Programma Horecava Wine & Trends Theater, inclusief Taste of Wine Professional
Wijzigingen voorbehouden
Bij iedere proeverij maken enkele deelnemers kans op een toegangscode voor een bezoek aan Wine Professional.
Maandag 8 januari
11.30-12.45 Taste of Wine Professional: finale Proefschrift Caféwijnen van het Jaar 2023 & Test met Coravin
Proeverij finalewijnen ingestuurd voor de competitie Proefschrift Caféwijnen van het Jaar 2024. Jaarlijkse competitie waaraan veel Nederlandse importeurs meedoen. Prijslimiet is € 7,50 per fles (horecaprijs ex btw). De winnaars worden later deze dag bekendgemaakt op Wine Professional 2024. Belangrijkste criteria voor de ideale caféwijn zijn natuurlijk de prijs, maar ook de toegankelijkheid. Bestel je er graag nog een glas van? Behouden ze hun smaak bij een borrelgarnituur of eenvoudig gerecht? M.m.v. Peter Klosse (Academie voor Gastronomie) en Hans van de Meeberg (Misset Horeca/Proefschrift). Presentatie: Jan van Lissum (The Wine & Food Association)
Aansluitend een korte blindproeftest met het Coravin-bewaarsysteem: drie wijnen die korter of langer open hebben gestaan worden geproefd en vergeleken. Presentatie: Coravin
13.00-13.45 Taste of Wine Professional: Masterclass sake
Na een eerste sake tasting op Wine Professional 2007 (met Akira Oshima, Okura) en de uitgebreide campagne Japanese Food Experience voor restaurants in 2014 is sake anno 2024 bezig met een hernieuwde opmars in de Nederlandse gastronomie. Het afgelopen jaar bezochten Jan van Lissum (Sake Samurai sinds 2008) en Isabelle Chow (WSET certified sake educator) verschillende sake-proeverijen en -presentaties, waarbij een voorselectie van uiteenlopende sake’s werd gemaakt. Op Wine & Trends presenteert Isabelle Chow een masterclass. De nadruk ligt op authentieke, ambachtelijk geproduceerde sake van kleine brouwerijen, afkomstig van verschillende gespecialiseerde importeurs. Diverse smaakstijlen, kwaliteitsniveaus en prijscategorieën van deze unieke Japanse rijstwijn zijn vertegenwoordigd.
14.00-14.45 Verrassingen in het glas
Proeverij met wijnen uit minder bekende wijnstreken, gemaakt van minder bekende, regionale druivenrassen. Echte eyeopeners met verrassende geuren en smaken. Presentatie: importeur Grapedistrict
15.00-15.45 Taste of Wine Professional: Georgische wijnen
Peter en Mana Bleeker zijn in 2016 gestart met het importeren van wijn uit Georgië, volgens velen de bakermat van de wijnbouw. Veel wijnen in hun assortiment zijn gemaakt in qvevri, de traditionele Georgische amforen, inclusief diverse orange wines.
16.00-16.45 Proeverij Duitse kwaliteitswijnen
Proeverij uiteenlopende Duitse kwaliteitswijnen. Met medewerking van verschillende producenten en importeurs.
Presentatie: Alain Jacobs (Informatiebureau voor Duitse Wijn)
Dinsdag 9 januari
12.00-12.45 Taste of Wine Professional: Proeverij wijnen uit Azerbeidzjan
Savalan – Aspi Winery bestaat sinds 2007 en beschikt over meer dan 320 hectare aan wijngaarden in de Savalan-vallei, 40 kilometer ten westen van de stad Gabala in Azerbeidzjan. Internationale druivenrassen alicante bouschet, cabernet sauvignon, merlot, chardonnay, syrah, moscato, petit verdot, riesling, grenache, verdejo en viognier spelen de hoofdrol. De stekken ervan werden voornamelijk geïmporteerd uit Italië, waar ook de verantwoordelijke oenologen vandaan komen: Daniel Andrea en Eliza Vagnoni. Met de komst van Savalan – Aspi Winery werd enerzijds opnieuw wijnbouw geïntroduceerd in een gebied waar duizenden jaren geleden ook wijndruiven geteeld werden (en een van de weinige streken in Azerbeidzjan waar wijnbouw überhaupt mogelijk is). Anderzijds is het vooral een modern project, inclusief fraai laboratorium, waarmee via een breed scala aan toegankelijke, herkenbare monocepagewijnen de aansluiting wordt gezocht met de internationale wijnmarkt.
13.00-13.45 Alcoholvrije alternatieven voor de gastronomie
Presentatie: Het Proefstation
14.00-14.45 Taste of Wine Professional: Wijnen uit Alto Adige
Proeverij wijnen uit Alto Adige, van diverse producenten. M.m.v. Melman Communications. Alto Adige is een van de kleinste wijngebieden van Italië en staat voor unieke wijnen van hoge kwaliteit. Dit prachtige wijngebied wordt ook wel Zuid-Tirol genoemd en men spreekt er zowel Duits, als Italiaans. De Alpen en de Dolomieten overheersen het landschap en de wijngaarden vindt u vooral in rivierdalen van de Adige en de Isarco, op een hoogte van tussen de 300 en 1000 meter. Er wordt meer witte wijn (64%) dan rode (36%) gemaakt van zowel inheemse als internationale druivenrassen, waarvan 98% een DOC status heeft. Presentatie: Edwin Raben. De te proeven wijnen:
Pinot Grigio, Kellerei St. Pauls (Verkerk Wijnimport)
Gewurztraminer, In der Eben (Anfors Imperial)
Pinot Bianco, Nals Margreid (Wijnimport J. Bart)
Chardonnay, Cantina Bolzano (Karakter Wijnimport)
Sauvignon Blanc, Kettmeir (W & S Company)
15.00-15.45 Wijnen uit Nieuw-Zeeland
Presentatie door Cees van Casteren MW. De te proeven wijnen:
> Marisco Vineyards: The Ned Sauvignon Blanc, Waihopai Valley – The Ned Chardonnay, Marlborough – The Ned Noble Sauvignon Blanc, Waihopai River
> Te Mata Estate: Sauvignon Blanc 2022 – Gamay Noir 2021 – Coleraine 2020
> Villa Maria: Reserve Wairau Valley Sauvignon Blanc 2022 – Single Vineyard Taylors Pass Sauvignon Blanc 2021 – Icon Ngakirikiri Cabernet Sauvignon 2019
16.00-16.45 Taste of Wine Professional: Wijnen uit Italië
Proeverij met Italiaanse wijnen van hoog niveau, m.m.v. twee producenten, uit het portfolio van de Italië-specialist De WijnEngel.
Presentatie: importeur De WijnEngel
Woensdag 10 januari
12.00-12.45 Taste of Wine Professional: Proeverij Vin Nature
Tal van eigentijdse restaurants in ons land, vooral in de grote steden, voeren inmiddels wijnkaarten waarop vin nature-producenten uit verschillende landen de toon zetten. En diverse importeurs hebben er een/hun specialisme van gemaakt. Op de beursvloer van Wine Professional staan dit jaar verschillende van die importeurs.
13.00-13.45 Taste of Wine Professional: Wijnen van Bellingham, Zuid-Afrika
Proeverij met wijnen van Bellingham uit Zuid-Afrika. M.m.v. importeur LFE. Bellingham gaat ver terug naar 1693. In dat jaar plantten de Nederlander Gerrit Jan van Vuuren en zijn vrouw, een Franse Hugenote, de eerste 1000 wijnstokken. Bellingham ontwikkelde zich daarna tot een Zuid-Afrikaans wijnhuis met een keur aan kwaliteitswijnen. Wijnen uit de Nieuwe Wereld, gemaakt op klassieke wijze. Presentatie: Guillaume Coret
14.00-14.45 Coravin
Coravin is wereldleider op het gebied van wijnconservering. De dikwijls bekroonde systemen stellen wijnliefhebbers in staat om elke wijn, in elke hoeveelheid, uit te schenken en de levensduur van hun flessen weken, maanden of zelfs jaren te bewaren. Coravin wordt verkocht in meer dan 60 landen en is te vinden in toonaangevende internationale retailers en wijnwinkels, maar ook in een aantal van ’s werelds beste restaurants en wijnbars over de hele wereld. Tijdens de presentatie worden verschillende wijnen die korter of langer open hebben gestaan geproefd en vergeleken.
Presentatie: Coravin
15.00-15.45 Proeverij Duitse kwaliteitswijnen
Proeverij uiteenlopende Duitse kwaliteitswijnen. Met medewerking van verschillende producenten en importeurs.
Presentatie: Alain Jacobs (Informatiebureau voor Duitse Wijn)
16.00-16.45 Taste of Wine Professional: Proeverij Griekse wijnen
Proeverij Griekse wijnen m.m.v. importeur Oenopolis. Het waren de oude Grieken die circa 2500 jaar geleden de basis legden voor de wijnbouw in West-Europa. Zij brachten de wijnstok naar verschillende streken aan de Middellandse Zee, tot het huidige Marseille aan toe. In deze proeverij een selectie eigentijdse Griekse wijnen uit diverse wijnstreken.
17.00-17.45 Eerste nominatie Wijnvrouw van het Jaar 2024
De wijnwereld is aan het veranderen.
Steeds meer krachtige, energieke, stralende en frisse vrouwen verschijnen in de wijnwereld.
Vrouwelijke sommeliers, vrouwen die wijnboeken schrijven, vrouwen die zelf wijn maken, die een eigen wijnwinkel opzetten, die bloggen en vloggen, die zich onderscheiden in bijzondere innovaties in de wijnwereld.
Barbara Verbeek van het Wijntheater® en Clarissa Slingerland van MissPublicity vinden dat het hoog tijd is om deze wijnvrouwen in de spotlights te zetten.
Elke twee maanden wordt er op een bijzondere locatie een genomineerde uitgeroepen.
Zij is iemand die met haar werk, passie, kennis of creaties de wijnwereld nog mooier heeft gemaakt. Na een jaar wordt bepaald wie van de vier genomineerde vrouwen zich ‘Wijnvrouw van het jaar’ mag noemen. Deze uitreiking is voor iedereen toegankelijk.
Donderdag 11 januari
12.00-12.45 Proeverij Wines of Germany Gastro Cup
Proeverij uiteenlopende Duitse kwaliteitswijnen. Met medewerking van verschillende producenten en importeurs.
Selectie wijnen ingezonden voor de 7e editie van de Wines of Germany Gastro Cup. Deze competitie, jaarlijks georganiseerd door The Wine & Food Association i.s.m. het Informatiebureau voor Duitse Wijn, is gefocust op gastronomische inzetbare Duitse wijnen in diverse categorieën.
Presentatie: Alain Jacobs (Informatiebureau voor Duitse Wijn) en Jan van Lissum (The Wine & Food Association / Wine Professional)
13.00-13.45 Taste of Wine Professional: proeverij Wine Challenge 2024
Veel importeurs deden ook dit jaar weer mee aan de Wine Professional Wine Challenge. Ze stuurden ons hun vier favoriete beurswijnen (twee wit/twee rood) met een horecaprijs van maximaal 15 euro. Proeverij met de vijf witte en vijf rode finalewijnen. Presentatie: Jan van Lissum (The Wine & Food Association / Wine Professional), Hans van de Meeberg (Misset Horeca/Proefschrift) en Peter Klosse (Academie voor Gastronomie)
14.00-14.45 Proeverij Domaine Mondivin en Tiffán’s, Hongarije
Proeverij met wijnen uit de Hongaarse regio Villány-Siklós, van Domaine Mondivin en Tiffán’s. Na de politieke omwenteling in Hongarije was Ede Tiffán een van de eerste wijnmakers die voor zichzelf begonnen en stond hij samen met onder meer Attila Gere en József Bock aan de wieg van een ware wijnrevolutie in Villány-Siklós. Tiffáns kennis en ervaring in de wijngaard is bijzonder groot en hij groeide uit als de specialist als het gaat om de cabernet franc-druif. Als een van de eersten focuste hij niet op concentratie en houtgebruik, maar streefde hij naar verfijning in zijn wijnen. Het Hongaars-Nederlandse samenwerkingsproject Domaine Mondivin ging van start in 1993. De legendarische Michael Broadbent schreef na het ter plaatste proeven van de Mondivin Cabernet Franc: ‘Cabernet franc has found its natural home in Villány.’
Met de komst van een nieuwe generatie – Zsolt Tiffán Jr, Jan-Sebastian en Kyra van Lissum – wordt er een nieuwe koers ingezet bij Domaine Mondivin in de Hongaarse regio Villány die de komende jaren zijn weerslag zal hebben op de wijnen.
15.00-15.45 Taste of Wine Professional: Masterclass sake
Na een eerste sake tasting op Wine Professional 2007 (met Akira Oshima, Okura) en de uitgebreide campagne Japanese Food Experience voor restaurants in 2014 is sake anno 2024 bezig met een hernieuwde opmars in de Nederlandse gastronomie. Het afgelopen jaar bezochten Jan van Lissum (Sake Samurai sinds 2008) en Isabelle Chow (WSET certified sake educator) verschillende sake-proeverijen en -presentaties, waarbij een voorselectie van uiteenlopende sake’s werd gemaakt. Op Wine & Trends presenteert Isabelle Chow een masterclass. De nadruk ligt op authentieke, ambachtelijk geproduceerde sake van kleine brouwerijen, afkomstig van verschillende gespecialiseerde importeurs. Diverse smaakstijlen, kwaliteitsniveaus en prijscategorieën van deze unieke Japanse rijstwijn zijn vertegenwoordigd.
16.00-16.45 Proeverij Roséwijnen
Proeverij roséwijnen van diverse importeurs
Presentatie: The Wine & Food Association