Op zondag 12 januari vond de officiële opening plaats van de 12e editie van Wine Professional en werden de jaarlijkse Diamond Awards uitgereikt. De prestigieuze awards gingen dit jaar naar importeur, wijnmaker en -schrijver Erik Sauter, chef-kok Wil Demandt (restaurant Bordewijk) en Paul Molleman, Director Europe van het California Wine Institute.
Circa honderd genodigden kwamen zondag bijeen in de stijlvolle Prinsenkamer en Amstelkamer van Hotel de l’Europe in Amsterdam om de opening van Wine Professional 2014 en de uitreiking van de Diamond Awards bij te wonen. Fotograaf en wijnmaker Oliviero Toscani, met name bekend van zijn controversiële Bennetton-reclamefoto’s, gaf als startschot voor de 12e editie van de vakbeurs Wine Professional een presentatie over zijn werkzaamheden. Vervolgens reikte Jan van Lissum, directeur van The Wine & Food Association, namens de Gastronomische Groote Club de Wine Professional Diamond Awards uit. Deze prestigieuze awards worden jaarlijks toegekend aan personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt met betrekking tot de Nederlandse gastronomie. De Wine Professional Diamond Award is een speciaal door MK Jewelry te Amsterdam ontworpen reversspeld met een Zirkonia diamant.
De Awardwinnaars van dit jaar waren:
Erik Sauter
In 2014 is hij 50 jaar betrokken bij het familiebedrijf Sauter Wijnen (voorheen Sauter’s Wijnkelders). Het bedrijf, dat onder zijn grootvader August en vader Jules naam maakte, werd onder leiding van Erik, sinds 1970, uitgebreid en gemoderniseerd tot een van de meest toonaangevende wijnimporteurs van de Benelux. Erik is niet alleen een groot liefhebber van wijn, maar ook een gedreven en kritisch expert op wijngebied. Erik is een van de eerste wijnimporteurs die zich bezighielden met direct marketing, waarin zijn enthousiasme en deskundigheid sterk bijdroegen aan het zakelijk succes van Sauter Wijnen – dat inmiddels 110 jaar bestaat. Niet alleen het wijnkopers- maar ook het wijnmakersvak kent hij van binnen en buiten. Universitaire studies in Bordeaux en Trier gaven hem een theoretische basis, de praktijk maakte hij zich eigen als wijnmaker bij in de Médoc (Château Carcanieux), de Bourgogne en Hongarije (als mede-eigenaar van Domaine Mondivin). Als wijnschrijver voor o.a. Proefschrift weet hij velen te boeien met uitstekend onderbouwde, kritische en leerzame artikelen en pittige columns.
Wil Demandt
Nieuw ruig avant la lettre? Het interieur van restaurant Bordewijk in Amsterdam is in bijna 30 jaar nauwelijks veranderd. Houten vloer, tafels zonder linnen, tl-verlichting. Eenvoudig en puur. En dat geldt ook voor de gerechten die Klaartje, de vrouw van Wil Demandt, dagelijks met de hand op de kaart schrijft. Alles dagvers, alles van onberispelijke kwaliteit, en voor een groot deel afkomstig van de biologische Noordermarkt. Demandt is een kok in hart en ziel die zich niets aan trends gelegen laat liggen. Hij studeerde geschiedenis maar besloot te doen wat hij het liefste deed: koken. De kneepjes van het vak leerde hij bij enkele eetcafés en restaurants, voordat hij midden jaren tachtig Bordewijk opende. In de gerechten van Wil Demandt staat de pure, verse smaak van het product centraal: je proeft het seizoen, je proeft de streek. Eerlijke, klassiek Franse bereidingen, zonder overbodige franje, maken het helemaal af. Smaak in al zijn pure eenvoud, dat is waar Wil Demandt voor staat. Al drie decennia favoriet bij veel liefhebbers én een constant voorbeeld voor jonge koks die ‘back to basics’ gaan.
Paul Molleman
Al twintig jaar is hij het gezicht van het California Wine Institute in Europa. Als Director Europe is hij verantwoordelijk voor de promotie van Californische wijnen van zo’n 1100 producenten en hij vervult die taak met verve: enthousiast, zakelijk, gedreven, rechtdoorzee. Molleman heeft sterk bijgedragen aan een positieve beeldvorming van Californische wijn en heeft ervoor gezorgd dat het product niet langer onder het vaak generaliserende begrip ‘nieuwe wereldwijn’ wordt geschaard. Het is voor een groot deel te danken aan zijn inzet dat Californische wijn anno 2014 op de meeste serieuze restaurantwijnkaarten te vinden is en sterk aan populariteit heeft gewonnen bij de vooral de jongere generaties wijnliefhebbers en wijnprofessionals.