The Wine & Food Association is in overleg met exposanten, producenten en restaurants en andere belanghebbenden om een uitgebalanceerd en boeiend programma samen te stellen voor Wine Professional 2025.
Op dit moment kunnen we de onderstaande programmaonderdelen alvast onder voorbehoud aankondigen.
Maandag 13 januari



12.00 uur Proefschrift Theater
Wijn & spijs met restaurant Nazka, Amsterdam
Chef Koosh Kothari, die zijn sporen o.a. verdiende bij het veelgeprezen restaurant Central in Lima, en sommelier Alessandro Tondini presenteren eigentijdse Peruaanse gerechtjes in combinatie met een selectie Zuid-Amerikaanse wijnen.

12.00 uur KVNW Theater
Eigenzinnige wijnen uit Georgië
Peter en Mana Bleeker zijn in 2016 gestart met het importeren van wijn uit Georgië, volgens velen de bakermat van de wijnbouw. Veel wijnen in hun assortiment zijn gemaakt in qvevri, de traditionele Georgische amforen, inclusief diverse orange wines.
13.00 uur Proefschrift Theater
Wines of Germany Gastro Cup – deel 1 / restaurant Joann*, Enschede
Voor de achtste keer organiseert The Wine & Food Association samen met het Informatiebureau voor Duitse Wijn de Wines of Germany Gastro Cup. Vele toonaangevende importeurs hebben hun Duitse wijnen ingezonden, waarbij de nadruk ligt op de gastronomische inzetbaarheid. De winnende witte wijnen in de verschillende categorieën worden tijdens deze finaleproeverij bekendgemaakt; de rode wijnen volgen dinsdag. Het team van restaurant Joann* in Enschede presenteert twee gerechtjes.
13.00 uur KVNW Theater
Olijfolie en wijn van The Foodystore
Fleur de Coninck – Verloo geeft een masterclass over extra vergine olijfolies van het drie generaties oude familiebedrijf Frantoio d’Orazio uit Puglia met als thema: wat doet olijfolie met een gerecht. Deze masterclass wordt begeleid door Maurice de Coninck met bijzondere Riesling wijnen van Weingut Albus.
14.00 uur Proefschrift Theater
Grand Concours Bollinger 2025: het startschot
De vierde editie van de prestigieuze wijn-spijscompetitie voor restaurantteams wordt ingeluid met een proeverij van de twee cuvées die het uitgangspunt vormen voor de competitie van dit jaar. De wijnen worden toegelicht door Floris Verlinden.
M.m.v. importeur Verbunt Verlinden.
14.00 uur KVNW Theater
Geologie, gesteente en wijn: Kun je de bodem proeven?
Frank Goorhuis van Heisterkamp Wijnkopers neemt je mee de diepte in van de invloed van geologische processen op wijngaardbodems en het resultaat in het glas. Vragen als ‘Kan ik de bodem proeven?’ en ‘Wat is mineraliteit?’ hopen we te beantwoorden. Eeuwige breinkrakers in onze wijnwereld worden ontvouwd.
Aan de hand van een reeks zorgvuldig gekozen wijnen komen de volgende thema’s aan bod:
-Mythes en fabels
-Ingrediënten voor een ‘goede’ bodem
-Gesteenten, afzettingen en hun oorsprong
-Geologie en aardrijkskunde
-Conclusies in het glas
15.00 uur KVNW Theater
Wijnen van Bâtard, thema n.t.b.
16.00 uur KVNW Theater
Hofkellerei des Fürsten von Liechtenstein
Het vorstenhuis van Liechtenstein bezit wijngaarden in Oostenrijk en Liechtenstein. De laatste jaren is de kwaliteit van de productie aanzienlijk gestegen dankzij het management van Stefan Tscheppe, die zelf zijn wijnen komt toelichten.
i.s.m. Tire Bouchon
17.00 uur Proefschrift Theater
Officiële opening Wine Professional 2025
met o.a. uitreiking Wine Professional Diamond Awards en Proefschrift Restaurant Awards
17.00 uur KVNW Theater
Proeverij Can Gelat, Mallorca
Verrassend wijnhuis op Mallorca met Nederlandse eigenaar. Elegante wijnen op basis van biologisch geteelde druiven van het frisse microklimaat van het Tramuntanagebergte.

18.00 uur KVNW Theater
KVNW Nieuwjaarsborrel

Dinsdag 14 januari

12.00 uur KVNW Theater
Alto Adige
Alto Adige is een van de kleinste wijngebieden van Italië en staat voor unieke wijnen van hoge kwaliteit. Dit prachtige wijngebied wordt ook wel Zuid-Tirol genoemd en men spreekt er zowel Duits, als Italiaans. De Alpen en de Dolomieten overheersen het landschap en de wijngaarden vindt u vooral in rivierdalen van de Adige en de Isarco, op een hoogte van tussen de 300 en 1000 meter. Er wordt meer witte wijn (64%) dan rode (36%) gemaakt van zowel inheemse als internationale druivenrassen, waarvan 98% een DOC status heeft.

13.00 uur Proefschrift Theater
Sake: variatie aan stijlen & gastronomische inzetbaarheid
Sakespecialist Yoigokochi presenteert tijdens Wine Professional twee proeverijen met verschillende typen sake. ‘Ik wist niet dat er zoveel verschillende smaken sake zijn’ is een vraag die Dick Stegewerns van Yoigokochi vaak te horen krijgt. Daarom legt hij de focus bij de sessies vooral op de grote variatie aan stijlen: aperitief, fruitig, vol/droog/umami en lang gerijpt komen aan bod.

13.00 uur KVNW Theater
Proeverij Griekse wijnen
Met gastronomisch inzetbare wijnen die representatief zijn voor de vernieuwing die dit wijnland de laatste jaren heeft doorgemaakt.
i.s.m. Oenopolis

14.00 uur Proefschrift Theater
Wijn-spijsproeverij met restaurant Remouillage, Amsterdam
Chef Jonathan Sparber en zijn team bereiden enkele gerechtjes die uitblinken in complexe eenvoud. Erbij komen pinots (blanc, gris, noir) van de wijnkaart van het restaurant, waar veel vins nature op te vinden zijn.

14.00 uur KVNW Theater
Weingut Erwin Riske, Ahr
Familiedomein in het wijndorpje Dernau in het hart van de Ahr. Het wordt momenteel gerund door de vierde generatie: Volker Riske, achterkleinzoon van de oprichter, samen met zijn zoon Jan. Het wijngoed bezit ongeveer 5 hectare aan wijngaarden, inclusief percelen in de top-cru’s Pfarrwingert (Dernau), Hardtberg (Dernau) en Sonnenberg (Bad Neuenahr). Het merendeel is beplant met spätburgunder en frühburgunder, de twee voornaamste druiven van de Ahr. Jan Riske is presentator. M.m.v. Vinites
15.00 uur Proefschrift Theater
Proeverij met Well of Wine
M.m.v. vier producenten waaronder: J. Hofstätter (Alto Adige), Felix Callejo (Ribera del Duero), en Domaine Baumann-Zirgel (Alsace).
15.00 uur KVNW Theater
Wines of Germany Gastro Cup – deel 2
Voor de achtste keer organiseert The Wine & Food Association samen met het Informatiebureau voor Duitse Wijn de Wines of Germany Gastro Cup. Vele toonaangevende importeurs hebben hun Duitse wijnen ingezonden, waarbij de nadruk ligt op de gastronomische inzetbaarheid. De winnende rode wijnen in de verschillende categorieën worden tijdens deze finaleproeverij bekendgemaakt.
16.00 uur Proefschrift Theater
Proeverij DoctorWine
In samenwerking met DoctorWine, het gerenommeerde Italiaanse online wine magazine van Daniele Cernilli (bekend van de Gambero Rosso), presenteert een groep Italiaanse producenten uit diverse regio’s hun nieuwste oogstjaren. Het team van restaurant Domenica in Amsterdam, onder leiding van chef Flavio Ghignoni Carestia, verzorgt de culinaire omlijsting.

16.00 uur KVNW Theater
Proeverij Georgische wijnen
Een delegatie producenten uit Georgië presenteert een selectie van vooral gerijpte wijnen. M.m.v. CNFA

17.00 uur KVNW Theater
Eerste nominatie Wijnvrouw van het Jaar
Stichting Wijnvrouw van het Jaar maakt de eerste van vier genomineerden voor de titel Wijnvrouw van het Jaar 2025 bekend.
Woensdag 15 januari

12.00 uur Proefschrift Theater
Wijn & spijs met restaurant Choux, Amsterdam
In de keuken van Merijn van Berlo spelen groenten, planten, bloemen, kruiden en alles wat je daarvan kunt maken de hoofdrol. Vlees en zuivelproducten worden minimaal ingezet. Sommelier Figo van Onna koppelt met succes de uitgesproken aroma’s van vins nature aan de gerechten. 

12.00 uur KVNW Theater
Proeverij Georgische wijnen
Een delegatie producenten uit Georgië presenteert een selectie van vooral gerijpte wijnen. M.m.v. CNFA

13.00 uur Proefschrift Theater
Wijnen van Wijnimport J. Bart
Wijnthema n.t.b.

13.00 uur KVNW Theater
Tastin’ France: Centre Loire
Tijdens de masterclass Centre Loire neemt Chris Alblas, docent aan de Wijnacademie de deelnemers mee door dit wijnbouwgebied en de volgende appellations : Sancerre, Pouilly-Fumé, Pouilly-sur-Loire, Menetou-Salon, Quincy, Reuilly, Coteaux du Giennois en Châteaumeillant. Deze presentatie is mede mogelijk gemaakt door het Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre Loire en Business France.

14.00 uur Proefschrift Theater
Wines of Germany Gastro Cup – deel 3: verrassingen van het jaar
Voor de achtste keer organiseert The Wine & Food Association samen met het Informatiebureau voor Duitse Wijn de Wines of Germany Gastro Cup. Vanwege het hoge niveau over de hele linie, in combinatie met de grote variatie aan stijlen van de ingezonden wijnen, is besloten om, naast de finalewijnen, een derde sessie te wijden aan verrassende wijnen gepresenteerd, die om verschillende redenen opvielen. Diversiteit en vernieuwing zijn hier sleutelbegrippen.

14.00 uur KVNW Theater
Sake: variatie aan stijlen & gastronomische inzetbaarheid
Sakespecialist Yoigokochi presenteert tijdens Wine Professional twee proeverijen met verschillende typen sake. ‘Ik wist niet dat er zoveel verschillende smaken sake zijn’ is een vraag die Dick Stegewerns van Yoigokochi vaak te horen krijgt. Daarom legt hij de focus bij de sessies vooral op de grote variatie aan stijlen: aperitief, fruitig, vol/droog/umami en lang gerijpt komen aan bod.

15.00 uur KVNW Theater
Riesling Feinherb – een herwaardering
Traditioneel zijn er Duitse rieslings in de smaaktypen trocken, halbtrocken en süss. De term halbtrocken raakte uit de gratie en daarom begonnen wijnbouwers in de Mosel-streek de oude re aanduiding ‘Feinherb’ (letterlijk: ‘fijnbitter’) te gebruiken. Anno nu zijn er steeds meer producenten die een eigentijdse feinherb van niveau maken: riesling die net iets fruitiger, ronder en voller is, en zich goed laat inzetten aan tafel, bijvoorbeeld bij diverse Aziatische gerechten. Het is nog altijd geen officiële kwaliteitsaanduiding, maar een feinherb bevat circa 10-20 gram restsuiker. Ter vergelijking: halbtrocken (wel officieel) – maximaal 18 gram. Hoogste tijd voor een herwaardering van een te vaak vergeten smaaktype!