10.30 – 11.15 Lopende proeverij Academie voor Gastronomie
Begeleide proefroute langs verschillende interessante stands voor studenten van de Academie voor Gastronomie. Verzamelen bij de informatiestand van The Wine & Food Association (stand 100)
Proefschrift Gastronomie Theater
12.00-12.45 Eigentijdse topproducenten uit Condrieu, Cornas en Alsace
Karakter Wijnimport verzorgt een proeverij met drie producenten uit verschillende Franse wijnstreken:
– Alain Voge: pionier in Cornas en St. Peray. Gastronomische wijnen pur sang.
– Domaine Barmes-Buecher: karaktervolle Elzaswijnen, veel precisie en focus op terroir, 100% biodynamisch.
– Bryan Deleu: jong en ambitieus, leerling van Yves Cuilleron, Condrieu/Saint-Joseph.
De te proeven wijnen:
1. Riesling ‘Leimental’ – Barmes Buecher
2. 4 – Barmes Buecher
3. Pinot Noir Vieilles Vignes – Barmes Buecher
4. Saint Joseph Blanc ‘Litote’ – Bryan Deleu
5. Condrieu – Bryan Deleu
6. Saint Joseph ‘Exorde’ – Bryan Deleu
7. Cornas ‘Les Chaies’ – Alain Voge
8. Cornas ‘Vieilles Vignes’ – Alain Voge
Deelname op uitnodiging van de importeur (stand 122-124).
13.00 – 13.45 Finale Wines of Germany Gastro Cup / Restaurant De Zeeuw, Haarlem
Voor de zevende keer organiseert The Wine & Food Association samen met het Informatiebureau voor Duitse Wijn de Wines of Germany Gastro Cup. Vele toonaangevende importeurs hebben hun Duitse wijnen ingezonden, waarbij de nadruk ligt op de gastronomische inzetbaarheid. De winnende witte wijnen in de verschillende categorieën worden tijdens deze finaleproeverij bekendgemaakt; de rode wijnen volgen dinsdag. Het team van restaurant De Zeeuw in Haarlem, met chef Jeroen de Zeeuw en gastvrouw-sommelier Janine Kinderman presenteert maandag twee gerechtjes.
Professionals die willen deelnemen aan deze proeverij, kunnen zich aanmelden bij info@duitsewijn.nl. Vergeet niet om u in dat geval ook even te registreren als Wine Professional-bezoeker. Beursbezoekers kunnen de finalewijnen tijdens de beurs zelf proeven bij de speciale presentatietafels van Duitse Wijn (stand 412).
14.00 – 14.45 Grand Concours Bollinger: Merlot & Codium
Twee restaurantteams van de 3e editie van dit prestigieuze concours laten hun gelauwerde matches proeven: restaurant Merlot uit Amersfoort (tweede plaats voorgerecht met Champagne Bollinger Rosé) en restaurant Codium* uit Goes (winnende match hoofdgerecht met Champagne Bollinger La Grande Année 2014). De combinaties worden omlijst met enkele andere bijzondere champagnes van Bollinger, die worden toegelicht door Floris Verlinden.
M.m.v. importeur Verbunt Verlinden. Deelname op uitnodiging van de importeur (stand 308).
15.00- 15.45 Masterclass Sake / Restaurant Dim Dining*, Antwerpen
Na een eerste sake tasting op Wine Professional 2007 (met Akira Oshima, Okura) en de uitgebreide campagne Japanese Food Experience voor restaurants in 2014 is sake anno 2024 bezig met een hernieuwde opmars in de Nederlandse gastronomie. Het afgelopen jaar bezochten Jan van Lissum (Sake Samurai sinds 2008) en Isabelle Chow (WSET certified sake educator) verschillende sake-proeverijen en -presentaties, waarbij een voorselectie van uiteenlopende sake’s werd gemaakt. Op Wine Professional presenteert WSET certified sake educator Isabelle Chow een masterclass, inclusief een paar mooie voorbeelden van gastronomische inzetbaarheid van sake. Het team van het eigentijds Japanse restaurant Dim Dining (*/16 GM) in Antwerpen, onder leiding van manager-eigenaar en sake-sommelier Jonas Kellens en keukenchef Simon van Dun, verzorgt de culinaire omlijsting.
Deelname op uitnodiging van The Wine & Food Association (stand 100).
16.00 – 16.45 Meinklang, Oostenrijk / Restaurant Merlot, Amersfoort
Meinklang produceert in het verre oosten van Oostenrijk, vlak bij de grens met Hongarije, vin nature op biodynamische basis. De afgelopen decennia is Meinklang uitgegroeid naar een zelfvoorzienend gemengd boerenbedrijf waar de drie zonen van Anneliese en Werner Michlits met hun gezinnen wonen en werken.Chef Michael Manh Ho en zijn team van restaurant Merlot verzorgen de Aziatische getinte culinaire omlijsting van deze bijzondere natuurwijnen.
Deelname op uitnodiging van importeur Zuiver Wijnen (stand 504-506).
Proefschrift Vinodroom
12.00 – 12.45 Eigenzinnige wijnen uit Georgië
Peter en Mana Bleeker zijn in 2016 gestart met het importeren van wijn uit Georgië, volgens velen de bakermat van de wijnbouw. Veel wijnen in hun assortiment zijn gemaakt in qvevri, de traditionele Georgische amforen, inclusief diverse orange wines.
Deelname is mogelijk op uitnodiging van Wijnimport Bleeker (stand 116)
13.00 – 13.45 Pio Cesare, Piemonte
Wijnmaker Cesare Benvenuto presenteert samen met importeur Vinites een proeverij gewijd aan de wijnen van Pio Cesare in Piemonte. Het ruim 140 jaar oude familiebedrijf produceert onder meer verfijnde en complexe barolo’s en barbaresco’s, met als toppers enkele single vineyard-cuvées. Onlangs hebben we nog een fles uit 1967 geproefd, die in uitstekende conditie verkeerde.
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand 100).
‘Black wines’ werden ze in Engeland genoemd, de krachtige, dieprode malbecwijnen uit de regio Cahors, die sinds de middeleeuwen veel aanzien genoten in binnen- en buitenland. Tegenwoordig slaagt een nieuwe generatie wijnmakers onder wie Fabien Jouves er uitstekend in het potentieel van de aloude ‘black wine’ te koppelen aan souplesse, evenwicht en doordrinkbaarheid. Jouves presenteert verschillende jaargangen van zijn cuvée Les Acacias en geeft uitleg over zijn filosofie (Demeter/vin nature) en de nieuwe stijl cahors.
Deelname op uitnodiging van importeur Champagnist (stand 114)
15.00 – 15.45 Wijnen uit de Rhône
Importeur Vojacek Wijnen, een echte specialist als het gaat om de Rhône, 3x presenteert een proeverij met wijnen uit dit gebied van de producenten Cuilleron (Condrieu), Jolivet (Saint-Joseph) en La Bastide Saint Dominique (Châteauneuf-du-Pape). De proeverij wordt begeleid door Harry Bosmans, wonende in de Rhône en werkend voor o.a. Cuilleron en Bastide Saint Dominique. Bosmans is geoloog en zal uitleg geven over o.a. verschillende grondsoorten en de druivenvariëteiten van Noord naar Zuid. In de proeverij komen monocepages en blends aan bod – van top- Condrieu tot 100 jaar oude grenache uit Châteauneuf-du-Pape. De wijnen:
> Cuilleron: Viognier 2022 IGP Collines Rhodaniennes – Condrieu 2021 lieu-dit Verdieu – Saint Peray Biousse 2022
> Jolivet: Saint Joseph blanc 2022 Clef de Sol
> La Bastide Saint Dominique: Cairanne 2020 Les 2 Arbres – Rasteau 2022 La Cabane – Châteauneuf-du-Pape 2021 – Châteauneuf-du-Pape 2020 Secrets de Pignan.
Deelname op uitnodiging van Vojacek Wijnen (stand 232-234)
16.00 – 16.45 Marof, Slovenië
De regio Goričko heeft een eeuwenoude wijnbouwtraditie, maar produceerde voornamelijk wijnen voor de binnenlandse markt. Met de oprichting van Marof Winery in 2007 kwam hierin verandering. Wijnmaker Uros Valcl laat tijdens Wine Professional zijn moderne Sloveense wijnen proeven.
Deelname op uitnodiging van Grapedistrict (stand 312)
KVNW Theater
11.00 – 12.45 35e Proefschrift Wijnconcours – finalewijnen
Lopende proeverij. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand 100).
13.00 – 13.45 Italiaanse wijnen
Proeverij met Italiaanse wijnen van hoog niveau, m.m.v. twee producenten, uit het portfolio van de Italië-specialist De WijnEngel.
Deelname op uitnodiging van De WijnEngel (stand 202)
Dom Faccini (Campo Lisio), eigenaar van een olijfgaard in Apulië, presenteert zijn bijzondere gastronomische producten, in combinatie met een selectie wijnen van Le Vineur.
Deelname op uitnodiging van Le Vineur (stand 226)
15.00 – 16.15 Wine Professional Wine Challenge
Veel importeurs deden ook dit jaar weer mee aan de Wine Professional Wine Challenge. Ze stuurden ons hun vier favoriete beurswijnen (twee wit/twee rood) met een horecaprijs van maximaal 15 euro. Proeverij met de vijf witte en vijf rode finalewijnen. De presentatie wordt gekoppeld aan een groepsgesprek over wijnbeleving, ter gelegenheid van het feit dat Hubrecht Duijker 50 jaar geleden begon als professioneel wijnschrijver.
Het proefpanel bestaat uit Hubrecht Duijker, Peter Bruins, Hans van de Meeberg (Misset Horeca/Proefschrift), Peter Klosse (Academie voor Gastronomie) en Jan van Lissum (The Wine & Food Association/Wine Professional).
Deelname op uitnodiging van The Wine & Food Association (stand 100).
16.30 – 18.00 Officiële opening Wine Professional 2024
Openingswoord door Jan-Sebastian van Lissum namens de organisatie
Speech Peter van Houtert namens KVNW
Uitreiking Wine Professional Diamond Awards
Huldiging winnaars Caféwijnen van het Jaar
Huldiging winnaars Wine Challenge
Uitreiking Proefschrift Restaurant Awards
Deelname op uitnodiging van The Wine & Food Association (stand 100).
18.00 – 19.00 125 jaar KVNW – Nieuwjaarsborrel
Deelname op persoonlijke uitnodiging door de KVNW.