De organisatoren van Wine Professional richten zich bij de 22e editie van de vakbeurs vooral op een jongere generatie wijnprofessionals. De invulling van de beurs en de samenstelling van het programma is daarom voor een groot deel gefocust op educatie. Er is aandacht voor klassieke smaken en moderne nieuwe-wereldwijnen, maar ook voor eigentijdse wijntrends als vins nature, sake en vinos de jerez.
Sinds covid is er veel veranderd in de horeca en de wijnwereld. Op proeverijen in het land komen we minder bekende gezichten tegen dan voorheen. Personeelstekorten en hoge kosten zorgen ervoor dat veel bedrijven een pas op de plaats maken en zich nu vooral bezighouden met hun eigen bestaanszekerheid. Verschillende sommeliers zijn overgestapt naar de wijnhandel of werken voortaan als zzp’ers.
In plaats daarvan dient zich een jonge generatie wijnprofessionals aan, bij wie het gebrek aan kennis en ervaring gecompenseerd wordt door een grote dosis enthousiasme, nieuwsgierigheid, eigenzinnigheid en een open mind voor nieuwe, onbekende, verrassende geuren en smaken.
educatief 1

Educatie en trends

Wine Professional biedt professionals wegwijs in de geuren en smaken van het wereldwijde wijnaanbod. Enerzijds door op de beursvloer plaats te bieden aan het neusje van de zalm van de Nederlandse en Belgische wijnimport: van oudsher gevestigde namen met vooral een klassiek Europees kwaliteitsassortiment, veelzijdige moderne wijnhandelaren met gastronomische wijnen van verschillende continenten, en jongere, kleinere importeurs met bijzondere specialismen en aandacht voor minder bekende wijnlanden, bijzondere soorten wijn en de laatste wijntrends.

In drie proeftheaters wordt dagelijks een breed programma aan thematische presentaties, proeverijen en masterclasses gepresenteerd, die vooral gericht zijn op de hierboven vermelde ‘next generation’ wijnprofessionals, zowel uit de horeca als de wijnspeciaalzaken. Veel exposanten hebben reeds te kennen gegeven graag een proeverij te willen verzorgen.
Educatie en trends staan centraal. Eigentijdse wijnen uit de nieuwe én oude wijnwereld komen aan bod – meer dan 50% van de Wine Professional-bezoekers is vooral geïnteresserd in de klassieke wijngebieden. Maar er is ook veel aandacht voor trends: vins nature uit diverse wijnlanden, sake in de breedte en de groeiende diversiteit van Vinos de Jerez.
wp ws 1

Wijn & spijs

De nadruk ligt tijdens het programma op wijn, maar er zijn ook presentaties en sessies gewijd aan boeiende wijn-spijsthema’s. Goed voorbeeld is de Grand Concours Bollinger tasting, waarbij twee restaurantteams van de 3e editie van dit prestigieuze concours hun gelauwerde matches laten proeven: restaurant Merlot uit Amersfoort (tweede plaats voorgerecht met Champagne Bollinger Rosé) en restaurant Codium* uit Goes (winnende match hoofdgerecht met Champagne Bollinger La Grande Année 2014).

Vins Nature

Wine Professional reserveert een deel van de beursvloer voor echte vin nature-specialisten: verschillend importeurs presenteren hier hun wijnen. Op veler verzoek wordt er tijdens de beurs ook een Vin Nature-concours georganiseerd.

wijn1

35e Proefschrift Wijnconcours

Importeurs en proevers zijn het erover eens: de finalewijnen van het Proefschrift Wijnconcours mogen best nog een keer in het zonnetje gezet worden. Daarom beschikt Wine Professional voor het eerst over een Proefschrift Wijnconcours Theater, waar dagelijks een aantal lopende proeverijen wordt gepresenteerd. Elke proeverij is gewijd aan een wijn-/prijscategorie van het concours, met finalewijnen (waaronder winnaars) die werden ingezonden door importeurs die op de beursvloer staan.

da logo

Officiële opening Wine Professional op de beursvloer

Anders dan voorheen het geval was, vindt de officiële opening van Wine Professional dit jaar plaats op de beursvloer, maandag 8 januari om 11.30 uur in het Gastronomie Theater.
Na een welkomstwoord door Jan-Sebastian van Lissum en een korte inleiding door Peter van Houtert namens de KVNW volgen een aantal bekende en nieuwe onderdelen van de openingsceremonie:
– Uitreiking Wine Professional Diamond Awards: aan personen die zich de afgelopen tijd op bijzondere wijze hebben ingezet binnen en/of ten gunste van de Nederlandse gastronomie.
– Uitreiking Proefschrift Restaurant Awards: jaarlijkse onderscheidingen voor restaurants en restaurantprofessionals, inclusief die voor de Fromager van het Jaar.
– Huldiging winnaars Wine Professional Wine Challenge: onderscheiding voor de importeurs van de mooiste witte en rode gastronomische wijnen (max € 15 horecaprijs per fles)
– Bekendmaking Proefschrift Caféwijnen van het Jaar (max € 7,50 horecaprijs per fles)

wijn2

Doelgroep wijnspeciaalzaken versterken

Een andere doelgroep die wij willen versterken is die van professionals werkzaam in de wijnspeciaalzaken. De consument bleek immers tijdens covid bereid best meer voor wijn te betalen als de kwaliteit daar ook naar is. Wijnspeciaalzaken spelen daar goed op in en hebben soms ook meer vrijheid om met verschillende leveranciers samen te werken, waarmee ze voor onze exposanten interessanter worden als doelgroep. Naar aanleiding van verzoeken uit de wijnimport besteden we dit jaar daarom meer aandacht aan dit wijnsegment en ontvangen meer wijnspeciaalzaken een uitnodiging om Wine Professional te bezoeken.

Samenwerking Horecava

Om een breed en tegelijkertijd ook goed wijnaanbod in de Nederlandse horeca na te streven, werkt Wine Professional ook dit jaar weer samen met de Horecava in ons ‘Wine & Trends Theater’. Hier zullen wij elke dag vijf verschillende tastings verzorgen, waaronder drie ‘Taste of Wine Professional’ proeverijen. Met medewerking van diverse gastsprekers en producenten informeren we hier Horecava-bezoekers verder over bijzondere wijnen, en maken wij tegelijkertijd serieuze bezoekers enthousiast voor een bezoek aan Wine Professional.

wp23 d

2024 als nieuw startpunt voor gastronomie én wijnwereld

The Wine & Food Association, organisator van Wine Professional, hoopt hiermee begin 2024 als positief startpunt voor de gastronomie en horeca, een sector in beweging, te kunnen neerzetten. Doel is tweeledig: het enthousiasme om (weer) in deze sector te gaan werken te versterken, en het respect vergroten voor wat deze mensen elke dag weer voor hun gasten op tafel zetten. Daar hoort wat ons betreft natuurlijk ook de wijn bij.

Meer relaties uitnodigen

Om dit alles mogelijk te maken voor nu en de toekomst vragen wij Wine Professional-exposanten entreecodes voor een beursbezoek te verdelen onder hun relaties, onder voorwaarde dat het gaat om wijnprofessionals werkzaam in de horeca of wijnspeciaalzaken. Zij ontvangen dit jaar iets meer entreecodes dan gebruikelijk. Want alleen samen kunnen wij de Nederlandse gastronomie en wijnwereld weer op de kaart zetten en de positieve impuls geven die zij verdienen.

WP23 c

Deelnemen aan Wine Professional als exposant

Nieuwe geïnteresseerden kunnen zich nog aanmelden via js.vanlissum@thewinesite.nl. Op dit moment zijn wij bezig met het indelen van de programma’s, plattegrond etc. Na goedkeuring van de brandweer maken wij de plattegrond en standnummers bekend. Meer info over exposanten en programma’s vindt u op deze site, proefschrift.nl en op onze social media.

Bezoekersregistratie

De bezoekersregistratie gaat een dezer dagen van start. De organisatie nodigt zelf bezoekers uit die werkzaam zijn in de gastronomie en in wijnspeciaalzaken. Meer informatie via k.vanlissum@thewinesite.nl

Heeft u verder nog vragen?

Vraag dan informatie aan via js.vanlissum@thewinesite.nl of stuur een whatsapp berichtje naar 06 21 36 7870. U wordt dan z.s.m. teruggebeld.

Voor actuele informatie kunt u naast deze site terecht op proefschrift.nl en op onze social media (de links staan bovenaan deze website). Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan.