Proefschrift Gastronomie Theater
12.00 – 12.45 Champagne-Spijs pairing by Rare Champagne, Piper-Heidsieck & de Rozario*
Dominique Cisander (International Brand Ambassador Rare Champagne & Piper-Heidsieck), Edgaras Razminas (sommelier de Rozario) en Jermain de Rozario (chef-kok de Rozario) zullen je meenemen in de wereld van champagne & gastronomie. Jermain zal zijn iconische gerechten bereiden, Edgaras voorziet je van een koud glas champagne welke goed aansluit bij de verschillende gerechten, terwijl Dominique je ondertussen meeneemt in de wereld van Rare Champagne & Piper-Heidsieck. Een ware smaak belevenis!
Champagnes:
– Piper-Heidsieck Essentiel Extra Brut (welkomstdrankje bij intro)
– Rare Millésime 2013 (gepaired met Steak Tartaar)
– Piper-Heidsieck Essentiel Blanc de Blancs (gepaired met Tarbot)
Gerechten:
– Steak Tartaar
– Tarbot | Vadouvan
Deelname is mogelijk op uitnodiging van Piper-Heidsieck (stand 502)
Wijn & spijscombinaties met wagyu beef en rode wijnen van verschillende importeurs. Culinaire invulling door Mark Vaessen, chef bij OKU Ibiza. M.m.v. Nice to Meat.
Deelname op uitnodiging van The Wine & Food Association (stand 100).
14.00 – 14.45 Bodegas Rey Fernando de Castilla, Jerez
Proeverij met diverse sherrywijnen van deze producent.
Deelname op uitnodiging van Horizon Wines (stand 406)
Jimmy Loves Food is dé nieuwe versleverancier voor de horeca in Nederland. Wij selecteren zoveel mogelijk Nederlandse en lokale versproducten in het seizoen. Daardoor is ons aanbod (di)vers, van hoge kwaliteit en duurzaam. Daarbij adviseren we chefs hoe ze met deze producten betere marges kunnen maken en meer tevreden gasten krijgen.Neem deel aan onze Masterclass, waarin Robin Porrio (Jimmy Loves Food) het verhaal vertelt, Niels Blokker (Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten) je meeneemt in de keuken en Lendl Mijnhijmer (Showw uit Amsterdam) een perfecte pairing doet met Nederlandse wijn. Alles komt samen in één praktijkvoorbeeld. Woon deze masterclass bij en proef het succesverhaal over werken met lokaal fine food met een internationaal tintje; goed voor de planeet en je portemonnee.
Deelname is mogelijk op uitnodiging van Jimmy Loves Food (stand 608A)
Marcel de Cocq, natural wine writer on Instagram @marcel.de.cocq will give a masterclass about: The importance of transparency in (natural) wine making, seen from the perspective of holistic biodynamics. During his talk, Marcel will reflect on his view on the essence of (natural) wine and the role of microbiological life like native cultures of yeast within sustainable circular farming. He will also discuss how the use of sulfites (SO2) affects this life and vibrance in wine and why, specifically in the movement of natural wine, vinification transparency is crucial in this context when it comes to assessing a natural wine for both quality and excellence while tasting professionally. Additionally, he will explore how through education and debate, the dismissal of dogmas on the consumer’s side can stimulate the purge of taboos on the producer’s end which could promote the gain of factual awareness, stimulate sensory consciousness, and contribute to credibility.
Met wijnen van diverse importeurs. Deelname op uitnodiging van The Wine & Food Association (stand 100)
Proefschrift Vinodroom
12.00 – 12.45 Davinum – cultwijn uit Toscane
Toen David Schaettli Toscane leerde kennen had hij maar één doel voor ogen: een van de beste Toscaanse wijnen maken. Nu, 14 jaar later, zijn z’n wijnen misschien wel de meest besproken wijnen uit Toscane. Tot in perfectie wordt aan elk detail gedacht: van druivenkloon, de perfecte barriques en de vochtigheid/temperatuur van de kelder. Tijdens de Masterclass zal Matteo Corsini van het wijnhuis Davinum een diepteproeverij van vijf jaargangen Nostrum Supertuscan I.G.T laten proeven. Voorafgegaan door de Tuscanetti Sangiovese. Een verbluffend voorbeeld van ontwikkeling van het wijnhuis Davinum en van hun wijn. Deelname op uitnodiging van importeur Tire Bouchon (stand 208)
13.00 – 13.45 Bourgogne
Diverse wijnen. Deelname op uitnodiging van Rijkhoff Wijnen (stand 102)
14.00 – 14.45 Wijnen uit Catalonië
Op de proeflijst een interessante reeks wijnen van diverse producenten:
> Ú | Corpinnat, Julia Benet, Penedès
> Cava Reserva Barrica, Celler Carles Andreu, Conca de Barbera
> Horafosca, Can Descregut, Penedès
> L’Heravi Selecció, Vinyes d’en Gabriel, Montsant
> Vinyes de Barcelona, L’Olivera, Barcelona
> Garnatxa | Carinyena, Giol Porrera, Priorat
Deelname op uitnodiging van importeur Tinc Set (stand 316 B)
15.00 – 15.45 Alcoholvrije alternatieven voor de gastronomie
Deelname op uitnodiging van Proefstation (stand 316)
Na de politieke omwenteling in Hongarije was Ede Tiffán een van de eerste wijnmakers die voor zichzelf begonnen en stond hij samen met onder meer Attila Gere en József Bock aan de wieg van een ware wijnrevolutie in Villány-Siklós. Tiffáns kennis en ervaring in de wijngaard is bijzonder groot en hij groeide uit als de specialist als het gaat om de cabernet franc-druif. Als een van de eersten focuste hij niet op concentratie en houtgebruik, maar streefde hij naar verfijning in zijn wijnen. Met de komst van een nieuwe generatie – Zsolt Tiffán Jr. – wordt er een nieuwe koers ingezet die de komende jaren zijn weerslag zal hebben op de wijnen.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand 100).
KVNW Theater
11.00 – 12.45 35e Proefschrift Wijnconcours – selectie finalewijnen
Lopende proeverij. Aansluiten blindproeftest met Coravin.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand 100).
13.00 – 13.45 Geologie, gesteente en wijn
Uit het assortiment van Heisterkamp Wijnkopers:
> Stolling: Karl Schaefer, Riesling, ‘Basalt’ 2021, Wachenheim, Pfalz
> Stolling: Manincor, Pinot Blanc, ‘Eichhorn’, Terlan, Alto Adige
> Sedimentair: Karl Schaefer, Riesling, ‘Fuchsmantel’, 1er Lage, Wachenheim, Pfalz
> Sedimentair: Erwin Sabathi, Pinot Blanc, ‘Jägerberg’, 1er Lage 2018, Gamlitz, Süd-Steiermark
> Afzetting: Clemens Strobl, Grüner Veltliner, ‘Schreck’, 2018, Grafenegg, Kamptal
> Metamorf: Deutzerhof, Spätburgunder, ‘Kirchtürmchen’ GG 2018, Neuenahr, Ahr
Deelname op uitnodiging van de importeur (stand 326).
14.00 – 14.45 Sake en kaviaar
Na een eerste sake tasting op Wine Professional 2007 (met Akira Oshima, Okura) en de uitgebreide campagne Japanese Food Experience voor restaurants in 2014 is sake anno 2024 bezig met een hernieuwde opmars in de Nederlandse gastronomie. Het afgelopen jaar bezochten Jan van Lissum (Sake Samurai sinds 2008) en Isabelle Chow (WSET certified sake educator) verschillende sake-proeverijen en -presentaties, waarbij een voorselectie van uiteenlopende sake’s werd gemaakt. M.m.v. House of Caviar & Fine Food Presentatie: Isabelle Chow
Deelname op uitnodiging van The Wine & Food Association (stand 100).
15.00 – 15.45 Savalan, Azerbeidzjan
Savalan – Aspi Winery bestaat sinds 2007 en beschikt over meer dan 320 hectare aan wijngaarden in de Savalan-vallei, 40 kilometer ten westen van de stad Gabala in Azerbeidzjan. Internationale druivenrassen alicante bouschet, cabernet sauvignon, merlot, chardonnay, syrah, moscato, petit verdot, riesling, grenache, verdejo en viognier spelen de hoofdrol. De stekken ervan werden voornamelijk geïmporteerd uit Italië, waar ook de verantwoordelijke oenologen vandaan komen: Daniel Andrea en Eliza Vagnoni. Met de komst van Savalan – Aspi Winery werd enerzijds opnieuw wijnbouw geïntroduceerd in een gebied waar duizenden jaren geleden ook wijndruiven geteeld werden (en een van de weinige streken in Azerbeidzjan waar wijnbouw überhaupt mogelijk is). Anderzijds is het vooral een modern project, inclusief fraai laboratorium, waarmee via een breed scala aan toegankelijke, herkenbare monocepagewijnen de aansluiting wordt gezocht met de internationale wijnmarkt.
Deelname op uitnodiging van Savalan (stand 310).
16.00 – 16.45 Favoriete beurswijnen 2024
Deelname op uitnodiging van The Wine & Food Association (stand 100).