Rock-‘n-roll bij En Pluche, veranderingen in Jerez, een geduldige wijnmaker uit Luxemburg, en aanstekelijk enthousiasme bij de teams van ’t Dijkhuysje en The Hunting Lodge, kortom: ook op de slotdag van Wine Professional 2015 never a dull moment.

Vinos de Jerez
Een van de vele internationale gasten was Alfonso Roldán Piñero, Director International Division van sherryhuis Bodegas Williams & Humbert. Hij toonde zich uitermate tevreden over de presentatie van zijn wijnen in het GaultMillau Theater. ‘Ons gebied staat aan de vooravond van belangrijke veranderingen. Allerlei vernieuwingen staan voor de deur. Klimatologische veranderingen, de stijging van de vraag, en vooral ook de stijlwijzigingen die doorgevoerd worden. Onze wijnmaakster Paola Medina creëert op haar eigen wijze zeer fraaie sherrywijnen, met duidelijk meer fruit, beleving en bezieling en minder hout. Ze is easy going, en dat proef je terug. Ze is pas 36 jaar, maar heeft de vaardigheden van de grote wijnmakers.’

Abi Duhr, Luxemburg
Abi Duhr van het Luxemburgse château Pauqué maakt een reeks opvallende wijnen. Blind geproefd zou je ze met gemak kunnen plaatsen ergens tussen de rijke wijnen uit de Mosel of Elzas. Zijn belangrijkste motto luidt: geduld en geduld. Hij oogst het liefst pas als de bladeren beginnen te vallen. Op Wine Professional liet hij 12 wijnen proeven met als gemeenschappelijk kenmerk: puur. Hijzelf denkt dat de essentie van zijn wijnen vooral terug te proeven is in de auxerrois. Zijn importeur, Cathy’s Taste, heeft er een blikvanger bij.

Felluga
Het wijnhuis Livio Felluga is een begrip in de Noord-Italiaanse wijnstreek Friuli. In het honderdjarige bestaan heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een van de allerbeste in Italië. Importeur Bart liet een aantal uitstekende wijnen proeven, een presentatie die ze op voorbeeldige wijze voorbereidden. De meer betaalbare wijnen bleken uiterst prettig en breed inzetbaar, met een prima expressie van de druivensoorten en hun terroir. De meer complexe en krachtige cuvées zoals de Illivio beschikken over veel diepgang en lengte, hetgeen volledig tot uitdrukking komt in oudere jaargangen. Hun gastronmisch vermogen is enorm en de wijnen zijn dan ook een sierraad voor elke wijnkaart.

Diversiteit van Tamis Wijnen en JRE
Jeunes Restaurateurs d’Europe-leden Nicky Quarz van Restaurant ‘t Dijkhuysje (15 punten GM) en Bert Stomphorst van The Hunting Lodge (11 punten GM) toonden een aanstekelijk enthousiasme en veel inzicht in het samenstellen van mooie gerechten en zeer geslaagde wijn-spijscombinaties. Tamis had gekozen voor een een serie wijnen waarin diversiteit centraal stond. De wijnen van Vuurberg, Michele Chiarlo en Alvaro Palacios blonken uit in tyiciteit en betoonden zich ideale maaltijdwijnen door hun prima balans en vooral frisse, natuurlijke stijl.

Pieropan en Japanse cuisine
Ook op de laatste dag van Wine Professional 2015 konden de gasten van het Forum Gastronomicum genieten van de kookkunsten van de Japanse chef Saito. Zijn subtiele gerecht werd begeleid door drie wijnen van het befaamde wijnhuis Pieropan uit de Veneto. Hun Soaves staan al decennia op de wijnkaarten van de allerbeste restaurants over de gehele wereld. Importeur Résidence Wijnen lichtte de wijnen toe en de deelnemers aan deze sessie waren onder de indruk – niet alleen van de cru’s van Pieropan, maar ook van de reguliere soave Classico, waarin de typiciteit van de garganegadruif en het terroir van het Soave Clasico-gebied mooi weerspiegelen.

Pardas, En Pluche en rock-‘n-roll
Voorafgaand aan de feestelijke afsluiting van de 13e editie van Wine Professional konden vele liefhebbers kennismaken met de indrukwekkende wijnen van Pardas uit de Penedès in Spanje. De veelal onbekende kwaliteiten van de xarel-lodruif werden nog eens bevestigd en imponeerden eenieder. Direct daarna zorgde de equipe van En Pluche voor een passende afsluiting van de beurs. Rock-‘n-roll, zo omschreef Erwin Walthuis (GaultMillau’s Sommelier van het Jaar) de gerechten, wijnen en hun combinaties. Het bleek inderdaad een dynamische sessie, gedreven door enthousiasme, talent en de creatitiveit waar het team van En Pluche om bekend staat. Speciale gast was Joop Braakhekke, die terecht trots was op zijn discipelen, tegenwoordig steeds meer onder leiding van Erwin Walthuis die liet zien veel meer te zijn dan sommelier. Zijn kennis, ervaring, inzet en schwung zijn ongeëvenaard in Nederland en groot waren dan ook het plezier en de waardering voor hetgeen hij en zijn team lieten proeven. Fantastische wijnen met een eigen gezicht, innovatieve gerechten met een knipoog maar op een fraai culinair niveau. Een waardige afsluiting van Wine Professional 2015.