Net toen wij eind vorig jaar middels allerlei zorgvuldig voorbereide extra veiligheidsmaatregelen, in overleg met allerlei betrokken instanties, hadden besloten door te gaan met Wine Professional 2021, kwam de overheid die avond met een rood stoplicht. Wine Professional 2021 kon fysiek niet doorgaan. Dit ondanks de steun van een groot aantal exposanten om daarbij te willen zijn.

Tegelijkertijd besloten we Wine Professional 2021 niet zomaar aan ons voorbij te laten gaan. En daarmee was het idee geboren voor een virtuele Wine Professional Limited 2021. Dit jaar dan ook geen stands, maar voor alle deelnemende importeurs een eigen Wine Box om hun wijnen in de virtuele etalage te zetten!

WP Wine Box als schot in de roos
Wij vroegen namelijk exposanten en andere betrokken importeurs om de 12 wijnen die zij absoluut op Wine Professional hadden willen laten proeven, aan ons op te sturen in een zogenaamde Wine Professional Box. Een doorslaand succes, maar liefst 60 virtuele exposanten stuurden hun favorieten beurswijnen in. Vanaf 1 maart zijn wij van start gegaan met het presenteren van deze ingezonden wijnen met proefnotities van ons Proefschrift Team met daarbij uiteraard ook aandacht voor de importeurs zelf. Dat doen wij gedurende de gehele maand maart, twee keer per dag, per importeur, om iedereen ruim de aandacht te geven die hij/zij verdient. Bovendien geeft het een zeer interessant kijkje in de keuken van wat de verschillende importeurs onderscheidt en karakteriseert. Hun filosofie is ons veel duidelijker geworden. Wat is hun doelgroep, wat voor soort restaurants of keuken passen hierbij, wat zijn de druivenrassen waar zij zich op richten, hun specifieke regio’s en andere niches? Dat maakt het Wine Professional Box concept nog eens extra interessant. Wat voor ons nieuw was is dat wij dit jaar van alle importeurs hun ingezonden wijnen rustig konden proeven in ons eigen Vinodroom-proeflokaal. Door de drukte bij het organiseren van de fysieke beurs komt ons team daar helaas te weinig aan toe. Dit jaar konden wij dus wel zelf alle wijnen beoordelen en daar ook de tijd voor nemen. Dat zal ook naar voren komen in onze gedetailleerde verslaggeving en de bijbehorende proefnotities.

Trends 2021
Wat wij alvast kunnen mededelen is dat onze virtuele exposanten wijnen instuurden van tussen de 5 en 100 euro per fles. Jonge wijnen, wijnen van meer dan tien jaar oud en alles daartussenin. Kosten noch moeite zijn gespaard om het beste van het beste in te sturen. En dat is gelukt. Het resultaat mag er wezen. Opvallend daarbij zijn een paar trends. Zo zijn er wijnen uit de zogenaamde cool climates, niet alleen uit koudere gebieden als Canada en delen van Chili, maar ook uit hoger gelegen regio’s van biivoorbeeld Frankrijk. Frankrijk valt sowieso weer op, doordat jonge wijnmakers er daar vol tegenaan gaan met bijzonder goede resultaten. Over de hele linie zien we minder houtgebruik, minder zware ‘blockbusters’, maar juist veel aandacht voor de selectie van terroirs, de juist druiven klonen en druivenrassen. De wijnen wijn elegant met frisse zuren, hebben mooi fruit en zijn meer doordrinkbaar. Ook een klassiek wijnland als Spanje blinkt uit met o.a. trendy witte wijnen. Buiten de klassieke regio’s en landen vallen ook Argentinie, Chili (!), Zuid Afrika en Australie positief op. Verder zijn er uiteraard ook vins naturs, bio-dynamische en orange wijnen onder de ingezonden wijnen. Verder merkten wij ook dat topwijnen echt overal vandaan kunnen komen, ongeacht de verschillende regio’s, landen en verschillende soorten druivenrassen. Natuurlijk zegt de stijl van de ingezonden wijnen ook iets over de deelnemende importeurs. Over zijn/haar filosofie, stijl, smaak, niche, markt en doelgroep, en dat is reuze interessant. Daarom zullen wij gedurende de hele maand maart op proefschift.nl, wine-professional.nl en op onze social media en digitale nieuwsbrieven uitvoerig stilstaan bij de Wine Professional Wine Boxes.

Wine Challenge
Dat geldt ook voor de Wine Challenge. Bij Wine Professional hoort sinds 3 jaar ook de Wine Challenge. Anders dan bij de Wine Professional Boxen zijn er bij de Wine Challenge winnaars. Bovendien zenden exposanten hierbij hun beste 4 wijnen in onder de 15 euro horeca inkoopprijs per fles. Gastronomisch brede inzetbaarheid is daarbij van groot belang. Ons panel presenteert op dinsdag 9 maart de beste exemplaren. Hierbij worden de 12 beste witte en rode wijnen bekend gemaakt. Verder volgt er een Top 10 van rode en witte wijnen tot 10 euro en een lijst met verrassende wijnen. 

Wine Professional Programma op www.wine-professional.nl
Traditiegetrouw worden tijdens Wine Professional de Diamond Awards toegekend en zijn er speeches namens de organisatie en de voorzitter van de KVNW, Peter van Houtert. Dit zal op maandag 8 maart plaatsvinden. Wine Professional zou Wine Professional niet zijn als wij niet met bijbehorende programma’s zouden komen in samenwerking met diverse exposanten. Zo is er het Grand Concours Bollinger i.s.m. Verbunt Verlinden en de German Wines Gastro Cup i.s.m. met Duitse Wijn en staan er diverse andere interessante programma’s op stapel. Verder volgen er nog een reeks van artikelen die met Wine Professional 2021 verband houden. Deze omlijsten de rode draad van het programma, de Wine Professional Boxen en Wine Challenge. Op www.wine-professional.nl kunt u alle programma’s vinden. 

Wine Professional Diamond Awards
Dit jaar zetten we de winnaars per video in het zonnetje: drie personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt binnen of ten gunste van de Nederlandse gastronomie. Op maandag 8 maart worden de winaars bekend gemaakt op www.wine-professional.nl.

Proefschrift Restaurants Diamond Ranking en Awards
Last but not least presenteren we op 8 maart voor het eerst de Proefschrift Restaurants Diamond Ranking, gevolgd door de bijbehorende Proefschrift Restaurant Awards op 22 maart. De door ons bezochte en als ‘elite’ aangemerkte restaurants worden daarbij in hun categorie van een ranking tussen de 1 en 5 diamonds voorzien. Daarmee staan de allerbeste restaurants van Nederland op een rijtje, niet op basis van uitsluitend het afgelopen rampjaar, maar op basis van bezoeken die de afgelopen drie jaar zijn afgelegd door de inspecteurs van Proefschrift.

Volgend jaar 20e jubileum editie Wine Professional
Uiteraard hopen wij u in januari 2022 op de 20e jubileumeditie van Wine Professional te mogen verwelkomen in RAI Amsterdam. Achter de schermen zijn wij met de voorbereidingen begonnen. Informatie kunt u alvast aanvragen bij js.vanlissum@thewinesite.nl