(Wijzigingen voorbehouden. We zijn nog in gesprek met verschillende importeurs qua tijdstippen en thema’s. Het programma wordt daarom de komende tijd aangevuld.)

Proefschrift Theater

11.30 – 12.45 Wijn & spijs met restaurant Nazka, Amsterdam
Chef Koosh Kothari, geboren in India, opgegroeid in Peru, verdiende zijn sporen o.a. bij het veelgeprezen restaurant Central in Lima. Samen met sommelier Alessandro Tondini, geboren in Italië, presenteert hij eigentijdse Peruaanse gerechtjes in combinatie met een bijzondere selectie Zuid-Amerikaanse wijnen:
1. Seabream Tiradito, Topinambur Leche de tigre, Yuzu Kosho emulsion, Aji Panca Oil, Topinambur Chips, in combinatie met:
– Goutte d´Argent, Sake Yeast fermented Sauvignon Blanc, Curico Valley, Chile
– Jardin Oculto, Moscatel de´Alejandria, Cinti Valley, Bolivia
2. Oca Millefeuille, Aji Amarillo, Rocoto, Furikake, in combinatie met:
– Jardin Oculto, Negra Criolla, Cinti Valley, Bolivia
– Negra Criolla from Durigutti Family, Mendoza, Argentina
3. Spice crusted Venison, Mashua, Taro, Huacatay, Cherry Jus, in combinatie met:
– Durigutti Family, Proyecto de las Compuertas, Cinco Suelos, Malbec, Mendoza, Argentina
– Clos des Fous, Latuffa, Pinot Noir, Traiguén, Chile
Deelname op uitnodiging van The Wine & Food Association (stand 100)
13.00 – 13.45 Wines of Germany Gastro Cup – deel 1 / restaurant Joann*, Enschede
Voor de achtste keer organiseert The Wine & Food Association samen met het Informatiebureau voor Duitse Wijn de Wines of Germany Gastro Cup. Vele toonaangevende importeurs hebben hun Duitse wijnen ingezonden, waarbij de nadruk ligt op de gastronomische inzetbaarheid. De winnende witte wijnen in de verschillende categorieën worden tijdens deze finaleproeverij bekendgemaakt; de rode wijnen volgen dinsdag. Het team van restaurant Joann* in Enschede presenteert twee gerechtjes.
Professionals die willen deelnemen aan deze proeverij, kunnen zich aanmelden bij info@duitsewijn.nl. Vergeet niet om u in dat geval ook even te registreren als Wine Professional-bezoeker. Beursbezoekers kunnen de finalewijnen tijdens de beurs zelf proeven bij de speciale presentatietafels van Duitse Wijn (stand 414).

14.00 – 14.45 Nice to Meat presenteert LUMA-vlees
Presentatie van Zwitsers LUMA-vlees. De in Zwitserland ontwikkelde LUMA-rijpingsmethode geeft rundvlees, kalfsvlees en varkensvlees een nieuwe smaakdimensie, met tonen van noten, goede camembert, foie gras en cognac. Het LUMA-vlees is daarnaast stukken zachter en sappiger van structuur. Met bijpassende wijnen.
Deelname op uitnodiging van Nice to Meat (stand 424)

15.00 – 15.45 Geologie, gesteente en wijn: Kun je de bodem proeven?
Frank Goorhuis van Heisterkamp Wijnkopers neemt je mee de diepte in van de invloed van geologische processen op wijngaardbodems en het resultaat in het glas. Vragen als ‘Kan ik de bodem proeven?’ en ‘Wat is mineraliteit?’ hopen we te beantwoorden. Eeuwige breinkrakers in onze wijnwereld worden ontvouwd.
Aan de hand van een reeks zorgvuldig gekozen wijnen komen de volgende thema’s aan bod:
-Mythes en fabels
-Ingrediënten voor een ‘goede’ bodem
-Gesteenten, afzettingen en hun oorsprong
-Geologie en aardrijkskunde
-Conclusies in het glas
Deelname op uitnodiging van Heisterkamp Wijnkopers (stand 324)

15.50 Presentatie wijnspecial BCBG Magazine
16.00 – 16.45 Zarzo* / Masters of Jerez
Adrian Zarzo, chef-eigenaar van restaurant Zarzo*, opent binnenkort de nieuwe wijnbar Bar Barolo in Eindhoven. Op Wine Professional verzorgt hij een wijn-spijsproeverij met een bijzondere selectie Vinos de Jerez.
Deelname op uitnodiging van The Wine & Food Association (stand 100)
17.00 – 17.45 Officiële opening Wine Professional 2025
Openingswoord door Jan-Sebastian van Lissum namens de organisatie
Speech Henrico van Lammeren, de nieuwe voorzitter van de KVNW
Uitreiking Wine Professional Diamond Awards
Uitreiking Proefschrift Restaurant Awards
Deelname op uitnodiging van The Wine & Food Association (stand 100).

KVNW Theater

12.00 – 12.45 Eigenzinnige wijnen uit Georgië
Peter en Mana Bleeker zijn in 2016 gestart met het importeren van wijn uit Georgië, volgens velen de bakermat van de wijnbouw. Veel wijnen in hun assortiment zijn gemaakt in qvevri, de traditionele Georgische amforen, inclusief diverse orange wines. Deelname op uitnodiging van Wijnimport Bleeker Georgische Wijnspecialist (stand 115)

13.00 – 13.45 De wereld van Maison Bruno Paillard
In het hart van de Champagnestreek vinden we Maison Bruno Paillard, een gerenommeerd familiebedrijf dat 25 hectare wijngaarden bezit, verspreid over 19 crus, waaronder zes grand crus en vijf premier crus. De kalkrijke bodems dragen bij aan de mineraliteit en frisheid die de wijnen zo onderscheidend maken. Met een druivenaanplant van 50% pinot noir, 37% chardonnay en 13% pinot meunier staat het huis bekend om zijn meesterlijke blends. De unieke stijl van Bruno Paillard weerspiegelt hun passie voor vakmanschap en hun streven naar extreme puurheid in champagne. Deelname op uitnodiging van Anfors Imperial (stand 200)

14.00 – 14.45 Olijfolie en wijn van The Foodystore
Fleur de Coninck – Verloo geeft een masterclass over extra vergine olijfolies van het drie generaties oude familiebedrijf Frantoio d’Orazio uit Puglia met als thema: wat doet olijfolie met een gerecht. Deze masterclass wordt begeleid door Maurice de Coninck met bijzondere Riesling wijnen van Weingut Albus. De volgende olijfolies worden geproefd in combinatie met langoustines:
1 – Peranzana, Frantoio d’Orazio, Puglia
2 – Picholine, Frantoio d’Orazio, Puglia
3- Coratina, Frantoio d’Orazio, Puglia
Na deze tasting serveert Torben Bouterse, van restaurant 1397 te Bergen op Zoom een gerecht met de langoustine en een olijfolie. Daarbij wordt een riesling geschonken van Weingut Albus uit de Rheingau. Stefan Albus, de wijnmaker, is tevens aanwezig om over zijn wijn te vertellen. Vervolgens zal er een gerechtje met foie worden geserveerd met een riesling auslese en een extra vierge olijfolie.
Deelname op uitnodiging van The Foodystore (stand 106)

15.00 – 15.45 Wijnen van Bâtard
2 blinde flights: 2 licht gerijpte witte Bourgognes en 2 licht gerijpte Piemontewijnen, alles van icoondomeinen.
Daarnaast de volgende wijnen:
* Pierre Paillard, Grand Cru Les Maillerettes 2019
* Pierre Guillemot, Savigny-lès-Beaune 1er cru Aux Serpentières 2022
* Domaine des Closiers, Saumur Champigny Les Trezellières 2020 (schaarse topcuvée)
* Trévallon, rouge 2016.
Deelname op uitnodiging van Bâtard (stand 404)

16.00 – 16.45 Hofkellerei des Fürsten von Liechtenstein
Het vorstenhuis van Liechtenstein bezit wijngaarden in Oostenrijk en Liechtenstein. De laatste jaren is de kwaliteit van de productie aanzienlijk gestegen dankzij het management van Stefan Tscheppe, die zelf zijn wijnen komt toelichten.
Deelname op uitnodiging van Tire Bouchon (stand 208)
17.00 – 17.45 Proeverij Can Gelat, Mallorca
Verrassend wijnhuis op Mallorca met Nederlandse eigenaar. Elegante wijnen op basis van biologisch geteelde druiven van het frisse microklimaat van het Tramuntanagebergte.
Deelname op uitnodiging van Can Gelat (stand 418 B)
18.00 KVNW Nieuwjaarsborrel
Deelname op persoonlijke uitnodiging door de KVNW

De Proeftafel

10.30 – 11.15 Proeverij Academie voor Gastronomie.

11.30 – 12.15 J. Hofstätter, Alto Adige & Chefsbar Seinpost
3 gerechtjes verzorgd door restaurant Chefsbar Seinpost uit Scheveningen met bijpassende spannende wijnen van lokale druivensoorten uit de Alto Adige, met thema “Thinking inside the mind of a chef”. Deelname op uitnodiging van Well of Wine (stand 318)

12.30 – 13.15 Sake: variatie aan stijlen & gastronomische inzetbaarheid
Sakespecialist Yoigokochi presenteert tijdens Wine Professional twee proeverijen met verschillende typen sake. ‘Ik wist niet dat er zoveel verschillende smaken sake zijn’ is een vraag die Dick Stegewerns van Yoigokochi vaak te horen krijgt. Daarom legt hij de focus bij de sessies vooral op de grote variatie aan stijlen: aperitief, fruitig, vol/droog/umami en lang gerijpt komen aan bod.
Deelname op uitnodiging van Yoigokochi (stand 510)

13.30 – 14.15 Wijnen uit Servië
Vinoipivo is gespecialiseerd in de handel in exclusieve wijnen uit de Balkanregio. Het assortiment omvat familiebedrijven in onder andere Servië en promoot de kunst van het wijnmaken. De nadruk ligt op specifieke regio’s die wijnen produceren van de lokale druivenrassen. Op Wine Professional introduceren zij o.a. de Servische producenten Deuric en Stemina. Deelname op uitnodiging van Vinoipivo (stand 326 B)

14.30 – 15.15 Wijnen van Wines Unlimited
Ontdek de Duurzame Wijnwereld. Sustainability in de wijnsector… presentatie en proeverij door Sander Salburg Founder : Wines Unlimited – Salburg Wijnimport (stand 320 A) Horeca schuif aan en ontmoet de wijnbouw van de toekomst… Kom langs of garandeer je van een plek ! mail : info@winesunlimited.nl

15.30 – 16.15 Vins nature van Johannes Trapl: low alcohol, low intervention
Natuurwijnmaker uit de Oostenrijkse wijnstreek Carnuntum. (heeft nog geen Nederlandse importeur). Geproefd worden:
2 jaargangen Weissburgunder
2 jaargangen Karpatenschiefer Grüner Veltliner
2 jaargangen Sankt Laurent
Deelname op uitnodiging van The Wine & Food Association (stand 100)

16.30 – 17.15 Sylvaners van Stefan Vetter, Franken
Stefan Vetter is een van de natuurwijnpioniers van Duitsand. Na zijn studie oenologie kocht hij in 2010 een kleine terraswijngaard met meer dan 50 jaar oude sylvanerstokken. Het is een druif die in de regio Franken weliswaar het meeste staat aangeplant, maar vaak ondergewaardeerd wordt. Vetter laat zien dat de druif vooral op hogere leeftijd veel potentieel heeft voor de productie van karaktervolle terroirwijnen.
Deelname op uitnodiging van Pieksman Wijnen (stand 308 A-B)