(Wijzigingen voorbehouden. We zijn nog in gesprek met verschillende importeurs qua tijdstippen en thema’s. Het programma wordt daarom de komende tijd aangevuld.)

Proefschrift Gastronomie Theater

12.00 – 12.45 Champagne-Spijs pairing by Rare Champagne, Piper-Heidsieck & de Rozario*


Dominique Cisander (International Brand Ambassador Rare Champagne & Piper-Heidsieck), Edgaras Razminas (sommelier de Rozario) en Jermain de Rozario (chef-kok de Rozario) zullen je meenemen in de wereld van champagne & gastronomie. Jermain zal zijn iconische gerechten bereiden, Edgaras voorziet je van een koud glas champagne welke goed aansluit bij de verschillende gerechten, terwijl Dominique je ondertussen meeneemt in de wereld van Rare Champagne & Piper-Heidsieck. Een ware smaak belevenis!
Champagnes:
– Piper-Heidsieck Essentiel Extra Brut (welkomstdrankje bij intro)
– Rare Millésime 2013 (gepaired met Steak Tartaar)
– Piper-Heidsieck Essentiel Blanc de Blancs (gepaired met Tarbot)
Gerechten:
– Steak Tartaar
– Tarbot | Vadouvan
Deelname is mogelijk op uitnodiging van Piper-Heidsieck (stand 502)

13.00 – 13.45 Vins Nature / restaurant Choux
Vins nature van Zuiver Wijnen. Culinaire invulling door Merijn van Berlo, chef van restaurant Choux.
Deelname is mogelijk op uitnodiging van Zuiver Wijnen (stand 504-506)

14.00 – 14.45 Masters of Jerez / Wagyu
Proeverij amontillado, oloroso en palo cortado van diverse producenten. Culinaire omlijsting wordt verzorgd door chef Maurice Rootinck van Nice to Meat.
De te proeven wijnen (onder voorbehoud):
Amontillado Del Duque VORS, González Byass
Amontillado Jalifa VORS, Williams & Humbert
Amontillado Fino Imperial VORS, Federico Paternina
Palo Cortado Capuchino VORS, Pedro Domecq
Palo Cortado Apóstoles VORS, González Byass
Oloroso VORS, Lustau
Oloroso seco VORS, Barbadillo
Oloroso Alburejo VORS, Pilar Aranda
Deelname op uitnodiging van The Wine & Food Association (stand 100).

15.00 – 15.45 Vins Nature / restaurant Renilde, Rotterdam
Proeverij met vins nature van verschillende importeurs. Het team van restaurant Renilde onder leiding van chef Jim de Jong, specialist in koken bij vin nature, verzorgt de culinaire omlijsting.
Deelname op uitnodiging van The Wine & Food Association (stand 100).

16.00 – 16.45 Cool Climate Wines
De wijnen van de Belgische importeur Vinetiq kenmerken zich door elegantie, fraîcheur, balans en vaak een wat lager alcoholgehalte. De focus ligt op kwalitatieve en eigenzinnige wijnen, die wat verfrissing brengen op de wijnmarkt. Er wordt geselecteerd op klasse, spanning en avontuur, de echte cool climate-signatuur. Mitchell Ligthart (Vinetiq) presenteert een gevarieerde selectie.
Deelname is mogelijk op uitnodiging van de importeur Vinetiq (stand 606).

17.00 – 17.45 Domaine Mondivin 1993-2018
Met de komst van een nieuwe generatie – Zsolt Tiffán Jr, Jan-Sebastian en Kyra van Lissum – wordt er een nieuwe koers ingezet bij Domaine Mondivin in de Hongaarse regio Villány die de komende jaren zijn weerslag zal hebben op de wijnen. De legendarische Michael Broadbent schreef na het ter plaatste proeven van de Mondivin Cabernet Franc: ‘Cabernet franc has found its natural home in Villány.’
10 jaargangen staan op de proeftafel, waaronder de oudste uit 1993 en de twee meest recente uit 2017 en 2018.
Deelname is mogelijk op uitnodiging van The Wine & Food Association (stand 100).

Proefschrift Vinodroom

12.00 – 12.45 Bellingham, Zuid-Afrika
Bellingham gaat ver terug naar 1693. In dat jaar plantten de Nederlander Gerrit Jan van Vuuren en zijn vrouw, een Franse Hugenote, de eerste 1000 wijnstokken. Bellingham ontwikkelde zich daarna tot een Zuid-Afrikaans wijnhuis met een keur aan kwaliteitswijnen. Wijnen uit de Nieuwe Wereld, gemaakt op klassieke wijze.
Deelname is mogelijk op uitnodiging van importeur LFE (stand 118).

13.00 – 13.45 Wijnen uit Griekenland
Importeur Oenopolis presenteert een proeverij met wijnen van de producenten Jima, Kitrvs, Oenogenesis, Bairaktaris, Tsiakkas (van Grieks Cyprus) en Ousyra.
Deelname is mogelijk op uitnodiging van importeur Oenopolis (stand 120)

14.00 – 14.45 Wijnen uit Nieuw-Zeeland
M.m.v. diverse producenten. Presentatie door Cees van Casteren MW. De te proeven wijnen:
> Marisco Vineyards: The Ned Sauvignon Blanc, Waihopai Valley – The Ned Chardonnay, Marlborough – The Ned Noble Sauvignon Blanc, Waihopai River
> Te Mata Estate: Chardonnay 2022 – Gamay Noir 2021 – Coleraine 2020
> Villa Maria: Reserve Wairau Valley Sauvignon Blanc 2022 – Single Vineyard Taylors Pass Sauvignon Blanc 2021 – Icon Ngakirikiri Cabernet Sauvignon 2019
Deelname op uitnodiging van New Zealand (stand 612).

15.00 – 15.45 Finale Wines of Germany Gastro Cup
Net als ieder jaar organiseert The Wine & Food Association samen met het Informatiebureau voor Duitse Wijn de Wines of Germany Gastro Cup. Vele toonaangevende importeurs hebben hun Duitse wijnen ingezonden, waarbij de nadruk ligt op de gastronomische inzetbaarheid. De winnende rode wijnen en de winnaars categorie duurdere wijnen algemeen worden tijdens deze finaleproeverij bekendgemaakt.
Professionals die willen deelnemen aan deze proeverij, kunnen zich aanmelden bij info@duitsewijn.nl. Vergeet niet om u in dat geval ook even te registreren als Wine Professional-bezoeker. Beursbezoekers kunnen de finalewijnen tijdens de beurs zelf proeven bij de speciale presentatietafels van Duitse Wijn (stand 412).

16.00 – 16.45 Alto Adige
Alto Adige is een van de kleinste wijngebieden van Italië en staat voor unieke wijnen van hoge kwaliteit. Dit prachtige wijngebied wordt ook wel Zuid-Tirol genoemd en men spreekt er zowel Duits, als Italiaans. De Alpen en de Dolomieten overheersen het landschap en de wijngaarden vindt u vooral in rivierdalen van de Adige en de Isarco, op een hoogte van tussen de 300 en 1000 meter. Er wordt meer witte wijn (64%) dan rode (36%) gemaakt van zowel inheemse als internationale druivenrassen, waarvan 98% een DOC status heeft. Presentatie: Edwin Raben.
Deelname is mogelijk op uitnodiging van Melman Communications (stand 104)

17.00 – 17.45 Masterclass Sake
Na een eerste sake tasting op Wine Professional 2007 (met Akira Oshima, Okura) en de uitgebreide campagne Japanese Food Experience voor restaurants in 2014 is sake anno 2024 bezig met een hernieuwde opmars in de Nederlandse gastronomie. Het afgelopen jaar bezochten Jan van Lissum (Sake Samurai sinds 2008) en Isabelle Chow (WSET certified sake educator) verschillende sake-proeverijen en -presentaties, waarbij een voorselectie van uiteenlopende sake’s werd gemaakt. Op Wine Professional presenteert Isabelle Chow een masterclass, inclusief een paar mooie voorbeelden van gastronomische inzetbaarheid van sake. 
Deelname op uitnodiging van The Wine & Food Association (stand 100).

KVNW Theater

11.00 – 12.45     35e Proefschrift Wijnconcours – selectie finalewijnen
Lopende proeverij. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association (stand 100).

13.00 – 13.45     Italiaanse wijnen van Vino e Olio
Vino e Olio is gespecialiseerd in Italiaanse wijnen en biedt een Barolo-proeverij aan van vier verschillende jaargangen! Samen met wijnproducent Ca’Brusà worden de jaren 2015, 2016, 2017 en 2018 geproefd. Ca’Brusà is een de biologisch gecertificeerde wijnproducent uit de Piemonte en diens Barolo is 30 maanden in grote houten vaten gerijpt. Deelname op uitnodiging van de importeur (stand 228)

14.00 – 14.45     Brunello di Montalcino
Proeverij met medewerking van twee producenten afkomstig van een van de beroemdste Italiaanse wijnstreken. Onder auspiciën van Italië-specialist Verkerk Wijnimport.
Deelname op uitnodiging van Verkerk Wijnimport (stand 318)

15.00 – 15.45     Verrassende wijnen uit Japan
Proeverij met wijnen van producent Grace uit de Japanse prefectuur Yamanashi. Geproefd worden: Koshu Grace 2022 – Koshu Hishiyama Vineyard 2022 – Koshu Toriibira Private Reserve 2022 – Koshu Misawa Vineyard 2021 – Akeno 2020 (laatstgenoemde wijn is rood, de overige zijn wit).
Deelname op uitnodiging van HermanWines (stand 514)

16.00 – 16.45     Weingut Wöhrle, Baden
Bij Weingut Wöhrle in Lahr, een kleine stad in de Duitse wijnstreek Baden, zeggen ze graag dat ze werken naar het voorbeeld van de Bourgogne. Maar dit wijngoed heeft allang bewezen een grootheid in zichzelf te zijn. Markus en Tanja Wöhrle, die het familiebedrijf runnen, maken fantastisch mooie wijnen, in harmonie met de natuur. Dat hun bedrijf in 2004 geaccepteerd werd als lid van de VDP, zegt natuurlijk ook wel iets.
Deelname op uitnodiging van Anfors Imperial (stand 200).