Iedere editie van de vakbeurs Wine Professional weerspiegelt de laatste ontwikkelingen in de wijnwereld en biedt inzicht in de heersende trends en smaakvoorkeuren. Ook anno 2012 levert dat weer een breed en gevarieerd aanbod aan wijnen en fine food-producten op. Zowel op de stands als tijdens de masterclasses en proeverijen.

Een van de meest opvallende proeverijen op dinsdag, de tweede beursdag, was misschien wel die gewijd aan Boliviaanse wijn. In dit kleine en piepjonge wijnland is een aantal van de hoogst gelegen wijngaarden ter wereld te vinden. Extra verrassend werd de sessie door de geheel eigen, Oosters-Franse culinaire omlijsting van XiaoHan Ji (HanTing Cuisine – 15 punten GaultMillau).

De proeverij van Wine Australia mag eveneens als verrassend betiteld worden. De Australische wijnindustrie had het afgelopen jaar te kampen met een sterk krimpende export gecombineerd met overvloedige oogsten. Steeds meer, vaak jonge wijnmakers proberen zich nu te onderscheiden met nieuwe, meer verfijnde wijnstijlen. Vooral de regio rond Adelaide in South Australia neemt daarin het voortouw. Jarno Eggen en Cindy Borger (De Groene Lantaarn – 17 punten GaultMillau/*) serveerden enkele aantrekkelijke, elegante gerechtjes. Cindy is een echte wijnliefhebster met oog voor verrassende combinaties en bijzondere wijnen. Net als Nadine Mögling, vorig jaar GaultMillau’s Wijn-spijsspecialiste van het Jaar. Zij presenteerde een met zorg geselecteerde reeks cultwijnen voor de happy few: niet per se heel dure wijnen, maar wel aparte, vaak in kleine hoeveelheden geproduceerde wijnen. Nadine trok de vergelijking met cultfilms – je houdt ervan of je houdt er juist niet van, maar ze leveren wél discussie op. Daarbij serveerde haar echtgenoot Jef Schuur (Culinaire Verwennerij Bij Jef – 16 punten GaultMillau/*) passende creaties.

Over wijn-spijsspecialisten gesproken: ook de wijnkeuze van David Seijas, voorheen sommelier bij het wereldberoemde restaurant elBulli, mocht er zijn. Een aantal van deze wijnen, uit het assortiment van Tamis Wijnen, werd gecombineerd met gerechten van de hand van Chris Naylor (Vermeer – 17 punten GaultMillau/*).

Hongarije kwam net als de voorgaande dag aan bod via de terroirwijnen van Terroir Club en de culinaire prestaties van Miguel Rocha Vieira, chef van restaurant Costes in Boedapest (18 punten GaultMillau/*). Daarnaast was er onder meer aandacht voor de fraaie witte en rode Rhônewijnen van Domaine Georges Vernay (Gault Millau’s nr. 1 van Frankrijk 2012 – importeur Vinites), met gerechten van Luc Kusters (Bolenius – 15 punten GaultMillau), GaultMillau’s Belofte van het Jaar. Italië kwam aan bod met twee klassieke wijnen: Brunello di Montalcino, van Cupano (importeur De WijnEngel) en Vino Nobile. De chefs die hierbij live aan het werk gezien konden worden, waren respectievelijk Harrie Hendriks (De Opera – 13 punten GaultMillau) en Niven Kunz (Restaurant Niven – 14 punten GaultMillau /*). Ook op de beursvloer kon de Italië-liefhebber genoeg van zijn/haar gading vinden; vermeldenswaardig is in dat verband de stand van het consortium van Veneto, waar wijnen van diverse producenten werden gepresenteerd.

Het aanbod aan exposanten op de beurs is zoals altijd veelzijdig. Klassieke wijnimporteurs met een breed Europees assortiment staan tegenover kleinschalige specialisten die zich focussen op een enkel wijnland. Daarnaast zijn er internationale stands van verschillend formaat waar meerdere producenten uit één bekend of minder bekend land of wijngebied vertegenwoordigd worden: Californië, Duitsland, Zuid-Afrika, Tsjechië, Kroatië (Istrië en Dalmatië), Bulgarije, Portugal.

Wijn speelt zoals gebruikelijk de centrale rol tijdens de ultieme vakbeurs voor de restaurantsector, maar op de beursvloer kan de bezoeker ook kennismaken met een gevarieerde selectie aan fijne gastronomische producten en allerhande accessoires, waarvan een deel reeds gepresenteerd werd tijdens de eerste editie van Fine Food Professional in oktober.