Korte impressies gemaakt tijdens de laatste editie van Wine Professional.

Wine Professional 2013

Maandag 7 januari   GaultMillau Theater

Maandag 7 januari   Forum Gastronomicum Theater

The Art of Taste Series nummer 9:
Carl Ehrhard van Weingut Künstler liet proeven waarom rieslings van grootse Duitse terroirs moeten ouderen. Hoewel de jonge wijnen van de drie terroirs van de Rheingau, Kirchenstueck, Stielweg en Hölle, hun potentieel overtuigend presenteerden, kwam hun werkelijke klasse pas goed tot uitdrukking in de wijnen uit 2005. Dat er ook niets mankeert aan de inzetbaarheid van deze wijnen in de gastronomie (behalve de bekendheid) werd aangetoond in de combinaties met verschillende gerechten van restaurant Lastage (15 punten GaultMillau). Chef Rogier van Dam zorde dat de IJsselmeersnoekbaars voorzien werd van de juiste spanning, frisheid en hartige accenten bij de wijnen door gebruik te maken van o.a. olijfolie, kropsla, meiknol en amandelen. Zijn opbouw van gebakken bloedworst met quenelle van eendenlevermousse en zout was perfect bij de drie spätburgunders van Künstler: een belevenis.

Terra Vitis
Château & Domaine Castel heeft met zijn Terra Vitis-serie gericht op natuurlijke en duurzaam geproduceerde wijnen. Patrick Bongard liet wijnen van zes verschillende domaines proeven, vergezeld van gerechten van leden van Jeunes Restaurateurs d’Europe: Thorvald de Winter van Restaurant Apicius (16 punten GaultMillau) en Xiao Han Ji van Restaurant HanTing Cuisine (15 punten GaultMillau). Vele verrassende gerechten, waaronder een prachtige creatie rond carpaccio van Wagyurund en een complex gerecht met zeebaars, beide gebaseerd op de filosofie van de vijf elementen van de Chinese gezondheidsleer. Apicius verraste de gasten met een uiterst smaakvolle ballotine van kwartel gevuld met o.a merg in een Bordelaise jus. Ook hun rouleau van ossenstaart gevuld met eendenlever en eekhoorntjesbrood bleek een succes, vooral bij de Château Montlabert, St Emilion Grand Cru 2010.

Educatief Malvasia
De malvasiawijnen uit Istrië van het wijnhuis Kabola Vina toonden hoe mooi en bijzonder relatief onbekende druiven en wijnstreken kunnen zijn. Eigenzinnige, karaktervolle wijnen, perfect bij de kookstijl van Peter Gast van Restaurant ’t Schulten Hues (16 punten GaultMillau). Fraaie combinaties met o.a. een uitdagend stukje makreel met oester en kippenbouillon en een meesterlijke varkenswang met o.a. rettich, zeewier en venkel.
Importeur: Werkhoven Wijnen.

Young Winemakers, fresh winestyles uit Hongarije
Angelica Axvay schetste aan de hand van diverse wijnen van een nieuwe generatie Hongaarse wijnbedrijven, de toekomst van dit historische wijnland. Mooie wijnen van Olivér Frittmann, Szárhegy Konyári, Árvay, Gere Tamás és Zsolt, Pfneiszl, Takler, Gere Attila, Pendits en Erzsébet, leden van een groep van jonge Hongaarse wijnmakers.

Anna Royal Dutch Caviar en Champagne
Drie variaties Nederlandse kaviaar in combinatie met verschillende champagnes van Gosset, Delamotte, Legras & Haas en H. Blin, afgesloten met een bijzondere wodka van Winter Palace. Een waardig afsluiter van een eerste dag Wine Professional 2013.

Maandag 7 januari   Vinodroom

De witte wijnen waren nog maar net geopend of het Vinodroom werd al druk bezocht. En dat bleef het de gehele dag. Het Vinodroom is een open proeverij waar 68 wijnen tot € 10,00 horecaprijs, van elke aanwezige importeur 1 witte en 1 rode wijn, te proeven zijn. Hierdoor konden de bezoekers kennis maken met wijnen van importeurs die ze vaak (nog) niet kennen. Het Vinodroom geeft een prachtig en breed overzicht van wijnen uit dit segment vanuit het oogpunt van de importeur. De keuze welke wijn ze op dit nieuwe podium willen laten proeven ligt dan ook helemaal bij de importeurs. De reacties zijn alleen maar positief te noemen; er wordt serieus geproefd en de bezoekers doen tal van nieuwe ontdekkingen. Elke dag zijn dezelfde wijnen te proeven op dit nieuwe, nu al gewaardeerde, podium.

Maandag 7 januari – Wijnimporteurs Wijntheater

Vandaag liepen er verschillende wijnproeverijen door elkaar op dit nieuwe podium. Er waren fantastische wijnproeverijen geleid door Michael Daals, over bijvoorbeeld vernieuwende wijnen uit Noord-Afrika, Raja Driesprong van Royal Srilankan Beverage Company liet wijnen proeven uit het Midden-Oosten door en importeur Anfors presenteerde excentrieke wijnen uit Tenerife. Daarnaast kregen verschillende wijnimporteurs de kans om (op thema) hun wijn uit te leggen. Een mooi voorbeeld hiervan was de proeverij met Bourgondisch Lifestyle: hun bijzondere kazen werden verrassend gecombineerd met champagne en andere mousserende wijnen van verschillende exposanten die zelf toelichting gaven op hun wijnen.

Interessante eerste dag waarin innovatie en educatie belangrijkste speerpunten waren. Goed om te zien hoe positief de gasten reageerden op de nieuwe wijnlanden en gebieden, stuk voor stuk wijnen met een zeer uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding

Wijnen die er vandaag uitsprongen bij het publiek:

In de mousserende-wijnproeverij:
-Chardonnay Brut Blanc de Blanc Nova Zagora Edoardo Miroglio Bulgarije 2008 van Texavino: zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding, gastronomisch bijzonder breed inzetbaar.

Proeverij Midden-Oosten:
-S de Siroua 2010 VRDM Vin rouge du Maroc: verleidelijke stijl, aangenaam, doordrinkbaar, goed versmolten hout, zeer verrassend.

De Spaanse wijnen uit Tenerife van Anfors:
Anfors timmert hard aan de weg; zijn wijnen zijn niet meer weg te slaan uit de topgastronomie. Tegenwoordig ook veelal referentie voor sommeliers met wijnen uit Italie EN Spanje.

Dinsdag 8 januari   Forum Gastronomicum Theater

Art of Taste Series nummer 10: Wagner-Stempel
Daniël Wagner van Weingut Wagner-Stempel uit de Rheinhessen liet wijnen van drie druivenrassen proeven uit dit noordelijkste Duitse wijndisctrict. Zijn silvaners bleken over veel meer klasse te beschikken dan men de druif doorgaans toedicht, terwijl de weissburgunders aantoonden fraaie allround wijnen voort te brengen met een interessante en aangename persoonlijkheid. De rieslings bewezen waarom deze druif tot de beste ter wereld behoort, met o.a. fantastische wijnen van de Heerkretz-wijngaard. Voor de culinaire omlijsting zorgden Nicky Quarz van restaurant ’t Dijkhuysje, Albert Moorlag van Brasserie Beeckestijn en Joris Kerkhofs van restaurant La Folie die allen op voorbeeldige wijze hun gerechten wisten af te stemmen op de verschillende wijnen.

Clos Fantine
Het initiatief van Florien Kleine Snuverink van Café Schiller om een verticale proeverij van Clos Fantine uit de Faugères te organiseren bleek een schot in de roos. De natuurlijke wijnen van Clos Fantine bleken zuiver, schoon, karakteristiek, uiterst verteerbaar en over een prachtig bewaarpotentieel te beschikken, zoals de fijne 2002 bewees. Marko Karelse van Villa la Ruche (15 punten GaultMillau) en Ingmar Ipema van Restaurant Fris (13 punten GaultMillau) kozen voor gerechten die naadloos aansloten op de pure aroma’s van de wijnen. Een absoluut hoogtepunt.

Opvallende wijnen en verrassende combinaties
Eric en Bianca van Bochove van ’t Vlasbloemeken (14 punten GaultMillau) lieten proeven hoe puur en goed de gastronomie in Zeeland is. Diverse schitterende oer-Nederlandse ingredienten, geserveerd met eigenwijze, karaktervolle en heel betaalbare wijnen van deConinck Wines. Voorbeeldig bleek o.a. zijn (gedecanteerde) Soave Classico Fornaro 2010.
Een discussie over persoonlijke smaak en de theorie versus de praktijk van wijn-spijs zorgde voor een levendig accent.

Adrian Zarzo Habraken opent dezer dagen zijn restaurant Zarzo en gunde alvast een kijkje in zijn keuken. Hij serveerde twee intrigerende voorgerechtjes en een fraaie gazpacho met Nederlandse wintergroenten met de A Priori brut en een godello van Vinaredo uit Valdeorras, twee wijnen van Karakter Wijnimport. Aanvullend konden de gasten van het Forum Gastronomicum genieten van diverse rode Spaanse wijnen met een hoofdrol voor de Gran Cruor van Perelada, Roda I 2007, de Numanthia Toro 2008 en een schitterende witte bierzo, de Godello sobre lias Mengoba.

Kreeft en Chardonnay is een klassieke combinatie en de gerechten met kreeft van restaurant Meijer’s (15 punten GaultMillau) bleken uitstekend aan te sluiten op een reeks chardonnays uit Australië. Diverse terroirs kwamen aan bod, verschillende jaren en een keur aan wijnmakers die allen hun eigen accent geven aan het begrip chardonnay. John McDonnell
van Wine Australia verzorgde het commentaar bij de wijnen, bijgestaan door Roderick Ros van The Wine & Food Association. De vele verschillende meningen over de wijn-spijscombinaties gaven aan dat het geen exacte wetenschap is en dat Australië chardonnays voortbrengt naar ieders voorkeur.

Dinsdag 8 januari – Wijnimporteurs Wijntheater

Vandaag waren er twee uitblinkers op het nieuwe Importeurs Wijntheater. De eerste zijn de importeurs. 5 verschillende gedreven importeurs gaven een brede en diepe uitleg over het thema van de eerste proeverij van de dag, de druif barbera. Elke barbera was zo anders dan de volgende dat het een prachtig overzicht was wat Piemonte te bieden heeft. Ook liet de proeverij goed zien wat de verschillen zijn tussen de importeurs, ook al zijn ze allemaal evenveel gepassioneerd over hun wijn. De tweede winnaar was Regina Meij van Imperial Wijnkoperij. Zij liet zien hoe goed Oostenrijk kan zijn middels witte wijnen uit het topjaar 2011 en rode wijnen uit het ook zeer goede jaar 2009. Ook deze masterclass was compleet vol en er werd serieus geproefd en beoordeeld. Het gaf weer eens aan dat Regina een van de kenners is van dit wijnland.

De tweede dag stond in het teken van het vergelijkend proeven.
In de eerste serie kwam de tweede rode druif van Piemonte aan beurt: de diversiteit van de barbera werd proevenderwijs vastgesteld. De wijnen die aan bod kwamen, liepen uiteen van licht verteerbaar, uit Monferrato, tot aan de krachtige complexe stijl uit Nizza.

Wijnen die eruit sprongen:

– Barbera Sentieri, Walter Massa, Colli Cortonesi 2011 van Karakter Wijnimport
– La Vigne Vecchia, Cosseti, Barbera d’Asti 2009 van Résidence Wijnen

In de tweede proeverij kwam de ‘Koningin van de Oostenrijkse wijnen’ aan het woord, Regina Meij van Imperial Wijnimport. Ze nam alle gasten mee in haar enthousiaste verhaal over de diversiteit van terroir, klimaat en druivenrassen in Oostenrijk. De witte wijnen uit het nu al geroemde jaar 2011 lieten zich al uitstekend zien en werden gekenmerkt door hun doordrinkbaarheid. Ook de rode wijnen wijnen uit het grote jaar 2009 presenteerden zich optimaal.

Ook de proeverijen Original Beans, chocolade en wijn, en de proeverij van Nieuw-Zeelandse wijnen werden zeer goed ontvangen en leverden veel gespreksstof op.

Dinsdag 8 januari – Vinodroom

Ook vandaag werd het Vinodroom weer zeer goed bezocht en waren de commentaren positief. Het is duidelijk geworden dat een Wine Professional-bezoeker het leuk vindt om zoveel wijnen van verschillende importeurs te proeven uit hetzelfde prijssegment, namelijk onder de € 10,00 (horecaprijs). Ook hier is een van de leuke conclusies dat bezoekers door het proeven van twee wijnen per importeur toch een impressie krijgen wat voor een soort portfolio een importeur heeft.

Woensdag 9 januari   Forum Gastronomicum Theater

Vins Nature met Café Schiller
De energie en pure klasse van diverse ‘Vins Nature’ kwamen mooi tot uitdrukking tijdens een leerzame proeverij op initiatief van Florien Kleine Snuverink, eigenaresse van Café Schiller.
Fraai bleken de wijnen van o.a. Belles Lies, Domaine Valette, Christian Binner, Pierre Precieuse, Pierre Overnoy, Eric Pfefferling, Marcel Lapierre en Jean Michel Stéphan. Eerlijke, eigentijdse interpretaties van oer-Hollandse gerechten als erwtensoep zorgden voor een aangenaam culinair accent.

De equipe van Restaurant Wolfslaar (15 punten GaultMillau) o.l.v. SVH Meesterkok Maarten Camps verzorgde enkele fraaie gerechten bij diverse wijnen van Wijnkoperij de Lange.
Joost de Lange en Paul Frankuizen introduceerden rieslings van verschillende terroirs en wijnmaker, zoals Keller uit de Rheinhessen, Sipp uit de Elzas en Kuenhof uit Alto Adige. Daarna proefden de gasten de typiciteit van grüner veltliner van Rabl uit Oostenrijk en wederom Kuenhof uit Italië. Zeer fraai bleken twee witte bourgognes, de Chassagne Montrachet La Romanée 2010 en de Vougeot Les Cras 2010 van Bertagna. Bij de rode wijnen imponeerden o.a. de La Fou De Batea 2007 en de Celsus Vetus Toro 2008.

Art of Taste Series nummer 11: Isole e Olena Chianti Classico
Een vol Forum Gastronomicum luisterde aandachtig naar Paolo de Marchi, eigenaar van het Isole e Olena in Toscane en Proprieta Sperino in Piemonte. Verschillende voorbeeldige wijnen met een prachtige Cepparello 2009 en een Lessona 2008 die de finesse en complexiteit van nebbiolo onderschrijft. Livar zorgde voor fijne charcuterie van het Limburgs varken.

Thomas d’Hooghe (22) van Restaurant ’t Hemelrijk in Hulst wordt gezien als het grootste culinaire talent dat Nederland rijk is. Twee complexe gerechten met veelal pure Zeeuwse ingrediënten waren werkelijk fabelachtig en onderschrijven zijn zeldzame klasse. Mooie, karaktervolle en uiterst betaalbare wijnen van deConinck Wines gaven de juiste balans tussen wijn en spijs. Ze bewezen tevens dat smaakvolle, authentieke wijnen niet duur hoeven te zijn.
Een bijzonder intermezzo kwam voor rekening van Savio Daniele, eigenaar van het wijnhuis Le Strette, die zijn wijn van de herboren nascetta-druif uit Piemonte liet proeven.

Een reeks Spaanse wijnen van Ad Bibendum was een waardig afsluiter van de derde en laatste dag in het Forum Gastronomicum. Luc Kusters van Restaurant Bolenius toonde aan waarom dit restaurant bij velen in het middelpunt van de belangstelling staat. Kreeft in een intrigerende bouillon en zijn signature dish, Lièvre à la Royal, bleken fantastisch en schitterend te combineren met diverse wijnen van Ad Bibendum. Het laatste gerecht bijvoorbeeld bij een fraaie Clio, Jumilla 2008 en een grootse Paixar Bierzo 2004.

In drie dagen passeerde een groot aantal wijnen en gerechten de revue, waarvan de vele gasten in het Forum Gastronomicum Theater uitgebreid genoten. De commentaren van wijnmakers, importeurs en het team van het Forum Gastronomicum met o.a. Chi-Hon Lam, Fred Nijhuis, Koen van de Plas en Allard Sieburgh zorgden voor onderhoudende, leerzame momenten en uiteraard ook de nodige twistpunten, want persoonlijke meningen over smaak mogen nu eenmaal verschillen. De kwaliteit stond echter nimmer ter discussie.