Diamond Award- en andere winnaars

Diamond Award- en andere winnaars

De 22e editie van Wine Professional werd maandag 8 januari aan het slot van de eerste beursdag officieel ingeluid met de uitreiking van de prestigieuze Diamond Awards. De awards gingen dit jaar naar Joris Snelten (Delta Wines), Hubrecht Duijker (wijnschrijver/vinpressionist) en Peter Bruins (gastheer-sommelier).

De awards werden uitgereikt door Jan van Lissum, directeur van The Wine & Food Association en de Gastronomische Groote Club. De Diamond Awards worden jaarlijks toegekend aan personen of instanties/bedrijven die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt met betrekking tot de Nederlandse gastronomie. Behalve de Diamond Awards werden ook de Proefschrift Restaurant Awards en de oorkondes voor de winnaars van Wine Professional Wine Challenge en de verkiezing Caféwijnen van het Jaar uitgereikt.

DA Joris Snelten

Joris Snelten: passie en visie in balans
Zijn favoriete druif is de riesling. Het is een veelzijdige druif die in de fles veel gedaanten kan aannemen, maar altijd herkenbaar blijft. Van frisdroge, strakke zomerwijn, via complexe maaltijdwijn tot tongstrelend zoete dessertbegeleider. Geen druif die met alle winden meewaait, maar een druif die altijd het beste van zichzelf laat zien, onder alle omstandigheden – of het nu in de Duitse Mosel is, of in de Australische Eden Valley. Het is een druif die de verbinding zoekt – samen met bodem, klimaat, oogstjaar en wijnmaker.
Joris Snelten (CEO Delta Wines) zoekt ook die verbinding, met producent, consument en verkoper. Kernwaarden zijn voor hem duurzaamheid, innovatie en focus op de toekomst. Zijn langetermijnstrategie is geworteld in langlopende relaties met wijnproducenten, medewerkers en klanten. Dit creëert een continue balans in het onderling uitwisselen van informatie tussen de verschillende partijen en het snel inspelen op, en voorspellen van nieuwe trends.
Onder Joris’ leiding is Delta Wines uitgegroeid tot grootste wijnimporteur en -distributeur van het land. Als overkoepelende organisatie van DGS WIJN, Coenecoop Wine Traders, Pallas Wines, La Source, Global Wine Operations en vertakkingen in België, Finland, Noorwegen, Tsjechie en Polen, kan het beschikken over gespecialiseerde teams die zich elk richten op een bepaald marktsegment (supermarkt, wijnspeciaalzaken, horeca).
Het totale assortiment omvat meer dan 4800 wijnen in alle prijs- en kwaliteitsgradaties, afkomstig van circa 260 producenten uit de hele wereld. Daarmee kan iedere afnemer rekenen op een op maat gemaakt wijnadvies.
Delta Wines is van alle markten thuis. En dat maakt het bedrijf extra interessant voor alle soorten horecabedrijven, van eetcafé tot sterrenzaak, van wijnbar tot vegan restaurant.

Peter Bruins: eens een gastronoom, altijd een gastronoom
Peter Bruins mag dan officieel al een paar jaar met pensioen zijn, toch maakt hij soms graag nog een avond vrij om gastheer te zijn, bij Puur aan Zee in Wijk aan Zee.
Peter is het toonbeeld van klassiek gastheerschap. Ruim 40 jaar was hij het gezicht van De Bokkedoorns en vervulde hij de spilfunctie tussen keuken, bediening en gasten. Hij weet als geen ander hoe je in een toprestaurant dag in dag uit een constant hoog niveau vasthoudt.
Loyaliteit speelt daarbij een zeer belangrijke rol. Samen met patron John Beeren en chef-kok Lucas Rive (†) vormde hij vele jaren een ijzersterk driemanschap dat volkomen op elkaar ingespeeld was. Bovendien bewees Peter dat hij een uitstekend leermeester was. Hij herkende talent en vaardigheid bij jonge werknemers, stimuleerde ze, gaf ze de vrije hand, toonde waardering. Daardoor versterkte hij hun motivatie en teamgeest.
Kennis van zaken is nog zo’n bepalende factor. Peter Bruins kende de keuken van De Bokkedoorns door en door, was ook zeer geïnteresseerd in de fijne kneepjes van de culinaire kunst. Helemaal aan het begin van zijn carrière wilde hij eigenlijk kok worden. Om zijn vak als gastheer nog meer inhoud te geven legde hij zich ook toe op het wijngedeelte. Na het voltooien van zijn vinologenopleiding was hij een van de oprichters van het Nederlands Gilde van Sommeliers. Hij verrijkte zijn wijnkennis tijdens proeverijen en wijnreizen en was 33 jaar lang penningmeester van het gilde – Over loyaliteit gesproken.
En tot slot: gastvrijheid. Peter Bruins weet als geen ander hoe je het al je gasten naar de zin maakt. Een stukje persoonlijke aandacht aan tafel, je inleven in smaakvoorkeuren en laten zien hoeveel plezier je hebt in je vak. Zonder theater, oprecht hartelijk, enthousiast en to the point. Ook zijn wijnselectie was altijd afgestemd op zijn gasten: geen overdreven focus op grote namen, stabiel van niveau en betaalbaar. Een goede manier om je band met de gasten te versterken.
Peter was en is een voorbeeld voor iedereen die de Nederlandse gastronomie een warm hart toedraagt.

Peter Bruins
DA Hubrecht Duijker

Hubrecht Duijker: van wijnschrijver tot vinpressionist
We gaan even 50 jaar terug in de tijd.
De wijnconsumptie in Nederland lag in die tijd rond de 6 liter per persoon per jaar, nog geen kwart van wat het nu is. Wijn drinken was vooral iets voor notabelen en pastoors. Het gros van de bevolking dronk bier of jenever. Ervaring met wijn drinken ging voor de meesten niet verder dan een glaasje port of sherry en misschien een goedkope rosé (in karton) uit de supermarkt. Of bij zeer speciale gelegenheden een glas champagne.
Dat Nederland sindsdien is uitgegroeid tot een land met veel wijnliefhebbers en -kenners, is voor een groot deel te danken aan mensen als Hubrecht Duijker.
Deze maand 50 jaar geleden werd hij de eerste fulltime wijnschrijver van ons land. Zijn eerste wijnartikelen schreef hij eind jaren zestig, nadat hij puur uit liefhebberij het slijtersvakdiploma (destijds de enige wijncursus) had behaald.
Via talloze wijncolumns in kranten en tijdschriften, gevolgd door niet minder dan 120 wijnboeken, waarvan vele nationaal of internationaal bekroond, en door medewerking aan verschillende wijn- en gastronomie- gerelateerde tv-programma’s droeg hij in belangrijke mate bij aan een snel groeiende interesse in – en een serieuze waardering voor – wijn. Brede lagen van de bevolking ontdekten dat wijnbeleving nog plezieriger wordt met de nodige basiskennis en voldoende ervaring om wijnen te kunnen proeven, beoordelen en vergelijken. De vele wijnreizen die Hubrecht maakten die beleving nog rijker. Hij was ook nauw betrokken bij een van de eerste serieuze wijnopleidingen en bedacht de titel vinoloog.
Hubrecht heeft zich in al die 50 jaar vooral gericht op de wijnconsument en heeft daarmee talloze huishoudens voorzien van stukje wijneducatie. Om dit feit te onderstrepen drinkt en proeft hij zijn wijnen nog altijd uit een gewoon wijnglas (en dus geen specifiek professioneel of gastronomisch glas) – één type voor wit, rood en rosé: zo beleeft hij iedere wijn op dezelfde manier als de doorsnee wijnconsument.
Sinds een jaar of zeven heeft Hubrecht zich ook ontpopt als een zeer productief kunstschilder. Met talloze landschappen en zeegezichten treedt hij, zoals hij zelf zegt, ‘in de verre, verre voetsporen’ van de impressionisten.
Na vier ridderordes, waaronder twee Franse en één Spaanse, is het nu de hoogste tijd voor een Wine Professional Diamond Award!