Forum Gastronomicum Theater

De Academie voor Gastronomie en Midden-Europa
Het eerste programma in het Forum Gastronomicum was afgestemd op de studenten van de Academie voor Gastronomie. Zij maakten kennis met wijnen uit Midden-Europa en proefden o.a. Hongaarse en Kroatische wijnen, van commentaar voorzien door enkele importeurs, waaronder Croatian Wines en Well of Wine.

Zalmgerecht met wijnen geselecteerd door WineStein

WineStein en Brienen aan de Maas
Jasper van den Hoogen en Cor Balfoort lichtten de kwaliteiten toe van WineStein, de digitale sommelier. De toegevoegde waarde in de praktijk werd benadrukt door de equipe van restaurant Brienen aan der Maas (15,5 punten GM18) die WineStein inmiddels naar tevredenheid gebruikt als extra hulpmiddel voor zowel de gast als het personeel. Zo stelden ze vast dat gasten die voorheen alleen bekende wijnen kozen, nu meer openstaan voor alternatieven die voor alle partijnen interessant zijn.

Henri Bungener (Clos de Caveau)

Vacqueyras
Wil Demandt van Restaurant Bordewijk (16 punten GM 18) was helaas verhinderd om de culinaire omlijsting bij de wijnen uit Vacqueyras te verzorgen, maar Henri Bungerer (Clos de Caveau) bleek uitstekend in staat om de aanwezigen ook zonder de gerechten van Demand te boeien. Importeur Well of Wine presenteerde met Bungerer maar liefst 14 wijnen, die de diversiteit in deze appellatie onderstreepten.

Vinoloog van het jaar
Alessandro Matrone (werkzaam bij Kwast Wijnkopers) werd na een spannende finale in het Forum Gastronomicum gehuldigd als Vinoloog van het Jaar. Matrone bevestigde daarmee zijn kwaliteiten als proever, zoals hij al eerder had aangetoond door meerdere eerste en tweede plaatsen tijdens vorige edities. Cees van Casteren, voorzitter van de Vereniging van Vinologen Nederland die de competitie organiseert, roemde de inzet van de finalisten en benadrukte hoe dergelijke wedstrijden bijdragen aan de verbreding en verdieping van de kennis en ervaring van vinologen.

 

Wildzwijngerecht

Salamini en de Echoput
Xander Hermsen, Ricardo Rozema en Fabian Janssen van Restaurant De Echoput verzorgden enkele verrassende gerechten bij de wijnen van het wijnhuis Luretta. Eigenaar Lucio Salamini presenteerde verschillende interessante wijnen in samenwerking met importeur Pierre Ache, waarbij vooral de onbekende kant van de wijnregio Emilia goed tot uitdrukking kwam. Het gerecht met aardpeer, van de equipe van de Echoput, en de Luretta Boccadirosa, Malvasia 2016 vormden samen een voltreffer, net als het wildzwijngerecht met de Luretta Corbeau, Cabernet Sauvignon 2011.

De Jong en Vins Nature
Eerdere succesvolle sessies met gerechten van Jim de Jong (Restaurant de Jong in Rotterdam; 15 punten GM18) in combinatie met Vins Nature kregen op Wine Professional een welkom vervolg. De Jong presenteerde in het Forum Gastronomicum een tweetal bijzondere gerechten met verrassende ingrediënten, waaronder zaadjes van berenklauw en zonnebloempitten. Met wijnen van specialisten op het gebied van natuurlijke wijnen, waaronder de Geluksdruif en Vleck, kregen de deelnemers een uitstekend beeld van de gastronomische kwaliteiten van deze bijzondere categorie wijnen.

La Barajuela Raya

Proefschrift Super Copa Club
Leon Mazairac van Restaurant Podium onder de Dom (16 punten GM18) bewees dat hij een fenomeen in de Nederlandse gastronomie is. Het combineren van fijne gerechten met wijnen uit het Jerez-gebied heeft hij tot zijn specialiteit gemaakt, uiteraard in nauwe samenwerking met zijn sommelier Goos van den Berg. Het volledige team van Podium onder Dom presenteerde twee gerechten, waarbij de gehaktbal met truffel en ganzenlever zowel vermakelijk als smakelijk was. Speciale aandacht ging uit voor de uiterst exclusieve La Barajuela Raya van Luis Pérez, waarvan slechts 550 flessen zijn gemaakt.

Taste of Georgia
De meermaals onderscheiden auteur Carla Capalbo presenteerde haar nieuwste boek ‘Taste of Georgia’ aan een select gezelschap in het Forum Gastronomicum. Ze maakte duidelijk hoe rijk de historie van Georgië is, het wijnland waar waarschijnlijk de allereerste wijnen ter wereld werden gemaakt. In het boek neemt Capalbo de lezer mee naar veelal kleine producenten van unieke wijnen en verhaalt ze over de Georgische gastronomie, die minstens zo inspirerend is als de wijnen. Ook de komende dagen is Carla Capalbo nog aanwezig op Wine Professional. Geïnteresseerden kunnen haar met haar boek vinden in stand 100.