Ook op de tweede, ongeveer even drukke dag van Wine Professional 2015 viel er weer veel te beleven. Een greep:

Jubileumproeverij Imperial Wijnkoperij
Wijnkoperij Imperial bestaat 20 jaar. In twee decennia heeft Regina Meij in haar eentje de Nederlandse markt opengebroken voor Oostenrijkse wijnen. Dat vierde ze op Wine Professional met een fantastische jubileumproeverij. Twee van haar allerbeste wijnproducenten, Hiedler en Weninger, waren aanwezig. Twee chefs gaven de proeverij extra cachet en toonden aan dat Oostenrijkse wijnen perfect passen bij de moderne, actuele keukens van ons land: Jeroen Vesters van het gelijknamige restaurant Vesters en Emile van de Staak van De Nieuwe Winkel, beide uit Nijmegen.

Oostenrijkse wijnmakers kiezen hun eigen pad.
Hiedler en Weninger kennen elkaar natuurlijk. In de jubileumproeverij van Imperial was het niet nodig om allerlei technische details prijs te geven of te proeven. Het aangename gevoel stond voorop. Belangrijk was wat de wijn met de proevers deed. We vroegen aan beide wijnmakers om hun gevoel te omschrijven bij het proeven van elkaars wijnen. De ene werkt totaal biodynamisch, de andere is geneigd om eerder in te grijpen in de natuurlijke processen. Men werd het eens op één punt: als je kind ernstig ziek is, helpt slechts het ziekenhuis…

Jaargang 2004 in Australië
Bij ad Bibendum Fine Wines denk je automatisch aan Australië. Je moet meteen ook alle vooroordelen vergeten, mocht je die hebben over de kracht het jamachtige karakter van die wijnen. Om aan te tonen dat de wijnen prima kunnen ouderen gaf ad Bibendum een onthullende proeverij met wijnen uit de excellente jaargang 2004. Zonder uitzondering waren de 12 wijnen meer dan goed. Een enkele wijn oversteeg zelfs de kwaliteit van de legendarische Grange! Denk aan bijzonder elegante zuren, doordrinkbaarheid en verteerbaarheid. Fijn en finesserijk waren veelgebruikte termen.

Tsjechië
Tsjechische wijnen moeten nog een groot deel van de consumentenmarkt veroveren. Tijdens een proeverij van 8 wijnen uit het land kwamen enkele karakteristieken naar voren. Chardonnay of riesling, pinot gris of blauer portugieser, ze geven allemaal een eigen gezicht aan het glas wijn, met smaken waar je als West-Europese consument niet direct aan denkt. Toch zijn de wijnen het waard om te combineren met spijs, zo bleek uit de gerechten van Leon Mazairac van het Utrechtse restaurant Podium. Open mind, nieuwe vergezichten. Daarom zijn de wijn-spijssessies op Wine Professional zo belangrijk!

Forum Gastronomicum

Kroatië en Seinpost
De wijnen van het wijnhuis Benvenuti uit Istrië (Kroatië) imponeerden tijdens de laatste editie van het Proefschrift Wijnconcours. Ook tijdens Wine Professional wisten de wijnen de gasten van het Forum Gastronomicum te overtuigen van hun bijzindere kwaliteiten. Verschillende wijnen van de malvasiadruif bleken uitstekend te combineren met de gerechten van Gert-Jan Cieremans, chef van restaurant Seinpost in Scheveningen (16 punten GM). In samenwerking met sommelier Allard Sieburgh zorgde Cieremans voor fraaie, harmoniserende combinaties Ook de edelzoete wijnen van Bodren Winery lieten zien waarom de internationale reputatie va dit wijnland de laatste jaren enorm gegroeid is.

HanTing versus Hongarije
Dat diverse Hongaarse wijnen tot de beste in Europa behoren, is al langer bekend. Specialist Miranda Beems liet er diverse proeven, dit keer o.a. een fraaie reeks op een internationele leest geschoeide wijnen. Ondanks het internationale karakter bleken ze desalniettemin typisch Hongaars door de kenmerkende invloed van inheemse druivensoorten. Chef Xiao Han Ji van Restaurant HanTing Cuisine (16 punten GM) zorgde voor een tweetal gerechten die qua samenstelling, uiterlijk en smaak niets te wensen overlieten. Deskundige adviezen van sommelier Saskia Schuring maakten het mogelijk dat de juiste balans gevonden werd tussen de complexe gerechten van chef Han en diverse zowel energieke witte als rijke rode Hongaarse wijnen.

JRE en Groupe du Vin
De Groupe du Vin is een initiatief van importeur LFE en gericht op de wijnhandel in het hogere kwaliteitssegment. Jeunes Restaurateurs d’Europe leden Marko Karelse van restaurant Villa La Ruche (16 punten GM) en Henri van der Heijden van restaurant Raadhuis (14 punten GM) kookten bij wijnen van Esk Valley (Nieuw-Zeeland) en Casa Silva (Chili), uitgebreid van commentaar voorzien door all-round wijnprofessional Edwin Raben.

Podium voor Tsjechië
Wijnmaker Marek Spalek presenteerde samen met enkele van zijn collega-wijnmakers uit Tsjechië een interessante serie wijnen die de diversiteit benadrukte die ook dit wijnland kenmerkt. Verschillende wijnen bleken buitengewoon interessant, met die van het wijnhuis Kolby in een hoofdrol. De culinaire omlijstimg kwam voor rekening van Leon Mazairac van restaurant Podium onder de Dom in Utrecht die op zijn bekende, creatieve en enthousiaste wijze de juiste combinaties met de wijnen wist te bereiken.
Er volgde een bescheiden, maar desalniettemin indrukwekkende serie wijnen van het befaamde wijnhuis Weinbach uit de Elzas (importeur Résidence Wijnen). Wijnen op een dergelijk hoog kwaliteisniveau vragen ook gerechten met een vergelijkbare complexiteit en intensiteit. Aan chef Dennis Kuipers van Restaurant Vinkeles (17,5 GM) was deze opdracht wel besteed. Hij creëerde twee gerechten die uitblonken qua samenstellingen, smaak en het vermogen om de juiste partner te zijn voor de wijnen van Weinbach. Aan het slot van deze sessie werden de gasten in het Forum Gastronomicum vergast op maar liefst 6 edelzoete wijnen van het wijnhuis Bodren Winery uit Kroatië. De wijnen hadden een rijk, zoet karakter gemeen, maar bleken duidelijk van elkaar te verschillen door o.a. de variatie in druivensoorten en terroir.

Duitse klasse en Hollands glorie
Dat Duitse wijnen ongekend mooi kunnen zijn en een uniek eigen karakter hebben, is uiteraard al lang bekend. Martin Steinman van Weingut Schloss Sommerhausen en Nicolas Pfaff van Weingut Robert Weil lichtten enkele van de wijnen toe waarop de imponerende reputatie van Duitse wijnen is gebaseerd. Peter Gast van Restaurant SchultenHues (17 punten GM) vertegenwoordigde de top van de Nederlandese gastronomie en Jacqueline van Liere bewees dat ook zij uitstekend weet om te gaan met de kwaliteiten van fraaie Duitse wijnen. Veel wijnen maakten een uitstekende indruk, maar heel bijzonder bleek vooral de 1998 Sommerhauser Reifenstein Riesling Kabinett halbtrocken van Schloss Sommerhausen. De hoge kwaliteit van het eten en de wijnen maakte de sessie tot de beste tijdens de tweede dag van Wine Professional in het Forum Gastronomicum.