(Wijzigingen voorbehouden. We zijn nog in gesprek met verschillende importeurs qua tijdstippen en thema’s. Het programma wordt daarom de komende tijd aangevuld.)

Proefschrift Theater

12.00 – 12.45 Wijn & spijs met restaurant Choux, Amsterdam


In de keuken van Merijn van Berlo spelen groenten, planten, bloemen, kruiden en alles wat je daarvan kunt maken de hoofdrol. Vlees en zuivelproducten worden minimaal ingezet. Sommelier Figo van Onna koppelt met succes de uitgesproken aroma’s van vins nature aan de gerechten. Geserveerd wordt vandaag:
– zeeduivel, pompoen, roskoff ui, schaaldierenconsommé
– maitake, boekweit-tempeh, geroosterde gist, daslook-kappertjes
Deelname op uitnodiging van The Wine & Food Association (stand 100)
13.00 – 13.45 Lokaal fine food, minder foodmiles, meer marge
Jimmy Loves Food is dé nieuwe versleverancier voor de horeca in Nederland. Wij selecteren zoveel mogelijk Nederlandse en lokale versproducten in het seizoen. Daardoor is ons aanbod (di)vers, van hoge kwaliteit en duurzaam.
Deelname op uitnodiging van Jimmy Loves Food (stand 424 )

14.00 – 14.45 Wines of Germany Gastro Cup – Proefschrift-selectie verrassingen van het jaar
Voor de achtste keer organiseert The Wine & Food Association samen met het Informatiebureau voor Duitse Wijn de Wines of Germany Gastro Cup. Vanwege het hoge niveau over de hele linie, in combinatie met de grote variatie aan stijlen van de ingezonden wijnen, is besloten om, naast de finalewijnen, een extra sessie te wijden aan verrassende wijnen geselecteerd door Proefschrift, die om verschillende redenen opvielen. Diversiteit en vernieuwing zijn hier sleutelbegrippen.
Deelname op uitnodiging van The Wine & Food Association (stand 100)

15.00 – 15.45 Wijn & spijs met restaurant De Willem, Amsterdam
Met klassieke wijnen naast vins nature. Chef-kok Jef van Hout verdiende zijn sporen bij o.a. Taiko, Bord’eau en Le Restaurant.
Deelname op uitnodiging van The Wine & Food Association (stand 100)
16.00 – 16.45 Verticale proeverij Weingut Künstler, Rheingau
‘Wat in de wijngaarden groeit kan men in de wijnkelder niet beter maken’, verklaart Gunter Künstler. De wijngaarden worden natuurvriendelijk bewerkt en er wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van insecticiden en andere chemische stoffen. Bij de vinificatie wordt gebruikt gemaakt van de nieuwste techniek in combinatie met jarenlange ervaring en een groot ‘Fingerspitzengefühl’. Gunter Künstler presenteert op Wine Professional zijn beste jaargangen van de prestigieuze Hölle GG wijngaard. Deze masterclass biedt een diepgaand inzicht in de evolutie van dit uitzonderlijke terroir en de filosofie achter Künstlers wijnen. Deelname is mogelijk op uitnodiging van importeur Anfors Imperial (stand 200)

17.00 – 17.45 Wine Professional Vin Nature Concours
Presentatie finalewijnen Wine Professional Vin Nature Concours. In 2018 stond er een Vins Nature-stand op Wine Professional, bemand door vijf importeurs. Anno 2025 staan er zo’n twintig importeurs met natuurwijnen op de beursvloer, zowel gevestigde wijnhandels als kleinere, jonge specialisten. Velen van hen stuurden hun mooiste natuurwijnen in voor het Wine Professional Vin Nature Concours, dat woensdag 15 mei om 17.00 uur zijn apotheose beleeft: de beste witte, orange en rode wijnen worden in het zonnetje gezet.

KVNW Theater

12.00 – 12.45 Sylvaners van Stefan Vetter, Franken
Stefan Vetter is een van de natuurwijnpioniers van Duitsand. Na zijn studie oenologie kocht hij in 2010 een kleine terraswijngaard met meer dan 50 jaar oude sylvanerstokken. Het is een druif die in de regio Franken weliswaar het meeste staat aangeplant, maar vaak ondergewaardeerd wordt. Vetter laat zien dat de druif vooral op hogere leeftijd veel potentieel heeft voor de productie van karaktervolle terroirwijnen.
Deelname op uitnodiging van Pieksman Wijnen (stand 308 A-B)

13.00 – 13.45 Tastin’ France: Centre Loire
Tijdens de masterclass Centre Loire neemt Chris Alblas, docent aan de Wijnacademie de deelnemers mee door dit wijnbouwgebied en de volgende appellations : Sancerre, Pouilly-Fumé, Pouilly-sur-Loire, Menetou-Salon, Quincy, Reuilly, Coteaux du Giennois en Châteaumeillant. Deze presentatie is mede mogelijk gemaakt door het Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre Loire en Business France.
Te proeven wijnen:
– SANCERRE BLANC: Domaine Hubert Brochard – Aujourd’hui Comme Autrefois, 2022
– POUILLY-FUME: Domaine Tinel-Blondelet – Arrêt Buffatte, 2022
– QUINCY: Domaine du Grand Rosières, 2023
– COTEAUX DU GIENNOIS BLANC: Domaine de L’Epineau – Forcément, 2023
– REUILLY ROUGE: Domaines Tatin – Cuvée du Pé Miniau, 2019
Deelname op uitnodiging van Tastin’ France (stand 210)

14.00 – 14.45 Georgië: 8000 jaar wijntraditie
Georgië is volgens velen de bakermat van de wijnbouw. Veel wijnen worden gemaakt in qvevri, de traditionele Georgische amforen, inclusief diverse orange wines. Voor het eerst in de geschiedenis van Wine Professional komt een delegatie van negen wijnproducenten uit Georgië naar Amsterdam om hun wijnen te laten proeven. De landelijk vermaarde oenoloog en onderzoeker Lado Uzunashvili presenteert bovendien twee masterclasses: maak kennis met bijzondere geuren en smaken, op basis van druivenrassen die nergens anders te vinden zijn.
Deelname op uitnodiging van The Wine & Food Association (stand 100)

15.00 – 15.45 Verrassende Portugese wijnen
Quinta Várzea da Pedra – Obidos: Arinto 2022 – Fernão Pires 2022 – Tinto Reserva 2021
CoZs – Montejunto: VP – Vital 2022 – VO – Vital 2021 – VM – Castelão – Baga 2022
Dominio do Açor – Dão: Branco Vila Romana 2022 – Tinto Vila Romana 2021.
Cabecas do Reguengo – Alentejo: Portalegre Vira Cabecas Branco 2023 – Portalegre Vira Cabecas Tinto 2021
Deelname is mogelijk op uitnodiging van importeur Karakter Wijnimport (stand 122-124)

16.00 – 16.45 Grote merken versus overige wijnen (rood)
Het is opvallend dat er in de betere restaurants in Nederland nauwelijks merkwijnen op de kaart staan. In het buitenland is dat heel anders. Waar ligt dat aan? Het verschil in imago tussen merkwijnen en overige, ‘ambachtelijke’ wijnen speelt een belangrijke rol. Om de verschillen en overeenkomsten tussen beide categorieën nader in kaart te brengen presenteert The Wine & Food Association twee proeverijen waarbij blind merkwijnen naast overige wijnen geproefd worden.
Deelname op uitnodiging van The Wine & Food Association (stand 100)

De Proeftafel

11.30 – 12.15 Wijnen van De Filosoof
Met wijnen uit o.a. Libanon, Syrië en Moldavië.
Deelname op uitnodiging van De Filosoof (426 A).

12.30 – 13.15 Vins nature van Johannes Trapl: Blaufränkisch Spitzerberg – biodynamic farming
Natuurwijnmaker uit de Oostenrijkse wijnstreek Carnuntum. (heeft nog geen Nederlandse importeur). Geproefd worden:
2 jaargangen Karpatenschiefer Blaufränkisch
4 jaargangen Spitzerberg Blaufränkisch
Deelname op uitnodiging van The Wine & Food Association (stand 100)

13.30 – 14.15 Sake: variatie aan stijlen & gastronomische inzetbaarheid
Sakespecialist Yoigokochi presenteert tijdens Wine Professional twee proeverijen met verschillende typen sake. ‘Ik wist niet dat er zoveel verschillende smaken sake zijn’ is een vraag die Dick Stegewerns van Yoigokochi vaak te horen krijgt. Daarom legt hij de focus bij de sessies vooral op de grote variatie aan stijlen: aperitief, fruitig, vol/droog/umami en lang gerijpt komen aan bod.
Deelname op uitnodiging van Yoigokochi (stand 510)

14.30 – 15.15 Rode wijnen van Weingut Robert König, Rheingau
Philipp König van Weingut Robert König uit Assmannshausen zal een overzichtsproeverij geven van zijn rode wijnen: Frühburgunder en Spätburgunder van Schieferböden. Met beroemde wijnbergen als Höllenberg, Frankental en Drachenstein. Deelname op uitnodiging van De Wijntherapeut (stand 304)

15.30 – 16.15 Wijnen van Wines Unlimited
Ontdek de Duurzame Wijnwereld. Sustainability in de wijnsector… presentatie en proeverij door Sander Salburg Founder : Wines Unlimited – Salburg Wijnimport (stand 320 A) Horeca schuif aan en ontmoet de wijnbouw van de toekomst… Kom langs of garandeer je van een plek ! mail : info@winesunlimited.nl

16.30 – 17.15 Riesling Feinherb – een herwaardering door Proefschrift
Traditioneel zijn er Duitse rieslings in de smaaktypen trocken, halbtrocken en süss. De term halbtrocken raakte uit de gratie en daarom begonnen wijnbouwers in de Mosel-streek de oudere aanduiding ‘Feinherb’ (letterlijk: ‘fijnbitter’) te gebruiken. Anno nu zijn er steeds meer producenten die een eigentijdse feinherb van niveau maken: riesling die net iets fruitiger, ronder en voller is, en zich goed laat inzetten aan tafel, bijvoorbeeld bij diverse Aziatische gerechten. Het is nog altijd geen officiële kwaliteitsaanduiding, maar een feinherb bevat circa 10-20 gram restsuiker. Ter vergelijking: halbtrocken (wel officieel) – maximaal 18 gram. Hoogste tijd voor een herwaardering van een te vaak vergeten smaaktype!
Deelname op uitnodiging van The Wine & Food Association (stand 100)