(Wijzigingen voorbehouden. We zijn nog in gesprek met verschillende importeurs qua tijdstippen en thema’s. Het programma wordt daarom de komende tijd aangevuld.)

Proefschrift Theater

12.00 – 12.45 Wijn-spijsproeverij met restaurant Remouillage, Amsterdam
Chef Jonathan Sparber en zijn team bereiden enkele gerechtjes die uitblinken in complexe eenvoud. Thema: diversiteit van pinot gris. Geproefd worden de volgende wijnen:
– Dessimis, Vie di Romans, Friuli Isonzo
– Cris et Chuchotements, Yannick Meckert, Alsace (vin nature)
– Extracta, Pivnica Cajkov, Slowakije (vin nature)
– (eventueel) Mac PinGuinch, Les Vins du Fab, Zwitserland (vin nature, orange wine)
De gerechten:
– Rauwe inktvis met pomello en szechuanolie
– Kaas met pompoen en room
Deelname op uitnodiging van The Wine & Food Association (stand 100)

13.00 – 13.45 Sylvaners van Stefan Vetter, Franken / De Matroos en het Meisje
Stefan Vetter is een van de natuurwijnpioniers van Duitsand. Na zijn studie oenologie kocht hij in 2010 een kleine terraswijngaard met meer dan 50 jaar oude sylvanerstokken. Het is een druif die in de regio Franken weliswaar het meeste staat aangeplant, maar vaak ondergewaardeerd wordt. Vetter laat zien dat de druif vooral op hogere leeftijd veel potentieel heeft voor de productie van karaktervolle terroirwijnen. Het team van De Matroos en het Meisje in Rotterdam verzorgt de culinaire omlijsting:
– Koolrabi ravioli gevuld met krab en granny smith, gepofte boekweit, tardivo en saus van duindoorn
– Gefermenteerde bieten met tonkaboon, Pierre Robert kaas, beurre blanc, gepofte wilde rijst en dennenappel
Deelname op uitnodiging van Pieksman Wijnen (stand 308 A-B)
14.00 – 14.45 Wijn-spijsproeverij met Amelie Amstelveen
Wijn-spijsproeverij gepresenteerd door sommelier Julee Resendez-Bruens, met eigentijdse gerechtjes uit de Beijing-keuken van Amber Garden:
– Poached squid, Garlic sweet soya sauce, homemade pickles
>Albert Boxler Riesling 2018
>La Llorena Verónica Ortega Godello 2021 Importer de Lange
– Spinach balls, Sesame sauce, chilli oil, crushed nuts
>2022 Eva Fricke Lorch Riesling Importer Karakter
>2023 Nitida Semillon Importer Robust
– Crispy Angus beef, Tangerine peel, saffron Quinoa
>2018 Sucette Grenache Importer Van Belle
>2022 Sons of Sugarland Syrah Importer de Lange
Deelname op uitnodiging van The Wine & Food Association (stand 100)
15.00 – 15.45 Wijnen van Well of Wine / Chefsbar Seinpost
Thema: The road to organic certification, or not?!’, met vier topproducenten: J. Hofstätter (Alto Adige), Felix Callejo (Ribera del Duero), Avgvstvs (Penedès) en Domaine Baumann-Zirgel (Alsace). Culinaire omlijsting verzorgd door het team van Chefsbar Seinpost in Scheveningen.
Deelname op uitnodiging van Well of Wine (stand 318)
16.00 – 16.45 Albariño van Bodegas Granbazán uit Riás Baixas / De Willem
Wijnmaker Diego Ríos, Tim Atkin Young Winemaker of the Year, zal zijn visie op albariño uit Riás Baixas, Galicia, geven. Nadat Diego afstudeerde aan de Pontificia Universidad Católica de Chile met een diploma in landbouwtechniek, werkte hij als wijnbouwer en oenoloog bij een van de meest prestigieuze wijnhuizen aan de Moezel ‘Heymann-Löwenstein’. Zijn gebruik van o.a. foudres, Allier barriques en intracellulaire koude maceratie geven zijn wijnen een nieuwe dimensie. Restaurant De Willem (Amsterdam) zal hierbij een passend gerecht bij serveren. Geproefd worden:
-Rías Baixas Albariño Granbazán ‘Etiqueta Verde’ 2023
-Rías Baixas Albariño Granbazán ‘Etiqueta Ámbar’ 2023
-Rías Baixas Albariño Granbazán ‘Don Álvaro de Bazán’ 2019
-Rías Baixas Albariño Granbazán ‘Don Álvaro de Bazán’ 2020
-Rías Baixas Albariño Granbazán ‘Limousin’ 2021
-Rías Baixas Albariño Granbazán ‘Veigalobos’ 2020
Deelname op uitnodiging van Wijnimport J. Bart (stand 128-130-132)
17.00 – 17.45 Taste of Italy – proeverij DoctorWine / Restaurant Domenica
In samenwerking met DoctorWine, het gerenommeerde Italiaanse online wine magazine van Daniele Cernilli (bekend van de Gambero Rosso), presenteert een groep van acht Italiaanse producenten uit diverse regio’s hun nieuwste oogstjaren. Het team van restaurant Domenica in Amsterdam, onder leiding van chef Flavio Ghignoni Carestia, verzorgt de culinaire omlijsting, bestaande uit twee gerechtjes:
– Hamachi/ Flower sprouts/ Hazelnuts/ Seabuckthorn
– Agnolotti/ Veal cheek/ Stravecchio/ Demi Glace
Deelname op uitnodiging van The Wine & Food Association (stand 100)

KVNW Theater

12.00 – 12.45 Alto Adige
Alto Adige is een van de kleinste wijngebieden van Italië en staat voor unieke wijnen van hoge kwaliteit. Dit prachtige wijngebied wordt ook wel Zuid-Tirol genoemd en men spreekt er zowel Duits, als Italiaans. De Alpen en de Dolomieten overheersen het landschap en de wijngaarden vindt u vooral in rivierdalen van de Adige en de Isarco, op een hoogte van tussen de 300 en 1000 meter. Er wordt meer witte wijn (64%) dan rode (36%) gemaakt van zowel inheemse als internationale druivenrassen, waarvan 98% een DOC status heeft.
Deelname op uitnodiging van Alto Adige (stand 104)

13.00 – 13.45 Proeverij Griekse wijnen
Met gastronomisch inzetbare wijnen van diverse toonaangevende producenten die representatief zijn voor de vernieuwing die dit wijnland de laatste jaren heeft doorgemaakt.
Deelname op uitnodiging van Oenopolis (stand 120)

14.00 – 14.45 Weingut Erwin Riske, Ahr
Familiedomein in het wijndorpje Dernau in het hart van de Ahr. Het wordt momenteel gerund door de vierde generatie: Volker Riske, achterkleinzoon van de oprichter, samen met zijn zoon Jan. Het wijngoed bezit ongeveer 5 hectare aan wijngaarden, inclusief percelen in de top-cru’s Pfarrwingert (Dernau), Hardtberg (Dernau) en Sonnenberg (Bad Neuenahr). Het merendeel is beplant met spätburgunder en frühburgunder, de twee voornaamste druiven van de Ahr. Jan Riske is presentator. Te proeven wijnen:
– Frühburgunder QbA ‘Dernauer Hardtberg’ 2020
– Spätburgunder QbA ‘E.R.’ 2021
– Spätburgunder QbA ‘Schieferfels’ 2020
– Spätburgunder QbA ‘Schieferturm’ 2020
– Spätburgunder QbA ‘Dernauer Hardtberg’ 2020
Deelname op uitnodiging van Vinites (stand 400)

15.00 – 15.45 Wines of Germany Gastro Cup – deel 2
Voor de achtste keer organiseert The Wine & Food Association samen met het Informatiebureau voor Duitse Wijn de Wines of Germany Gastro Cup. Vele toonaangevende importeurs hebben hun Duitse wijnen ingezonden, waarbij de nadruk ligt op de gastronomische inzetbaarheid. De winnende rode wijnen in de verschillende categorieën worden tijdens deze finaleproeverij bekendgemaakt.
Professionals die willen deelnemen aan deze proeverij, kunnen zich aanmelden bij info@duitsewijn.nl. Vergeet niet om u in dat geval ook even te registreren als Wine Professional-bezoeker. Beursbezoekers kunnen de finalewijnen tijdens de beurs zelf proeven bij de speciale presentatietafels van Duitse Wijn (stand 414).

16.00 – 16.45 Georgië: 8000 jaar wijntraditie
Georgië is volgens velen de bakermat van de wijnbouw. Veel wijnen worden gemaakt in qvevri, de traditionele Georgische amforen, inclusief diverse orange wines. Voor het eerst in de geschiedenis van Wine Professional komt een delegatie van negen wijnproducenten uit Georgië naar Amsterdam om hun wijnen te laten proeven. De landelijk vermaarde oenoloog en onderzoeker Lado Uzunashvili presenteert bovendien twee masterclasses: maak kennis met bijzondere geuren en smaken, op basis van druivenrassen die nergens anders te vinden zijn.
Deelname is mogelijk op uitnodiging van The Wine & Food Association (stand 100).
17.00 – 17.45 Eerste nominatie Wijnvrouw van het Jaar
Stichting Wijnvrouw van het Jaar maakt de eerste van vier genomineerden voor de titel Wijnvrouw van het Jaar 2025 bekend.

De Proeftafel

11.30 – 12.15 Wijnen van importeur Grapedistrict
Deelname op uitnodiging van Grapedistrict (stand 316)

12.30 – 13.15 Vins nature van Johannes Trapl: low alcohol, low intervention
Natuurwijnmaker uit de Oostenrijkse wijnstreek Carnuntum. (heeft nog geen Nederlandse importeur). Geproefd worden:
2 jaargangen Weissburgunder
2 jaargangen Karpatenschiefer Grüner Veltliner
2 jaargangen Sankt Laurent
Deelname op uitnodiging van The Wine & Food Association (stand 100)

13.30 – 14.15 Grote merken versus overige wijnen (wit)
Het is opvallend dat er in de betere restaurants in Nederland nauwelijks merkwijnen op de kaart staan. In het buitenland is dat heel anders. Waar ligt dat aan? Het verschil in imago tussen merkwijnen en overige, ‘ambachtelijke’ wijnen speelt een belangrijke rol. Om de verschillen en overeenkomsten tussen beide categorieën nader in kaart te brengen presenteert The Wine & Food Association twee proeverijen waarbij blind merkwijnen naast overige wijnen geproefd worden.
Deelname op uitnodiging van The Wine & Food Association (stand 100)

14.30 – 15.15 Greco di Tufo’s van Cantina di Marzo, Campania
De Wijntherapeut is gespecialiseerd in Duitse en Franse wijnen, maar ook Italië en Spanje zijn steeds sterker aanwezig in het assortiment. Ferrante di Somma zal diverse Greco di Tufo’s van Cantina di Marzo presenteren, een van de oudste wijndomeinen van Italië en de eerste die Greco di Tufo produceerde. Als een van de weinigen maken zij diverse ‘single vineyards’ van hun Greco’s. Deelname op uitnodiging van De Wijntherapeut (stand 304)

15.30 – 16.15 Alcoholvrije alternatieven voor de gastronomie
Tijden veranderen, voor steeds meer mensen is alcohol geen vanzelfsprekendheid. Vanuit gezondheidsoverwegingen, overtuiging of verantwoordelijkheid drinken we steeds vaker graag iets zonder alcohol. En dan begint de zoektocht naar een smaakvol alcoholvrij alternatief. Het Proefstation mag zich inmiddels een echte ‘alcoholvrijspecialist’ noemen. Het assortiment op dat gebied varieert van alcoholvrije wijn, alcoholvrije cider en alcoholvrije cocktails (‘mocktails’) tot alcoholvrije ‘alternatieven voor wijn’. Deelname op uitnodiging van Het Proefstation (stand 320 D)

16.30 – 17.15 Wijnen van Tamis – Vino Via
Vertegenwoordigd op de stand van Tamis Wijnen: Zorzettig, Friulli, Italië – Bodegas Peñafiel, Ribera del Duero, Spanje – Castelvecchi, Paladin & Bosco del Merlo, Chianti Classico, Veneto, Italië – Paolo Leo, Puglia, Italië – Corte Mainente, Soave, Italië – Fincas Patagonicas, Mendoza, Argentinië – Agnus de Autor, Rioja, Spanje – Anthonij Rupert, Fransschoek, Zuid-Afrika – Elio Filippino, Piemonte, Italië – Goedverwacht, Robertson, Zuid-Afrika – Weingut Diem, Weinviertel, Oostenrijk – Karel de Graaf, Bourgogne, Frankrijk. Deelname op uitnodiging van Tamis – Vino Via Wijnen (stand 214)