Maandag 13 januari
13.00-13.40 Taste of Wine Professional: Wijnen uit Alto Adige
Proeverij wijnen uit Alto Adige, van diverse producenten.
Alto Adige is een van de kleinste wijngebieden van Italië en staat voor unieke wijnen van hoge kwaliteit. Dit prachtige wijngebied wordt ook wel Zuid-Tirol genoemd en men spreekt er zowel Duits, als Italiaans. De Alpen en de Dolomieten overheersen het landschap en de wijngaarden vindt u vooral in rivierdalen van de Adige en de Isarco, op een hoogte van tussen de 300 en 1000 meter. Er wordt meer witte wijn (64%) dan rode (36%) gemaakt van zowel inheemse als internationale druivenrassen, waarvan 98% een DOC status heeft.
14.00-14.40 Tastin’ France: Centre Loire
Tijdens de masterclass Centre Loire neemt Chris Alblas, docent aan de Wijnacademie de deelnemers mee door dit wijnbouwgebied en de volgende appellations : Sancerre, Pouilly-Fumé, Pouilly-sur-Loire, Menetou-Salon, Quincy, Reuilly, Coteaux du Giennois en Châteaumeillant. Daarbij wordt vooral ingegaan op de onderlinge terroirverschillen. Deze presentatie is mede mogelijk gemaakt door het Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre Loire en Business France. Geproefd worden:
– Domaine La Croix Saint Laurent – Caillottes, Sancerre blanc 2022
– Domaine Marielle Michot – Minérale, Pouilly-Fumé 2022
– Domaine Joseph Mellot – Le Clos du Pressoir, Menetou-Salon blanc 2022
– Domaine Fournier Père et Fils – Les Sablons, Quincy 2022
– Domaine Goyer, Châteaumeillant rouge 2022
15.00-15.40 Proeverij Duitse kwaliteitswijnen
Proeverij uiteenlopende Duitse kwaliteitswijnen uit diverse wijnstreken. Met medewerking van verschillende producenten en importeurs en het Informatiebureau voor Duitse Wijn. Een representatieve selectie van rieslings, weiss-, grau-, früh- en spätburgunders, inclusief enkele verrassingen.
Fleur de Coninck – Verloo geeft een masterclass over extra vergine olijfolies van het drie generaties oude familiebedrijf Frantoio d’Orazio uit Puglia met als thema: wat doet olijfolie met een gerecht. Deze masterclass wordt begeleid door Maurice de Coninck met bijzondere Riesling wijnen van Weingut Albus. Chef-kok Torben Bouterse van restaurant 1397 in Bergen op Zoom verzorgt de gerechtjes.
Sakespecialist Yoigokochi presenteert tijdens Wine Professional twee proeverijen met verschillende typen sake. ‘Ik wist niet dat er zoveel verschillende smaken sake zijn’ is een vraag die Dick Stegewerns van Yoigokochi vaak te horen krijgt. Daarom legt hij de focus bij de sessies vooral op de grote variatie aan stijlen: aperitief, fruitig, vol/droog/umami en lang gerijpt komen aan bod.
Dinsdag 14 januari
12.00–12.40 Wijnen van Tamis – Vino Via
Tamis – Vino Via Wijnen beschikt over ruim 45 jaar ervaring en kennis van de wijnwereld. Het assortiment omvat zo’n 700 wijnen van meer dan 60 verschillende producenten in alle vooraanstaande wijnlanden. Ze worden geselecteerd op kwaliteit, originaliteit en prijs-kwaliteitverhouding.
13.00-13.40 Olijfolie en wijn van The Foodystore
Fleur de Coninck – Verloo geeft een masterclass over extra vergine olijfolies van het drie generaties oude familiebedrijf Frantoio d’Orazio uit Puglia met als thema: wat doet olijfolie met een gerecht. Deze masterclass wordt begeleid door Maurice de Coninck met bijzondere Riesling wijnen van Weingut Albus. Chef-kok Torben Bouterse van restaurant 1397 in Bergen op Zoom verzorgt de gerechtjes.
Proeverij uiteenlopende Duitse kwaliteitswijnen uit diverse wijnstreken. Met medewerking van verschillende producenten en importeurs en het Informatiebureau voor Duitse Wijn. Een representatieve selectie van rieslings, weiss-, grau-, früh- en spätburgunders, inclusief enkele verrassingen.
15.00-15.40 Taste of Wine Professional: Wijnen uit Alto Adige
Proeverij wijnen uit Alto Adige, van diverse producenten.
Alto Adige is een van de kleinste wijngebieden van Italië en staat voor unieke wijnen van hoge kwaliteit. Dit prachtige wijngebied wordt ook wel Zuid-Tirol genoemd en men spreekt er zowel Duits, als Italiaans. De Alpen en de Dolomieten overheersen het landschap en de wijngaarden vindt u vooral in rivierdalen van de Adige en de Isarco, op een hoogte van tussen de 300 en 1000 meter. Er wordt meer witte wijn (64%) dan rode (36%) gemaakt van zowel inheemse als internationale druivenrassen, waarvan 98% een DOC status heeft.
16.00-16.40 Eigenzinnige wijnen uit Georgië
Peter en Mana Bleeker zijn in 2016 gestart met het importeren van wijn uit Georgië, volgens velen de bakermat van de wijnbouw. Veel wijnen in hun assortiment zijn gemaakt in qvevri, de traditionele Georgische amforen, inclusief diverse orange wines. M.m.v. Wijnimport Bleeker Georgische Wijnspecialist
17.00-17.40 Italiaanse wijnen
Kwaliteitswijnen gemaakt van diverse druivenrassen en afkomstig uit de belangrijkste Italiaanse wijnstreken. Italiaanse-wijnspecialist Enrico Huijbrechts licht de wijnen toe.
M.m.v. De WijnEngel
Woensdag 15 januari
12.00-12.40 Vins nature & thee
Dat natuurwijn de afgelopen tien jaar is uitgegroeid van een hype in wereldsteden als Berlijn, Londen, Parijs, Tokio, Amsterdam en New York naar een blijvende trend, is niet vreemd. Natuurwijn past helemaal bij deze tijd, waarin de aandacht voor duurzaamheid en verantwoord en gezond geproduceerd voedsel groter is dan ooit.
M.m.v. Established Sparkling Tea
13.00-13.40 Alcoholvrije alternatieven voor de gastronomie
Tijden veranderen, voor steeds meer mensen is alcohol geen vanzelfsprekendheid. Vanuit gezondheidsoverwegingen, overtuiging of verantwoordelijkheid drinken we steeds vaker graag iets zonder alcohol. En dan begint de zoektocht naar een smaakvol alcoholvrij alternatief. Het Proefstation mag zich inmiddels een echte ‘alcoholvrijspecialist’ noemen. Het assortiment op dat gebied varieert van alcoholvrije wijn, alcoholvrije cider en alcoholvrije cocktails (‘mocktails’) tot alcoholvrije ‘alternatieven voor wijn’. Presentatie door Het Proefstation
14.00-14.40 Eigentijdse wijnen van importeur Grapedistrict
Grapedistrict focust op wijnen van kleinschalige wijnboeren, die werken met het oog op duurzaamheid, kwaliteit én smaak. Toegankelijke wijnen voor een breed publiek, eigentijds qua stijl.
16.00-16.40 Sake: variatie aan stijlen & gastronomische inzetbaarheid
Sakespecialist Yoigokochi presenteert tijdens Wine Professional twee proeverijen met verschillende typen sake. ‘Ik wist niet dat er zoveel verschillende smaken sake zijn’ is een vraag die Dick Stegewerns van Yoigokochi vaak te horen krijgt. Daarom legt hij de focus bij de sessies vooral op de grote variatie aan stijlen: aperitief, fruitig, vol/droog/umami en lang gerijpt komen aan bod.
17.00-17.40
N.t.b.
Donderdag 11 januari
12.00-12.40 Vins nature
Dat natuurwijn de afgelopen tien jaar is uitgegroeid van een hype in wereldsteden als Berlijn, Londen, Parijs, Tokio, Amsterdam en New York naar een blijvende trend, is niet vreemd. Natuurwijn past helemaal bij deze tijd, waarin de aandacht voor duurzaamheid en verantwoord en gezond geproduceerd voedsel groter is dan ooit.
13.00-13.40 Domaine Mondivin
Proeverij met de jongste jaargangen cabernet franc-wijnen van dit premium domein in de Hongaarse wijnstreek Villány. De beroemde Britse wijncriticus Michael Broadbent schreef na het ter plaatse proeven van de wijnen van Mondivin: ‘Cabernet franc has found its natural home in Villány.’
14.00-14.40 Verrassende beurswijnen van Wine Professional & Horecava
15.00-15.40 N.t.b.
16.00-16.40 Verrassende beurswijnen van Wine Professional & Horecava