de champagnefamilie Philipponnat) en Thomas Jorez, respectievelijk export manager en export director van het champagnehuis Philipponnat presenteren een masterclass. De wijnen van Philipponnat ondergaan een rijping op fles van minimaal twee jaar, maar meestal zelfs drie jaar. In het geval van de Millésimé is deze periode nog beduidend langer. Philipponnat heeft de beschikking over in totaal 20 hectare wijngaarden, allemaal met de status van Premier Cru en Grand Cru. Daarnaast worden druiven bijgekocht van eersteklas producenten uit de omgeving. Voor de wijnen worden voornamelijk pinot noir-druiven gebruikt, die de wijnen breedte en complexiteit geven. De volgende wijnen komen aan bod tijdens de masterclass:

– Perpetual Reserve still wine in magnum
– Royale Réserve Brut
– Royale Réserve Non Dosé
– Cuvée 1522 Grand Cru 2015
– Cuvée 1522 Rosé 2012
– Clos des Goisses

Deelname is mogelijk op uitnodiging van importeur Vinites (stand 300)

16.00 – 16.45 Oostenrijkse bewaarwijnen
Onder leiding van directeur Roman Horvath MW en oenoloog Heinz Frischengruber wordt bij Domäne Wachau gestreefd naar de hoogst haalbare kwaliteit, gebaseerd op terroir en techniek. Beiden presenteren tijdens Wine Professional rijpe, aromatische wijnen met een opvallend bewaarpotentieel.
Deelname is mogelijk op uitnodiging van importeur, Anfors Imperial (stand 200)

17.00 – 17.45     Eerste Nominatie Wijnvrouw van het Jaar 2023
De laatste jaren zien we steeds meer krachtige, energieke en gedreven vrouwen die zich op een bijzondere manier inzetten in de wijnwereld. Zij maken met hun werk, passie, kennis of creaties de wijnwereld nog mooier. Volgens initiatiefnemers Barbara Verbeek en Clarissa Slingerland (MissPublicity) van Stichting Wijnvrouw van het Jaar zijn de vrouwen in de Nederlandse wijnbranche uniek. Deze vrouwen werken hard, inspireren, zijn creatief, kleurrijk en veelal een stimulans voor andere vrouwen. Daarom reikt de stichting jaarlijks een award uit. Kernwaarden zijn onder andere toegankelijkheid, verbinding, professionaliteit, kennis en ambitie. Tijdens Wine Professional wordt de eerste van vier nominaties bekendgemaakt.