Champagne
Na de traditionele proeverij van het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS), startte het Forum  Gastronomicum met een proeverij die de diversiteit van champagne onderstreepte. Champagne-ambassadeur Niek Beute benadrukte hoe belangrijk de inbreng van kleinere wijnhuizen is, die zich heel specifiek op de terroirexpressies, de kenmerken van de druivensoorten en de invloed van de oogstjaren richten.  Chef Ricardo van Ede van restaurant Odeon verzorgde gerechten waarin zijn eigentijdse benadering van verschillende klassiekers mooi tot uitdrukking kwamen en perfect harmonieerden met de diverse champagnes van Bolomey Wijnimport, de Champagnist, De Geluksdruif en Wijnhandel B.J. de Logie. Naast de verscheidenheid aan stijlen en smaken imponeerde ook het gastronomisch vermogen van de gepresenteerde champagnes. Bevestigd werd dat champagne veel meer kan zijn dan een merk of aperitief.

Beaucastel
Waarom Beaucastel wereldwijd een begrip is, kwam tot uitdrukking tijdens een presentatie van een aantal indrukwekkende wijnen die onder leiding van Matthieu Perrin en importeur Erik Sauter gepresenteerd werden. Perrin verhaalde over de filosofie van het wijnhuis waarin alle 13 toegestane druivensoorten een rol spelen. Hoe dit tot uitdrukking komt in hun wijnen kon worden geproefd aan de hand van drie jaargangen van de rode châteauneuf-du-pape en een witte, gevolgd door twee jaren van de werkelijk fenomenale Roussanne Vieilles Vignes. Perrin legde uit, dat zeker bij deze laatste wijn het niet zozeer om de zuren draait, maar om de rijkdom aan glycerol. In dit kader kwam ook het bewaarpotentieel van de wijnen uitgebreid aan de orde. Gezien de intensiteit en lengte van zowel de witte als de rode wijnen bestond hierover bij de aanwezigen geen enkele twijfel; Beaucastel oudert prachtig.

Inspirerend Tsjechië
Het voor velen nog onbekende wijnland Tsjechië biedt fraaie wijnen van eigen druivensoorten en internationale variëteiten. Wijnmaker Marek Spalek lichtte een uitgebreide selectie toe en zorgde voor een boeiende presentatie met betaalbare wijnen op een, in meerdere opzichten, interessant kwaliteitsniveau. De equipe van restaurant Merlot (14 GM) uit Amersfoort is zeer bekend met wijnen uit deze contreien en bleek ook daarom uitstekend in staat de juiste combinatie tussen wijn en spijs vorm te geven. Tsjechië bleek een intrigerend wijnland met zowel producenten voor de meer algemene consument als de gespecialiseerde professional, zoals nette rieslings en uitdagende wijnen van o.a  de welschriesling en palava aantoonden.

Cuilleron
De wijnen van Yves Cuilleron behoeven weinig toelichting en het overvolle Forum Gastronomicum bevestigde dat de wijnen ook in Nederland uiterst populair zijn. Importeur Vojacek had voor een grote reeks wijnen gezorgd, waarvan een deel werd geproefd in combinatie met gerechten van Alain Alders, chef van restaurant De Vrienden van Jacob (16GM/*). Yves Cuilleron gaf informatie over de wijnen die uitblonken in puurheid en expressie van de druif en hun terroir. De Condrieu Vertige 2010 was een absoluut hoogtepunt en behoort zonder twijfel tot de allermooiste wijnen die op Wine Professional konden worden geproefd.

Toscaanse klasse
Wat onlangs uitgebreid in Proefschrift kon worden gelezen, kon worden geproefd in het Forum Gastronomicum. De wijnen van Oliviero Toscani werden gepresenteerd en imponeerden met een fraaie balans, vulling en lengte. De internationale druivensoorten hebben een duidelijk Italiaans accent en combineerden prima bij het eerste gerecht van Leonardo Pacenti, chef van restaurant Toscanini uit Amsterdam. Andere gerechten van zijn hand werden geserveerd bij wijnen van het eveneens Toscaanse wijnhuis Tua Rita, sinds hun start in 1992 een veel geprezen begrip in de internationale wijnwereld. Fameus is hun Redifgaffi, een 100% merlot met cultstatus, waarvan importeur Wijnkooperij de Lange maar liefst 4 jaargangen liet proeven. Stuk voor stuk indrukwekkende wijnen.

Bergerac
Guillaume de Beer en zijn partners van restaurant Daalder (15GM en Prijs |Plezier winnaar GaultMillau 2014) verzorgde de culinaire omlijsting van de presentatie Bergerac-wijnen. Deze samenwerking resulteerde in even degelijke als spannende combinaties, waarbij De Beer zijn talent bevestigde. Bergerac is en blijft een wijnstreek met een eigen gezicht en een uitstekend alternatief voor veel wijnen uit zowel Bordeaux als de nieuwe wereld. Michel Leroux van Alterego Marketing en de aanwezige wijnproducenten zorgden voor de nodige achtergrondinformatie, die aantoonde dat Bergerac een in meerdere opzichten een zeer interessante wijnstreek is voor zowel handel als horeca.

Waarom Chianti Classico Gran Selezione?
Paolo de Marche, eigenaar van Isole e Olena begrijpt de voortvarendheid van het overkoepelende Consorzio niet goed. De nieuwe classificatie in Chianti Classico is onlangs toegevoegd aan de Classico en Classico Reserva `Hij is bedoeld als overtreffende trap, voor wijnen uit een perceel en van alleen eigen druiven. Ik vrees dat het grote publiek het niet meer begrijpt. Gran Selezione is niet nodig, want we hebben hier al de mogelijkheid om de naam van de wijngaard te vermelden. Beter is het om de naam Chianti alleen voor het Classicogebied te reserveren, en bijvoorbeeld een DOC Florence, Pisa en Siena te creëren. Montalcino en Montepulciano hebben dat uiteindelijk ook.´ Chris Naylor, Vermeer (17-pnt GM), kookte rondom dit thema enkele gerechten.

Sancerre Alphonse Mellot, 50 jaar Wijnhandel J. Bart
Emmanuelle Mellot, 19e generatie, begeleidde de proeverij van een aantal topwijnen van deze producent uit de Loire. Elke wijn is biologisch-dynamisch geproduceerd, vaak met lage rendementen. Mellot is bijzonder tevreden over de langdurige samenwerking met Bart. ‘Nederland is als kleine markt ontzettend belangrijk voor ons. We ontwikkelen ons de komende 10 jaar telkens verder, en hopen dat onze samenwerking ook dan nog steeds bestaat.´ Lucas Rive van het gelijknamige restaurant (16 GM) kookte voortreffelijk bij een aantal oude rode en witte sancerres.

Royal Leerdam Glass Tasting Experience
Zeer leerzaam programma waarin glas- en wijn-spijsspecialist Barbara Verbeek de gasten liet inzien hoe belangrijk het soort glaswerk is, door één wijn te schenken op dezelfde temperatuur in twee verschillende glazen: het L’Esprit de Vin-glas en het Carré de Luxe-glas. Het smalle L’Esprit de Vin-glas bleek zeer geschikt te zijn voor op fruit gemaakte, geconcentreerde wijnen met een slanke structuur en het Bourgogne-achtige Carré de Luxe-glas liet de wijnen spreken met meer rijpheid en complexiteit. Door de smallere opening van L’ Esprit de Vin sloeg de wijn meer naar de zijkant en achterkant op je tong, waardoor de bitters en de zuren beter geaccentueerd werden. Bij het Carré de Luxe-glas kwam de wijn juist meer aan de voorkant op je tong terecht waardoor de wijn rijper en breder geproefd werd.

California Wine Institute
In samenwerking met Hosman Vins liet het California Wine Institute zien hoe groot de wijnen uit de Golden State (aan het worden) zijn. De proevers waren het erover eens dat de wijnen steeds meer ‘Europese’ karakters krijgen, zonder hun eigen indentiteit te verliezen. Steeds meer wordt er gebruik gemaakt van Frans eikenhout in plaats van het vaak zwaarder getoaste Amerikaanse eikenhout. Betere opname van het hout, mineraliteit, elegantie en goede zuren proeven we meer en meer in de Amerikaanse chardonnaywijnen. Een goed teken! Uitschieters in de proeverij waren:
– mousserend: Schramsberg Sparkling 2006, benchmark voor mousserende wijnen in Amerika
– witte wijn: Chardonnay Merryvale Vineyard, Caneros, 2011
– rode wijn: Estate Cabernet Sauvignon, Château Montelena, 2009

August Ziegler, Pfalz, Duitsland
Fijne wijnen gekenmerkt door klassieke stijlen, herkenbare, doordrinkbare smaken en ronde fruitige afdronken. Uitschieter van de proeverij was de Weissburgunder Spätlese trocken 2012 van de wijngaard Maikammer Heiligenberg.

Ad Bibendum met een proeverij over Tempranillo uit Spanje
Het druivenras met de vele gezichten en benamingen. We proefden van licht gekoelde, fruitige tempranillo uit La Mancha tot de grote wijnen uit de Ribera del Duero-streek. Blij waren we om geen overrijpe, alcoholische wijnen te proeven maar juist wijnen met meer structuur, versmolten tannine en goede zuren, waardoor de wijnen ook breder gastronomisch inzetbaar werden. Herkenbaar voor de wijnen van Ad Bibendum.

Bolomey Wijnimport
Importeur van zeer grote biologische en biodynamische wijnen. Uitsluitend gespecialiseerd in Franse wijnen. En dat proef je! We proefden een negental wijnen waarmee David liet zien hoe goed biodynamische wijn kan zijn zonder dat de doordrinkbaarheid in het geding komt. Veel importeurs zijn tegenwoordig bezig met dit soort wijnen, maar verliezen de doordrinkbaarheid wel eens uit het oog.
Uitschieters waren de volgende wijnen:
– Anjou Blanc, René en Agnes Moss, Anjou, Frankrijk 2011
– Trousseau des Corvées, Domaine de la Tournelle, Arbois, Frankrijk 2011
– Aurélien Verdet, Vosne-Romanée 2010
– Chardonnay, Aurelien Verdet, Bourgogne 2011