Programma Wine Professional 2011

*deelname aan programma’s is in een aantal gevallen op uitnodiging van de organisatie en/of importeurs. Informatie beschikbaar bij de vermelde importeurs. Op de dag zelf  is bij de organisatietafel van The Wine & Food Association bekend of er voor de vermelde proeverijen nog plaatsen beschikbaar zijn.

Wijzigingen voorbehouden.


Maandag 10 januari

GaultMillau Theater

09.45-11.45

Spanje anno 2011

Net als vorig jaar gaat Wine Professional van start met een exclusieve proeverij voor leden van het Nederlands Gilde van Sommeliers die werkzaam zijn in de horeca. Het NGS bestaat in 2011 25 jaar. Op de proeftafel komt een reeks opvallende wijnen die inzicht bieden hoe het er anno 2011 voor staat met wijnland Spanje.

12.00 – 13.00

Alsace Smaakexperience

Exclusieve tasting met aandacht voor terroir, cépages, global warming. Gebaseerd op topselectie samengesteld door Proefschrift m.m.v. Thierry Fritsch (Conseil Interprofessionnel des Vins d’Alsace), met wijnen van de domaines Mann, Weinbach, Zind Humbrecht, Ostertag en Trimbach. In totaal passeren 15 wijnen, waaronder diverse echte kelderschatten, de revue. I.s.m. TOT Public Relations.

Culinaire invulling wordt verzorgd door chef Roger Rassin en maître-sommelier Ronald Opten (SVH Wijnmeester) van restaurant La Rive (18 GM/*).
Besloten proeverij voor Forum Gastronomicum | Jonge Sommeliers.

13.30 – 14.30

80 jaar Château Musar

Op doorreis naar New York maakt Serge Hochar, eigenaar van Château Musar in Libanon, een tussenstop in Amsterdam om de officiële opening te verrichten van Wine Professional 2011. Gevolgd door jubileumproeverij m.m.v. SVH Meesterkok Imko Binnerts (Vis & Ko – 15 GM) en Jarno Eggen (De Groene Lantaarn – 16 GM/*).
Deelname op uitnodiging van Proefschrift.

15.00 – 16.30

Witte wijnen met oxidatieve tonen

Thérèse (SVH Meestergastvrouw en SVH Wijnmeester) en Jonnie Boer (SVH Meesterkok, De Librije – 19,5 GM/***) gaan de uitdaging aan en laten zich inspireren door ‘moeilijke’ witte wijnen, waarin duidelijk oxidatieve tonen herkenbaar zijn. I.s.m. Proefschrift en diverse importeurs.
Deelname op uitnodiging van Proefschrift

17.00 – 19.00

Chianti Classico: de absolute top

Feestelijke afsluiting van de eerste dag van Wine Professional 2011. Selectie wijnen van 4 vooraanstaande Chianti-huizen, op basis van bezoek Forum Gastronomicum | Jonge Sommeliers aan de regio: Badia a Coltibuono, Castello di Monsanto, Fontodi, Isole e Olena. Minimaal drie producenten komen hun wijnen zelf toelichten. Grootse Culinaire omlijsting wordt verzorgd door SVH Meesterkok Ron Blaauw (Ron Blaauw Restaurant – 16 GM/**).Exclusief op uitnodiging van de Gastronomische Groote Club.

Maandag 10 januari

Forum Gastronomicum Theater

11.00 – 12.00

Gérard Bertrand: topterroirs van de Languedoc

Een van de wijnmakers die bewijst dat je in de Languedoc niet alleen toegankelijke wijnen voor alledag kunt maken, maar ook karaktervolle terroirwijnen. Bertrand beschikt over 325 hectare aan wijngaarden, verdeeld over 5 domeinen. Geproefd worden telkens 2 wijnen van 4 domeinen:

* Domaine de L’Aigle: Limoux Chardonnay vs. Aigle Royal
* Domaine de Villemajou: Corbières Boutenac vs. La Forge
* Château Laville Bertrou: Minervois La Livinières vs. Le Viala
* Château de l’Hospitalet: Languedoc La Clape vs. L’Hospitalitas

Culinaire invulling door SVH Meesterkok Alain Alders, De Vrienden van Jacob (17 GM/*)
i.s.m. Vos & Partners Wijnkopers
Programma bijwonen? Meer informatie via Vos & Partners Wijnkopers, 0162-447625, dbeerens@vosenpartners.nl

12.30 – 13.30

Pure Sake & Westerse Spijs

De subtiele aroma’s van de Japanse rijstwijn vormen voor steeds meer topchefs een bron van inspiratie. Yoigokochi Sake Importers brengt een totaalprogramma, van aperitief tot digestief, met spannende combinaties van 100% pure junmai sake en Westerse gerechten, bereid door SVH Meesterkok Jonnie Boer (De Librije – 19,5 GM/***), Ysbrandt Wermenbol (Le Marron – 16 GM/*) en Willem Schaafsma (Eindeloos – 14 GM). Tevens zal het boek Topchefs & Sake gepresenteerd worden. I.s.m. Cila vd Endt & David Lindsey, Uitgeverij d’jonge Hond, Van Tricht Kaasaffineurs.
Programma bijwonen? Meer informatie via Yoigokochi Sake Importers, 06-1843 5300, sake@yoigokochi.eu

14.00 – 15.00

InterLoire Vouvray

Chenin Blanc op zijn mooist: dat is Vouvray, en daarom verdient de Loire-regio meer aandacht. Proefschrift stelde ter plaatse een boeiende selectie wijnen samen. GaultMillau’s Belofte van het Jaar, Niven Kunz (Niven – 16 GM/*) zorgt voor de culinaire omlijsting.
Programma bijwonen? Meer informatie via Alterego Marketing, 070-3389440, michel@alteregomarketing.com

15.30 – 16.30

Madeira, Vinhos Barbeito

Aandacht voor speciale cuvées, o.a. van meer dan 100 jaar oud, van een van de meest toonaangevende Madeira-huizen. I.s.m. Horizon Wines.
Culinaire invulling door John Halvemaan (Halvemaan – 16 GM).
Programma bijwonen? Meer informatie via Horizon Wines, 036-5400708, info@horizonwines.com

17.00 – 18.00

Champagne Dosnon & Lepage

Klein maar fijn, jong champagnehuis dat als enige in de streek de wijnen zowel hun alcoholische als hun malolactische gisting laat ondergaan. Robert Parker was zeer lovend over de Récolte Brut en gaf hem 92 punten.
Culinaire invulling verzorgd door: Jef Schuur (Culinaire Verwennerij Bij Jef – 16 GM/*).
Programma bijwonen? Meer informatie via Great Grapes Wine, 035-6038040, tim@greatgrapes.nl