(wijzigingen voorbehouden)

ProefschriftRestaurants.nl Theater

11.30 – 12.45      Wines of Germany Gastro Cup / Restaurant O & O, Sint Willebrord (*/ProefschriftRestaurants 7,7-prijscat. tot € 100)
Net als vorig jaar organiseert het Informatiebureau voor Duitse Wijn samen met The Wine & Food Association de Wines of Germany Gastro Cup. Vele toonaangevende importeurs hebben hun Duitse wijnen inmiddels ingezonden, waarbij de nadruk ligt op de gastronomische inzetbaarheid van de wijnen. Speciale aandacht is er bij deze editie voor verrassende wijnen afkomstig van talentvolle wijnmakers die nog nauwelijks bekendheid genieten. De winnende wijnen in iedere categorie worden bekendgemaakt maandag 7 januari op Wine Professional bekendgemaakt, tijdens een finaleproeverij die van start gaat om 11.30 uur. Het team van Aziatisch restaurant O & O in Sint Willebrord verzorgt de culinaire omlijsting. Professionals die willen deelnemen aan deze proeverij, kunnen zich aanmelden bij info@duitsewijn.nl. Vergeet niet om u in dat geval ook even te registreren als Wine Professional-bezoeker. Beursbezoekers kunnen de finalewijnen dinsdag 8 en woensdag 9 januari zelf proeven.

13.00 – 13.45     Rhône Value Wines / Restaurant Fitzgerald, Rotterdam (*/ProefschriftRestaurants 8,4-prijscat. tot € 100)
Marga van Winsen is ruim 10 jaar actief als zelfstandig importeur met haar Rhône Value Wines. Door op één wijngebied te focussen heeft ze ook een andere kant van de Rhône ontdekt die nog niet zo bekend is. ‘De Rhônevallei heeft zich sterk ontwikkeld afgelopen decennia en ik ontmoet steeds meer producenten die zich niet door Parker-scores laten leiden, maar juist streven naar puurheid, elegantie en balans. Termen die je niet direct aan de Rhône doen denkt. En juist hier ligt het accent binnen mijn Rhône-portefeuille. Samen met een van mijn producenten, Jean-Luc Jamet, verwelkom ik je graag op Wine Professional om je deze kant van de Rhône te laten ervaren.’ Deelname is uitsluitend mogelijk op uitnodiging van de importeur.

14.00 – 14.45     Wijnimport J. Bart / Mosbacher / Tristan Brandt, Opus V**, Mannheim (D)
Sabine Mosbacher van Weingut Georg Mosbacher (Der Feinschmecker: Kollektion des Jahres 2018) presenteert tijdens Wine Professional een selectie wijnen. Tristan Brandt van restaurant Opus V in Mannheim** bereidt hierbij een drietal gerechten op basis van de nieuwste duurzame Japanse vissensatie Open Blue Cobia van leverancier Frische Paradies. Deelname is uitsluitend mogelijk op uitnodiging van de importeur.

15.00 – 15.45     P. de Bruijn Wijnkopers / François Mitjavile / Restaurant Fred (**/ProefschriftRestaurants 8,7-prijscat. tot € 100)
De filosoof en wijnmaker François Mitjavile uit St. Emilion (Tertre Roteboeuf, Roc de Cambes) komt op maandag met een fabuleuze proeverij i.s.m. P. de Bruijn Wijnkopers anno 1772 uit Nijmegen. Deelname is uitsluitend mogelijk op uitnodiging van de importeur.

16.00 – 16.45     Zuid-Afrika/ Kasteel Engelenburg, Brummen (ProefschriftRestaurants 8,7-prijscat. tot € 75)
Masterclass Zuid-Afrika onder leiding van Arjen Pleij MV (Kasteel Engelenburg, ProefschriftRestaurants Sommelier van het Jaar) en gerechten van chef Tom Langenkamp (Kasteel Engelenburg) Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.

17.00 – 17.45       Once in a Lifetime Classic Wines
Klassieke wijnsmaken uit Bordeaux, exclusief voor millennials van maximaal 30 jaar oud, werkzaam bij een restaurant. Aanmelden met restaurantnaam vooraf via k.vanlissum@thewinesite.nl Vergeet niet je ID mee te nemen. Het aantal plaatsen is beperkt; degenen aan wie een plaats is toegekend ontvangen een bevestiging. Organisatie: Proefschrift.nl

> Naast het ProefschriftRestaurants.nl Theater: By The Glass, met een selectie bijzondere wijnen van de beurs
Het Nederlandse By The Glass International B.V. (BTGI) is als sinds 2006 actief met de ontwikkeling, productie en verkoop van By The Glass® wijndispensers. Uitgangspunt is zowel horeca als retail te ondersteunen bij het aanbieden van keuze en kwaliteit, en verspilling te reduceren. Het bewezen resultaat is hogere wijnomzetten en betere marges tegen lagere kosten. BTGI is marktleider in Nederlands sinds 2010. Daarnaast hebben By The Glass® wijndispensers hun weg naar ruim 70 andere landen weten te vinden. Sinds een aantal jaar worden wijndispensers in de horeca ook steeds vaker vóór de bar geplaatst, waarbij de gast zelf wijn kan tappen met behulp van een kaart.

 

Forum Gastronomicum

10.00 – 12.30     Academie voor Gastronomie
13.00 – 13.45     Wijnkooperij De Lange / Barbaresco / Restaurant Latour, Noordwijk aan Zee (*/ProefschriftRestaurants 8,0-prijscat. tot € 100)
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.

14.00 – 14.45     Domaine Mondivin & Tiffan’s e.a. Hongaarse wijnen / Anfors Imperial / Restaurant Spetters, Breskens (*/ProefschriftRestaurants 8,1-prijscat. tot € 100)
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.

15.00 – 15.45     Copa Jerez / Restaurant Cheval Blanc, Heemstede (*/ProefschriftRestaurants 8,3-prijscat. tot € 75)
Het team van Cheval Blanc in Heemstede won de Nederlandse finale van de Copa Jerez. Later dit jaar reizen ze naar Jerez de la Frontera voor de internationale finale, nu al presenteren ze op Wine Professional hun hoofdgerecht-combinatie. Daarnaast ook de drie mooiste sherry’s uit de Nederlandse finale, plus een selectie sherry’s van Bodegas Urium, o.l.v. Fabiola Bonke (importeur is Grapes Unlimited) Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.

16.00 – 16.45     Pierre Ache / Bio en vin nature uit Frankrijk, Italië en Slovenië / Restaurant Elea (ProefschriftRestaurants 8,2-prijscat. tot € 75)
Graag laten we u kennis maken met uitnodigende biologische en biodynamische wijnen. Ons ‘palet’ bestaat uit ruim 25 bevlogen wijnmakers, ons ‘Dreamteam’. Met o.a. Clau de Nell, Natacha Chave, Yves Duport en Elisabetta Foradori. Vakmensen die hun eigen weg kiezen en samenwerken met de natuur. Dat levert karaktervolle wijn op met de Pierre Ache-signatuur: zuiver, fruitvol en met lengte. Tijdens de proeverij presenteren we ter illustratie wijnen van enkele producenten. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.

17.00-17.45 Women in Red – The Absolutely Fabulous Wine Battle
Het wijnbolwerk is niet langer het domein van wijze, grijze mannen alleen. Het starre bastion is behoorlijk doorgetocht. Het wordt nu bemand door in strak pak gehulde, jonge sommeliers en is bovenal geïnjecteerd door een niet mis te verstane female touch. Want waar voorheen het echte wijnwerk was voorbehouden aan de stoere wijnboer met klei onder zijn werkmanschoen, zien we deze klus nu op even succesvolle wijze door vrouwen geklaard worden. Wereldwijd! Ook onder de professionele wijnproevers en -schrijvers is het vrouwelijke aandeel groter dan ooit tevoren. Daarmee rijst de vraag welke impact deze female touch eigenlijk heeft. Maken wijnmaaksters daadwerkelijk elegantere wijnen? Zijn vrouwen de betere proevers? Of zijn dit achterhaalde aannames van onze hokjesgeest? Romy Kooij a.k.a. Miss WineLane neemt de proef op de som en proeft met een stoer vrouwenpanel wijnen van vrouwen. Of zijn het nou toch…? Ook in het panel: Sharon van Lokhorst, Angelique Chamboné, Nadien de Visser. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.

Proefschrift Vinodroom

10.00 – 12.00     NGS / Jerez
13.00 – 13.45     Walraven Sax / Marimar Estate en Drouhin Oregon / Cees van Casteren MW
Importeur Walraven Sax verzorgt tijdens Wine Professional twee proeverijen gewijd aan Amerikaanse wijnproducenten. De eerste is gewijd aan Marimar Estate, het ruim 30 jaar oude Californische domein van de beroemde wijnbouwersfamilie Torres, en Drouhin Oregon, eveneens daterend uit de jaren tachtig, met meer dan een eeuw oude wortels in de Bourgogne. Presentatie is in handen van Cees van Casteren MW. Daarnaast presenteert Regional Sales Manager Edouard Baijot MW een proeverij (om 15.00 uur) met een selectie gastronomische wijnen van de Californische gigant E. & J. Gallo Wines. Deelname is uitsluitend mogelijk op uitnodiging van de importeur.

14.00 – 14.45     La Persistance Almenkerk Wine Estate, Elgin, Zuid-Afrika
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.

15.00 – 15.45     Walraven Sax / E. & J. Gallo / Edouard Baijot MW
Deelname is uitsluitend mogelijk op uitnodiging van de importeur.

16.00 – 16.45     Yoigokochi / Sake
10 jaar geleden begonnen Dick Stegewerns en Froukje Betten, beiden afgestudeerd in de Japanologie, hun importbedrijf Yoigokochi, omdat in hun ogen in Nederland nauwelijks goede sake te krijgen was. Inmiddels gelden zij onder professionals en liefhebbers als echte sake-specialisten, met een assortiment dat veelal afkomstig is van kleine, ambachtelijk werkende producenten. Alle sake’s van Yoigokochi zijn 100% pure rijstwijnen zijn; er is dus naderhand geen alcohol aan toegevoegd – iets dat bij de meeste sake’s wel zo is. Op Wine Professional laat Yoigokochi u kennismaken met de pure geuren en smaken van authentieke sake en leggen ze uit waarom deze bijzondere wijnen zo goed inzetbaar zijn in de gastronomie. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.