(wijzigingen voorbehouden)

ProefschriftRestaurants.nl Theater

12.00 – 12.15     Bekendmaking winnaars Wine Professional Wine Challenge 2019
Een professioneel panel proefde de mooiste beurswijnen tot 15 euro (horecaprijs). De twee beste wijnen worden bekendgemaakt.

13.00 – 13.45     Anfors Imperial / vnl. Oostenrijk / Restaurant Smink, Wolvega (ProefschriftRestaurants 8,7-prijscat. tot € 55/Chef van het Jaar)
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.

14.00 – 14.45     P. de Bruijn Wijnkopers / Bodega Juan Carlos Sancha (Rioja) / Restaurant Jacobsz, Amsterdam (ProefschriftRestaurants 8,6-prijscat. tot € 55)
5 hectare groot domein in Rioja Alta gerund door Juan Carlos Sancha, tevens professor oenologie aan de universiteit van La Rioja. Zijn wijngaarden zijn voornamelijk beplant met rassen als tempranillo blanco, maturana tinta, maturana blanca. Dit zijn variëteiten die hij en zijn universitaire collega Fernando Martinez de Toda van vergetelheid redden en vervolgens verder ontwikkelden. Hoge ligging, zeer dichte beplanting en oude tot zeer oude stokken zorgen voor bijzondere, complexe wijnen. Deelname is uitsluitend mogelijk op uitnodiging van de importeur.

15.00 – 15.45    Proefschrift-selectie van topsherry’s, m.m.v. André Kerstens, Anfors Imperial, XpertVinum, Grapes Unlimited
Het aanbod is spannender en diverser dan ooit tevoren. Onder invloed van de opkomst van verschillende jonge, gedreven wijnmakers is de serieuze aandacht voor terroir, productiemethoden geïntensifeerd, waarbij traditie en innovatie elkaar in balans houden. Liefhebbers en professionals kunnen naast bekende merken en algemeen gangbare sherrytypen steeds vaker ook kiezen voor bijzondere vaten, single vineyard-wijnen, añadas, en ramas, pasadas, enz. En dat heeft zijn uitwerking op de positie die sherry inneemt in de hedendaagse gastronomie. Op Wine Professional zijn diverse voorbeelden te proeven.Presentatie Jan van Lissum. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.

16.00 – 16.45     Once in a Lifetime Classic Wines
Klassieke wijnsmaken uit o.a. Bordeaux en Bourgogne, exclusief voor millennials van maximaal 30 jaar oud, werkzaam bij een restaurant. Aanmelden met restaurantnaam vooraf via k.vanlissum@thewinesite.nl Vergeet niet je ID mee te nemen. Het aantal plaatsen is beperkt; degenen aan wie een plaats is toegekend ontvangen een bevestiging. Organisatie: Proefschrift.nl

17.00 – 17.45     Traditionele afsluiting / Restaurant Le Garage, Amsterdam (ProefschriftRestaurants 7,6-prijscat. tot € 55)
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.

> Naast het ProefschriftRestaurants.nl Theater: By The Glass, met een selectie bijzondere wijnen van de beurs
Het Nederlandse By The Glass International B.V. (BTGI) is als sinds 2006 actief met de ontwikkeling, productie en verkoop van By The Glass® wijndispensers. Uitgangspunt is zowel horeca als retail te ondersteunen bij het aanbieden van keuze en kwaliteit, en verspilling te reduceren. Het bewezen resultaat is hogere wijnomzetten en betere marges tegen lagere kosten. BTGI is marktleider in Nederlands sinds 2010. Daarnaast hebben By The Glass® wijndispensers hun weg naar ruim 70 andere landen weten te vinden. Sinds een aantal jaar worden wijndispensers in de horeca ook steeds vaker vóór de bar geplaatst, waarbij de gast zelf wijn kan tappen met behulp van een kaart.

 

Forum Gastronomicum

12.00 – 12.45     Chabrol Wines / At Roca Winery, Penedes / Restaurant Entrepot, Amsterdam
Deelname is uitsluitend mogelijk op uitnodiging van de importeur.

13.00 – 13.45     Daxivin / Reyneke (Zuid-Afrika)
Johan Reyneke was de eerste (maar inmiddels niet meer de enige) producent in Zuid-Afrika met een biodynamie-certificaat van Demeter. In 1998 kreeg hij de leiding over het 20 hectare grote familiebezit bij Stellenbosch en ging hij onder eigen label produceren. Biodynamie past bij zijn filosofische kijk op het leven; voordat hij wijnmaker werd, studeerde hij filosofie. De wijngaarden liggen een paar kilometer van False Bay, wat zorgt voor een verkoelende invloed heeft op de druiven. De wijnen blinken uit in concentratie, complexiteit en karakter. De proeverij wordt verzorgd door Marnix Rombaut van Daxivin. Importeur is DGS. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.

14.00 – 14.45     Württemberg
De Duitse wijnregio Württemberg is momenteel zeer sterk in opkomst en dat is goed nieuws voor de wijnliefhebbers. De streek heeft altijd zijn eigen koers gevaren en maakt eigenlijk pas sinds enkele jaren werk van de export. Nu de wijnen op de internationale markt komen, zijn velen verrast door de hoge kwaliteit, het moderne karakter en de gastronomische inzetbaarheid van de wijnen, van zowel eigen als internationale druivenrassen. Qua elegantie en structuur doen ze soms denken aan Oostenrijkse wijnen. De VDP is zonder meer het vlaggenschip van de regio met tal van topwijnboeren. Enkele daarvan worden zelfs in Nederland geïmporteerd, op kleine schaal maar wel met succes. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.

15.00 – 15.45     Jubileumproeverij 100 jaar Heisterkamp Wijnen / 25 jaar Bert Horstman / Restaurant De Burgemeester, Linschoten (*/ProefschriftRestaurants 8,4-prijscat. tot € 75)
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.

16.00 – 16.45     Vins Nature met oesters en zeewier
Avontuurlijke proeverij met vins nature uit verschillende landen, m.m.v. diverse importeurs. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.

Proefschrift Vinodroom

12.00 – 12.45     Champagne en oesters
Klassieke combinatie, m.m.v. diverse importeurs. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.

13.00 – 13.45     P. de Bruijn Wijnkopers/ Domaine Mann, Elzas
Het domein Jean-Louis et Fabienne Mann is gevestigd in Eguisheim, een klein dorpje naast Colmar. Sinds 2008 officieel biologisch gecertificeerd. Zoon Sébastien, sinds 2009 werkzaam op het domein, is inmiddels de wijnmaker op het domein. Hij behoort tot de jonge generatie wijnmakers, die alles zo puur mogelijk maakt. Zo worden inmiddels ook de principes van de biodynamische wijnbouw nagestreefd. Daarnaast is er duidelijke ontwikkeling in de stijl van de wijnen. Sébastien is ervan overtuigd dat het terroir zijn stempel op de wijn drukt, vandaar dat hij het ook noemt: Génération Terroir. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.

14.00 – 14.45     Nieuwe Wereld-wijnen
De stand van zaken in verschillende nieuwe-wereldlanden: Chili, Californië, Oregon, Canada, Zuid-Afrika. M.m.v. diverse importeurs. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.

15.00 – 15.45     Wedstrijd koffieproeven door kampioen koffieproeven Niels te Vaanhold
Niels te Vaanhold, werkzaam bij koffiebranderij Mocca d’Or als barista en trainer, heeft op het World Cup Tasters Championship in Brazilië de tweede plek van de wereld behaald – en daarmee is hij de beste Nederlandse koffieproever ooit. Hij trainde bijna een half jaar lang meerdere keren per week met coach Judith Konsten (kwaliteitsmanager bij koffiebranderij Mocca D’or), waarbij zij met alle mogelijke koffies (gebrand in binnen- en buitenland) cuppingsessies hielden. Niels zal tijdens de Wine Professional een wedstrijd cupping klaarzetten waarvoor men zich in kan schrijven. Zullen de wijnkenners ook goed zijn in koffie proeven? Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.