(wijzigingen voorbehouden)

ProefschriftRestaurants.nl Theater

12.00 – 12.45     Delicroatia/The Orange Wine Club / Slovenië, Kroatië / Restaurant Beyerick, Zeist (ProefschriftRestaurants 8,3-prijscat. tot € 55/Restaurant van het Jaar)
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.

13.00 – 13.45     Verbunt Verlinden / Champagne Bollinger / House of Caviar
Hofleverancier van het Britse Hof en favoriete champagne van James Bond: Bollinger is een gedistingeerd merk dat wereldwijd geroemd wordt om zijn krachtige en tegelijk geraffineerde en complexe stijl. Perfect als aperitief, uitstekend inzetbaar in de gastronomie en natuurlijk de klassieke match voor kaviaar. Verbunt Verlinden presenteert op Wine Professional vijf verschillende cuvees van Bollinger. House of Caviar & Fine Food zorgt bij elke wijn voor de mooist passende kaviaar. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.

14.00 – 14.45     P. de Bruijn Wijnkopers / Sylvain Pataille (Marsannay) / De Lindehof, Nuenen (**/ProefschriftRestaurants 8,6-prijscat. meer dan € 100)
P. de Bruijn Wijnkopers anno 1772 verzorgt een proeverij met de Marsannay-wijnen van Domaine Sylvain Pataille. Ondanks zijn technische bagage – vóór hij zijn eigen bedrijf startte was hij ‘oenologue-conseil’ voor een aantal topdomeinen – gaat hij vooral intuïtief te werk in de kelder. De wijngaarden worden biodynamisch bewerkt. Door zo weinig mogelijk interventie en veel respect voor het terroir resulteert dit in wijnen met klasse, verfijning en diepte. Geen moderne stijl, geen oude stijl maar simpelweg tijdloze elegantie. Niemand minder dan Soenil Bahadoer van restaurant De Lindehof in Nuenen zorgt voor een originele culinaire context. Deelname is uitsluitend mogelijk op uitnodiging van de importeur.

15.00 – 15.45    Once in a Lifetime Classic Wines
Klassieke wijnsmaken uit Bourgogne, exclusief voor millennials van maximaal 30 jaar oud, werkzaam bij een restaurant. Aanmelden met restaurantnaam vooraf via k.vanlissum@thewinesite.nl Vergeet niet je ID mee te nemen. Het aantal plaatsen is beperkt; degenen aan wie een plaats is toegekend ontvangen een bevestiging. Organisatie: Proefschrift.nl

16.00 – 16.45     Ad Bibendum / De laatste ontwikkelingen in Chili
Johan Monard, samen met zijn broer Björn eigenaar van Ad Bibendum, is een specialist op het gebied van Chileense wijnen. Ruim 20 jaar geleden, toen Ad Bibendum van start ging, was hij een van de weinige importeurs in de Benelux die het kwaliteitspotentieel van Chili onderkende. Tijdens Wine Professional presenteert Monard een proeverij waarin de recente ontwikkelingen in het Zuid-Amerikaanse wijnland worden toegelicht aan de hand van aantrekkelijke, gastronomisch inzetbare voorbeelden. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.

17.00 – 17.45      Anfors Imperial / 60 jaar Weinlaubenhof Kracher
Gerhard Kracher is zonder twijfel de beroemdste producent van Oostenrijkse edelzoete wijnen. Hij trad al op jonge leeftijd in de voetsporen van zijn illustere vader (Luis) en grootvader (Alois). Het wijngoed maakt al 60 jaar en drie generaties lang zoete wijnen van wereldformaat. Om dit jubileum te vieren wordt wereldwijd een aantal proeverijen georganiseerd met een spectaculaire serie wijnen uit de 60-jarige geschiedenis van Weinlaubenhof Kracher. De wereldprimeur vindt plaats op Wine Professional waar Gerhard persoonlijk een masterclass verzorgt met Trockenbeerenausleses uit – onder andere – 1981, 1998, 2008 en 2015. De toegang tot deze masterclass is beperkt tot 25 personen (op uitnodiging van de importeur). Uiteraard presenteert Anfors Imperial op zijn stand ook een mooie selectie Kracher-wijnen, die u aldaar op uw gemak kunt proeven. Deelname is uitsluitend mogelijk op uitnodiging van de importeur.

> Naast het ProefschriftRestaurants.nl Theater: By The Glass, met een selectie bijzondere wijnen van de beurs
Het Nederlandse By The Glass International B.V. (BTGI) is als sinds 2006 actief met de ontwikkeling, productie en verkoop van By The Glass® wijndispensers. Uitgangspunt is zowel horeca als retail te ondersteunen bij het aanbieden van keuze en kwaliteit, en verspilling te reduceren. Het bewezen resultaat is hogere wijnomzetten en betere marges tegen lagere kosten. BTGI is marktleider in Nederlands sinds 2010. Daarnaast hebben By The Glass® wijndispensers hun weg naar ruim 70 andere landen weten te vinden. Sinds een aantal jaar worden wijndispensers in de horeca ook steeds vaker vóór de bar geplaatst, waarbij de gast zelf wijn kan tappen met behulp van een kaart.

Forum Gastronomicum

12.00 – 12.45     Vins Nature met oesters en zeewier
Avontuurlijke proeverij met vins nature uit verschillende landen, m.m.v. diverse importeurs. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.

13.00 – 13.45     Anfors Imperial / Klassieke Italiaanse toppers / Restaurant De Rozario, Helmond (*/ProefschriftRestaurants 8,0-prijscat. tot € 55)
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.

14.00 – 14.45     Rhône Value Wines / Jean-Luc Jamet
Marga van Winsen is ruim 10 jaar actief als zelfstandig importeur met haar Rhône Value Wines. Door op één wijngebied te focussen heeft ze ook een andere kant van de Rhône ontdekt die nog niet zo bekend is. ‘De Rhônevallei heeft zich sterk ontwikkeld afgelopen decennia en ik ontmoet steeds meer producenten die zich niet door Parker-scores laten leiden, maar juist streven naar puurheid, elegantie en balans. Termen die je niet direct aan de Rhône doen denkt. En juist hier ligt het accent binnen mijn Rhône-portefeuille. Samen met een van mijn producenten, Jean-Luc Jamet, verwelkom ik je graag op Wine Professional om je deze kant van de Rhône te laten ervaren.’ Deelname is uitsluitend mogelijk op uitnodiging van de importeur.

15.00 – 15.45     Bekendmaking winnaar semi-finale WoSA Sommelier Cup &
Aanmelden voor deelname via WoSA
                              proeverij Zuid-Afrika o.l.v. Arjen Pleij MV en Udo Göebel MV
Voor info: https://www.wosa.co.za/sommelier ; vervolgens proeverij met moderne Zuid-Afrikaanse wijnen, gepresenteerd door specialisten Arjen Pleij MV (Kasteel Engelenburg, Brummen – ProefschriftRestaurants: Sommelier van het Jaar) en Udo Göebel MV (WineMatters), het duo dat de afgelopen jaren ook de Cape Winemakers Guild Auction wijnproeverijen in ons land verzorgde. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.

16.00 – 16.45     Bier / Bar Alt
Presentatie van diverse bieren door Bar Alt in Amsterdam, waar fine dining gecombineerd wordt met craft bieren van ’s werelds beste brouwers, zowel nationaal als internationaal. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.

17.00 – 17.45      André Kerstens – Partners in Wijn / Portugal / Herberg Onder de Linden, Aduard (*/ProefschriftRestaurants 8,3-prijscat. meer dan € 100)
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.

Proefschrift Vinodroom

11.00 – 11.30      Wijnacademie / Uitreiking Oorkonde Sommelier
12.00 – 12.45     Semi-finale WoSA Sommelier Cup
13.00 – 13.45     Champagnist / Christian Moreau (Chablis)
Voorheen onderdeel van een groot handelshuis, nu steevast gerekend tot de top van Chablis. Alle wijnen worden gemaakt van druiven van de eigen wijngaarden, die sinds een paar jaar volledig biologisch bewerkt worden. Wijnmaker is Fabien Moreau. Veel premier cru en grand cru wijnen (Valmur, Vaudésir, Les Clos, Blanchot) en allemaal heel subtiel met houtrijping. Zacht, vol en mineralig met fijne zuren. Champagnist verzorgt op Wine Professional een masterclass met de wijnmaker. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.

14.00 – 14.45     XpertVinum / Jerez
Het aanbod is spannender en diverser dan ooit tevoren. Onder invloed van de opkomst van verschillende jonge, gedreven wijnmakers is de serieuze aandacht voor terroir, productiemethoden geïntensiveerd, waarbij traditie en innovatie elkaar in balans houden. Liefhebbers en professionals kunnen naast bekende merken en algemeen gangbare sherrytypen steeds vaker ook kiezen voor bijzondere vaten, single vineyard-wijnen, añadas, en ramas, pasadas, enz. En dat heeft zijn uitwerking op de positie die sherry inneemt in de hedendaagse gastronomie. Op Wine Professional zijn diverse voorbeelden te proeven. Presentatie door Wim Casteur. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.

15.00 – 15.45     Kiona Malinka
Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.

16.00 – 16.45    Wedstrijd koffieproeven door kampioen koffieproeven Niels te Vaanhold
Niels te Vaanhold, werkzaam bij koffiebranderij Mocca d’Or als barista en trainer, heeft op het World Cup Tasters Championship in Brazilië de tweede plek van de wereld behaald – en daarmee is hij de beste Nederlandse koffieproever ooit. Hij trainde bijna een half jaar lang meerdere keren per week met coach Judith Konsten (kwaliteitsmanager bij koffiebranderij Mocca D’or), waarbij zij met alle mogelijke koffies (gebrand in binnen- en buitenland) cuppingsessies hielden. Niels zal tijdens de Wine Professional een wedstrijd cupping klaarzetten waarvoor men zich in kan schrijven. Zullen de wijnkenners ook goed zijn in koffie proeven? Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.

17.00 – 17.45     Nieuwe Wereld-wijnen
De stand van zaken in verschillende nieuwe-wereldlanden: Chili, Californië, Oregon, Canada, Zuid-Afrika. M.m.v. diverse importeurs. Programma bijwonen? Ga voor meer informatie naar de stand van The Wine & Food Association.