Het was een komen en gaan van nationale en internationale coryfeeën op de beide proeftheaters van Wine Professional. De feestelijke openingsdag van de 10e editie van de vakbeurs voor wijn- en horecaprofessionals werd druk bezocht.

Een van de speciale buitenlandse gasten was Miguel Rocha Vieira, chef van hét toprestaurant van Centraal Europa, Costes in Boedapest (18 punten GaultMillau/*). Hij bereidde enkele fraaie gerechten bij de karaktervolle Hongaarse terroirwijnen van Terroir Club. GaultMillau’s Chef van het Jaar 2012 in België, Bart De Pooter van De Pastorale in Reet (18 punten GaultMillau/**) liet zich inspireren door de veelzijdigheid van de riesling-druif, waarbij Christine Fischer, 10 jaar geleden Duitslands Sommelier van het Jaar de wijnen toelichtte. De Pooter nam tevens zitting in de jury die de finalisten van de Grand Prix GaultMillau beoordeelde: drie Sterklasleerlingen van het ROC van Amsterdam – talenten van de toekomst – presenteerden elk een eigen wijn-spijscreatie. De jury onder leiding van Jan van Lissum bestond verder uit Sergio Herman (Oud Sluis – 20 punten GaultMillau/***), SVH Meesterkok Jonnie Boer (De Librije – 19,5 punten GaultMillau /***) en Pieter Verheyde (sommelier Hof van Cleve, Kruishoutem (B) – 19,5 punten GaultMillau /***). De winnaar, Rob Bongaerts, werkzaam bij La Rive (18 punten GaultMillau/*) ontving bij zijn huldiging een oorkonde en kan een boeiende stagemaand tegemoet zien: één week bij elk restaurant van een van de juryleden. De andere twee finalisten, Edwin Sander van Ciel Bleu (17 punten GaultMillau/**) en Remy Kuiken van Hof van Herstal  (12 punten GaultMillau), verdienen ieder een korte stage bij twee van de restaurants.

Sergio Herman en Jonnie Boer speelden ieder de hoofdrol tijdens een boeiende masterclass. Sergio voorzag een aantal bijzondere Malvazija-wijnen uit de Kroatische kustprovincie Istrië van een fraaie culinaire context, terwijl Jonnie liet proeven hoe belangrijk geur en smaak van bijzondere, in dit geval geheel op groente gebaseerde sauzen kunnen zijn bij de wijn-spijsbeleving. Te vaak immers wordt een saus nog gezien als niet meer dan een bijkomend detail van een gerecht. Nog zo’n detail dat vaak weinig aandacht krijgt is het brood. Importeur ad Bibendum en Vlaamsch Broodhuys sloegen de handen ineen voor een experimentele proeverij waarin de wisselwerking van wijn en brood werd belicht.

Niet alleen Wine Professional vierde zijn tweede lustrum, ook importeur Anfors deed dat. Eigenaar Hans Anfors, een echte Italië-specialist en –liefhebber, presenteerde een mooie reeks 10 jaar oude wijnen, waarbij Rogier van Dam (Lastage 14 punten GaultMillau/*) enkele gerechtjes serveerd. Oudste jubilaris tijdens de beurs is P. de Bruijn Wijnkopers: het familiebedrijf bestaat 240 jaar (waarvan 60 jaar Hofleverancier) en wordt inmiddels geleid door de 7e generatie. De huidige eigenaren, Joost en Eric de Bruijn, werden afgelopen zondag onderscheiden met een Wine Professional Diamond Award. Bourgogne is een specialiteit van deze importeur, zoals bleek tijdens de fraaie Puligny-Montrachet-sessie waarbij SVH Meesterkok Erik van Loo (Parkheuvel – 18 GM/**) enkele smaakvolle gerechten bereidde. Woensdag a.s. zal SVH Meesterkok Lucas Rive (De Bokkedoorns – 18 GM/**) een serie Meursaults van De Bruijn culinair omlijsten.